30 Юли, 2018 11:21 4 367 3

Държави въвеждат нови имотни данъци

  • сингапур-
  • хонг конг-
  • данъци-
  • имоти
Държави въвеждат нови имотни данъци - 1
Снимка: Shutterstock

Два от най-разгорещените в световен мащаб имотни пазари - Сингапур и Хонг Конг, ще въведат по-високи данъци върху недвижимите имоти в опит да укротят стремителното поскъпване на имотите. През юли 2018 г. в Сингапур вече повишиха гербовия данък. Налогът за придобиването на втори имот беше увеличен от 7% на 12%, а за всеки трети и четвърти той вече ще е не 10%, а 15%. За чужденци и юридически лица данъкът е увеличен съответно на 20% и 25% от 15%.

Също така правителството повиши изискванията при отпускане на ипотечни заеми. Заем за срок от 30 години може да се взема само за до 75% от стойността на имота, преди този процент беше до 80%.

Хонг Конг действа по аналогичен начин, за да не прегрее пазарът на недвижими имоти. В края на юни 2018 г. правителството предложи редица мерки, включително и облагането с по-висок данък на пустеещи имоти. Броят на новите жилища, които остават празни, се повиши до 9000, а данъкът е 200% от цената на наетата жилищна единица, както се очаква, ще увеличи броят на предлаганите жилища на пазара и ще забави поскъпването на имотите.

Цените на недвижимите имоти растат в цяла Азия, но в Сингапур и Хонг Конг се наблюдава бум, който надвишава икономическия ръст. Така например, в Сингапур имотите поскъпнаха с 9.1% в рамките на година. В Хонг Конг цените на жилищата растат 26-ти пореден месец. През юли т.г. едно жилище там беше продадено срещу колосалната сума от 93 млн. USD, което го превръща в един от най-скъпите имоти в Азия. А паркомясто беше купено за рекордната сума от 760 000 USD.

Дори при въвеждането на реформите имотите през тази година отново ще отчетат ръст от 10%-15%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шаран БГ

    10 3 Отговор
    Хайде Горанов, не мигай - данъците вдигай ! Виждаш какво правят хората във Сингапур и Хонг Конг...... !?

    Коментиран от #2

  • 2 гост

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Шаран БГ":

    Братчед, там са на светлинни години пред нас във всяко едно отношение, затова инвестират хората там.
  • 3 Не е важно НИЕ да сме добре

    8 0 Отговор
    Важното е ЕЛИТА ни, да НЕ Е ЗЛЕ!