Last news in Fakti

6 Декември, 2011 17:18 11 426 0

България и Румъния се спасяват от цунами

  • цунами-
  • българия-
  • румъния-
  • система за ранно известяване

Български и румънски учени съвместно ще разработят система за ранно известяване при стихийни бедствия, които могат да възникват в случай на земетресения в някоя от двете държави. Проектът се финансира по програма на Европейския съюз за сътрудничество между две съседни страни. Изграждането на система за оповестяване при опасност от цунами струва 6 млн. EUR, което я прави една от най-големите разработки към днешна дата у нас.

„Проектът е изключително важен за българите и румънците, които живеят по Черноморското крайбрежие. Наличието на подобна система за известяване ще окаже положително влияние и върху туризма” е мнението на доц. Орлин Димитров от Института по океанология.

Според ценовия туристически индекс за престой в дадена страна, изготвен от компанията BackPacker, България и Румъния са най-евтините държави за отдих. София е сред първите десет най-достъпни в ценово отношение световни столици. Тук са също така Краков, Букурещ, Варшава, Прага и други.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА