23 Февруари, 2018 14:21 9 794 4

Нови правила за наемателите на магазини

  • магазини-
  • наредба-
  • визия-
  • софия-
  • здравков
Нови правила за наемателите на магазини - 1
Снимки: М. Богданова ©

Столична община усилено работи по изготвянето на Наредба за градската среда. Целта е да се уеднакви визията на централните части на София и най-вече на пешеходните зони. В нормативния документ ще се дефинират изисквания към градското обзавеждане и елементите на фасадата – реклама, фасадно осветление, места за разполагане на климатици. В никой случай целта не е обликът на сградите да е един и същи и градът да заприлича на една добре подредена армия. Въпросът е, че трябва да бъдат определени правила как да изглеждат тези търговски обекти.

Нови правила за наемателите на магазини

Новата наредба ще засегне първо търговските обекти, които са разположени по ул. „Граф Игнатиев”, тъй като там предстои ремонт. Какво ще стане обаче с бул. „Витоша”, който само преди няколко години претърпя пълна промяна? „Разговорите, които водим със собствениците на заведения и решението на Общинския съвет е да се създаде гратисен период, в който съответните обекти да се преведат в общия ред. Той ще е около една година. Изискванията ще са за цялата пешеходна зона в града, които изисквания ще бъдат такива, каквито са в Париж и Виена. Ще има ясни критерии, които да бъдат спазвани. Целта е да се избегне ситуацията на полузаконност, т.е. за едни да може, а за други – не. Затова желанието ми е да има ясен регламент, който да се спазва от всички. Това нещо липсваше до момента. Създаването му отнема много усилия, но то ще е в полза както на администрацията, така и на бизнеса”, каза в отговор на въпрос на Факти.бг главният архитект на София Здравко Здравков.

Нови правила за наемателите на магазини

Картината, на която сме свидетели от години, е наемане на търговски обект, който задължително се ремонтира според желанията на наемателя. Често се променя дори настилката пред магазина и това още повече влошава визията на пешеходната зона. След като наемателят се изнесе, било то поради финансови причини или поради изтичане на договора, обектът седи два-три или повече месеци празен и последва отново наемане и пълна промяна на визията.

През последната година-година и половина се наблюдава честа промяна на наемателите на търговски обети по ул. „Граф Игнатиев”. Повишава се и броят на празните магазини. Справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg показва, че към момента само там се отдават над 30 магазина. Наемните нива започват от 700 EUR за помещение от 95 кв.м. в един от безистените на площад „Славейков”. На самия площад се намира най-скъпият търговски обект, който се отдава под наем. Това е луксозен ъглов магазин с площ от 963 кв.м. Търговецът, който го наеме, ще трябва да плаща месечна рента от 11 000 EUR.

Нови правила за наемателите на магазини

Нови правила за наемателите на магазини

Нови правила за наемателите на магазини


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Марио

    16 10 Отговор
    Още едно нещо от което ще можете да взимате пари.Няма такава държава като Булгаристан
    Защо ще ме задължават да правя магазина както вие искате.Нека всеки сам си избере.Всеки си има вкус

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Sunseeker

    17 5 Отговор

    До коментар #1 от "Марио":

    Защото е грозно, бе бате...
    Виж последната снимка - еклектика.
    Същата работа като санирането - на парче.

    Време е да започне да се мисли за цялостната визия.
    А че има риск за държавен рекет, така е.
  • 3 Реститутка

    7 2 Отговор
    Съгласна съм; Честно се случва наемателите да внасят промени не само в интериора, но и във визията на отдадените от мен имоти, при това без дори да ме питат; Тъй като си пащат наемите на време смятат, че могат да си правят каквото искат; Имах случай преди години с голяма корпорация, която ми беше наемател на няколко етажа в моя сграда в центъра на София без мое съгласие да си избият допълнителни входове към част от офисите; Отделно в магазин си бяха направили шоурум; в съседния магазин пък го бях отдала за кафене и там си бяха накичили всякакви реклами на Кока Кола и разни кафе брандове; Рекламата няма как да контролирам
  • 4 племето

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Марио":

    Държава????