Last news in Fakti

1 Март, 2018 18:51 8 651 7

Близо 60% от продажбите са в етап на строеж

  • жилища-
  • строеж-
  • софия-
  • покупка-
  • цени

Началото на ръста на покупките на жилища на етап строеж започна през 2015 г. За периода от тогава до края на 2017-а се наблюдава непрекъснат ръст в продажбата на такъв вид имоти, като към края на миналата година делът им достига 58%. Тенденцията от миналите години ще продължи и през тази. Към началото на 2018-а предлагането в разглеждания сегмент регистрира 12% ръст или общо 7900 жилищни единици, които са концентрирани в 70 проекта.

„Търсенето остава фокусирано предимно върху жилища за собствено ползване, чиито дял е 75%, за сметка на тези, закупени с цел инвестиция. Равно е разпределението на купувачите, използвали банково финансиране за реализиране на покупката си и тези, които са вложили изцяло собствени средства. Налице е ръст на транзакциите с къщи (33% от общото търсене) и апартаменти с три спални (42% от общото търсене). Районите, към които е регистриран най-голям интерес са около Бизнес Парк София, както и кварталите „Кръстова вада“ и „Витоша“”, коментират от консултантската компания Colliers International. От там обаче очакват забавяне на покупките на жилища на етап „в строеж “, в резултат на големия брой проекти, които предстои скоро да бъдат завършени. Делът на имотите в сегмента, придобити с инвестиционна цел, ще се запази. Нови потенциални зони за развитие на пазара на жилища в средно висок и висок клас се оформят в посока изток (Лозен) и югозапад (Владая) от София. Цените ще останат стабилни.

Що се отнася до цената на квадратен метър жилищна площ, то тя варира в широките граници между 1000 и 1600 EUR с ДДС. Отстъпката, която предприемачите са склонни да направят е 2,7%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    27 4 Отговор
    имоти се купуват с ръст на населението а не на изчезването

    Коментиран от #2

  • 2 Гошо

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Като цяло емиграцията все повече намаля, имиграцията все повече се увеличава. В момента нетната емиграция е около 10 000 души на година (напускащи - идващи). Отделно големите градове растат като население, а не намалят.
  • 3 Gost

    15 0 Отговор
    А колко от тези строежи ще се завършат в срок?
  • 4 Eee

    11 9 Отговор
    Че кой кой купува в БГ-то,мисля че наивните лапни шарани доста намаляха.
  • 5 Боб

    13 0 Отговор
    Хахах, особено интензивно е търсенето на имоти в класното село Владая.......по голяма глупост не бях чел скоро
  • 6 Анонимен

    10 3 Отговор
    Банки,имотни агенции и строители,алчни продавачи надуха нов имотен балон и токорекции само за 2 години !!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.