Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

Достъпни жилища за млади семейства

Да бъдат облекчени процедурите за строителство на еднофамилни жилища

Публикувана: 16 Ноември, 2018 19:53
11 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 9668
Достъпни жилища за млади семейства
ШРИФТ ПЕЧАТ

Проектът на новата жилищна стратегия, която е в процес на разработка в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, цели подобряване на механизмите за по-ефективно управлението на етажната собственост и създаване на стимули за подобряване на енергийната ефективност в жилищните сгради. Също така тя има за цел да формира нова политика за осигуряване на достъпни жилища на всички слоеве от населението и разработване на мерки за създаване на нов социален жилищен фонд, който ще допринесе и за справяне с демографската криза и бедността по региони.

„Много повече са жилищата, отколкото домакинствата, а над 97% от собствеността е частна. На пръв поглед, тези факти могат да съставят погрешното мнение, че в България няма жилищен проблем. Но професионалният прочит на всички свързани аспекти разкрива, че всъщност жилищната система на България е с много неразвити елементи, дефицити и деформации”, каза Гергана Благиева, директор на дирекция „Жилищна политика“ в МРРБ по времена на втория ден от форума „Моят град, моят дом, моят бизнес“. Една от специфичните цели на стратегията в тази връзка е осигуряване на условия за финансово достъпни жилища и подпомагане на уязвимите лица. Тенденциите към увеличаване на необитаемите жилища може да се разглеждат и като възможност, тъй като при създаване на стимули тези жилища могат да бъдат ползвани от социално слаби семейства, при съответната регламентация. В стратегията се предлагат и мерки за достъпни жилища за млади семейства и висококвалифицирани кадри, така че да се раздвижи мобилността на трудовия пазар. Ще се набележат и мерки за подкрепа на общините за обновяване на социалните жилища, чрез публично частно партньорство с неправителствени или бизнес организации за поддържане на социалния фонд или създаване на нов, защото наличният не е достатъчен.

„Много важна тема е регламентирането на дейността на професионалния домоуправител при управлението на етажната собственост, защото в момента статистиката показва, че има повече от 100 фирми, които се занимават с тази дейност, но липсата на регламенти и критерии към тях създава недоверие“, коментира Благиева.

България

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.