Last news in Fakti

19 Януари, 2017 10:11 1 478 0

Наемите в Испания скочиха с 15.9%

  • испания-
  • наем-
  • жилища
Наемите в Испания скочиха с 15.9% - 1
Снимка: Shutterstock

Средно 8 EUR/кв.м е бил месечният наем на жилищата в Испания през 2016 г. За цялата минала година увеличението е в рамките 15.9% като през третото тримесечие се наблюдава забавяне в темпа на повишаване на наемните нива, отчитат от специализирания местен сайт Idealista. В периода октомври-декември увеличението е било 8.2%.

„Политическите реформи през последните години оказаха благоприятно влияние върху пазара на наеми на жилища. Преживяната имотна криза отвори очите на много за това, че цените на имотите могат и да спадат и то доста сериозно”, казва Фернандо Енсинар, анализатор на местния пазар на недвижими имоти.

Начело на класацията на градовете с най-висок ръст при наемните нива е Валенсия. Там увеличението за 2016 г. е 20.3%, или до 7.5 EUR/кв.м на месец. Барселона и Мадрид също достигнаха рекордни показатели с ръст съответно 16.5% и 15.6%. В Барселона наемните нива достигнаха 18 EUR/кв.м на месец. На следваща позиция е Мадрид с 14 EUR/кв.м. В края на класацията са Луго, Оренсе и Авила с наем на квадратен метър на месец 4 EUR.

„Независимо от това, че в цялата страна се наблюдават положителни тенденции на пазара на недвижими имоти, картината в отделните региони не е една и съща. На големите пазари търсенето продължава да превишава предлагането, което обуславя и ръста на цените”, обяснява Енсинар. Това е накарало клиентите да насочат търсенето си към квартали в периферията на градовете, където темпът на поскъпване при наемните нива на жилища, се е оказал по-бърз от този в самите градове.

Независимо от това, че наемът при жилищата отчита ръст в цяла Испания, в 42 провинции и редица провинциални столици, експертите смятат, че да се говори за „балон” е все още рано. „Високото търсене не е довело до високо предлагане. Напротив – то е намаляло, което и води до ръст в наемните нива. Става дума не за „балон”, а за повишен интерес от страна на испанците да живеят под наем в определени градове”, допълва Енсинар. Според него, повишаването на наемните нива отчасти е обусловено и от това, че те са били задържани на едно и също равнище в годините на криза и в момента наваксват изгубеното.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА