Last news in Fakti

23 Септември, 2018 09:37 4 826 3

Имотите в Берлин ги очаква блестящо бъдеще

  • германия-
  • берлин-
  • инвестиции-
  • жилища-
  • цени-
  • наем
Имотите в Берлин ги очаква блестящо бъдеще - 1
Снимка: Shutterstock

Значително поскъпване на жилищата както на първичния, така и на вторичния пазар, се наблюдава през последните пет години в Берлин. На първо място причината е недостиг на предложения. Не по-маловажни са фактори като ръст на населението, силна икономика и намаляване дела на безработните.

Независимо, че през 2017 г. са били издадени 24 740 разрешителни за строеж, завършени са едва 15 670 обекта, което представлява 1% от общия брой съществуващи имоти. Специалисти са изчислили, че на Берлин годишно са му нужни минимум 20 000 нови жилищни обекта, за да бъде „в крачка” с търсенето.

Германската столица се отличава от останалите градове и по отношение на цените. Така например, жилище в Мюнхен може да струва двойно повече от подобно в Берлин. Към това е добре да се добави и ниският процент на собственост (едва 15%), а както и младата неквалифицирана работна сила, пише в свое изследване консултантската компания Knight Frank.

С 14.9% са поскъпнали жилищата в Берлин през изминалите 12 месеца, като по този начин германската столица изпреварва Лондон и се нарежда по темп на поскъпване до градове като Амстердам и Единбург. Наемните нива в Берлин за изминалата година са се повишили с 11%, по данни на Deutsche Bank Research. Въведеното през 2015 г. 10%-но ограничение за повишаване на наемните нива на година трудно се спазва. То се отнася само за жилищата от вторичния пазар, но не и за новите и ремонтирани апартаменти.

Фактор за ръста на цените и наемите е и непрекъснатият ръст на туристите. Над 31 милиона нощувки са регистрирани в германската столица през миналата година, което го прави третият най-посещаван град в Европа. Към момента отдаването под наем на жилища на туристи е ограничено до 90 нощувки на година.

Европейците остават ключови инвеститори. Най-голям интерес има от страна на граждани на Великобритания, Швейцария и САЩ. Преобладават сделките в ценовия диапазон между 300 000 и 700 000 USD.

Столицата с най-силна и стабилна национална икономика в Европа едва ли в скоро време ще стане свидетел на отслабване на пазара на недвижими имоти, коментират анализатори от Knight Frank. От всички германски градове с население над 1 милион души, Берлин предлага най-ниски цени на жилищата. Разбира се, има разногласия предизвикани от Brexit, по-строга парична политика, проблем с достъпността, но икономическите прогнози за развитието на града, ниската безработица, отличната образователна система и отличните перспективи за ръст са солидна основа за доброто развитие на пазара на недвижими имоти в Берлин. Не трябва да се пропуска и фактът, че за последната година броят на милионерите, чието състояние надхвърля 5 млн. USD отчита ръст до 137 000 души. Прогнозите са техният брой да се увеличи с 35% до 2022 г., достигайки 185 500.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 354

    1 1 Отговор
    И кое е вярното?
    https://fakti.bg/imoti/327939-razko-zabavane-na-poskapvaneto-na-imoti-v-germania
  • 2 Пешо

    5 1 Отговор
    Много мюслита си покани бабичката Меркел и сега се чуди къде да ги настани. Както са я подкарали следващия канцлер ще е с чалма. 😂
  • 3 loolo

    3 1 Отговор
    2 броя олигофрени, коментирали нещо, което не разбират