Last news in Fakti

5 Януари, 2018 11:33 5 536 6

Най-сигурното вложение последните 145 години

  • доходност-
  • инвестиция-
  • имоти-
  • акции-
  • облигации
Най-сигурното вложение последните 145 години - 1
Снимка: Shutterstock

Акции, държавни облигации или недвижими имоти? Това е най-често дилемата, пред която са изправени хората, желаещи да вложат богатството си. Първите носят висока доходност, въпреки динамиката в цената. Държавните облигации са сигурни, но бавно и трудно биха могли да направят притежателите им богати. Оказва се, че за последните 145 години най-сигурната инвестиция си остава недвижимият имот. Причината е високата възвръщаемост, която жилището, къщата или парцелът дават на своя собственик, посочват в свои анализ икономисти от Kaлифopнийcĸия yнивepcитeт в Дeйвиc, yнивepcитeтa в Бoн и Цeнтpaлнaтa бaнĸa нa Гepмaния. За периода 1870-2015 г. трите институции са събрали данните за годишната доходност от въпросните три актива на 16 от най-големите икономики в света, сред които са САЩ, Германия, Великобритания, Швеция, Япония и други. Данните показват, че възвръщаемостта от недвижими имот след отчитане на инфлация е над 7%, докато при акциите е под 7%. Разглеждайки риска от инвестиция в един от двата актива, то този при имотите е двойно по-нисък.

Успешната „рецепта” за печалба от недвижими имоти е предприемачът да има диверсифицирано портфолио от недвижими имоти в различни държави, което да е по-голямо от това от акции е мнението на специалисти. Защо е добре имотите от портфлиото да са в различни държави? Защото възвръщаемостта е различна. Така например, за разглеждания период възвръщаемостта от недвижими имоти във Франция е била 3.3% по-висока от тази при акциите. На второ и трето място са Норвегия и Португалия. В Италия обаче ценните книжа носят с 2.6% по-висока доходност от тази при недвижимите имоти. Аналогична е картината във Великобритания и САЩ.

От 80-те години на миналия век акциите в доста от изследваните икономики се представят по-добре, отколкото недвижимите имоти. При първите възвръщаемостта е 10.7%, а при недвижимостите – 6.4%. Според анализатори причината за подобни резултати е спадът на цените на жилищата в Япония през 90-те години на миналия век и бавният ръст на пазара на имоти в Германия. За същия период фoндoвитe пaзapи в Cĸaндинaвcĸитe дъpжaви пpeживяха бyм, което също е ключов фактор в кои държави в какво да се инвестира.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1111

    3 0 Отговор
    И още;Освен инфлация при смятане на доходност има и данъци,както и формата на притежание/частно или юридическо лице/ Преди всичко човек не трябва да жали пари за юридическа консултация ...иначе може да се наиграе много бързо
  • 2 statistikus

    2 0 Отговор
    опитвал съм да направя подобна справка в много по-ограничен мащаб като страни и период 1910 -... за себе си...Също разглеждайки други вкуснотии като злато, нафта, камъчета, земя ....пречупени през % и също инфлация /официална и реална/, демография, урбанизация, войни, печатници за пари и доста други плънки...Имотите са ок , но има моменти и места когато други неща са по-добре. Който има скътан уев под възглавницата му препоръчвам да се порови преди да скочи на РИП-офъла :-)
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Соломон

    6 1 Отговор
    Като си на 60 години каква инвестиция да правиш в имот .... По добре си харчи парите с кеф отколкото да храниш брокери .....
    ТАЗИ СТАТИЯ Е ПЛАТЕНА И НЕ СЕ ПОДВЕЖДАЙТЕ ОТ БРОКЕР СКА ФИРМА .

    Коментиран от #5

  • 5 1111

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Соломон":

    Соломон си,ама не се изкаваш като евреин...май си менте еврреин
  • 6 Баче Кико

    1 0 Отговор
    Парите не струват нищо,защото не стават за ядене!

    Тепърва,тези които не са знаят историята ще разберат какво означава тази максима...