31 Август, 2016 10:37 6 237 4

Милиарди евро инвестиции в Пловдив

  • imot.bg-
  • пловдив-
  • офис-
  • склад-
  • инвестиции
Милиарди евро инвестиции в Пловдив - 1
Снимка: М. Богданова ©

Дали заради стратегическото място на Пловдив, или заради номинацията за културна столица на 2019 г., инвестициите към втория по големина град в България с близо 350 000 души население, бележат значителен ръст след имотната криза. Само за периода от 2011 г. досега те възлизат на 4 млрд. EUR. Направени са както от чужди, така и от местни предприемачи. „Това е доказателство за промяна на имиджа на страната като част от „Дивия Изток” след влизането на България в ЕС и насърчаване на инвеститорите към различни региони”, коментира в свои материал британското издание Financial Times. Доказателство за доброто развитие на града е и почти двойно по-ниския процент на безработицата в сравнение с тази със страната, която е 8.1%.

Един от секторите, в които най-много се инвестира, освен производствения, е логистичния. Наличието на обучени кадри също е от първостепенно значение. „Тук разполагаме с работен капацитет, обучени инженери, експерти по контрол на качеството, специалисти в логистиката. Трябва да отбележим, обаче че пазарът на труда с всеки изминал ден става все по-конкурентен”, казва пред британското издание Томи Вер Елст, генерален мениджър за България на Sensata Technologies. Това е американска компания, която произвежда сензори за европейската автомобилна индустрия.

Офисите и логистичните бази са двата сектора от пазара на недвижими имоти, които са пряко засегнати от инвестиционните намерения на български и международни компании. По отношение на офисния сегмент още преди три години предприемачи се насочиха към изграждането на офис сгради, за да могат да отговорят на повишеното търсене. Причина за него беше пониженото предлагане на готови офиси в столицата и част от компаниите, предимно аутсорсинг се насочиха към втория по големина български град. Това накара част от строителните предприемачи да видят печеливша ниша и да започнат изграждането на подобни сгради. Към момента в града се предлагат около 330 офис помещения, сочат данните на най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. Средната цена на квадратен метър е около 670 EUR. Най-малките офиси с площ около 30-40 кв.м са разположени предимно в партерните етажи на по-новите жилищни сгради. Офис в подона сграда с площ 62 кв.м. в центъра на града може да се купи срещу 23 500 EUR. Едно от най-скъпите предложения се намира в центъра на Пловдив. Става дума за нов, напълно обзаведен офис с площ 322 кв.м, който се оферира на цена от 300 000 EUR.

Едва с около 50 повече са оферти за наем на офиси, които могат да бъдат наети. Средно малко над 4 EUR/кв.м. на месец трябва да са готови да плащат наемателите, като отново повечето офиси са на партерните етажи на жилищни сгради. В нова офис сграда наемът на 55 кв.м помещение е 138 EUR на месец. В подобни сгради наемът обаче може да достигне и до 1620 EUR на месец. Срещу тази сума клиентът получава офис площ от 180 кв.м. в бизнес сграда на централна улица. А тези, които искат да са в центъра, но в стара къща, могат да наемат 200 кв.м офис в къща на площад „Джумая” срещу 2100 EUR на месец.

Складовете са другият сектор, който движи инвестиционния интерес. Предлагането им за покупка е силно ограничено. Едва около 40 са офертите за покупка, а под наем се отдават над 300. При наемите рентата започва от 250 лв. за месец за склад в Индустриална зона – Север. Освен в някоя от индустриалните зони оферти има и за централната градска част, където се предлагат по-малки помещения и Въстанически, където могат да се наеме склад от 144 кв.м срещу 500 лв. на месец. Повечето оферти са за складове в стари сгради. При новите логистични центрове наемните нива са по-високи. До 5000 EUR на месец достига наема на помещение от 2200 кв.м с термопанелно хале в Индустриална зона – Север.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 некс хоум

    0 0 Отговор
    Не доумявам как може да се прави анализ на пазара на имоти и да пишат статии само с преглед на обявите в имот?! Не си ли давате сметка че това подвежда ?
  • 3 БГПловдив

    0 0 Отговор
    Напълно подкрепям колегата - некс хоум. Малко Реклама.малко заблуда.. и пазаре се изкривява... има 1000 сайта за ИМОТИ.
    направете преглед на обявите поне на 5 - 10..
    ааа ВЕРНО, че трябва малко да се потрудите ..така по лесно..
    заплатката.. кафенцето.. клюките ... и в дупен..то..

  • 4 ядосан

    0 0 Отговор
    кмета на Пловдив е нй големия п.тю от всички кметове до сега управлявали под тепетата ....... и крадец......