Last news in Fakti

7 Октомври, 2016 13:44 2 676 0

Китай: Имотният бум пречи на възстановяването на икономиката

  • китай-
  • цени-
  • икономика
Китай: Имотният бум пречи на възстановяването на икономиката - 1
Снимка: АР/БТА

Възстановяването на пазара на недвижими имоти в Китай изсмуква капиталите и ресурсите от другите сектори на икономиката, като например производство и услуги. По данни на правителството всички по-големи кредити са били използвани за покупка на недвижими имоти. От март делът на взетите ипотечни заеми превишава този на кредитите за производство. Това е своеобразен рекорд, тъй като най-дългият период, в който китайската икономика е била в подобна ситуация е продължил 3 месеца.

В същото време редица чуждестранни банки и компании предупреждават, че на китайския пазар се наблюдава нов имотен балон. Причината за бързорастящите цени на недвижимостите е резкият срив на пазара на акции през летните и есенни месеци, когато правителството на Китай въведе облекчения за покупката на жилище. В същото време обаче правителствата на отделните провинции въведоха ограничения за купувачите, които не са жители на дадена провинция, както и за желаещите да си купят втори или трети имот.

Въведените ограничения няма да спрат покачването на цените на жилищата, тъй като лихвите по ипотечните кредити поддържат покачването на цените, смятат местни брокери.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА