Last news in Fakti

19 Юни, 2018 11:11 2 445 1

Един от най-младите имотни пазари

  • виетнам-
  • жилища-
  • инвестиции
Един от най-младите имотни пазари - 1
Снимка: Shutterstock

Един от най-младите пазари на недвижими имоти в света е този на Виетнам. Той тепърва ще се развива след като през 2015 г. чужденци вече имат право да купуват жилища и къщи. До тази дата чужденци имаха право да притежават само по един апартамент и то при условие, че живеят в него. Придобиването ставаше за 50 години без право на продължение. Жилището, купено от чужденец, се забраняваше да се отдава под наем, наследява или дарява. Също така чуждестранното лице, което купува апартамента, е трябвало да живее във Виетнам поне една година преди придобиването.

През 2015 г. правилата за чуждестранни инвеститори значително се опростяват. Освен жилищата, властите разрешиха покупката на къщи и вили, като някои ограничения останаха. Чужденци могат да купуват жилища от първичния пазар от самите инвеститори или от вторичния пазар на квотен принцип. Чуждестранно лице може да купи максимум 30% жилища в една сграда, 10% къщи в един проект и не повече от 250 жилища в един административен район.

Инвестиции

Днес експертите определят Виетнам като привлекателна държава за инвестиции в недвижими имоти. Една от основните причини е динамиката на местната икономика, която расте с 5-6% на година, или с два-три пъти по-бързо от тази в редица европейски страни. Не трябва да се пренебрегва и фактът, че в азиатската държава бързо се развива и международния туризъм. С 30% се е увеличил броят на туристите през първото тримесечие на тази година в сравнение със същия период на миналата

Виетнам активно се застроява. Изграждат се жилищни комплекси, хотели, курорти и съпътстваща инфраструктура. „Инвеститорите имат голям избор на първия пазар, а цените на новото строителство е по-ниско от редица други държави. Процедурата по получаване на ипотечен заем от чужденци обаче е сложна” предупреждават експерти. Виетнамските банки дата жилищен кредит само на тези чужденци, които имат виетнамски съпруг или съпруга и престой за пребиваване минимум 3 години. Дори и в този случай ипотеката се отпуска само за срока, за който чуждестранното лице има виза

Цените

Ханой и околностите са сред най-предпочитаните места за покупка на жилище сред чужденците. Също така атрактивни са и Хошимин, Даданг и островите Фукуок и Хон Че. Средната цена на квадратен метър варира между 2000 и 3000 USD. Най-скъпи са имотите в Ханой. Цената варира в широкия диапазон от 1800 до 4400 USD/кв.м. В Дананге стойностите са 800-1000 USD/кв.м.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Порно

    3 1 Отговор
    Там, като завали, спира след 6 месеца