Last news in Fakti

28 Март, 2018 10:11 15 656 21

Един човек блокира ремонт за 7 млн. лв.

  • пловдив-
  • обществена поръчка-
  • ремонт-
  • улици
Един човек блокира ремонт за 7 млн. лв. - 1
Снимка: М. Богданова ©

Дългоочакваният ремонт на улици в пловдивския кв. „Коматево” е блокиран. Причината е, че обществената поръчка е обжалвана.

За ремонта община Пловдив безпрецедентно задели цели 1 млн. лв. от бюджета. Голямата обществена поръчка за избор на изпълнител бе обявена в края на февруари, ден преди отваряне на офертите обаче в Общината е постъпила жалба, регистрирана в КЗК, която съдържа искане за налагане временна мярка за спиране на процедурата, припомня Plovdiv24.bg

„Затова към момента всички действия по хода на процедурата се преустановяват до влизане в сила на определението, с което се отхвърля искането за налагане на мярката, или решението по жалбата, ако е наложена временна мярка”, казва главният инженер на Общината Йордан Калев.

Освен текущия ремонт на уличната мрежа в кв. "Коматево" жалбата стопира още изборът на изпълнители на текущи ремонти на улици и булеварди във всички шест района на Пловдив за обща сума от 2 500 000 (без ДДС) за улиците и булевардите на територията на район "Северен", район "Източен" и район "Централен" и обща сума отново от 2 500 000 (без ДДС) за улиците и булевардите на територията на район "Западен", район "Южен" и район "Тракия". Ремонтът на улици в квартал "Коматево" е отделна обособена позиция, за която са обявени 833 333 лева (без ДДС).

Абсурдът се състои в това, че обществената поръчка се обжалва от фирма "Пътна маркировка“ ЕООД - Стара Загора, която е регистрирана с 2 лева капитал и едноличен собственик Живко Жеков. През януари тя спира чрез обжалване поръчки на АПИ за ремонти на пътища в Смолян, Благоевград и Кърджали на стойност 44 милиона лева. В същия ден, когато обжалва поръчката в Пловдив, пуска жалба и за основен ремонт в улиците в Сливен и населените места в общината, както и за реконструкция на ВиК мрежата в Гълъбово. Предстои КЗК да се произнесе дали допуска жалбата на Живко Жеков, или я отхвърля. После спорът отива във Върховния административен съд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 наш

    72 2 Отговор
    При тия закони,нищо чудно Живко да се окаже професионален изнудвач
  • 2 ЗАТВОР ЗА ТЕРОРИСТИТЕ

    69 3 Отговор
    Както навремето казваше Стефан Гамизов - у нас има специалисти в това да рушат, дестабилизират, спират развитието - използват се всякакви нормативни средства и юристи - разбира се това е платена поръчка
  • 3 ЗАТВОР ЗА ТЕРОРИСТИТЕ

    47 1 Отговор
    Вместо с тези средства да построи нещо, може и милионен бизнес да създаде той предпочита да извърши платена поръчка в ущърб на обществото
  • 4 Насо

    50 1 Отговор
    Няма ли ,кои да посъветва този Живко. Че така не се прави.
  • 5 Хайде сега

    22 20 Отговор
    А няма ли кой да се сети, че статията мирише малко на поръчкова.

    Коментиран от #6, #14

  • 6 Garrincha

    25 3 Отговор

    До коментар #5 от "Хайде сега":

    Е, колко да е поръчкова , бе този/тази ... будния радетел Живко, ми се струва, комай, по-поръчков !
  • 7 Garrincha

    19 1 Отговор
    Няма ли, кой да опляска, тоз' мизеринин - Живака ?

    Коментиран от #18

  • 8 Народния съд

    15 0 Отговор
    Съдъ да се размърда пооо бърже !!! айде едни бумаги.. там
  • 9 Милиционер

    32 0 Отговор
    Няма лошо, щом закона е такъв да обжалва. Мизерията е в съда и всички великани на юридическата мисъл там.
    Какво пречи на такива дела за обжалване да се постави максимален срок за разглеждане например 5 дни, впряга се целия апарат на съд, полиция и каквото там е необходимо срещу двойно заплащане, след това загубилия делото плаща всички разноски в петорен размер? и тогава този който обжалва ще се замисли дали да го прави за кеф.

    Коментиран от #10, #16

  • 10 Mitaka

    20 1 Отговор

    До коментар #9 от "Милиционер":

    Ама нали се сещаш,че Живко Жеков е безимотен РОМ с нула доход и ще плати дядовия.

    Коментиран от #11

  • 11 Милиционер

    17 1 Отговор

    До коментар #10 от "Mitaka":

    И тук има лесно, предварително плащане в размер 10% от сумата на търга срещу който оспорваш, задържат ти сумата само 5 дни, колкото ще продължи разглеждането. Ако спечелиш ти връщат всичко, ако не спечелиш до дължимата сума.
  • 12 МАДЖУРОВ

    15 1 Отговор
    Не виждам проблема- има право на жалба ,упражнява го. Както и да се казва фирмата, собственика или управителя.Щом в предмета на дейност на дружеството е включено нешо от предмета на обществената поръчка-има правен интерес. Колко е капитала , също е без значение- има фирми с доста висок размер на записан капитал, дето са много на минус ,а ето Гинка от Пазарджик извади от "шапката на фокусника" милиарди.Колко е сумата на ремонта също е без значение- следва Възложителя овреме да установи нуждата, да изготви документация, да обяви и проведе обществената поръчка, като рискът от обжалване е предвидим. Така че хайде да погледнем на това и през тази призма.А ако не искате неоснователни жалби- дайте достъп на всеки участник до офертата на останалите участници в срока за обжалване,и едва тогава качете таксите и адвокатските хонорари. (така ако след като се е запознал с всичко по процедурата, някой жали напук, нека си плати гяволъка).Сега се жали на 'сляпо", и въпреки това половината поръчки падат- официална справка на КЗК за 2017 г. Сиреч, Възложителите постановяват 50 % брак в своята работа ( и този резултат при жалби подадени от жалбоподатели които дори не са видели офертата на другите участници) Та Възложителите хич не са за съжаляване, защото допуснатите от тях незаконосъобразности много рядко са случайни.Разбирам желанието да няма никакъв контрол от страна на КЗК и ВАС и да се краде спокойно, ама чак пък такива статии

    Коментиран от #13

  • 13 годт

    8 0 Отговор

    До коментар #12 от "МАДЖУРОВ":

    ХА ХА КАК ИМ ГО КАЗА.
  • 14 Спри са

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Хайде сега":

    А казваш че не саботьора е поръчков ами статията за саботьора била поръчкова ??
  • 15 русенец

    4 1 Отговор
    Къде спят агитките на Ботев и Локомотив?
  • 16 Николай

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Милиционер":

    Браво колега. Това е истината не се бъзикам. В Канада за убитата Българка на 3-тия ден имаше заподозрян с повдигнато обвинение.
  • 17 БСП

    4 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Абсурдът се състои в това, че обществената поръчка се обжалва от фирма "Пътна маркировка“ ЕООД - Стара Загора, която е регистрирана с 2 лева капитал и едноличен собственик Живко Жеков собственост на г-жа Нинова при нашето правителство нищо не правим но и вие няма нищо да направете
  • 18 OOF

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Garrincha":

    Нема, теб те чекат биачо.
  • 19 Sliven

    1 0 Отговор
    Ей този провинциален тарикат заслужава да му се свети маслото,и други подобни рекетьори ще се замислят какво ги чака...!!
  • 20 Иван

    1 2 Отговор
    Това само някой комунист може да го направи.
    Те обикновено нищо не правят освен да пречат
  • 21 Белчо

    1 0 Отговор
    Разбрахме, че Желев пуска жалби, на килограм. Знаем, че нашите закони са недоностчета , но да помислим малко(за разлика от съдиите) - какви са основанията за тези жалби?
    Всички жалени от Желев процедури ли са грешни?
    И има ли право, да ги жали?
    Ако да - и аз да пусна някоя жалба тогава!