11 Май, 2017 16:16 15 872 11

По-малко жилища се строят

  • жилища-
  • ново-
  • строителство-
  • нси
По-малко жилища се строят - 1

Общо 462 е броят на въведените в експлоатация жилищни сгради през първото тримесечие на тази година. Броят на апартаментите в тях е 1751, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). В сравнение със същия период на 2016-а се отчита спад и по двата показателя. Въведените през тази година сгради в действие са с 14.6% по-малко (79 сгради), а жилищата в тях намаляват с 24.2% (559 апартамента).

Строят се предимно сгради от стоманобетонна конструкция – 76.8%. С тухлена са 19.7%, а с друга - 2.4%. Панелки почти не се строят – 1.1%.

Най-голям е относителният дял на новопостроените къщи (75.8%), следвани от жилищните кооперации (13.6%), посочват от НСИ. В сравнение с първото тримесечие на 2016 г. се наблюдава увеличение в броя на новопостроените сгради от смесен тип.

Най-много жилищни сгради са въведени в експлоатация в областите Варна - 78 сгради с 460 жилища в тях, Бургас - 75 сгради с 362 жилища, и Пловдив - 55 сгради със 157 жилища.

Най-висок е делът на новопостроените жилища с две стаи (38.4%), следват тези с три стаи (31.4%), а най-нисък – на жилищата с шест и повече стаи - 3.0%.

Общата полезна площ на всички новопостроени жилища през първото тримесечие на 2017 г. е 156 400 кв.м, или с 19.1% по-малко в сравнение със същото тримесечие на 2016 г., а жилищната площ намалява с 18.7% до 99 800 кв.м.

Същевременно средната полезна площ на едно новопостроено жилище се увеличава от 83.7 кв.м през първото тримесечие на 2016 г. на 89.3 кв.м през същото тримесечие на 2017 г. Най-голяма средна полезна площ на едно новопостроено жилище е регистрирана в областите Силистра - 230.0 кв.м, и Шумен - 194.5 кв.м, а най-малка - в областите Враца - 40.9 кв.м, и Ямбол - 63.9 кв.м.

Въведени в експлоатация новопостроени жилищни сгради и жилища по тримесечия

По-малко жилища се строят

Въведени в експлоатация новопостроени жилищни сгради и жилища
по области през първото тримесечие на 201
7 година

По-малко жилища се строят

Въведени в експлоатация новопостроени жилища по брой на стаите

По-малко жилища се строят

Обща полезна и жилищна площ на въведените в експлоатация
новопостроени жилища по тримесечия

По-малко жилища се строят


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Камагра

    44 10 Отговор
    Добре че поне в БГ има добри инженери и архитекти та влагат някакъв вкус и качество в кооперациите на мутричките, инак ако зависеше от тях щеха да строят свинарници
  • 2 Тодор

    30 2 Отговор
    Усилено се строи за бъдещето поколение на циганите!
  • 3 гневен

    26 3 Отговор
    Богданова, престанете да наливате масло в огъня, който изгаря и последните средства на т.нар. средна класа. Не може да е нормална и движена единствено от пазарад цена от 1200 Е/м2 за прогнила и окаяна панелка, и вие имате морална отговорност да не поддържате балона.
  • 4 груйо

    7 0 Отговор
    "Строят се предимно сгради от стоманобетонна конструкция – 76.8%. С тухлена са 19.7%, а с друга - 2.4%. Панелки почти не се строят – 1.1%.
    Какво, по дяволите, означава сграда с "тухлена" конструкция?????

    Коментиран от #7

  • 5 ал бънди

    22 0 Отговор
    Хyбаво е,че се строи.Но България намалява със 70 000 годишно!!!Накрая тyк ще останат само пенсионери и цигани.Кои ще живее в тях.И сега вечер половината апартаменти не светят.Просто нямат обитатели.А след 5,10,15 години... Но българина "инвестира"!В тyхли и бетон и става зависим от банките.Един светъл ден,не след дълго,тоя балон ще гръмне със страшна сила!
  • 6 кака

    2 0 Отговор
    А какво ще кажете за сделките на "Зелено"? Те в коя статистика влизат? Защото голяма част от новите сгради в строеж се продават преди достигане на груб строеж. Така не се вписват в нито една от тези статистики. Много лесно е да се пише статистика с цифрички, а за действителната ситуация да сте се сетили?!...
  • 7 11111

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "груйо":

    И аз това питам! Искам автора да ми обясни, каква е тази тухлена конструкция? Явно аз не съм била на тази лекция!
  • 8 nkavrakov

    9 0 Отговор
    В момента всички искат си набутат парите в тухли заради лихвите.
    Спомняте ли си какво се случи преди 8 години или паметта ви наистина е къса ?
    Защо банките ви заливат от реклами за ипотечни кредити ?
    Решили са да ви направят подарък за мечтания дом ?
    Кога се купува имот ? Когато цените са БАЛОН или когато имота е на реалната си цена ?
    Умните чакат ,а лудите лудуват ,това се случва в момента
  • 9 Жоро

    8 0 Отговор
    Всичко се прави от банките с помощта на строителите. Два мутренски бранша. Целта е да се приберат парите на тези които са спестили или откраднали от тук от там. Банките дават на строителите пари за две год. За толкова се строи една сграда,па и за по малко. Първото кранче за лапане на лихви, които обаче ще платят купувачите на жилищата. Накараха "спестовниците" да си изтеглят парите от банките, поради никакви лихви, и да купуват имоти за да си докарат някаква доходност. Това е най-лесния начин за тях. Инак трябва да вложиш в някакъв бизнес... Така банката вместо да ти дава пари за това че си неин вложител, ти взима парите продавайки ти чрез строителя едно нереално скъпо жилище. И третото кранече е от тези които ще се излъжат да теглят кредит за да купят жилище и да го изплащат цял живот та и децата им. Сиреч роби на банката. И цял живот мизерия. Ако не можеш да изплащаш банката ти взима жилището, което реално си е нейно. Тя ти дава пари за него, но в момента на покупката ти и ги връщаш, защото от нея идват парите за построяването му. И така от деня на покупката ти почваш да и пълниш касичката с лихви. А с парите с които можеш да купиш жилище в БГ, можеш да купиш и в западна Европа. А там наемите са два пъти по-високи, и доходноста е по висока от тук. Тук ще взимаш 600лв наем, а там 600 евро.
  • 10 Варна

    2 0 Отговор
    Предстои много скоро да се спука балона!
    Миналата година Банките са напънаха с Агенциите по недвижими имоти и строителните фирми да вдигнат доходният пазар. Правеха реклами, дрънкаха глупости за раздвижване на пазара и разбира се вдигнаха цените.
    Изведнъж се оказахме с цени като по време на бума на строителството! Е да ама не отчетоха нещо много важно!

    - Какво се случва с бизнеса в условията на намаляващо потребление, отрицателно търговско салдо и увеличена емиграция?
    Отговорът е: - Случват се фалити!
    Всяка година емигрират 50 хил. души ( миналата година са били 52 хил.).- Тези хора вече не плащат данъци, не потребяват стоки и услуги и не правят бизнес тук в страната! Само направете тъпата сметка ако тези 50 хил. души са вземали например 600 лв. заплата на месец!
    Тези хора са правели потребление по 30 млн. на месец! на годишна база са 360 млн. които вече не се произвеждат и потребяват тук! Не се харчат за храна, ток, наем, телефон, кола, кредити, почивка, дрехи ... - Всичко това оказва огромно влияние върху потреблението и върху издръжката на живот.
    Предполагам това е достатъчно като обяснение защо предстоят много фалити на инвеститори, строители и т.н. В крайна сметка банките ще се напълнят отново със сгради. Някак странно на Банките може би ще станат най- големите рентиери в страната :-)) Толкова много сгради имат вече че се чудят какво да ги правят!
  • 11 nkavrakov

    2 0 Отговор
    Оттегляйте се от пазара ,всеки който е решил да купува да не купува на тези цени,не теглете никакви кредити .
    От началото на тази година се задържаха цените.От края на тази година се очаква постепенно вдигане на лихвите .
    Не купувайте на тези цени,те са нереални и спекулативни,всяка цена над 850 евро на квадрат е спекулативна .
    Финансисти официално предупредиха че жилищнияя пазар е ценови БАЛОН !!!