Last news in Fakti

26 Март, 2012 14:28 5 761 29

Бургас не усеща криза при недвижимите имоти

  • бургас-
  • ваканционни имоти-
  • пазар-
  • криза

През последните три години и половина пазарът на ваканционни имоти по българското Черноморие се намира в доста тежко състояние. Това мнение обаче не споделят част от агенциите за недвижими имоти в Бургас. Според тях руските клиенти спасяват имотния пазар в областта. Вторият по-големина български морски град не е засегнат от кризата. Районът е на трето място по цени в България, е мнението на брокери, изказано пред в-к „Строителство имоти”.

Положителната тенденция ще продължи и през 2012-а, убеди са те, тъй като руските клиенти ще продължат да се увеличават. Другата основна група чужди играчи на пазара са англичани. Докато през годините 2006-2007-а те бяха основната група купувачи, днес ролята им е на продавачи.

Това, което се наблюдава в началото на летния сезон в област Бургас е, че купувачите вече не са в изчаквателна позиция. Също така отстъпките от офертните стойности не са толкова големи, колкото през миналата година. Изчерпва се количеството на готови имоти, а тези ново строителство са малко, което ще стопира по-нататъшния спад на цените. Подобна тенденция може да се наблюдава за имоти, които се предлагат на необосновано високи цени. Към момента предлагането превишава търсенето, но през това лято ще има уравновесяване на двете групи играчи на пазара.

 „Самите българи трябва да мислят за купуване на имоти, а не в един момент да станем място, където повечето собственици не са български граждани. Стойностите у нас са подценени. Един имот в Русия да струва 500 000 EUR, а подобен в България може да е 50 000 EUR. Пазарът ще се уравновеси и ние ще имаме нормални цени“, казва Иван Червеняков, собственик на агенция за недвижими имоти в Бургас.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мръсна държавица

    4 2 Отговор
    пак ще се вдигнат цените на имотите.
    няма оправия тук
  • 2 Bossman

    1 5 Отговор
    Това показва,че пазара на недвижими имоти е на път да възкръсне.Няма само да върви надолу.Време е за събуждане.
  • 3 bubblehead

    1 4 Отговор
    Самите българи трябва да мислят за купуване на имоти, а не в един момент да станем място, където повечето собственици не са български граждани. Стойностите у нас са подценени. Един имот в Русия да струва 500 000 EUR, а подобен в България може да е 50 000 EUR. Пазарът ще се уравновеси и ние ще имаме нормални цени“,

    -----------------------------------------------------------

    Точно за това дъдна и аз през цялоото време... имотния пазар неизбежно ще се обърне и колкото цените падат толкова по-близо сме до тоя момент и това ще се случи независимо колко са откачени наши вежди та да се случи ситуацията цените в Русия например да са 10 пъти по-високи. Където някои може ли да ми каже добрата персперктива на Русия от къде е точно та тия цени !? Но каквото ще се случи е че българияте в това бясно разпродаване по пътя надолу ( защото ни се види много скъпо ама много) ще си остянем под наем в собствента държава защото когато дойде пътя нагоре няма да става по-евтино. Ха честито на позналите числата от тоя тираж на тотото!
  • 4 Ильо войвода

    3 0 Отговор
    Щом сте доволни, брокерите. Кога сте най добре-така да сте
  • 5 Гладна кокошка

    4 0 Отговор
    Стойностите у нас изобщо не са подценени, а дори са още силно завишени по сравнение с доходите на населението и качеството на инфраструктурата. Освен това един имот в Русия струва 500 000 но само ако е в Москва, и то от 3 стаи и нагоре на хубаво място. Да ме прощавате, ама едностаен в Урюпинск може да струва като в Бургас и по-надолу. И в края на краищата добре е че някои все още оствавя пари за наши имоти, че се намират 100 богати руснаци от 100 милиона възможни да дойдат у нас...
  • 6 нещасна кокошка

    1 2 Отговор
    Има сайт за Руски имоти виж цените в Санкт Петербург.
  • 7 До нещастната курица

    5 0 Отговор
    А, вярно освен Москва има и в Петербург, обаче пак големи апартаменти и то на Невски Проспект... То и в София има за по 1-2 милиона... Или искаш да кажеш, че масовите цени са по 500 хил. евра или пък че навсякъде е така, виж колко са в Перм, Новосибирск, Архангелск, Петропавлоск-Камчатск ... Или искаш да кажеш, че това е нормално??? Виж колко са в Берлин, Дрезден, Франкфурт...
  • 8 платен репортаж

    4 0 Отговор
    Поредната реклама на брокери. Като имат купувачи нека да продават за 500 000 евро. Едно време англичаните се набутаха сега руснаците да видим кой ще е следващия.Чудя се тези англичани при такава далавера защо продават.
    Я в края на краищата имотите по морето не променят общата картинка която сочи само надолу от 3 години насам.И е нормално да е така след балона който се наду през 2006 та 2008 ма.
  • 9 нещасна кокошка

    1 0 Отговор
    /платен/ Абсолютно. Мащабът е различен, случайно видял и разбрал. в Русия си е скъпо и търсенето е голямо има и частни предприемачи и държавното строителство е запазено и пак не смогват идват и купувачи от бившите републики а в Москва и Петербург и много чужденци от цял свят,Араби,Американци,Китайци и тн....така че не ми е ясно що ще чинат толкова руснаци тук точно...
  • 10 Кибик

    1 0 Отговор
    до мехyрко #3:
    това ще се случи... когато цъфнат налъмите
    т.е., когато доходите на 'веждите' се дигнат точно 10 ПЪТИ, ОК!
    А дотогава.... мехура ще продължава да си надува балона по този форум до безкрай
    Ха за много ракии, че купона тече...
  • 11 bubblehead

    1 1 Отговор
    когато доходите на 'веждите' се дигнат точно 10 ПЪТИ, ОК!
    ----------------------------------------

    Няма мегдан за 10-то кратно увелючаване на доходите защото ще станем най-богата държава на света ... а с тоя матриял се сещате че няма да стане... но 3 пъти увеличение на доходите се очаква в следващите 10 години, ( и няма защо да се съмняваме че това ще стане защото точно това се случи от 2000 година насам) и тогава цените на имотите ще се увеличат 5 пъти ... така просто ви го карам за да разберете, колкото и кощунствено да звучи това 5 пъти... И това 3 пъти заплатите и 5 пъти цените на имотите ще стане по две причини първо малко напоследък дадахме назад от общия trend които е горе доле цените в развиващи се икономики се удвояват на всеки 10 години ( а вече не забелязахте ли 40% спад на цените за вече цели 3 години!) и втората причина е по- фундаментална цените изпреварват заплати защото както се сещате цените на храните, дрехи, електроника , коли и почти всичко останало ( без услуги, тия има да вървят дълъг път като имотите) има само малко да растат до средни европейски ( според някои вежди дори наши цени са по-високи , тоест ги чакаме да паднат всеки момент и тях ... ха-ха-ха!) Тоест за ляб, салам и бира ще даваме същите пари но като прецент по-малко . Е, и какво се случва с оставащите пари!? Богатеем , спестяваме в банки? Няма да стане другари. Простия отговор е че никъде не е станоло а сложния иска малко познаване на играта на банките. Останалите пари от увеличението отиват на едно место защото това е имено играта на банките, а избора на веждите е само дали ги дават за заем или за наем .... ха честито!
  • 12 gost

    4 0 Отговор
    Ало-о-о-о, другарите от АДРЕС,
    Нали се разбрахме да слагате надпис "Рекламна колонка" , за да не си губим времето да четем разкази за мокрите ви сънища
    Те според вас цените на имотите вече втора поред година се вдигат, ама все с минус отпред :-)
  • 13 руснака

    2 2 Отговор
    евала на коментаторите! някой от вас имали поне някаква връзка с имотния пазар? като не сте наясно, що коментирате? що се излагате? 12 коментара, които нямат нищо общо с реалността! а тези "размисли на глас" на "bubblehead" - просто нямам думи да ги коментирам! се едно аз да тръгна да говоря за медицина - при положение че нямам никаква представа за темата!
  • 14 Калоян

    0 1 Отговор
    От понеделник цените тръгват стремглаво нагоре!!!! Успех на всички
  • 15 Благой

    1 1 Отговор
    ВЯРНО Е И АЗ ГО ЧУХ !!!!СЕГА Е МОМЕНТА !!ДРУГИТЕ НЕКА ЧАКАТ, НИЕ СЕГА ЩЕ КУПУВАМЕ !
  • 16 Калоян

    0 1 Отговор
    За колегите - тази седмица ще работим и събота и неделя с удължено работно време да 23ч . Чакаме Ви !!
  • 17 Петко

    1 3 Отговор
    В Германия имотите се изкупуват на килограм заради срива на Еврото!Тази тенденция е от една година!Всичко се купува още на зелено!Потвърдена от трима българи ,които живеят в Германия от години и в момента си търсят къща , но няма предлагане! Гърците също купуват в Германия !Очаквайте скоро и в България !!! ЧАО !!
  • 18 куку

    3 0 Отговор
    Верно,верно....е сега двама гърци се биеха в Люлин за една гарсониера в 3ти с мазе за под наем на зеленчукари от пазара, а Руснака от 13 пост ги разтърваваше и им викаше/елате в Бургас там има.../
  • 19 имотен гуру

    1 1 Отговор
    .. то по южното крайбрежие бургаски фирми почти няма. По-големите фирми, които работят с руснаци там са от София, Пловдив, Варна, че дори и Несебър. В този смисъл май заглавието на статията не е много удачно, що се касае до града Бургас. По-удачно би било да се говори малко по-генерално за южното крайбрежие.
  • 20 медиатор алфа

    1 1 Отговор
    През 2008 г. 1 квадратен метър в Цветен квартал на Варна струваше точно толкова колкото 1 квадратен метър в Берлин в аналогичен квартал. Жената , която продаде във Варна купи с парите абсолютно същото жилище в Берлин.
    Може да не сме Германия, но принципът е, че колкото повече се отива към Средиземно море цените на имотите растат. Слънцето си е слънце, югът си е юг.
  • 21 куку

    4 0 Отговор
    /Алфа/ Не слушай данните на агенция Е.Ж.К./Една жена каза/...Ходил ли си, в Берлин? Тъсил ли си дори квартира?....Скъпо е,не сравнимо с нашата действителност за това масово живеят под наем особено в източната част. а за Мюнхен и Бон просто забрави.
  • 22 апартаменто

    2 3 Отговор
    Като няма къщи в Берлин хората купуват по селата в Германия. един мой познат си купи за 19 к. евро до границата с ШВЕЙЦАРИЯ. АНИ има още дълго да пишат платени статии и да си мечтаят за ръст на цените в БГ. цени в Меден рудник = цени в Берлин ..мечти мечти......

    Коментиран от #23

  • 23 Калин Йонов

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "апартаменто":

    @22 Би ли помогнал с контакти към твоя познат и агенцията в Германия. Веднага продавам панелката и купувам 3бр.
  • 24 куку

    0 0 Отговор
    Йонов,така нема да се разбереме. Аз съм преди теб. Вече продадох гарсониерата в Люлин, гърците се радваха,като луди на мазето. Сега съм на ред, 22 да ме свърже с някой в Дрезден, далече е от Швейцария значи ще е евтино. Искам поне двустаен....нахалник.ще се предреждаш ти,Ааааа.
  • 25 руснака

    1 0 Отговор
    ало, коментатори! още веднъж ви повтарям - за да се говори така за нещо, трябва да се запознаете с темата! а вие прочетохте 2-3 статии в вестник и тръгвате да коментирате!

    Има няколко фактора, които влияят цените. На първо място - ТЪРСЕНЕ! Пък вие говорите като за фондова борса - искуствен пазар, невъзможен за предсказване.
  • 26 Тип-топ

    2 1 Отговор
    Търсенето е огромно и самите плачкатори за ниски цени го доказват.Хайде в Бобов дол на цени под себестойност.
  • 27 хип хоп

    2 1 Отговор
    Да бе огромно е толкова е огромно че не сварват да строят за мераклиите.
    Гледайте какво става в Бобов дол че скоро и в други градове ще се случи. Балона тепърва ще изпуска.
  • 28 Bossman

    1 0 Отговор
    Бургас е едно от най-хубавите населени места по черноморието.Всяка година се строи по нещо ново,ремонтира се и затова хората толкова го харесват.Много руснаци и украинци си купиха апартаменти там.Затова кризата не се усеща.Има движение на капитали.
  • 29 Тип-топ

    1 1 Отговор
    *27http://www.stroitelstvoimoti.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=16028:%D1%8F%D1%81%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%81-%D0%BA%D1%8A%D0%BC-%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0&Itemid=635