Last news in Fakti

3 Юни, 2016 20:45 2 728 2

Компаниите сами си строят офиси

  • офис-
  • търсене-
  • цени
Компаниите сами си строят офиси - 1
Снимка: М. Богданова ©

Пазарът на офис площи през тази година търпи сериозно раздвижване. То се дължи основно на два фактора – подновявания на изтичащи договори с големи наематели и приключване на наемни сделки с голям мащаб с разрастващи се компании. В същото време половината от компаниите, които се насочват към офиси клас „А”, са от IT и аутсорсинг секторите.

Налице е недостиг на предлагане на качествени имоти, което се дължи не само на завишеното търсене, но и на ниския инвеститорски интерес за строеж на нови проекти клас „А” в годините предшестващи 2015-а.

В ТОП 10 на най-големите офис сгради в София процентът на незаетите площи е около 3%. Това е и една от основните причини за ръст на наемните нива с около 4%, до 13 EUR/кв.м. по големите булеварди. „С това цените на офис площите в тези райони вече се изравняват с централната част на София, докато в покрайнините на града първокласни офис площи могат да се наемат за 10-10.5 EUR/кв.м”, коментират от агенция Arco Real Estate.

Офисите клас „В” също отчитат ръст в наемните нива около 2%. Цените се движат в широкия диапазон между 6.5 EUR/кв.м. в периферията на града и 9-10 EUR/кв.м. в централната част.

„Нарастващото търсене от големите компании определя и стартирането на множество нови проекти, както и разширяване на вече съществуващите такива. Офис площите в строеж в началото на 2016 г. са над 200 000 кв.м, като около 70 000 кв.м се очаква да се завършат през 2016 г. Около 30% от тези сгради обаче са за собствено ползване или не са достатъчно големи, за да отговорят на търсенето на големите наемателите, които консолидират бизнес или планират разрастване”, казват от Arco Real Estate.

Подобна картина се наблюдаваше и по време на бума на пазара на недвижими имоти през 2006-2009 г., но в сегмента със складовите и логистични площи. Тогава повечето компании, които искаха да навлязат на българския пазар бяха принудени сами да си построят логистични бази, тъй като наличните не отговаряха на изискванията им.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Николова

    0 0 Отговор
    Ако смятате, че с тази статия ще раздвижите пазара на офисите /било за наем или продажба/, много се лъжете. ИСТИНАТА е , че няма бизнес в Б-я и много голяма част от офисите са свободни. За сведение : рекламирам от няколко години офис площи, които стигнаха много ниска цена , но дори и обаждане няма за тях. Вероятно колегите имат една сделка, но това не значи, че има раздвижване.
  • 2 Morgoth

    0 0 Отговор
    Може би "не са достатъчно големи" е ключовото, защото на където и да погледна виждам празни или полу-празни лъскаваи, стъклени офис сгради. А за липса на инвеститорски интерес просто забравете, ако има пазарно търсене - никой няма да откаже поръчка и пари.

    Иначе това с класа е голямо менте - клас А по гъзария, клас Z по комфорт - шумен, нискобюджетен ОпенСпейс. Нищо от новите лъскави офис сгради не може да се сравни с комфорта който дават старите.