Last news in Fakti

3 Април, 2018 14:36 1 638 1

Бум на екзотичен имотен пазар

  • хошимин-
  • жилища-
  • чужденци-
  • предлагане
Бум на екзотичен имотен пазар - 1
Снимка: Shutterstock

Градът, който се превърна в строителна площадка. Името му е Хошимин. Там повечето проекти, които се реализират са предназначени за чужденци. Акцентът на инвеститорите е по крайбрежието на река Сайгон. Строи се мащабно. Така например, един от проектите - Vin Homes, включва 3000 жилища в 13 жилищни небостъргача, а също така международно училище, магазини, ресторанти и марина.

Golden River е друг от много проекти, които се строя през последните години в Хошимин. Разчита се предимно на чуждестранни купувачи. От 2015 г. последните имат възможност да придобиват до 30% от мащабни проекти. За последните 3 години на имотния пазар в Хошимин се продават близо 35 000 луксозни жилища при средна цена от 1500 USD/кв.м. Това е значително по-голямо предлагане в сравнение с периода 2012-2014 гг. Тогава са били построени под 10 000 подобни обекта. Така например, в проекта Golden River са готови 5 от 13 небостъргача и 80% от апартаментите в тях са продадени.

За последен път подобен бум в сектора на недвижимите имоти във Виетнам се е наблюдавал през 2007 г., когато държавата стана член на Световната търговска организация. Тогава цените скочиха значително в резултат на наплива на чуждестранни инвеститори. С идването на световната финансова криза в продължение на 5 години пазарът изпитваше значителни затруднения. Така например, цените на жилищата от първичния пазар загубиха близо 30% от стойността си, а при старите апартаменти обезценяването беше още по-високо.

Днес търсенето отново се връща, по думите на брокери. Основно купувачите са от Южна Корея, Хонг Конг и континентален Китай. Редица световни консултантски компании като CBRE и Savills отчитат значителен ръст на чуждестранни клиенти, решили да инвестират в Хошимин през 2017 г. По техни данни броят на чуждестранните купувачи от 2014 г. досега се е удвоил.

Два фактора са причина за ръста на този тип клиенти. Първият е, че през 2015 г. Виетнам опрости процедурата по придобиване на имоти от страна на чужденци. Вторият е, че поскъпването на имотите в Хонг Конг, Тайланд и Сидни принуди азиатците, представители на средната класа да разширят чисто географски своите инвестиционни предпочитания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дидо

    0 0 Отговор
    марина???