Last news in Fakti

18 Юли, 2018 19:42 5 239 11

Жилищният бум в Европа продължава

  • жилища-
  • цени-
  • европа
Жилищният бум в Европа продължава - 1
Снимка: Shutterstock

Норвегия, Швеция и Швейцария са държавите на Стария континент, където се наблюдава поевтиняване на жилищата за периода юни 2017-юни 2018 г. Въпреки това е рано да се говори за приключване на жилищния бум в Европа, предупреждават анализатори.

От 20% до 50% се колебаеше реалният ръст на цените на жилищата в Швеция, Австрия, Швейцария, Норвегия и Германия за последните 10 години. На първо място причината за това са безпрецедентните условия по ипотечните заеми, динамичният ръст на населението, икономическият подем и относително ниския темп на строителство се посочва в доклад посветен на европейските жилищни имоти изготвен от Scope Investor Services.

Причината за поевтиняването на апартаментите в Норвегия, Швеция и Швейцария е значителното увеличаване на предложенията на жилища за последните три години.

Стабилните икономически и демографски условия гарантират това, че цените на жилищата в Осло, Стокхолм и Цюрих през тази година ще продължат да се стабилизират и отново ще започне умерен ръст през 2019 г.

„Поевтиняването на апартаментите заплашва икономическата и финансова системи” посочват от Scope Investor Services.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    4 12 Отговор
    А в България кога най-после ще имаме наш жилищен бум?
    Толкова надежди възлагахме на европредседателството

    Коментиран от #11

  • 2 nkavrakov

    11 10 Отговор
    При нас сега се почва. Цените ще скочат ДВОЙНО защото ще приемем еврото.

    Коментиран от #3, #5, #6

  • 3 Петър

    7 4 Отговор

    До коментар #2 от "nkavrakov":

    Точто обратното винаги обенява населението при смяна на валутата

    Коментиран от #4

  • 4 Пиночет

    2 4 Отговор

    До коментар #3 от "Петър":

    Кой те излъга зеленчук ?
  • 5 Ала бала

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "nkavrakov":

    Ако още си под наем- купувай, защото ще изтървеш евтинията.
  • 6 Еврото

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "nkavrakov":

    Абе не знам за какво двойно говориш. Как ти звучи 3 стаен в София за 260 000 евро срещу 500 еврака средна заплата? И ако минем на евро и престанат обявите в странни валути, ще избожда очите колко сме назад. Е ням да стане 260к за апартамент при 500 евро заплати.

    Коментиран от #7

  • 7 nkavrakov

    3 9 Отговор

    До коментар #6 от "Еврото":

    Абе те някои през 2001 не вярваха че цените и заплатите ще станат ДВОЙНИ като влезем в Европа но СТАНАХА. Като приемем еврото МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА ще стане 500 евро а тристаен панел в Люлин ще е 150 хиляди евро.

    Коментиран от #8

  • 8 Еврото

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "nkavrakov":

    Нека тогава минималната да е 500 евро, пък нека в Люлин да искат 150 000. Само дето не е ясно откъде ще дойде това евро за да покрие по-високите заплати, освен ако не е на кредит като в южните държави от ЕС. Гледам при тях проработи перфектно - нито в Атина, Мадрид или Рим еквивалента на Люлин не струва 150 000 и като цяло са в батака на дълга, нишо че минималните им заплати са 800+. Така, че едва ли високите цени на НИ имат обяснение в това дали националната ни валута е евро (на практика с борда е), дали лихвите са ниски, КТБ-то гръмнало, а далеч по-банално, но и по-логично е, че като расте икономиката като цяло, потреблението е нагоре, има сигурност в работата, има приток на нови желаещи (имигранти от вън или вътре от държавата), НИ ще са само нагоре. Иначе ако си ербап и вярваш каквото си написал - давай, купувай две панелки в Люлин и ще удвоиш парите си след 5-10 години.

    Коментиран от #9

  • 9 nkavrakov

    3 5 Отговор

    До коментар #8 от "Еврото":

    Аз още като казаха че ще ни приемат в Европа КУПИХ. За 14 години парите заедно с наемите ги УТРОИХ ама още не стигат за Рим и Мадрид. Там е ПЕТ ПЪТИ по скъпо.

    Коментиран от #10

  • 10 Еврото

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "nkavrakov":

    Т.е. в Рим панелка в Младост е 500000 евро? Аре у лево с глупостите си.
  • 11 Демограф

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Апартаментите имат смисъл ако има хора, които да живеят с тях, иначе стават само за пирамиди в буквалния и преносен смисъл. Вижте тези две таблици - към 31.12.2017 и 15.06.2018:
    http://www.grao.bg/tna/t41nm-15-12-2017.txt
    http://www.grao.bg/tna/t41nm-15-06-2018-2.txt
    Дори София намалява. Така, че бум няма да има, а само спекулативен балон който наблюдаваме в момента.