31 Октомври, 2016 09:37 21 697 15

Българка е най-търсената арт декораторка в Дубай

  • диана фотева-
  • декоратор-
  • дубай
Българка е най-търсената арт декораторка в Дубай - 1

Малко са българите в Обединените арабски емирства, избрани да работят за шейх. „Изключителен” е качеството, което трябва да притежава чужденецът, за да влезе в полезрението на „величествата“.

Бургазлийката Диана Фотева е една от тях. Възпитаничката на Националната художествена академия в София и Burg Giebichenstein в Хале на Заaле, Германия, живее и работи в Дубай вече 12 години заедно със семейството си. През 2004 г. основава компания за арт декорация Art and Decoration Studio ARTEMIA. Преборва силната конкуренция и изпълнява поръчка след поръчка заедно с добре обучения и квалифициран екип. Нейно дело е интериорът на ловната резиденция на Шейх Зайед Бин Султан Ал Нахян, основател, президент и лидер на ОАЕ.Българка е най-търсената арт декораторка в Дубай

Талантът на Диана е генетично закодиран от баща й Фоти Фотев - един от най-утвърдените и деликатни маринисти в България. Вроденото й чувство за естетика, стабилното образование и богатият ѝ професионален опит й позволяват днес с лекота да размива границата между изящно и декоративно изкуство. Стилът й впечатлява и шейха на Рас Ал Хайма (емирство в Северната част на ОАЕ), както и бизнесмени от петролния и светския елит. Те са част от дългата върволица признателни клиенти.

За това как един филм показва посоката на живота на студентка по изкуства в Германия и как се стига до поръчки от едни от най-влиятелните клиенти в света, разказва специално за Факти.бг българската Артемида в Дубай.

- Диана, споменавате, че имате шанса да избирате своите клиенти. Струва ми се, че това е един от критериите за успешен бизнес. Как стигнахте дотук?

- За 12 години успяхме да се наложим на тукашното декораторско поприще. Познаваме естеството и особеностите на местния пазар в многообразните му проявления. Във всеки бизнес след първата декада нещата изведнъж придобиват значителна тежест. Привилегията да избираш клиенти също е плод на доказано качество и професионализъм. Предвид особеностите и дискретността на местното общество, се изисква време, докато хората те опознаят и се доверят. За разлика от Европа например, тук всеки гледа първо какво можеш, а след това колко престижна академия си завършил.

Българка е най-търсената арт декораторка в Дубай

С неприкрита гордост мога да заявя, че работим съвместно с най-големите имена в сферата на интериорния дизайн, между които са архитектурно-консултантски офис „Зафарини” и ателие по архитектурен и вътрешен дизайн „Домус”. За да стигнем дотук преминахме през дълъг процес на доказване и утвърждаване. Конкуренцията не е за подценяване и с годините расте.

- Бихте ли открехнали завесата на Вашия професионален декор?

- Пазарът в Обединените емирства може да е както необятен, така и много суров и изпитателен. Както всичко наоколо расте и се променя с бързи темпове, така и всеки бизнес в този метрополис, предполагам, трябва постоянно да се напасва. С напредването на годините, мащабът на нашата работа се увеличи значително. В момента изработваме по няколко проекта едновременно. Имаме екип от декоратори за интериорните мазилки и друг от художници за изпълнението на стенописите, орнаменталните композиции и по-специфичните техники.

Друг съществен момент, е ролята на социалните медии в реализацията ни днес. Ако до преди 3 години се лансирахме изключително от устна пропаганда - почти не беше нужна дистрибуцията на бизнес картички и рекламни брошури, днес тази роля се пое от онлайн платформи като Facebook, Bizness Profile и Instagram.

- Как решавате кое е най-добро за определен дом? Необходимо ли е да почувствате душевния комфорт на клиента, за да му създадете подходяща среда? Или може би идеализирам: поръчват какво точно да направите.

- Разбира се, персоналният контакт с поръчителя през целия процес - от идея до изпълнение, за мен е много важен. В крайна сметка създаваме търговски продукт, който е уникален и е предназначен изцяло за съответният краен клиент. Всеки нов проект посрещам с предизвикателство и ентусиазъм; всяка концепцията се ражда, придружена от солидна доза въодушевление. Търся винаги да достигна първо собственото си удовлетворение: доволна ли съм аз – и клиентът неизменно ще бъде.

- Трябва ли да си добър художник, за да станеш добър декоратор?

- Това са две различни неща. Понякога не стига само да си добър художник, а друг път е прекалено. Аз съм облагодетелствана да получа обучение и от изящна, и от приложна страна, както в родината си, така и в чужбина. Това ми е дало абсолютния синтез. Комбинацията е извор на неограничени възможности.

Нашето изкуство е доста по-различно от това, което е окачено в изложбените зали. Бих казала, че е по-трайно и по-цялостно. Доближава се повече до интериорния дизайн. Даже границата там е доста размита. Доста често се явяваме като съветници и посредници в интериорните услуги.

Българка е най-търсената арт декораторка в Дубай

- Изглеждате наистина щастлива с работата си.

- Удовлетворение от работата си изпитвам почти всеки ден: Чувствам се благословена и благодарна да работя това, което мога най-добре. Доставя ми удоволствие, въпреки напрежението и ангажираността ми. Аз съм човек, който познава работата отвътре и отвън, като ръководител и като изпълнител. Изготвям скици и проекто-дизайни, срещам се с клиенти, оценявам работата и участвам в самото ѝ изпълнение. Това ме поддържа. Аз обичам да работя физически! Все по-често ми се задава въпросът „Как съхраняваш тази фигура?”. Аз съм редом с момчетата – дали ще рисувам орнаментален таван, стенопис или ще правя декоративна мазилка - даже мога да избирам. (смее се)

Българка е най-търсената арт декораторка в Дубай

- Защо избрахте Дубай, а не Америка, например?

- Във важните моменти от моя път винаги съм се доверявала на интуицията си. И този път не ме подведе. Бях студентка в Университета по изкуства в Германия, когато един ден гледах филм за Дубай. Беше за една германка, която дълго време е безработна в страната си. Решава да замине за Дубай. В рамките на година успява да основе собствена фирма със значителен брой служители. Тогава всичко ми се стори твърде хубаво и лесно, затова реших да дойда и да се убедя сама. Пристигнах, работейки първо за един италианец, който беше вече утвърдено име на декораторския пазар. Това бяха първите и най-важните ми месеци от моята специализация.

- Да обобщим: лесно ли се работи в Дубай?

- Дубай е Мека и за декораторското изкуство. Предлага необятен терен и възможности за реализация. Сравнявайки моите ангажименти с тези на колеги в България или в Германия, преценявам, че тук има най-голямо разнообразие и поле за изява.

Местният клиент е много толерантен, много образован, много ориентиран. Уважава труда и усилията ти и не пести възнаграждения, когато е извънредно доволен. Почти винаги сме били приемани много топло – показва, че е привилегия за тях да работим в техния дом.

Българка е най-търсената арт декораторка в Дубай

Българка е най-търсената арт декораторка в Дубай

Българка е най-търсената арт декораторка в Дубай

Българка е най-търсената арт декораторка в Дубай

 


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симона

    1 0 Отговор
    Красота! Очарована съм!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 незнайния

    2 1 Отговор
    Много е лесно да си "изключителен" , когато първите думи на клиента са : "парите нямат значение " ! Я се опитай да си изключителен в България като ти кажат : Искам да изглежда като за 100000 (примерно) , ама да струва 10000 и ще ти ги дам "поетапно", демек когато ми скимне , евентуално

    Коментиран от #5

  • 4 Иво

    1 0 Отговор
    И на мен ми изглежда страхотно! Наистина е страхотно да имаш възможността да развихриш въобрашението си и развиваш таланта си!!!

    До “незнайния“ - ако си се поставил в описаната ситуация значи наситина си далеч от истината :). Поздрав. И.
  • 5 До 3

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "незнайния":

    Ами иди и ти в Дубай и бъди изключителен като толкова знаеш.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ХАСКОВО LASSA

    1 0 Отговор
    Една Българка с която да сме горди като народ и нация Браво!
  • 8 Васичка Атанасова

    0 1 Отговор
    хванала е някой чаршаф и се надува като балон
    но ще се спука все някой ден

    Коментиран от #9

  • 9 ГРОООЗНА КАРТИНКА

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Васичка Атанасова":

    ДОЛЕН НИЗЪК МЕРЗЪК ЗЛОБЕН КОМЕНТАР ТИПИЧНО ЗА ЕДИН НЕУСПЯЛ БЪЛГАРИН КОЙТО И ПРИ КОМУНИЗМА ПАК ША Е СЪЩИЯ.

    Коментиран от #12

  • 10 Victory

    0 0 Отговор
    БРАВО !!!
  • 11 mediator37

    0 0 Отговор
    Интересно ми е с каква строителна техника постигат изпъкналите или вдлъбнати сфероидни тавани от които висят полилейте.
    Като гледам за какъв разкош става дума, нашите бизнес-чалгари и богати банкери хампарцумянчета с техните вилички ми изглеждат направо жалки.
  • 12 Васичка Атанасова

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "ГРОООЗНА КАРТИНКА":

    Май за себе си говориш
    БУМЕР КАМОР
  • 13 Криса

    1 0 Отговор
    уау изглежда уникално, това ако не са венециански мазилки, като тези http://novacolor.bg/veneciancki-mazilki , но пък са комбинирани точно в източен стил и са невероятно приказни
  • 14 xxx

    0 0 Отговор
    Евала. Направо ги троши шейфовете.
  • 15 asamtukzamalko

    0 0 Отговор
    Толкова много пари, разчетени да се превърнат в безсмислен разкош... Богаташите са убийци и пият кръв.