Last news in Fakti

22 Октомври, 2018 15:03 16 891 26

Разграбват изоставени хотели в Банско

  • банско-
  • имоти-
  • кражби-
  • хотели

Ваканционни имоти

Разграбват изоставени хотели в Банско - 1
Снимка: М. Богданова ©

Кризата от 2008 г. в сектора на недвижимите имоти продължава и днес да дава отражение. Банско безспорно беше едно от местата, на които се наблюдаваше бум в строителството. 2008-а – точно по време на пика в строителството, много не само проекти, но и строежи бяха замразени. В последствие редица току що построени и обзаведени хотели останаха заключени. Днес – 10 години след кризата, възникна нов проблем, а именно грабежи. Последният е на хотел „Изворите”, собственост на столичния бизнесмен Светозар Съев.

В събота собственикът е съобщил в полицията, че вторият етаж на хотела му в местността "Мъртви ливади" край Банско е напълно ограбен, съобщава Struma.com. От всички стаи са изнесени телевизорите, хладилниците, печките и цялото оборудване, както и леглата и гардеробите. Кражбата е станала за около 4 месеца, в които явно никой не е наблюдавал обекта. Няма жива охрана, както и видеонаблюдение.

Полицията започна разследване на крупната кражба за стотици хиляди левове. Случилото се с въпросния хотел не е изненада. В покрайнините на Банско и Разлог има недостроени хотели, къщи за гости. В района около „Пирин Голф" съществува т.нар. "Мъртъв град" заради десетките построени и неизползвани хотели.

Всичко това е резултат от масовото застрояване преди години и последвалата след това криза. Много хотелиери фалираха и изоставиха имотите си. Чужденци също инвестираха и след като не можаха да развият бизнеса си, изоставиха имотите си и си тръгнаха. Затова в момента на страниците на съдия изпълнителите е пълно с хотели в Банско и Разлог, обявени за продан.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пеньо

    120 23 Отговор
    И какво стана с приказките за претъпканото Банско и неотложната нужда от още еди лифт? Заради по-малко от два месеца ски да бетонираме планината? Оказа се, че курорта е презастроен по най-идиотският начин с крадени пари.

    Коментиран от #3, #13

  • 2 Втора употреба електроуреди

    29 14 Отговор
    Грабеж не е ли, когато си оказал съпротива и са те принудили?? Отдолу пише, че е кражба ама то това си се прави след като застраховаш при СИК/ВИС или ТИМ(Армеец) - договаряш се за едни пари и се разбирате, те ли ще си ползват техните хора или ти ще си намираш, после както сте се уговорили с % си перете парите. То па сякаш сефте го правят тоя номер )) Откраднали хладилници, телевизори и печки ами нали трябва някъде да ги продадат после, това са обемни и трудни за пренасяне вещи, къде ли ще се окажат?? Иначе защо ги крадат, да не са фетишисти )))
  • 3 Гост

    8 15 Отговор

    До коментар #1 от "Пеньо":

    И как разбра че са крадени?

    Коментиран от #26

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 бббббб

    29 12 Отговор
    Може и хотела да е запориран от съдия изпълнител.А , собственика да инсценира кражбата.
  • 6 Провинциалист

    51 34 Отговор
    По същия престъпен и безогледен начин в момента се строят няколко хотела в Свети Константин и Елена.Курорта е разоран и затрупан с пръстта от изкопите.Безогледна сеч на многогодишни дървета,унищожаване на плажове и брегова ивица,паркове.И никой не си задава въпроса къде ще плажуват гостите на тези бъдещи хотели.Но строителната мафия се е развихрила и бетонира ли бетонира.Най-зеления морски курорт е вече минало.И няма сила която да ги спре,мафията си има държава.

    Коментиран от #8

  • 7 пич

    43 27 Отговор
    Същото чака и родна София, Строежи под път и над път. И ще стоят празни, рушащи се и с по 2-3 обитатели дето ще плащат за топло и други разходи като за цял блок. Да им е честито на набълбукалите се, който няма акъл купува сега апартаменти...
  • 8 свидетел

    43 28 Отговор

    До коментар #6 от "Провинциалист":

    Знаеш много добре, че Св.Константин и Елена Холдинг е собственост на ТИМ! Никой не ни е питал искаме ли да се застроява огромната поляна пред пощата на курорта, но там вече има 6 м. изкоп чак до спирката, което са към 60м. дължина. Имаше някакъв слух, че са променили статута на курорта - от национален станал общински и затова, решенията се взимал срещу определена сума в куфарче при архитекта на Варна... Няма как да е друго, докато сме феодален град под управлението на ТИМ. Ти какво предлагаш? На миналите протести, мутрите на ТИМ пребиха едно момче пред очите на полицай, а Пламен Горанов се самозапали пред Общината и по-късно почина. ТИМ държат целият град от 91г. и колят и бесят. Нали виждаш, че са дупе и гащи с ДПС и Хидрострой - я погледни ремонтите във Варна от кого се изпълняват. Ахмед Доган си докарва бая кирия от варненските булеварди. Таа ако ще питаш за св. Константин и Елена - питай ТИМ, те знаят бъдещето на курорта!

    Коментиран от #15

  • 9 Ник

    16 17 Отговор
    Че лифтове трябва да се строят у нас е ясно. Продължаваме да изоставаме от Европа, а това са не само пари и работни места, а и мяста, къде да отидем и ние. Иначе, вода газим, жадни ходим.
    Друг е въпроса с прекомерното строителство - не е токова трудно да се пресметне необходимата леглова база.
  • 10 Антисоциалист

    18 9 Отговор
    Господа, според видяното от мен, случващото се е закономерно. Построени са квартали от мотели край пътя - явно дебилен замисъл. Те са на места, неподходящи и за постоянно заселване, и за пребиваване на туристи или летовници. Прахосани са много милиони, но начинанието е безнадеждно безплодно и не си заслужава ни опазване, ни охрана. Постройките не стават ни за рехабилитационен център, ни за хотели, ни за курортно селище. Може би биха могли да се приспособят за образователен център на организация с нестопанска цел - зелено НПО, лагер за младежка соцагитация, или спекулативна просвета.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Милен

    11 5 Отговор
    По един изолиран случай, вероятно е станало по различни от представените причини, не може да се съди за курорт, който домакинства на световната купа по ски и посреща десетки хиляди туристи.

    Коментиран от #22

  • 13 Марадона

    18 4 Отговор

    До коментар #1 от "Пеньо":

    ПАРИТЕ Е ЯСНО ЧЕ СА КРАДЕНИ -Дс-тата лете са на С. Бряг, зиме в Банско, въпросът е че скиорите не са хотелиери - това са спортисти от цяла БГ, Македония и Гърция които кат идат и чакат 2 часа - ЛИФТЪТ ЩЕ Е ЧАСТНА ИНВЕСТИЦИЯ, само ще спечелят 3-милиона туристи които ходят всяка зима- ЧАКАЛ ЛИ СИ НА ОПАШКА С БЪЛГАРИ 2 ЧАСА ?
  • 14 Общественик

    29 6 Отговор
    Това е пример за много грешна и глупава инвестиция. С тези десетки милиарди, които са ги загробили в пустеещи хотели колко нови предприятия и бизнес с висока добавена стойност можеха да направят, но затова се иска и малко ум в главата. Едно е да ти поднесат на тепсия откраднати от народа пари друго е да можеш да ги управляваш.
    Хотелиерството не е лесен бизнес. Собствениците на тези хотели вече са го разбрали. Лошото е че за нас остават празните ни джобове плюс изоставени бетонни развалини вместо природа.
  • 15 Стоян

    15 19 Отговор

    До коментар #8 от "свидетел":

    Няма ли да престанете с тези глупости за Варна. Безспорно най-хубавият град в България, а като изключим София, е и най-добре развит. Не разбирам какво целите, измисляйки си подобни истории базирани изцяло на това какви клюки се носят в кварталната кръчма. Ставате за смях вече с тези измислици. Като не ви харесва Варна сте свободни да изберете друго населено място в или извън България.

    Коментиран от #17

  • 16 хехе

    18 2 Отговор
    Като няма никакво дългосрочно мислене и оправляващите са малумни ще е така
  • 17 фрфр

    30 0 Отговор

    До коментар #15 от "Стоян":

    АА София е била добре развита сега е ГЕТО благодарение на компететни главни архитекти и много способни кметове.

    Коментиран от #18

  • 18 Така е

    17 5 Отговор

    До коментар #17 от "фрфр":

    София беше добре развита и е страхотен град, тоест беше страхотен град за живеене, преди да дойде Фандъкова и сие и да му разкажат играта. Да не говорим, че цяла България се пренесе в София, която на практика не е проектирана за толкова много хора.
  • 19 Иван

    11 3 Отговор
    Ето до какво води рекетът на измислените „зелени“ от мафията на Прокопиев в България!
  • 20 ПРИРОДОЛЮБИТЕЛ

    12 1 Отговор
    СУПЕР!!! Така им се пада на господа мутро-бетон бизнесмените. Дано и арматурата от стоежите да им разкостят!!! Не се наядоха тия свине мутро-бетони, заради тяхната алчност няма природа, а прах, кал и бетон!!! Всичко долу!
  • 21 123

    7 1 Отговор
    Айде бе, 4 месеца не е разбрал, че му е ограбен хотела. Може и сам да си го е ограбил, за да вземе едни пари от застраховка.
  • 22 12345

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Милен":

    Ти как реши че един единствен хотел е изоставен. Посещавам Бетонско когато пътувам за Гърция защото там се продава най-добрия сладолед в България.

    За...баните хотели които се рушат, прозорците им са мръсни, оградата е съсипана, двора е тревясал са десетки.

    Нали уж голям наплив - а хотелите стоят опустели?
  • 23 ХХХХХХ

    0 0 Отговор
    Не разграбват а ограбват.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Мартин

    1 1 Отговор
    Около предстоящите домакинства на Световните купи по ски, в Банско нещата могат и да потръгнат!
  • 26 Собственика трябва да бъде съден за безс

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Ангел