21 Юни, 2018 10:21 2 060 1

Чехия с нови ограничения при ипотечните кредити

  • чехия-
  • ипотечни заеми-
  • жилищни кредити-
  • условия-
  • промяна

От началото на октомври тази година Чехия въвежда нови ограничения при отпускането на ипотечни заеми. Месечната вноска по кредита не трябва да надвишава 45% от месечния доход. По-рано 85% от ипотечните заеми се даваха за не повече от 80% от стойността на имота, а останалите 15% за не повече от 90% от стойността на имот. Днес обаче, благодарение на икономическия ръст, все повече чехи купуват жилище на кредит, което е предпоставка за бум на пазара на недвижими имоти.

Новите ограничения се въвеждат, за да се предпази пазарът от сътресения, които могат да възникнат в случай на жилищна криза или невъзможност да се отпуснат достатъчен брой заеми.

През 2017 г. Чехия беше на първо място по темп на поскъпване на жилищата в държавите от ЕС - 16% по данни на Inner.cz. По други класации увеличението е било около 8.5%. според местни анализатори жилищата в Чехия са подменени с около 14%. Хората са принудени да плащат повече за жилище, включително и за ипотечен заем, което още повече повишава икономическия риск.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Имотен балон

    5 1 Отговор
    А в България какво се прави по отношение на новия имотен балон който се наду от банки,имотни агенции и строителни фирми ?
    Нищо .