18 Юни, 2018 20:54 1 333 2

Инж. Йовев: 96% от страната ще е поскрита с кадастрална карта през 2019 г.

  • кадастър-
  • българия-
  • йовев-
  • карта
Инж. Йовев: 96% от страната ще е поскрита с кадастрална карта през 2019 г. - 1
Снимка: Shutterstock

Дейностите по преобразуването на картата на възстановената собственост в кадастрални карти ще приключат през 2019 г., с което 96% от площта на страната ще бъде покрита с кадастрална карта, като ще остане за довършване урбанизираната територия на някои малки населени места.

„Обхващането с кадастрална карта на значителна част от територията на страната е важна предпоставка за създаването на сигурен и устойчив във времето имотен регистър. Изработването на специализирани карти в най-различни инвестиционни сфери, като надграждаща информация на кадастралната карта, е дейност, която предстои да се извърши в следващите 4-5 години и тя е необходима за планирането на различните видове зони и инвестиционни намерения” заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Валентин Йовев.

Използването на картографията и ГИС технологиите ще допринесат за решаването на редица проблеми в сферите на екологията, икономиката, регионалното развитие, ранното предупреждение и управление при бедствия.

Предстои Министерството на регионалното развитие и благоустройството, чрез Агенцията по геодезия, картография и кадастър, да поеме отговорностите по осъществяване на държавната политика в областта на инфраструктурата за пространствена информация по Закона за достъп до пространствени данни, съгласно Директива INSPIRE, като по нея агенцията става „Национален координационен орган“ и „Национален орган за контакт с Европейската комисия“.

Чрез прилагането на директивата се очаква постигане на оперативна съвместимост и хармонизация на масивите от пространствени данни, като ще бъде осигурен безпрепятствен и неограничен обмен на пространствени данни и услуги между органите на публична власт, обобщи регионалният заместник-министър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голям прос

    7 3 Отговор
    Пак ще объркат границите на имотите и после ние ще плащаме за грешките им и ще ги мерим наново
  • 2 нтоговедо

    8 1 Отговор
    "...като ще остане за довършване урбанизираната територия на някои малки населени места.". Малки, малки, но са по минимум 70-80 населени места във всяка област!Пак се лъже и маже-тези 96% /преди КВС/ си ги има от 90-те години на миналия век, сега ги "прехвърлят" от едно в друго министерство и от ДОС-ова платформа на "модерна" "онлайн" платформа.Напредък, но несъвсем,че да се бие тъпана.За хората новото, е че някои административни услуги поскъпват 5 пъти /характеристика на имот, някои скици.../.