Last news in Fakti

28 Март, 2012 14:17 8 444 59

Колко са брокерите на недвижими имоти?

  • брокер-
  • агенция-
  • имот-
  • иванов

От началото на кризата броят на агенциите, респективно брокерите, които упражняват посредническа дейност, намаля значително. Трудно е обаче да се определи към момента каква е ситуацията. Към момента в Националното сдружение „Недвижими имоти” членуват 220 агенции, с общо около 1300 брокера. По данни на Министерство на труда и социалната политика към края на 2011 г. над 20 000 души, които са се самоосигурили са декларирали, че упражняват процесията брокер на недвижими имоти.

„Допреди четири години агенциите за недвижими имоти във Варна, например бяха над 1000. В момента са под 200. Наблюдаваме спад между три и четири пъти при търговците на недвижими имоти”, коментира Страхил Иванов, управител на агенция „Явлена”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 frtфффф

    2 5 Отговор
    nqmali nai nakraq da gi revizirat tiq broker4eta
  • 2 Dimitrov

    0 2 Отговор
    Нека господин Иванова да не коментира колко са агенците за " недвижими имот " защото няма никаква представа. Първо агенците още преди 12 год. бяха над 5000 / пет хиляди /, второ нека криетрия за това колко агенций има да не е определящ от това измислено сдружение за " недвижими имоти, което статуса му е неясен от край време.
  • 3 кокондрел

    0 1 Отговор
    да ги ревизират, да ги изгонат, да ги изтребат и после бакшишчетата и докторчетата и айдукатчетата и даскалчетата и инженерчетата и архитектченцата и накрая да останат само милите ни ромченца да доошушкат квото е останало и да се затвори кръговрата на веществата в природата
  • 4 Bossman

    0 1 Отговор
    Това да им е проблема на националното сдружение колко са агенциите за недвижими имоти и колко са брокерите.
  • 5 Jack Western

    2 0 Отговор
    Крайно време е някой да заведе дело срещу тези съмнителни типове НСНИ, които отдавна се занимават с лобизъм и искат да минират един от малкото действащи пазари в страната. Не на регулацията, за 45+22 години видяхме до какво води !
  • 6 Адвокат ама добър

    1 0 Отговор
    Правилно Джак заведете дело срещу НСНИ и срещу Карлсон,който живее на покрива...
  • 7 Не, мерси

    4 2 Отговор
    Брокерите са едни от професиите лапащи незаслужени пари. Например - търсите си жилище и звъните на обяви, попадате на брокер, който вече е успял да прилъже продавача, че ще му защитава интереса и ще му предлага обекта. Всъщност брокера просто е сложил реклама в имот.бг и чака. Вие сами си търсите, него не сте го упълномощявали за нищо, но брокерът иска и от вас да лапне проценти, като ви убеждава, че ще разговаря с продавача и ще говори за намаление (или директно ви казва какво намаление да очаквате). А ако отидете на оглед, в повечето слчаи и продавачът е там... Та за една реклама в сайта искат да лапнат 2 пъти проценти. А и чии интереси защитават тези брокери все пак???
  • 8 Bossman

    1 3 Отговор
    Всеки преценява да ли обявата за която се обажда си струва да се сключи сделка или не.За коментара от № 7 като звъниш на съответната обява и не те устрои условията,които ти се предлагат звъниш нататък.Никой не те бие по главата да наемеш точно това жилище.Все пак е пазар.Ако просто си тръгнал да видиш само какво се предлага само и само да убиеш скуката значи губиш и своето време и тована остналите.Факта че си позвънил хареса ли са ти условията,които се предлагат значи че си се съгласил и си упълномощил брокера да свършите работа.А колко такива като теб оставят мръсни и неподържани апартаменти след като са живяли в тях.Аз винаги защитавам интересите на хората,които са ме наели да им свърша работа.И са доволни от мен.И продължават да ме търсят,защото знаят,че съм коректен.
  • 9 ллл

    4 1 Отговор
    Коментара на №7 е много правилен. Щом си звънал не значи че си се съгласил. Лентяи, нищо повече от хитреци и мошенници. Вие господа обслужвате единственно и само собствените си интереси.Мътна и кървава работа. Няма кой да защити обаче интертесите на продавач и купувач. Здраво сте се намърдали между тях, без изобщо да имате каквото и да е право. 100% Брокерите пречат на пазара.
  • 10 ДО Bossman

    2 2 Отговор
    Ами позвънил съм, защото се интересувам от обявата, обаче не съм те опълномощавал да ВЪРШИШ РАБОТА ВМЕСТО МЕН и съответно да получаваш заплащане. А да не говорим какви коптори как са разписани в обавите.
    А кото продаваш и ти звънне купувач и единия иска висока цена, а другия напмаление, чии интереси защитаваш. .Без вас имотите ще са доста по-достъпни за много повече хора.
  • 11 бургас и морето

    3 3 Отговор
    Че кой ви кара да звъните по обяви на агенции?!Винаги когато се ракламира даден имот в контактите е посочена фирмата, която го предлага.Като не ви изнася да плащате комисион,търсете си в частни обяви и вестници,ама там няма снимки нали.70% процента от такива отворковци като вас после реват по форумите как имало неоректни продавачи,наематели и т.н.НИКОЙ не ви задължава да ползвате услугата предлагана от брокери!!!!!!!!Лек ден на всички
  • 12 :):):);)

    1 3 Отговор
    Като не искате да използвате брокери, не звънете:) Какво мрънкате като някакви бабички на пазара, че брокерите са ви виновни.Само смешни коментари за някакви лентяи, който взимат пари и тинтири мининтири глупости.Господа и госпожици, когато не разбирате нещо не коментираите толкова ''компетентно'', как света без тях ще е по-добър ;) Да, има много некомпетентни псевдо брокери, но за съжаление към момента са част от пазара.Много е лесно да се слага всичко под общ знаменател ;) Успешен ден.
  • 13 Ивелин Добрев

    1 2 Отговор
    Хора, неразбирате какво ще се случи ако на пазара няма брокери. Ще страдате.
  • 14 heatseeker

    3 1 Отговор
    Интересно ми е тези които пишат против брокерите с какво ли се занимават и защо ли не си гледат работата .Но пък са прави че като се обадят по някоя обява и после брокерите ги скъсват от обаждания което разбира се не е правилно ако няма договор между тях или устна уговорка за продължаване на работата.Но и не трябва да се слагат под общ знаменател .Нека уважаваме правото на всички да работят и да си изкарват хляба ,разбира се по честен път .Аз също се занимавам с това и се оплаквам от такива брокери, те пречат и на мен да си върша почтено работата.Ако не са ме наели аз не работя за никой ,това е .
  • 15 честен брокер

    2 1 Отговор
    Уважаеми Дами и Господа обругаващи брокерското съсловие,
    Съгласявам се с Вас, че сред брокерите на недвижими имоти има една част, която не са най-добрите професионалисти. Но нима сред другите съсловия - лекари, адвокати, държавна администрация и пр. - са само отлични специалисти? Един истински професионалист в сферата на недвижимите имоти съдейства на купувачи и продавачи в нелеката им задача да продадат или да купят имот като прави това по възможно най-добрия за клиента начин. За истинския професионалист-брокер най-голямата награда е не полученото материално възнаграждение, както може би си мислят някои от Вас, а доволният клиент, този, който ще го препоръча на приятели и познати.
  • 16 г-н Пешев

    3 1 Отговор
    Абе общо взето проблема на брокерите си е проблем на брокерите да се спасяват както могат на мен лично ми е все тази.Нямам намерение да се ползвам от безполезните им според мен услуги.И с брокери и без пазара на имотите ще го има дотолкова доколкото му позволява немотията на Българина.
  • 17 Brokerka

    1 1 Отговор
    Колко от вас са преминавали през покупко - продажба на недвижим имот ? Колко от вас знаят къде се намира кадастъра, къде се изкарва данъчна оценка, дали имота няма тежести? Каква ви е гаранцията, че няма да попаднете на нотариус измамник ? За да същестуват толкова много фирми за недвижими имоти значи все пак вършат някаква работа. Вярно е, че някой от фирмите злоупотребяват със своите клиенти, но има и такива, които си вършат съвестно работата и рекламират един имот по много други начини, овен в имот.бг
  • 18 Гост

    2 0 Отговор
    Айде, брокерите налазиха темата и лепят минуси на поразия на изказванията на хората дето не са от гилдията...Съгласен съм, че боркерите, както и лекарите, както и всички хора са различни. Обаче, защо като имат договорени отношения с едната страна се опитват да вземат и проценти и от другата???? Отделно - един мой приятел си пусна реклама, че си дава под наем апартамента - над 20 брокери се изтрепаха да му звънят и да го убеждават да ги ползва, и колко повече ще спечели с тях...
    И така - седнал си сам да си търсиш нещо и да звъниш, и навсякъде искат да ти вземат процент за твоя си труд, от другата страна са възложили работата и са се доверили да дадат процента, но ти САМ си търсиш нещо, защо трябва да плащаш още на някого???? Не се правете, че не разбирате въпросът!!!

    Коментиран от #59

  • 19 руснака

    0 0 Отговор
    "във варна са под 200" и коментари - за вътрешен пазар)))) колко от тези 200 агенции работят на вътрешен пазар?!?
  • 20 куку

    2 0 Отговор
    Честния и brokerkata, Голяма работа вършите и ние знаем,всички документи се вадят лично от собственика и купувача,това не е някакъв проблем не решим. Плюс това това са повечето поверителни документи не е редно вие да ги вадите....И друго,да ви питам,като е станало на въпрос позволявате ли си лукса,да ходите на огледи дори без зназието на собственика? а това дали е законно? Правите ли масирани обаждания на собственик,предварително със занижени цени; За да може евентуално да свали от цената и вашия купувач да се окаже, единствен това редно ли е а? Закона е съобразен с вас направих си труда да прегледам проекта,дори е либерален; Без писъци,на курс и изпит,после плащате лиценз и подпис в сделката.....А не да дойдете от село Чепърленци и Долно Уйно и след 20дни да коментирате цени в София.....
  • 21 Bossman

    1 1 Отговор
    До коментар 20 /ку-ку/.Ако ти си от такъв недоразвит район няма нужда да си правиш реклама.То е разбираемо.Такива като теб знаят всичко,но стане ли въпрос да свършиш работа ще предпочетеш да си пиеш биричката и никой да не те закача.Само даваш акъл.Работата на брокера е да извади всички документи необходими за да се осществи сделката и да спести ценно време на клиентите си.Защото не всички като теб работят от дъжд на вятър.Всички огледи,които правим на даден имот са със знанието на собственика.Той трябва да знае,кога има желаещи да видят имота му.Собственика определя цената на имота,а не брокера.И изобщо как можеш да сравняваш цените на село с тези София?Изобщо не си в час с реалния живот.
  • 22 Гъзибаров

    1 1 Отговор
    Абе момчета и момичета,пазара е свободен и всеки решава дали да ползва брокер или не.Както виждате някои имоти се предлагат от брокери,други от собственици.Проблем няма.Проблема е в това,че някои ояли се тулупчета искат да заграбят пазара на имоти,като се борят да вкарат закон за брокерите.В България има ТЪРГОВСКИ ЗАКОН,който е напълно достатъчен и нямаме нужда от допълнителни паразитни и бюрократични структури.Ясно ли е?.....
  • 23 Bossman

    0 3 Отговор
    До коментар № 7.След като си се обадил по дадена обява,проявил си интерес,осъществи ли сте среща,видял си и ти е харесал апартамента,подписа ли сте договор за наем ти все пак дължиш заслужен хонорар на брокера.Щом искаш да си вършиш работата сам не губи времето на хората и и не си запълвай свободното време да гледаш апартаментите на хората.Такива като теб наричаме екскурзианти.
  • 24 Bossman

    0 1 Отговор
    До Гъзибаров.Правилно.
  • 25 куку

    2 0 Отговор
    Не БООСМАН в ДОСТАТЪЧНО развит район съм и ако купувам или продавам си върша работата сам и ползувам адвокат,като всички документи необходими преди това обсъждам с нотариуса и помощника му, да пия бира,но само маркова/предпочитам германска/ и я пия с удоволствие сам и на голяма тераса в престижен квартал, където такива не доказани брокерчета,като вас само обикалят. А и между другото повечето мои комшии предпочитат мен и адвоката пред вашата хумористична гилдия без да съм брокер и да търся комисионни. Бъди умен от тук право на село,където има повече баби с ниви и лозя....да им казваш кой вади документи и тн.
  • 26 куку

    1 0 Отговор
    Забравих да ти кажа и пури пуша,доминикански/ не обичам кубински/ А угарките ги хвърлям през оградата,като мине некое брокерче да попуши нещо качествено и на аванта...
  • 27 Bossman

    0 1 Отговор
    До Ку-ку.Ти и адвокат???Смях в залата.
  • 28 Ина Йосифова

    0 2 Отговор
    вие май сте доста свободни :))))) след като ни има значи трябваме на някой !
  • 29 куку

    1 0 Отговор
    Да адвокат Боосман и то с добра практика, една консултация е 50 лева при мен по евтино щото си работиме от 10години пък сме и комшии,нема 5 или 3 процента,нема чакай, нема,нема дето се казва.
  • 30 Bossman

    0 1 Отговор
    Ку-ку важно е каква работа реално вършиш.Явно криминалния контингент добри парички ти снася,а пък в много от измамите на имоти са замесени и адвокати,които прибират добри хонорари.
  • 31 куку

    2 0 Отговор
    Боосман,не сме колеги бъди сигурен. Нито съм посредник,нито ще бъда. А относно крими контингента,това драги е професия и не е за всеки, демек рискуваш ама знаеш.че има ул.Майор Векилски и пдсъзнателно си подготвен за 2 на 4м проблема в случая си е провокиран от твоите колеги и колежки и вашата алчност и нахалство,не се сърди на коментари срещу вас а се притеснявай че няма нито един положителен подкрепящ и одобрителен коментар. Сигурно има и някой опитващ се,да работи нормално но останалата маса до година го асимилирате. За това ще се опитват да ви нахлузят хомот и да ви прибират такси и проценти разни,които не са и мирисали клиент....
  • 32 дегтяров

    1 1 Отговор
    А пък такива като теб-алчни "брокерчета",които търсят само комисионна и не ги е еня за този който търси апартамент под наем.Чудя се само що за луди хора /наемодатели/ има да си дават имотите на агенции и да им пълнят гушите!!!
  • 33 Без Брокер

    2 1 Отговор
    Кой взема толкова пари без да е свършил нищо?Чии интереси защитавате и какви вършите?Ама той щял да ме защитава!От кого бе!Да сложил си обява в интернет, но само толкова!Кръвопийци!Опитва се да ми обеснявя инжинерни въпроси, правни въпроси, но по манталитет и стил не се различава от ТУКА ИМА ТУКА НЯМА.Брокери.......нямате място на пазара, и той сам постепенно ще ви махне.
  • 34 наемател

    3 0 Отговор
    И аз почвам да се чудя на наемодателите . От известно време търся да наема апартамент , само си губя времето с някакви изгладнели брокери брутално си гледат само едната комисиона и не ми прави впечатление да се интересуват от това да остане и двете страни доволни и да има сделка. Звъня на някакви агенции гледам снимки на хубав апартамент звъня за дадения апартамент от снимките е как всеки път е отдаден под наем или капариран и снимките си висят и след това ме водят по някакви кочини и ми надъхват да ги взимам супер бил освежен ремонтиран бягай нямам думи просто това са 75% са супер измекяри в тоя бизнес, да ме прощават свестните брокери сигурно има и такива .
  • 35 дегтяров

    2 0 Отговор
    Аз търся добре обзаведен 3 стаен апартамент,но те се отдават само от агенции.Ако спрат да искат комисионна от наемателя може и работата да потръгне!!!Не стига че искат по 2 наема напред ами и комисионна за агенция,която не АЗ съм наел!!!Алчни брокерчета...!!!
  • 36 Явор

    1 0 Отговор
    Много хора тук се оплакват от брокерите. Аз не искам да ги защитавам , но споделям нещо което просто не мога да разбера. От месец рекламирам усилено в ИН и вестници , малко обзаведено жилище за наем. Как така нито един клиент не ми позвъни, а само от агенции. Мисля че клиентите сами са си виновни. Не четат ли весници за обяви, не търсят ли в ИН ? От агенциите ми водят все млади хора за клиенти, дори успях да поговоря с едните и ги попитах директно " Защо не си потърсихте сами, има толкова много обяви ?" - вдигат рамене и се ядосват че са платили толкова пари на брокери.
  • 37 Явор

    2 0 Отговор
    Това за което говори "дегтяров" е стар /но явно работещ/ номер на агенциите. Те публикуват няколко атрактивни обяви на жилища които може и въобще да не се предлагат на пазара, но тези обяви служат за примамка. Когато започнат да им звънят усилено, обявяват че точно това жилище вече е дадено , но те имат още няколко предложения за вес и се започва едно обикаляне и убеждаване , докато ви писне и се поддадете да вземете нещо друго.
  • 38 Явор

    3 0 Отговор
    Относно лакомията на брокерите и особенно софийските, наистина съм съгласен с по-долу коментиращите. Няколко пъти провалиха отдаването на жилището ми под наем, защото не могат да вземат комисион от двете страни /наемател и наемодател/.
  • 39 куку

    3 0 Отговор
    Явор,продължавай да опитваш накрая,като един път си свършиш сам работа после е лесно самите клиенти ще те търсят те си обсъждат разменят телефони и така с течение на времето ще свикнеш да работиш без супер отраканите брокерчета и техните свръх професионални услуги...А забравих,да кажа по този начин намаляваш риска от вандали наематели щото си ги подбираш сам по препоръка на хора,които познаваш.
  • 40 Bossman

    0 3 Отговор
    До коментар 35:Хем искаш хубав апартамент,хем да не платиш на брокера,който те е завел и ти е показал апартамента!!!Безплатен обяд няма.Щом искаш трябва и да дадеш.Обикновенно такива като теб наемат хубав апартамент и после като го напуснат оставят след себе си неплатени сметки и невероятно мръсен апартамент.Знаеме ги такива.
  • 41 Bossman

    0 1 Отговор
    До коментар 33:Такива като теб най-доброто място е в селската кръчма.Там да си пееш с другарите по съдба.
  • 42 Bossman

    1 2 Отговор
    До коментар 34:Ами спри да звъниш и да досаждаш на хората,ами си купи билета за провинцията.Соояфия не е за теб.Там може и да намериш нещо за твоя пробит джоб.
  • 43 Bossman

    0 2 Отговор
    Яворе вземи удари една боя на твоя апартамент.На хората не им се живее в такава меча бърлога.Сигурно мирише вътре на умрели катерици.А пък мебелите са от времето на втората световна война.
  • 44 куку

    1 0 Отговор
    Мирише вярно, ама от апартамента ли? От чорапите на брокерите ли?...Боосман май на закон мирише, А?
  • 45 наемател

    2 1 Отговор
    ехеее Big Bossman брокерчето обикалящо с тролея избълва една камара коментари в защита на изпадналата си гилдия. Колкото да и се напъваш няма смисъл мнението за вас е ясно, попитай 100 души една малка анкета направи да видим колко ще са за брокерите и колко против? От тук нататък каквото и да кажеш Boss няма да е в твоя полза ти така ли иначе се изложи достатъчно :P A причината да се сключват сделки с вас е, че сте прекалено много , прекалено нагли и прекалено гладни специално в България, но човек като не му се губи време от няма накъде се съгласява с брокер да работи.
    Не искам да обиждам и засягам никого има и свестни брокери знам го, но Big Bossman почна да ни праща по провинции и кръчми, и нямаше начин да не се изкажа.
    Извода според мен е - трябва си ясен закон и който иска да си работи с брокер , който иска без!

  • 46 Bossman

    0 1 Отговор
    До Наемател:То хазяите трябва да подбират и такива наематели от село,които оставят след себе си порутени апартаменти.
  • 47 куку

    1 0 Отговор
    Абе Боосман що не разпускаш? Ако не си изкарал тая седмица, заем мога да ти дам...ходи пийни.......... Ти се караш с некъв наемател.
  • 48 Bossman

    0 2 Отговор
    Утре ще бъда на маса.Ще има марков алкохол и тънки мезета.Седмицата беше все пак успешна.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Емил Кънов

    0 0 Отговор
  • 51 Гладен Брокер

    0 1 Отговор
    Много са и са все по-гладни
    И по гладни ще стават и по-големи глупости ще драскат по Интернет форумите
    Мъъъъъкаааааа
  • 52 Bossman

    0 0 Отговор
    До коментар 51:Не знам да ли брокерите са гладни,ама за теб не се съмнявам че си.Добрият и коректен брокер няма защо да се притеснява.
  • 53 куку

    0 0 Отговор
    Абе Боосман само ти, уплашена душо продължаваш да ги гледаш тия статии. Не разбра ли? закон няма да има още, и няма от,какво да се притесняваш....ходи бачкай и спокойно./приятелски без ирония/
  • 54 Мочо

    0 0 Отговор
    Не съм експерт, това което разбрах от срещата си с пазара и брокерите че Брокерите за застанали между продавач и купувач, колкото и да не им се иска на двете страни.Това което трябва да направят купувачите е просто да игнорират брокера от обявата. Идете вижте имота с бркера, после си намертете собственика сами.Не подписвайте нищо.
  • 55 Bossman

    0 0 Отговор
    До коментар 54:А бре Мочо що не си ходиш на село да попасеш малко овцете.Те те очакват с голямо нетърпение горките.Направи си някоя паянтова барака и живей безгрижно и славно.София не е за теб.
  • 56 куку

    0 0 Отговор
    Ооооо, Боосман ти се разсъни. аз се бях притеснил. Само да не кажеш че си работил....смеееех, ха
  • 57 Bossman

    0 0 Отговор
    Дааа поработих и даже подписахме договор за наем.Едно семейство нае една гарсониера.Не е зле за днес.
  • 58 куку

    0 0 Отговор
    Браво,мислех че си от наглеците по скъпите имоти...ама съм се объркал явно. стават грешки.
  • 59 darizad

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    @18
    Напълно разбирам въпроса Ви. И понеже споделям принципа "от едната страна", работя във фирма, която практикува този начин на работа. С риск да понеса упреците на голяма част от колегите, смятам, че не е редно да се иска комисионна от клиент, който не ти е възложил работа.