16 Ноември, 2018 19:53 10 644 11

Достъпни жилища за млади семейства

  • жилищна политика-
  • жилища-
  • стратегия-
  • мррб

Да бъдат облекчени процедурите за строителство на еднофамилни жилища

Достъпни жилища за млади семейства - 1

Проектът на новата жилищна стратегия, която е в процес на разработка в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, цели подобряване на механизмите за по-ефективно управлението на етажната собственост и създаване на стимули за подобряване на енергийната ефективност в жилищните сгради. Също така тя има за цел да формира нова политика за осигуряване на достъпни жилища на всички слоеве от населението и разработване на мерки за създаване на нов социален жилищен фонд, който ще допринесе и за справяне с демографската криза и бедността по региони.

„Много повече са жилищата, отколкото домакинствата, а над 97% от собствеността е частна. На пръв поглед, тези факти могат да съставят погрешното мнение, че в България няма жилищен проблем. Но професионалният прочит на всички свързани аспекти разкрива, че всъщност жилищната система на България е с много неразвити елементи, дефицити и деформации”, каза Гергана Благиева, директор на дирекция „Жилищна политика“ в МРРБ по времена на втория ден от форума „Моят град, моят дом, моят бизнес“. Една от специфичните цели на стратегията в тази връзка е осигуряване на условия за финансово достъпни жилища и подпомагане на уязвимите лица. Тенденциите към увеличаване на необитаемите жилища може да се разглеждат и като възможност, тъй като при създаване на стимули тези жилища могат да бъдат ползвани от социално слаби семейства, при съответната регламентация. В стратегията се предлагат и мерки за достъпни жилища за млади семейства и висококвалифицирани кадри, така че да се раздвижи мобилността на трудовия пазар. Ще се набележат и мерки за подкрепа на общините за обновяване на социалните жилища, чрез публично частно партньорство с неправителствени или бизнес организации за поддържане на социалния фонд или създаване на нов, защото наличният не е достатъчен.

„Много важна тема е регламентирането на дейността на професионалния домоуправител при управлението на етажната собственост, защото в момента статистиката показва, че има повече от 100 фирми, които се занимават с тази дейност, но липсата на регламенти и критерии към тях създава недоверие“, коментира Благиева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 hmhmhm

    17 1 Отговор
    Вие дори да имате регламенти аз пак ще съм с недоверие към тях и вас съответно. Така че у лево
  • 2 Боби

    17 1 Отговор
    Ходих на оглед в хубава сграда , построена и завършена 2008г около Варна. Само 1 от 40 апартамента е продаден. На останалите цената си е прилична - около 1000 EUR/кв.м , квадратите ясно че ги няма.
    Ако непродадените апартаменти от строителя се облагат с по-висок или същия данък , като този на собствениците , ще има поголовен спад на цените , тъй като самия строител няма интерес от това и бързо ще трябва да се освободи от тях.
    Необходимо е да има държавна политика по изграждането на нови селища или прекарването на комуникации ( стабилен ток , вода , канализация , газ , пътища и др. ) на вече съществуващи , в радиус поне от от 30 км от големите градове или по възможност във всички селища. В момента Варна се превръща в презастроено ГЕТО.
  • 3 Тъп

    20 0 Отговор
    Всичко е алабала.По каъв начин и с какъв пазарен механизъм ще се извърши това все пак добро начинание? Може би-Едни държавни пари ще дадем на едни наши бизнесмени за едни наши млади семейства (а дали са за патладжанените семейства е друг въпрос) а??
  • 4 До 2

    6 1 Отговор
    Пич, и в момента инвеститорите имат УЖ данък за имота, но след АКТ 14, т.е. груб строеж. Тука идва едно "но" . Инвеститора не декларира в данъчното че има имот подлежащ на облагане . Имотите бързат да ги завършат заради печалбата, поради спецификата на бизнеса, не че някой от държават ги гони. А дори и да плащат данъци това за инвеститора са джобни пари. В момента, поради имотния балон, в София печалбата е десеки милиони от една средна сграда. Така че им е през оная работа дали ще платят 100 или 200 лв. За обекта ГОДИШНО, като имат 50 000 евра печалба от тоя имот за 1 календарна година
  • 5 Дядото

    8 1 Отговор
    ...има ли още БАЛЪЦИ... А???!?? Да ми пиете гъстото и полезно мляко... Дядовото мляко!!! Такива абдали, будали и бунаци, като в Балъкгария... Няма ама...НИКЪДЕ!!
  • 6 ФАКТ

    4 5 Отговор
    Ако ДЪРЖАВАТА иска да върне българите във България,вече с родените си деца на Запад,трябва да им се дадат жилища безвъзмездно,да се изравнят заплати и пенсии с тези на Запад ,да са защитени българите по всякакви параграфи.Социалната,здравната,образователна,съдебна и всички системи да станат на Европейско ниво,ТОГАВА българите биха се завърнали да живеят спокойно в родината си !!!! И много важно да имат коректни работодатели,добра администрация и добри управляващи!!!! ТОГАВА и българите с удоволствие и респект ще живеят и работят във България и ЗА БЪЛГАРИЯ !!!!!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 СУй леп и Уешко мЕсо

    0 0 Отговор
    След дъжд - качулка, късно е, моме, за китка.... Тия изгониха българите от България, па сега ще правят стратегии за жилища. Всичкото сган трябва да бъде настанено в килийни жилища, или в сглобяеми дървени, запечатани съндъци. За по- сигърно и по един дървен кол забит на правилното място между ребрата.
  • 9 ФАКТ

    3 0 Отговор
    Не е късно за нищо!!!! ИСКАМЕ виновните в ЗАТВОРА !!! До кога ще ЧАКАМЕ да връщат парите ??? КОГАТО вече България я няма ли ??? Утре Костовците ще избягат и ще се покрият в богата държава !!!! Брюксел,защо спи , ТРЯБВА да ги съдят тогава Те!!!!! Нали -НЕ ТРЯБВА да има корупция!!!! И БЕДНИ хора не трябва да има !!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.