Last news in Fakti

18 Юни, 2018 15:35 9 028 2

Възстановиха статута на архитектурен паметник на разрушена къща

  • двойна къща-
  • статут-
  • къща-
  • архитектура

Съдбата на къщите със статут на архитектурен паметник винаги е била злочеста. Най-често те биват разрушавани, поради желанието на инвеститорите да печелят максимално от тях. Повечето подобни имоти се намират в централните градски части, където КИНТ-ът на застрояване е 100%. Поредният странен пример е с „Двойната къща” на бул. „Васил Левски” в столицата. Статутът на архитектурен паметник на имота беше свален, след което имотът – разрушен. На негово място собственикът ще издигне друга къща с подземен гараж.

Сега обаче вече бившата сграда отново е със статут на архитектурен паметник „по сведение”.

В резултат на обществения натиск сегашният собственик – Киро Киров, известен като Киро Японеца, ще възстанови само част от оригиналната фасада. Министърът на културата Боил Банов също потвърди, че собственикът е преценил, че е „добре да се съобрази с обществения интерес”.

„Двойната къща” е построена през 1908 г. Тя е дело на арх. Георги Тодоров. Имаше статут на паметник на културата. През последните години обаче имаше два пожара и състоянието й беше доста тежко. Беше съборена в края на април 2017 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 незнайко

    17 0 Отговор
    Затова в БЪЛГАРИЯ нямаме паметници във вид на къщи, както на запад отпреди 300 години !!!