Last news in Fakti

7 Май, 2012 09:36 6 984 127

Къде пазарът на имоти процъфтява

  • жилища-
  • цени-
  • поскъпване-
  • knight frank

По време на криза цените неконтролируемо падат. Но и това правило си има изключения, доказва го проучване на Knight Frank. От консултантската компания направиха списък на държавите, в които през последните пет години (от които четири години имотния пазар е в криза) цените на недвижимостите са отчели ръст.

Начело на списъка е Китай, където се наблюдава типичен имотен балон. Там стойността на квадратен метър се е увеличила за пет години със 110.9%. Средната цена на квадратен метър жилищна площ в Пекин е 13 400 EUR. Второто място е за Хонг Конг, който отдавна се слави със скъпите си имоти. За последната петилетка там цените са се повишили с 93.7%, а стойността на имот в престижен квартал е 36 500 EUR/кв.м. Бронзовият медал е за Израел, където през 2009 г. цените рязко се повишиха с 21%. За разглеждания пет годишен период поскъпването там е 54.5%.

Къде цените на недвижимите имоти поскъпнаха най-много за последните пет години?

Китай 110.90%
Хон Конг 93.70%
Израел 54.50%
Сингапур 50.50%
Колумбия 39.40%
Тайван 30.10%
Канада 28.70%
Норвегия 28.70%
Малайзия 28.50%
Швейцария 27.50%

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 bubblehead

    1 2 Отговор
    Другари , ко ши кажете за тия цени!? ха-ха-ха! И някой да не ми заобяснява колко по-богати са китайците от наши тутманици. Начи другари преди да тръгнете с "разсъжденията" да сме на ясно , китайците средно са все още няколко пъти по-бедни от наши тутманици дето се мислят за най-бедните в познатата вселена ... Апропо кой цени си избирате преди или след балона в Пекин!? ха-ха-ха!
  • 2 varna

    2 0 Отговор
    както и преди съм ти казвал много си ограничен, поне научи нещо за тези срани преди да пишеш глупости и да се излагаш.
    инфо колкото щеш в интернет.
  • 3 Иван

    2 0 Отговор
    Балончо,ти не изтрезняваш,а и дрогата ти е изпекла мозъка-ха,ха,ха,ха
  • 4 Bossman

    1 0 Отговор
    До коментар № 1:Китайския пазар е доста по-голям от българския.Оборотните средства също.Норвежците имат много добър стандарт на живот.Петрол,газ и др.полезни изкопаеми.Там дори да се появи някакви признаци на криза бързо може да се излезе от нея.
  • 5 bubblehead

    1 1 Отговор
    Другари признавам , аз съм ограничен но какво имат повече от нас Комумбия, Малайзия и Китай? Моля обяснете!? А Гърция какво има другари та да има дори днес 10 пъти по-високи цени!? Моля обяснете?
  • 6 varna

    2 0 Отговор
    хаиде бе балон, години вече минаха, то маимуна да беше щеше да проговори до сега.
    незнам на какъв се правиш дори не си интересен вече, колко пъти сме ти ги обеснявали тези неща.
    ами запознаи се малко какво имат тези държави, които имат по високи цени на имотите.
    ще ти подскажа малко, провери за натрупан капитал в населението, полезни изкопаеми ,демографския фактор, лихвени проиценти, икономическо развитие има и други фактори но дори и тези са достатъчни за да ти отворят затворените очи.
    разшири си кръгозора човече, стига с тази българия за която така и нищо незанаеш.
  • 7 bubblehead

    1 1 Отговор
    Акасаковски ти майна си табула раза но все пак от тия четити държави няма нито една която да има някакви уникални и впечатляващи природни богарцва. Тука оставяме настрана въпроса че в третия свят природните богацва са по скоро проклятие защото стават бащияния на някои диктатор докато населението си тъне в беднотия, примери за друго няма ... Но трябва да сме на ясно на кой свят живеем а в тоя свят от трите тия държави пюс България най-големия ръст на доходите има в България, криза мриза в България замо за последните 3 години доходите са 35% нагоре, майна. До кога доходите нагоре и на влог в банките, а имотите надоле!? Междудригото си признавам че това че доходите у нас растат най-бързо от 4-те държави го пиша малко на сляпо като знам само случая на България и донякъде на Китай , но го пиша не по-малко убедено защото 12% ръст на доходите у нас за 2009 , 13,2% за 2010 и 8.8% за 2011 е грандиозно постижение което едва ли съществува по света ... за това така на сляпо карам .... В никоя нормална държава ( където няма това истеризирано население на тема криза) нямаше да паднат цените на имотите и с 5% и изобщо нямаше да се случи кризата с безработицата и тнт , както се вижда от тая малка статийка ... Точно това е поуката от тая статия ама веждите сте слепи глухи и глупи за да вденете нещо и така и ще си умрете бедни защото тая криза ви стана втора природа, тая криза която не беше нашата криза ... В твоята паралелена реалност как е ? Доходите в България клонят вече къъм нула нали!? Освен че растат доходите у нас най-бързо са и най-високи от трите държави ... Това оформя ли картинка. Ето какво казва по въпроса за БВП на глава от населнието от сайта на ЦРУ.

    Китай - $8400
    колумбия - $10100
    Малайзия - $15600
    България - $13500

    Между другото за сведение на веждите
    Румъния - $12300

    А имотите в Букурещ са два пъти по-скъпи от София. Бъгария с тая криза е там където няма никаква работа и в тоя смисъл, ха честито на веждонсоците! Проблем на България е че има един изкличително повреден материал които е способен на чудеса в икономиката и тая увредена психология дава своето катастрофално отражение в икономиката. Нищои друго няма дв случая България. България е out сайдер във всякакви статастики, например нештстието на българите се съизмерва със последните 10 страни по света ... АЛО!? Последните по бедност страни в света имат доходи 10 ПЪТИ по-ниски от нас, ако бедноста ни е проблема. Сред тия има страни в граждански войни и страни къдедто насленеието е на 30% заразено със spin, жените раждат по 7 деца (и за благодарност ядат бои всеки ден) и ги раждат с надеждата дано поне 1-2 да оцелеят от маларията и лошата вода.... АЛО!
  • 8 акам и беекам

    1 0 Отговор
    Интересна информация.Държави с бизнес и производство,стабилни икономики повишение за 5 год 25-30процента.Като изклю4им китаи(балонни както се изразиха),а и все пак след 30тина год 6те е главна движеща сила.Колкото и да му се иска на сМехура за съжаление повишение на цени на имоти в БГ не се о4акват,камо ли рязко.С обещанието на правителството да увели4и минимална заплата на 350лв до 2015 година.Не 4е те са движеща сила на имотен пазар,но от там произлиза и движението на другите заложени приходи-при тая инфлация на останалите стоки българинът определено не се и няма да се 4увства някак си забогатял.А и след първона4алните мераци за кредити 2003-2008 година,сулъо и пулъо осъзнаха 4е думата кредит всащност не озна4ава подарък,а сума която трябва да се връща с лихва.Тъжно но факт...за съжаление
  • 9 bubblehead

    1 1 Отговор
    Абе кои са държавите с производство сред Колумбия, Малайзия и Китай като се види че са от един дол дренки с България и дори Бълагрия си е по-добре и поне се намира на по-правилно място!? Аз за това ли писах тоя дългия пост от 7!? ха-ха-ха! Инак на българите им е много весело когато четат че американстите били 17% неграмотни.... Другари в Америка когато кажат за някого неграмотен се има предвид функционално неграмотен , като познава буквите може да чете но не разбира съдържанието ... като юнака от 8-ми... Аз го написах целия пост от 7 за да парирам всякакви безумни реплики от сорта "ехе, хората какви държави имат с какви икономики" ... а ей го нашия!? ха-ха-ха!
  • 10 AXXX

    0 1 Отговор
    българинът определено не се и няма да се 4увства някак си забогатял
    ..............
    Ма как "да се чувства забогатял", то лесно ли е за три месеца да вкараш 900 млн в банките? И 4 млрд за година?
  • 11 акам и беекам

    2 0 Отговор
    Смех бате,смех..Съжалявам сМехур,признавам си 4е не ти про4етох глупостите които си съ4инил по надолу.4ел съм веднъж-дваж,не са нещо особенно.Доказателството е 4 пръста по надолу,голямя изцепка за тия държави без производство ;( дори за твоите стандарти.За вси4ки е ясно,4е ако беше наясно с нещата щеше да усетиш от къде идва жегата 2007 година след като кризата запо4на от където се пишеш 4е си,мина през Европа 6 месеца по късно и отне още 6 месеца за да се дотътри в БГ.Един вид продай де що имаш в БГ 2007-08 год(бъбли цени) и вложи след спада в щатите.Там между другото и наемните нива са разли4ни(това поне вярвам дори и ти си забелязал).А с това(нашия) в края на твоите дълбоки размисли аз пък забелязах ти от къде си.Хаиде по живо здраво и размишлявай още на глас..;)
  • 12 Иху-аху

    2 0 Отговор
    Хаха - гледам напушеният пак "сее" мозък. Китай са светлинни години пред България! Ха познай икономиката им на кое място в света е?!! А познай колко милиардера имат? Дали пък юанът не се държи нарочно под реалната му стойност? И дали пък любимата ти хамерика не държи световен рекорд по външен дълг именно към Китай?! Хааха...бабъл верно си мноо...ъ...недоучен да речем учтиво...
  • 13 bubblehead

    1 2 Отговор
    Китай са светлинни години пред България!

    ---------------------------------------

    Ами какво чакате другари , тия почти го построиха комунизма без вас ... бърже да се редите за китайски паспорти .... Галфони, когато по западните списания писахат журналисти ( а наши без капка мозък преписват ) се дивят на успехите на китайската икономика в смисъл на скороста с която се вдвижат и на мащаба на страната , защо е много лесно за направиш просперираща една малка държава като България докато за Китай играта е друга и сложна.... в тоя смисъл България почти няма начин да не стане богата европейска държава някой ден поставена в тая рамка на развитие , независимо че нашите диваци всичките ще са емигрирали на маслините в Гърция тогава... Дивят се хората на движението на китайската икономика на напредъка от феодализъм в капитализъм, а не на моментното му съсътояние, на статичната картина. В Китай оставен без дикататурата на комунистите започват состялни бунтове, това не сте ли го чели някъде? Статичната картина за момента показва че България е по-доброто място, а скороста показва че ще стигнем преди китайците по пътя към богатия свят. Категорично! Но това да не спира нюкои към маслините в Гърция... Освен всичко показва че се движим с по-добра скорост към богатия свят у нас за последните 10 години доходите се утроиха ( докато в Китай комунистите отпускат примката докато дойде работата до бунт...) Движим се по-бързо защо в последните 10 години винаги сме стоели по-добре от Китай като дестинация за оуцорсване на западен бизнес ... По тоя показател България отстъпва единствено на Малайзия и Индия в света!!! И никoй дори не е близо до нас в Европа.... И прочината за това е че веждите направихте България безумно нетипично евтина за това което е и икономиката ни става безумно конкурентна и засмуква бизнес отвсякъде, от Румъния и Гърция дори ... До толкова е добре Китай и зле България ... Ама това да не ви спира да емигрирате в Китай ей ! Отново и отново България няма никакъв непреодолим проблем в средносрочен план, в България всички беди идват от съзнанието, което е повредено до непознати за цивилизования свят нива. Проблемите идват от лакомията, консумаризма издигнат в култ, това добре умесено с глупост , необразованост и гойнсъратлък и егалитарна простащина което обилно прелива по интернет форуми... Като не можете да четете защо пишете, бе ало!?
  • 14 Иху-аху

    2 0 Отговор
    Бабълчо оти се напъваш? Ясно е на всички,че го неможеш! "Като не можете да четете защо пишете, бе ало!?" - ми ти катоможешда четеш, а не осмисляш нищо кво се получава?!?!?
    Ако не ти е ясно точно по време на комунизма са построени всичките улици, болници, мостове, надлези, работещи предприятия, БДЖ, Балкан, училища, университети и България е била с образование и с челни места в много области на науката, културата и спорта. Просто казано китайската формула проверено работи и за каква "богата европейска" държава ми говориш бе? Та ние сме били винаги - просто последните 20 години всеки се зае само да граби и я остане нещо я не... Статистически, практически и от където и да го погледнеш сме много зле каквито и розови очила да слагаш! Я дай статистика внос/износ за бг икономиката и за китайската? Я дай посоката (нагоре, надолу) на чуждестранни инвестиции през последните 2-3 години в България? Знаеш ли колко и какво се произвежда в Китай? Дори и хамериканските ти гащи и телевизор гаранция са я Китай, я Малайзия. Дори и на малоумните им е ясно, че през производство и износ няма икономика! Е от какво очакваш да забогатеем?!?! Бабълчо, мноо си зле моето момче... И лечко с какво прелива от форумите, че която и тема напоследък да отворя (а уж не мога да чета :))) все твой неадекватни коментари! ;)
  • 15 Иху-аху

    1 0 Отговор
    "у нас за последните 10 години доходите се утроиха" - Ъ, ко рече?!?!? :)))) Мноо си се напушил бе:)))) Е аз на мен и хората около мен ли да вярвам или на теб дето преди 10 години сигурно си бутал камиончета в некой пясъчник?!?!?! Сметни колко литра нафта са се купували с една заплата 2002, умножи го по три и по сегашната цена на нафтата и ако получиш днешната реална заплата на средният българин ще ти повярвам, ама мноо, мноо се съмнявам! Пак, четеш и не мислиш... 100 пъти съм ти казал (вече), че абсолютната стойност не значи нищо (въпреки и да е 3 пъти по голяма като число) ако покупателната способност не се е увеличила, а даже е намаляла! Кой купил 2002-2004 апартамент може дсега да си купи 3?!?!? Тиква зелена....хахахахах...мислилтел!

    Коментиран от #17

  • 16 bubblehead

    1 1 Отговор
    Дивак с дивак , ти нафта ли ядеш бе! Статистиката отчита общо ценовото ниво и общо заплатите ако някои пропада в тая държава то има други например маса инженерчета получават по 2500 лева заплата ... от там идва "три пъти" ама ид..тите не заслюявате и 500 лева заплата... Ако обеднявате от къде се вземат депозитите в банките!? Българската икономика забуксова на тая кризисна вълна и инерцията на мисленето на масовите ид..ти не може да я изкара извън калта ей това е всичко . Какво изнася България? Ами изнася какво ли не и за миналата година имаше най-големия ръст на износа в обединена Европа - 30% , само за януари 2011 спрямо януари 2010 имаше ръст от 70%!!! Тия факти ако дсотигаха отвид ганглийния мозък нямаше д аима криза у нас ... Изнася първо защото е малка икономика и второ защото веждите като спряхте да купувате целия бизнес се насочи към износ .... дали се досещаш какви разрушения предизвиква мисленето на подобните ти галфони!? Какво точно изнася България ли? ето това според ЦРУ сайта

    Експорц - коммодитиес:
    clothing, фоотвеар, iron and steel, machinery and equipment, фуелс

    Сериозна работа а!? Няма банани, няма домати.
    Ето какво изнася например Китай

    Експорц - коммодитиес:
    electrical and other machinery, including дата processing equipment, аппарел, текстилес, iron and steel, оптицал and medical equipment


    Същата работа, а?
    Ба.и комплексарщината дето ви кара нашенските икономически аборигени да мислите че Китай е добре а България зле!!!! Другари немедлено си вадете визи за Китай! Междудругото и аз това правя ще ходя в комадировка в Шанхаи през юли .... ха-ха-ха!
  • 17 AXXX

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Иху-аху":

    @15 А така, Хаху, реви за комунизъма, реви с пълно гърло. Ще ревеш, като вече не става ти да си клатиш краката, хаху-хиху, пък друг да изкарва хляба и после да ви го делят поравно. Хубаво беше, а? Мизерия, ама поравно! Сега е лошо, не стига само плямпане, трябва и акъл, и бачкане... Много хубав беше комунизъма, съща „китайска формула”, работи, работи... ма взе че фалира... На, чети тука как работи формулата: http://josarian.blog.bg/politika/2011/10/29/falitite-na-komunisticheska-bylgariia.843512
    Заплатите са се утроили за 10 години, да. От 245 лв през 2002 до 352 лв през 2011 са си 3 пъти увеличение, че и отгоре. Разходите за труд само от 2008 до 2011, в кризата, са нараснали с 41,4%. Ето ти линк да сравниш как е положението в ЕС за тоя период.
    Натрупаната инфлация от 2002 до 2011 е 50,5%.
    Това значи, че Средната Реална Заплата през 2011 (по цени от 2002) е 502 лева, тоест реалната заплата е нараснала 2 пъти. Два пъти повече от същите неща, които купуваше през 2002 можеш да купиш сега с една средна заплата. За „покупателната способност кво ще кажеш, а?

    „Който купи 2002 апартамент” 80 квадрата по 330 лева, му трябваха 5 годишни дохода на семейството, за да го плати. Кой купува сега 80 квадрата по 880 лева, му трябват 4 такива дохода. И каква стана тя?..

    Ама нищо, ти си вярвай на хората около тебе... Или си смени обкръжението.
  • 18 AXXX

    0 0 Отговор
    Ето го линка за разходите за труд:
    http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=teilm100&plugin=1

    Ето чети и за Китай, белким вденеш, че пак си в грешка.
    http://www.investor.bg/aziia/336/a/financial-times-kitai-zapochva-da-poskypva,117760/
    http://www.investor.bg/aziia/336/a/iznosyt-na-kitai-s-nov-rekord-no-zavisimostta-ot-eksporta-otnovo-namaliava,118269/
  • 19 Иху-аху

    1 0 Отговор
    "„Който купи 2002 апартамент” 80 квадрата по 330 лева, му трябваха 5 годишни дохода на семейството, за да го плати. Кой купува сега 80 квадрата по 880 лева, му трябват 4 такива дохода. И каква стана тя?.." - Ъ, направо ме затапи! Само ми обясни как 5 е 3 пъти по малко от 4 щото това ще рече 3 пъти РЕАЛНО увеличение на доходите! (покупателната възможност)! Ква стана тя?! Май доказа квото аз казах - има няма 20% процента за 10 години и пак спрямо глупава статистика защото средните доходи в малките градове са далеч от тези в големите - простичко е , ама стига да можеш да смяташ.
    И да, нафта не ям, ама с нафта и производните идват ВСИЧКИ стоки до магазина и е компонента в цената (транспорт), а е определяща и за малкото останало производство...
    Балон, май си изспускаш нервите? Кво произвеждала Бтлгария - какво ни е търговското салдо бе? Положително или отрицателно - улеснявам те да не ровиш 2 часа е статии и пак да стикнеш до кривия! И не каза как "нарастват" инвестиците в родината ни през последните години? Що ли? Ъ?!
    Ми душици , аз и сега си клатя краката - това не означава, че не мога да съм реалист, а не като вас заблудени овце! На черното викат бяло - може, ама ако сте го шмръкнали преди това ;)
    Иди бабъл да видиш, токувиш повярваш кое как е, че то така явно ти е трудно. Само незабравяй да си затвориш увисналото чене като се качваш обратно за хамериката, че ще се изложиш доста! А как Китай ще ви (хамериката) клати тепърва ще видиш!
    АХХХ- моме я ме светни къдеми е грешката, че се не сещам?! Ти ли си с капацитета на мехура или аз нещо не схващам?! Ми то консумира който има доходи, нЪли? А при нас потреблението е свито - ФАКТ? Е кой е прав?!?!?! И само как ви бодът очите тези депозити - ми имат хората бе! Да не би да са ги длъжни да ги дават за бетонени хипер надценени коптори като вас?!?! Е явно в татковината ни разума наделява, колкото и да ви е мъчно!
    И ако си мислиш, че комунизма е фалирал, АХ-и си мноо, ама мноо заблудена! Как от фалирала държава се краде 20 години и още има?!?! Я виж външният ни дълг 89-та и този на любимите ви капиталистически държави начело с хамериката и пак приказвай! Само износа на Кремиковци е можел да обслужва външният дълг - ма такива подробности от къде да знаеш като 89-та не е имало интернет и гугъл, то за вас четенето е от вчера, а мисленето от утре! Хахах....

    Коментиран от #20, #28

  • 20 AXXX

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Иху-аху":

    @19 Хахи, не се смята така бе душко. Тия 4 и 5 годишни дохода ти показват, че сега апартаментите са по-достъпни даже и от 2002, дето я спрягате за най-изгодната. Да сме съвсем точни – с 25% са по-достъпни. Виждам, че не загряваш какво ти говоря, но ще пробвам пак. Първо, Номиналната заплата е нараснала 3 пъти, а Реалната (като изчистим инфлацията) е нараснала ДВА пъти от 2002 до 2011. За апартаментите това значи, че ако през 2002 получаваше сегашната реална заплата (502 лв – изчислена с парите от 2002) тогава, през 2002, щеше да купиш тия 80 квадрата (също по цените от 2002) с ДВА годишни дохода. А със заплатата от 2002 ги купуваш с ПЕТ годишни дохода.
    Взе ли да стопляш сега Хаху? Реалната ти заплата е нагоре ДВА пъти, пък купува ДВА пъти И ПОЛОВИНА повече апартаменти.
    А 2,5 е с 25% по-голямо от 2. Виждаш ли ги пак същите 25% дето ти ги показах с 4 и 5 дохода за 2011 и 2002?
    Ма що ли се хабя да пълня каца без дъно...

    Коментиран от #22

  • 21 bubblehead

    1 1 Отговор
    иху-аху, Хамериката дето от една страна и се възхищаваш от друга китайстите ще я ... не знам какво точно ще да я ... Америката има отрицателен търговски баланс от около 1 трилион долара и така е вече 30 години, и не е само тя ами всички богати държави в сета са така с изключение на Япония ... Я чакай малко бе, веждите да не сте решили с това некупуване да правите от България Япония на Балканите!? Ха-ха-ха! Само ако си предцваш как изглежда географски тая цифра 1 трилион ще те заболи гравата ако има нещо вътре. Америка излиза от калта бавно но сигурно напоследък и далеч най-важния фактор за това е вътрешното търсене.... Американеца никог ане с естегна да не купува а инак държават бехсе на пропаста и с ейскаше едни нашеснки вежди само , но амейканеца никога не спря да купува и да трупа дългове ... Китайстите ще я так.ват Хамериката ама през 22 век... защото и Рим е почнал да упада около христово време ама варварите са влезли чак след 2 века в него. А аз до колкото знам имаме по един живот. А в България не куъпуважте нищо , ама нищо да не сте купили, и ми се обади след 10 години дали сте излезли от кризата .... Дивак!
  • 22 Иху-аху

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "AXXX":

    @20 Душко, аз смятам много добре и ти благодаря за самоопределението - каца без дъно. Правиш некви аритметични еквилибристики които съществуват само в твоята глава и си мислиш, че знаеш нещо... Е, да ма не! То тогава когато новите лади бяха по 8000лв, а после заплатата на учителите например стана 3500лв => могат да си купят нова кола с почти 2 заплати, народа се почувства свръх богат и всеки си купи нова лада - хаха!!? Хаха...смех! Много тенденциозно боравиш със статистиката и дано е нарочно (целенасочено) иначе си проста, та чак куха...Извинявам се за епитетите... Лек пример 300лв заплата, 15000лв апартамент = 50заплати, 700лв заплата, 60000 лв = 80+заплати ъ...купува 2,5 ...кво? бубулечки?! клечки?!?! Остава да можем и да се връщаме с днешните пари преди 10 години мухахаха....
    "Реалната ти заплата е нагоре ДВА пъти, пък купува ДВА пъти И ПОЛОВИНА повече апартаменти. "- това ще си го запиша някъде! Връх на тъпизма! Реално нагоре - кошницата надолу, 2,5 повче апартаменти - пазара умрял, че и заемите не си плащат хората от много имане ще да е! ;)
    Хахах...паднах под масата с тези...
    Ъ щях да забравя, рейса в градския беше преди 89-та - 6ст, сметни сега колко сме по богати "РЕАЛНО" след като с 600 лв можем да се возим 60 000...само дето сега я се качиш 600 я не...ква стана тя...а за 600 пъти тогава са били необходими 36 лв при заплати от 150-200 лв минимум! и се мъчиш да кажеш, че сега сме по добре!? - ба..и и новата математика! Бих се бил напил - ама ако съм имал с какво да съм си платил...е нема!
    Оти се мъчиш ма душа?! Бегай се учи, че да сполучиш...

    Коментиран от #29

  • 23 bubblehead

    1 0 Отговор
    какво да очакваш друго от ид..т освен да яде лади за вечеря с полята с нафта и билетчета от 6 st. за десерт ... ха-ха-ха!
  • 24 Иху-аху

    1 0 Отговор
    Бабъл, ако ти помага да се чувстваш по умен съм готов за теб да съм какъвто и да е ид..т, ти да си доволен! ;) Само незнам що ид..та не се е набутал с НИ в пика на надценяването им и що не робувам на банки и робовладелци за разлика от иначе така умният ни познат бабъл? Пък и все си траеш за образование и т.н. да не вземе да се окаже, че аз съм обикновен ид..т пък ти и за такъв нямаш диплома! ;) Аз се възхищавам на америка - пак си се напушил! Цитирай да се посмеем?! Рим=америка...хаха...тоя бабъл ще ме побърка... И тоя за идиотизъм ми говори...
    А и щщо не вземеш за разнообразие да отговоришна зададените въпроси, а не да дъвчеш локуми? Ба.и...дивак, дивак, ама с това което демонстрирате като ум и култура май сте още амеби!?
  • 25 Иху-аху

    1 0 Отговор
    Е, да друго си е да купиш на по 1000 евро квадрата със заем за 20 години и да ти излезе 2000, а 2 -3 години по късно да струват по 600-700...къде по интелигентно е ;)
  • 26 Иху-аху

    0 0 Отговор
    Същността е, че стана ясно и на най-тъпите, че аргументите ви са имагинерни, математиката меко казано неверна, а простотията безгранична, съизмерима само със самочувствието без покритие издаващо комплексирани дребни душици...амин!
  • 27 varna

    2 0 Отговор
    балона и AXXX са направо за съжаление, пак са изкарали кръчмарските елки.
    хаиде и аз по кръчмарски,заплатите се повишили 10 -15 пъти и пак 10-15 пъти по ниски от западна европа, а като влезеш в магазина цените същите даже и по скъпи.
    и ако си решил да изкараш остатъка от живота си на боб и леща като тези двамата, може и апартамент да си купиш, ако разбира се някоя фалирала банка реши да ти отпусни заем за панелна гарсониера и да живеете цялото семеиство в една стая като в дядовата ръкавичка.
    и това всичко ако си един от 45% които имат работа или по скоро един от 10% които взимат повече от средната заплата, само че от тях 9% вече са се набълбукали с кредит и стискат зъби, че няма мърдане.
  • 28 AXXX

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Иху-аху":

    @19 Ми то консумира който има доходи, нЪли? А при нас потреблението е свито - ФАКТ?
    ..............................
    То потреблението е свито, ама спестяванията растат като гъби – Факт (без въпросителна). В банките отлежават 32 млрд на домакинствата в над 12 млн броя депозити. От тях 11 млрд са скътани за 3 години криза. През март спестиха 300 нови милиона, а от януари до март – почти милиард. През 2011 спестиха 4 млрд. Защото, Хахи, доходите ако не се харчат за потребление, се спестяват. А знаеш ли банките какво правят с тях? Плащат си дълговете на майките, съвестно и редовно – до края на 2012 ще са свободни от задължения и фрашкани с излишни резерви, защото бедният народ ще спестява до дупка и ще мине доста време докато се усети, че инфлацията е по-висока от лихвичките и практически плаща на банките да му пазят парите. А банките печелят от кредити, не от депозити и свръхликвидност... И какво ще стане с лихвите? Не се напрягай, догодина ще видиш. Пък както се оказва напоследък, че половината банки са на загуба, може и друго да плаща драгия депозитар... само не и „хипер надценени коптори”, нъл тъй. Освен ако не се шокирате внезапно от някой нов обрат на „кризата”, съобщен по телевизора или „на ухо” от „хората около вас” и речете да теглите влоговете... Ама то пък тогава копторите няма да ви се виждат надценени... Но да не дърпаме Дявола за опашката. Пу-пу-пу.
  • 29 AXXX

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "Иху-аху":

    @22 Правиш некви аритметични еквилибристики които съществуват само в твоята глава
    .......................
    Хаху, Знаех си аз, че няма да ти понесат фактите. Не са „неквите аритметики” само в моята глава, в „морето на знанието” се намира начинът да сравниш покупателната сила на парите в два периода и тоя начин е общоизвестен и общодостъпен, стига главата ти да не е шамандура насред туй море... И ходи ти учи, щото аз имам всички възможни образователни степени, че и отгоре, ако ме разбираш, пък на тебе като ти гледам писането, си неграмотен, и не „функционално”, а буквално.
    И не е случайно, че ти идват скъпи имотите, закономерно е – при капитализма имотите са за отличниците...
  • 30 bubblehead

    1 1 Отговор
    Само незнам що ид..та не се е набутал с НИ в пика на надценяването им и що не робувам на банки и робовладелци за разлика от иначе така умният ни познат бабъл?

    --------------------------------------------------


    Аз се набутах байно до козирката още през 2003 , после през 2010 имаше още малко място за набутване и още малко се набутах и все със джобни пари защо много е скъпа България страаашно скъпа, а тия последните 5-10% от страшното падене след 2010 ви ги подарявам на веждите за се забавлявате.... Но дори тия дето са набутаха през 2006 ще кажат след някоя и друга година че поне не са плащали наем като тия ненабутаните тарикати дето ще плашат явно наем цял живот щом точно днес е още мног скъпо. Боже, божке le, галфони ако знаехте само в кой свят живете!? Нали тоя сайт ви отваря очите всеки ден къде какви са цените ... какво фалиралата Гърция днес дали винаги е имала цени по 8-9 000 евро /м2 или е била евтина когато е била бедна? Само ако знаехте къде отиваме веждите щеше да ви умре целия патос на наематели а не да се изживявате на инвеститори като сте с по 10 000 евро на влог които не купуват и един килер за там за където сме тръгнали ...
  • 31 bubblehead

    1 1 Отговор
    хаиде и аз по кръчмарски,заплатите се повишили 10 -15 пъти и пак 10-15 пъти по ниски от западна европа, а като влезеш в магазина цените същите даже и по скъпи.
    ----------------------------------------------------------

    варна ти си емблематичен за това което се нарича гьонсърат по народному ... Да не си разбрал ама отдавна се мотаеш тук за да не си чул поне 4-5 пъти съм го казвал че събирателно то на това колко ни са заплатите и колко ни са цените е това което статистиката нарича покупателна способност. И тоя показател за България е 51% от средното за Европа. Покупателната способност има два фактора цени и заплати ако заплатите са високи и покупателната спобност е висока ако пък цените са ниски то покупателнатата спосбност също е висока. Точно това е което прави България със по-висока покупателна способност от Румъния например, въпреки че румънците имат малко по-високи заплати. Тия нашите 51% покупателна способност преведени на уличен език означават около два пъти сме по-бедни. За да се случи това ако се заровим в други данни се вижда че причината е заплати около 4 пъти по-ниски от средното за Европа и цени средно 2 пъти по-ниски ... И няма нищо учудващо че цените ни са два пъти по-ниски защото основен компонент във всяка потрбителска кошница са недвижимите имоти - цени и наеми а те са 10-20 пъти по-ниски у нас! Тоест със тия цени на недвижими имоти , няма значение какви са цените на китайските цениски . И тук някои вежда нестъпвала на запад не си помисли че има някаква масова стока в западна Европа която да е по-скъпа у нас.... кафето в Гърция по 3-4 евро, градския транспорт 5-10 пъти по скъп, хляба е два пъти по-скъп , зеленчуците 2-3 пъти , саламите в Гвемания за 10-20 пъти по-скъпи !!! за наемит ей цените чете всеки ден на тоя сайт .... Ей какво следва след като растат заплатите у нас че цените на имотите ще са в трайна тендендтия да падат и парите в банките на влог докато станем всички милионери и някой ден като ни омръзне богатеенето от влогове и решим като истински милионери да си купим имот се оказало че всички имоти по един милион .... НИКOЙ НЯМА ДА ВИ ОСТАВИ ОБИКНОВЕНИТЕ ВЕЖДИ ДА НЕ ПЛАЩАТЕ ЦЯЛ ЖИВОТ ИПОТЕКА ако искате имот в града! Няма да ви осатвят и половин живот да плашатет ипотека. Тия страхове другари не минават ли наум при положение че българина е много страхливо животно!? Или сме по-глупави отколкото страхливи!? Ало веждите, в днес имате уникалния шанс да плащате цени от 30 000 евро със заплати от по 1000 евро , каквто ще са заплатите след 10 години. Нещо което го няма никъде по света освен в развиващи се икономики и затовяа те именно имат по вискои отношения цени/доходи защо хората са "наклонени" напред в очакванията си само ние сме наклони назад и искаме да съизмерваме днешните имоти с цените на билетчето от 6 стотинки .... Когато пристигнем в богатия свят прошка няма да има и ипотеката ще е цял живот на врата , затова в Америка уж най-богатата , никoй не е чувал за по-малко от 30 годишна ипотека, а в Испания и Япония смятат за голяма хитрина 40-годишните ипотеки ... защо?
  • 32 Иху-аху

    1 0 Отговор
    Мда...наясно съм, че простак се убива с мълчание, но ще си позволя да отделя още 2-3 минути, не че ще има някаква полза де ;)
    @28 - не ти ставна ясно, че с банките съм много по на ясно от теб и това си е... И ти като бабъла съсредоточена в напъна да изкараш поредната стъкмистика не помниш повече от "вчера"... Ще дочакаме края на годината и ще видим лихвите по кредитите какви ще са - запиши си! Очевидно е, че с бабъла сте вещи в предсказанията, но бързо "забравяте" предсказаното като не ви отърва - е аз ще ви го напомня ако имате наглостта още да си врете във форумите със самочувствието на образовани! Море от образование - ехоу! Твойте методи за сравнение на покупателна способност в кой учебник ги пише ?!?! И при кой преподавател си ги учила да ида да го питам да се посмеем?! "За апартаментите това значи, че ако през 2002 получаваше сегашната реална заплата" - акото обикновенно цапа гащи и мирише! Такъв метод за сравнение - НЯМА! ГАРАНТИРАНО! Че е море, знанието море е - ама ти и със спасителна жилетка гледам неможеш да изплуваш! Грамотен съм душко - магистър техническо и бакалавър икономическо+математическа гимназия с английски...да продължавам ли още! Доходи и имоти - пак ли да ви повтарям, че като сте толкова имащи що аз си позволявам лукса да пия кафета, а вие бачкате за ипотеки?!?!?!? Мноо щото сте напред с материала?! Оня паляк пък се хвърля "с джобните" - алоУ, като са джобни що си на моргидж бе?!?!? 60000к евро джобни - 200 000к ще плащаме 20 години - нещо сам си не вярвш! И пак - нито един отговор не получих на нито един директно зададен въпрос - е то ясно, нали са риторични и малко не ви устройва, а и не сте по признанията на глупостта си! Само с четене на статии и статистики няма да стигнете далече, още по малко с цитирани на прости икономически определения, без при това да ви е ясно как работи реално в реалният свят!
    1. Българинът обеднява (огромната част) и покупателната му способност намалява!
    2. Западни нива на лихви по депозити и кредити ще видите на куково лято!
    3. Набутани сте и още дълго ще сте си така - не карайте пак да ви го доказвам! Ако си мислите, че впечатлявате някой с прости лихви и проценти (като за вас върха на образованието) нека вметна, че съм учил МГ+висша математика в ТУ и смятам много по сложни неща дето нямате идея и от къде да ги почнете.
    4.Със здраве и скоро ще се чуе кой прав! (не че и сега не се знае де ;-р)
    5. Въздържайте се от много ръсене на мозък и глупави прогнози, че току виж пак съм ви изобличил глупостта!

    Коментиран от #34, #35

  • 33 Иху-аху

    1 0 Отговор
    "саламите в Гвемания за 10-20 пъти по-скъпи !!!" - Хаха - бил съм в Австрия, Италия, Германия, Хърватска, Сърбия, Турция, Гърция, Украйна - е никъде не е и 5 пъти камо ли 20! Що не се гръмнеш бе?!?!? Истината е много проста: Стоките са им %-ти по скъпи, заплатите са пъти по големи! Има ли някой на който това още да не му е ясно?!?!?
    PS. Да не тръгнете да ми цитирате пак глупости щото съм пазарувал шунка в германски хипермаркет на почти българска цена и да не ровя за белешката ЕЙ!
  • 34 AXXX

    0 1 Отговор

    До коментар #32 от "Иху-аху":

    @32 Лауреате Нобелов, с ПЕТ дохода от 2002 да купуваш апартамент от 2002, и с ДВА дохода от 2011 да го купуваш по цените от 2002, ВМЕСТО със ДВА и ПОЛОВИНА дохода от 2011 (защото реалната заплата е нагоре ДВА пъти), показва, че реалният ти доход е нараснал повече от реалната цена на имота, тоест нараснала ти е покупателната сила на дохода по отношение на имотите – с 25% е нараснала. Или имотите са поевтинели относително (не само абсолютно) спрямо доходите, тоест станали са ПО-ДОСТЪПНИ спрямо 2002, с което и започнах.
    И по друг начин се вижда същото. Реалното поскъпване на имотите от 2002 до 2011 е 1,78 пъти, по цените на НСИ, или 78%. Реалното повишение на заплатите е 502/245 = 2,04 пъти, или 104%. Значи разликата е 26% в полза на заплатите – заплатите са нараснали ПОВЕЧЕ от цените. Затова сега купуваш 80 квадрата с 4 сегашни дохода, а през 2002 ги купуваше с 5 тогавашни дохода.
    Ако това ти се вижда малко и искаш 80 квадрата за една годишна заплата, за да не са ти надценени копторите, продължавай да чакаш, все нещо ще дочакаш...
  • 35 AXXX

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Иху-аху":

    @32 За лихвите, питай Аксаковския какво му казах още миналата година, когато ЕЦБ-то леко се объркАха и вдигнаха лихвата, за да я свалят след това на няколко пъти... А нашите падат от средата на 2009 – от 10-12% на 7-8% по кредитите и от 8-9% на 4-5% по депозитите. При това, без още да е махната таксата за предсрочно погасяване (само очакването за което премахване накара банките да свалят и лихви по стари кредити). Ако видим такива лихви, каквито ти се иска, ще видим и фалирали банки... Ама тогава ще видим и „неочаквана динамика” в цените на копторите... Запиши си, нищо че си „много по-наясно”, аз пък хвърлям боб.
    Пп. Трай си за математическата, че се излагаме. И за ИГМ дето си ги учил може да премълчаваш. А бакалавърската по икономика направо я скрий. Достатъчно е да си препрочиташ Маркс и Ленин, за да поддържаш настоящата си форма.

    Коментиран от #48

  • 36 varna

    1 0 Отговор
    еи AXXX, видам, че много ги разбираш лихвените нива по депозитите, можеби защото нямаш никакви депозити или по скоро депозираш в тухли и бетон, но я ми кажи нещо за инвестициона банка, че мисля това лято да се набълбукам там, все пак има гарантиране на депозитите.
    дават 9% лихва и то всеки месец значи реално 10-11% - хвърли един боб моляте, ако не си го изяла разбирасе.

    Коментиран от #39

  • 37 куку

    2 0 Отговор
    Абе Варна то бива хвалби,бива разпити; кой,колко.как и къде? Не ти ли омръзна да се хвалиш пред целия сайт....с твоите 20 или 25 хилки....ще изкараш най много за зимата от депозита, и ни сме виждали Варна и ние знаем бизнеса там. Явно,като не ти стигат за сериозно вложение....само драскаш и бълнуваш. А и престани да питаш и сондираш,щото,каквото и да ти напишем с твойта кратуна пак ще си направиш това,което си наумил....и ще се хвалиш пред блока,колко си умен и изобретателен...любезни това го практикуват бабите в София от години ама си траят.
  • 38 куку

    2 0 Отговор
    А авйерче и ИНВЕСТИЦИОНАТА е единствената банка тук, регистрирана на каймановите острови....до сега нейни под групировки стопираха проекти за милилиарди и се оправдаха с екозащитниците....тъй че играй смело и си купи репродукция на художника Маковски...от1881 Крах банки, да си я сложиш в квартирата над матрака.
  • 39 AXXX

    0 1 Отговор

    До коментар #36 от "varna":

    @36 Депозирай, варна, депозирай смело. 9% викаш? Даа, може, на 23-я месец от двугодишния влог. Преди това половин година на 4,5%, една година на 6%, и накрая, три по 7%, 8%, 9%, даже и 10% има накрая. За двете години средно може да ги докараш и до 6%. За едногодишния влог – към 5%. Е, те имотите в София качиха 4,8% за три месеца, ама друго си е инвестиция във влог... Много е изгодно, даа, тя тая банка е първа по лихви. Вий сте икономисти, знаете, че високите лихви с малко по-височък риск вървят, и първите по лихви обикновено и първи гърмят, ама „който ни рискува, ни пичели”... Няма да се плашите, фонда за гарантиране, ФФГВБ, през април 2012 съдържа 1,554 млрд. Е, депозитите са към 32 млрд., ама ако си от по-първите, ще свариш...
  • 40 varna

    1 0 Отговор
    абе куку къде се загуби бе, помислих, че извън земните са те взели на тяхната планета, нали сам каза, че си им роб.
    абе я ги питаи тези извънземни да не са от ГЕРБ но може и да е по лошо, да са от ДПС.
    и мерси за инфото за банката, все пак друго е като познаваш извънземни, получаваш вътрешна информация в прекия и преносен смисъл.
    и ги питаи следващия път като те водят на тяхната планета, дали може да вземеш с себеси и другите двама глупака, AXXX и балона, и ако можете да не се въщате, те двамата отдвана не живеят на замята.
  • 41 куку

    2 0 Отговор
    Тук съм си на земята,бях малко на избори...и така, пък междувременно се поразходих и до Антиб/ако си чувал?/ и там голям спад братко, ужасен....опашки пред банките баби,старци,емигранти....всеки гледа да спаси парата почти,като Варна щото е на морето все пак.
  • 42 bubblehead

    1 2 Отговор
    иху, галфон автентичен , я виж какви са цените на хляба на тая снимка.

    http://www.flickr.com/photos/columbusfoodie/3345583472/

    Най-евтиния е $6 и най скъпия $8 ....В левчета между 10 и 13 лева ... От кой предпочиташ? Кеф ти джелапено чедър , кеф ти паесано, кеф ти осем грейна, майна.... Море, само ако знаехте веждоивците къде отиваме....

    Коментиран от #49

  • 43 varna

    2 0 Отговор
    ха ха, хеи балон кога за последно си ходил да пазаруваш бе.
    аз еи сега се връщам от лидъл всичко е на цени като в бг а ако отида в магазин за дрехи цените са на половина.
    баща ми живя в ню иорк в средата на 90-те и от него знам, че цените на храните са по евтени и от европа.
    маи ти незнаеш къде се намираш и накъде си тръгнал.
  • 44 head_wihtout_bubble

    2 0 Отговор
    Попаднах в тези коментари случайно,обаче като чета писанките на въздухарската глава и АХХХ/може би XXL/ не се сдържах да споделя какво си помислих:
    1.Как може човек след толкова дрога да пише?
    2,Този дали не е от Марс?!!
    3.Може аз да съм на Марс,защото това за което пишат не се отнася за планетата,на която живея
    4.Дали има диагноза Хронична неосъзната и всеобхватна глупост или това,от което е болен ще го кръстят на него?!!
    5.Ще вземе да ми отговори пак с някоя мисъл от празната си глава и ще трябва да си счупя компа от яд,че не мога да го набарам.........
    Тъй,че айде със здраве и да си пиете лекарствата редовно,че току виж някъде някой не му издържат нервичките.......
  • 45 куку

    0 0 Отговор
    Абе Варна къде е това,тук? Ти във Варна ли си или някъде другаде? ти нещо да не видиш....не се хаби; Всички знаем че си най,хай
  • 46 Иху-аху

    1 0 Отговор
    Специален поздрав за специалистите Аххх (нмай ще има ох ;)) и въздуха под налягане (той си знае кой е!): http://play.novatv.bg/play/272748/ от 15:18 до 16:59 със заострено внимание АХ-и да следи 16:46 - 16:59 и най сетне да се убеди, че цитиранетона цифри които не са й ясни не само, че не помага да изглежда умел плувец в морето от знания, ами се излага като прост кифладжия! То и без това сред морето от знания е като паве! ;) Ма дано го осъзне като го чуе и от чужда уста щото от моята бая време не хваща декиш - нито за икономиката, нито за търговското салдо, нито за това, че като не са й ясни параметрите зад цифрите да не се тяска като...$#^%$*%%. Казано просто 55% може да е увеличение както количествено, но за голямо съжаление на АХ-и е предимно увеличение на цената на която се изнася, а както се знае тя не е постоянна, т.е. не е фактор определящ траен тренд за износа! Ъ, ква стана тя!?!?!?!? Статистиката без разбиране викаш мноо значи, а?!?!?!

    Коментиран от #54

  • 47 Иху-аху

    1 0 Отговор
    Ах-и пиле, то на мен нещата са ми ясни без да чета разни статийки и стакмистики - то се виде и от 46! Викаш неразбирам? Хахаха....
    Я да питам как ипотечният кредит е 7-8%-та? Кво пушиш мила?! +1-1,25% управление, някой-го взимат еднократно, други го вкарват в погасителният план+0,5% застраховка, пак в погасителния и т.н. + такси разглеждане+ банката си запазва право да сменя %-та и го прави САМО когато го ВДИГА! ;))) Ха-ха...7-8 казваш и после що да видиш!? Имам депозит на 4 месеца на 6,25 годишна лихва... Я малко сметки - викаш няма да се излагаме я... Та така: бабъла взима 2010 да речем средата за да е справедливо, за 60к апартамент... "а тия последните 5-10% от страшното падене след 2010 ви ги подарявам на веждите за се забавлявате.... " - т.е. средно 7% => загуба 4200. Така, депозитче ако си беше направил => 6% годишна ) мойте са на повече, ма да не ви дразня излишно...та: 3600к до средата на 2011 и до след месец още 3816...=> 7416 евро потенциални и 4200 реални загуби! Сметни си колко % на 60к и приказвай пак ;)
    и това е в идеалният случай - кризата свършва до 06,2012, ми ако продължи до 2015-та, (аз залагам, че няма да е на 06.2012 ;))), да ти сметна ли още колко ще си вътре ако ще и 2% да стане депозита?!?!!?!?!?!?!? Хаха...Викаш тава МГ-то слаба работа, а?!
    Анимационни герои - поне се забавлявам с вас! По принцип сте за съжаление, не за подигравки, ма с тая ваша наглост, нема да ви се размине!

    Коментиран от #55

  • 48 Иху-аху

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "AXXX":

    @35 - толкова "задълбочено и заитриговано" ви чета простотиите,че тав (35) даже не го и видех, а то си е бисер - АХ-и пак върти г..а като фурнаджийска.... Е, последно 25% или 2.5 пъти?!?! Не ми отговаряй... Питам да стане яно едно - като имахме относително съгласие за 25% и любезно ти обясних, че 0,25
  • 49 Иху-аху

    2 0 Отговор

    До коментар #42 от "bubblehead":

    @42 галфон ако видиш шоу рум на Ролс-ройс в Германия да не си помислиш, че такива са цените на колите им, а?!?!? Хахах....
  • 50 Иху-аху

    1 0 Отговор
    => Питам да стане яно едно - като имахме относително съгласие за 25% и любезно ти обясних, че 0,25 много по малко от 3, (реално! :) увеличение на доходите) както твърдеше заблуденият балон, въртя го сука го с некви измислени аритметики да стане 2.5 (пак е по малко от 3 между другото ;)), като видя, че се излагаш с измислените си методи сега пак 25%...
    Последно?! Не ми отговаряй! То ясно, че ще го въртим, ма що си мислиш, че ти вярваме?!?
    PS. дописвам 48, че го резна...

    Коментиран от #53

  • 51 bubblehead

    1 2 Отговор
    Галфон ти кокло шоурума за хляб си виждал ако това да е някакво специално място и ви поднасям с тия цени .... Я ми дай пример с колко се различават в България най-скъпото място където можеш да си купиш хляб и най-евтиното!? С колко се различават с 20, с 30%? А тия цени с колко се различават от нашите с 300%, с 400%? И какви изводи правим за саламите на това място с тия чудесни цени на хляба? Че саламите са по евтини от хляба? А доматите, краставиците... Галфон!! Някога си мисля че споря с извънземни в тоя форум и не говорим за една и съща планета ....
  • 52 Иху-аху

    2 0 Отговор
    хаха...смешко скрий се бе! Аз на очите си ли да вярвам или на теб?!?!?! 1-во и 2-ро Най-евтин хляб в България - > 60-70ст, пекарни за хляб франзели, хляб пълнозърнест, с трици, със стафиди и т.н. еко-природо иху-аху изгъзици има и по 3-4лв, цена ако е за същия грамаж - 20-30% викаш?!?!
    Стига се излага, не ти ли стига вече?!
    влез в хипермаркет в западна европа където пазарува масовият гражданин и в наш хипермаркет и пак говори!
    Приятел дай си почивка, ама честно имаш нужда...
  • 53 AXXX

    0 1 Отговор

    До коментар #50 от "Иху-аху":

    @50 Ахууу! Не три пъти, повече от три пъти са скочили заплатите. Януари 2002 – 202 лева, декември 2011 – 752 лева. 275% са дотука, не три, четири пъти гонят вече. И не се пъни с „номинално” и „реално”, явно сте го пропуснали в бакалавърската. А цените са нагоре под 100% - два пъти. И това е защото в последните три от тия 10 години имаш 40% надолу в цените. В същото време имаш 35% ръст на заплатите за тия три години. Кое не ти е ясно, не виждаш ли тая пропаст, дето зее – 40% надолу имотите и 35% нагоре заплатите?! И колко ще изтрае така, ще смяташ ли или да хвърлям боба пак? Ти какво искаш, като купувахме по 300 долара квадрата през 2002, сега да го купуваме по 100 долара с четири пъти по-високи заплати ли?! Това ли искаш да ми докажеш с твоята математическа гимназия?! Щото в моята ни приемаха научени да смятаме и захващахме направо мисленето. Айде бегай да решаваш задачи.
  • 54 AXXX

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "Иху-аху":

    @46 на какво се радваш толкова? Че износа паднал януари и февруари? Ми ще падне, Европа е в рецесия, а февруари хората не можеха да си покажат носовете навън. И какво си мислиш, че като паднал износа (след база от над 70%), ще паднат и апартаментите? Тя цената не е траен тренд, ама като расте, повече евра влизат с износа, пък като намалява, по-малко излизат с вноса. А структурата на износа траен тренд ли е, щото от няколко години обемите на суровините се свиват, пък на тези с добавената стойност растат – това обаче го пише в официалната статистика, пък ти вярваш само на комшиите... Пише също, че от февруари до март промишленото производство и продажбите на дребно са живнали. И по 20 въпросителни и удивителни да ми пишеш, „разбирането” ти дрънчи на кухо.
  • 55 AXXX

    0 1 Отговор

    До коментар #47 от "Иху-аху":

    @47 И с тия бакалски сметки какво ми доказваш, че от депозити се печели? Ми то ако беше така, банкерите голи и боси щяха да ходят бе Хаху. Като вдигнаха лихвите за 2 години, за да вържат гащи в кризата, и вие се взехте за инвеститори. И не се усещате, че палачинката вече се обърна. Тръгнахме от 2007-2008 с едноцифрени лихви и двуцифрена инфлация, минахме през обратното, и вече се връщаме към нормалната ситуация – лихвите по депозити - под, а лихвите по кредити – над инфлацията.
    В момента на 6% лихва като й махнеш 5% инфлация и поне 5-6% (щото има и по 9%) доходност на хазяйката (или пропуснат наем, ако е за инвестиция), и „10-те процента спад” (в София е 1% с включени сделки и на новото строителство) ти отиват на кино. Междувременно читавите имоти свършиха и сега е голямото обикаляне по огледи, ама залудо. А какво правим с тия 6% лихва като спре спада и тръгнем по баира – като например с 4,6% за тримесечие? Ами след още 10 години каква ще ти е сметката?
    $#^%$*%%!
  • 56 GMH

    1 0 Отговор
    И с тия бакалски сметки какво ми доказваш, че от депозити се печели? Ми то ако беше така, банкерите голи и боси щяха да ходят бе

    AXXX

    Я ми кажи ама честно-от какво печелят банките и откаде им идва истинската печалба ?-ако някой смята,че дават лихви на 15 %,на депозитите плаща 5 % и печели в рамките на 10 % от това и стига да се издъжа,разраства и да купува големи и лъскави сгради...............................Наивници.....в света на големият корпоративен бизнес,корпорации,компании.........10 % не го считат за нищо.........Бил гейтс затова си напраши компанията за да печели по 10 % годишно,форд,рокфелер,Дюпон,едисон.........и те така -за 10 те процента печалба годишно
    2)Ако една банка има депозити от 100 мил долара-до колко пари има право да дава заеми ?

    Към балона
    1)Какви са тези 10-20 пъти по скъпи цени на масовите продукти те гони-това ,че има хляб на 10-20 долара,не означаша,че масовият е на такава цена-иначе има говеждо и за хиляда долара килограм(биопродукт)-ама това не прави средната/масовата цена такава-иначе по тази логика американците дават по 600 долара само за хляб(20 долара по 30 дена).
    Средната цена на салами в бг е 10-15 лева(5-8 евро)-10-20 пъти по скъп продукт означава,че средната цена варира 50-100 евро на килограм ,че и нагоре..............което е меко казано абсурдно.................това,че има единици ,които се продават на такива цени,не означава,че масовостта е такава.
    По същата логика са и остналите продукти от първа необходимост-яйца,мляко,месо,сирене.............
    Някой от продуктите са на по ниски цени от тук,някой са на същите,а някой са по високи,като в самошичт сличай става дума за проценти,а не за пъти.
    http://www.billa.at/Shop/Shop_Ergebnisliste/Warengruppe/5/dd_bi_shopchannelpage.aspx
    ето избирай си каквото ти искаш и виж цената- в 80 % в пъти по скъпо няма,а за 10-20 пъти по скъпи неща.................те са единици,а някой неща са даже по евтини и от тук
    По същия начин стоят нещата с телефоните,месечни сметки(за вода,ток,отопление,бензин,газ)-някой от тях са по скъпи(като най често сташа дума за проценти),но не и за 10-20 пъти.
    Единственото чувствително по скъпо са услугите и хонорарите
    Но да приемем,че един има доход от 600лева(300 евро-горе долу средната заплата в страната),а в чужбина печели 3000 евро,макар и цените да са по високи със средно 40-50 %-в такъв случай той ще има половин пъти по високи разходи,но 10 пъти по големи приходи............и даже след плащането на наема и другите сметки,пак ще му остане значителна сума-та кое е по изгодно ?
    2)Откога 50 000 долара са джобни пари,даже и за америка-за незнаещите Бил гейтс е стартирал с толкова за да започне своята компания и не му е било много лесно докато ги събере всичките.
    Какви са ти доходите,щом за теб 50 000 долара са джобни пари-ако си от 10-15 % привилигировани и печелиш над 20 000 долара месечно(Не ми се търси точно статистика,но между 10-15 % от американците печелят над 200 000 долара годишно и те от американското правителство и законодателство се смятат за богати)
    Та ако печелиш 20 000 долара на месец,половината пари отиват за данъци,здравни осигуровки,пенсионнен фонд-не случайно се шегуват,че до май се бачка за прашителството и чак след това за себе си.)
    Остават 10 000 долара
    3000 долара за ипотека
    7000 долара остават
    2000 долара за храна и други разходи
    остават 5000 долара.
    Та за да заделиш теза 50 000 долара джобни пари ти трябват почти цяла година(10 месеца) и то при условие,че печелиш 20 000 долара месечно(което ме съмнява)
    Та ако месечния ти доход е 10 000 долара
    половината отиват за данъци,здравен и пенсионен фонд
    Остават 5000 долара
    ипотеката ти е поне 2000,3000 долара
    Остават 2000 долара
    храна,месечни разходи-ток,вода,електричество,газ,бензин.......
    отиват 1000 долара
    и като теглим чертата от 10 000 долара месечно,на теб ти остават чисти 1000 долара и за да събереш 50 000 долара ти трябват 50 месеца(4 години и 2 месеца)
    Ако успееш да свиеш разходите и остатъка е 2000 долара-ти трябват 25 месеца(2 години и един месец) за да събереш сумата
    Можеш да напрашиш и други съкращения,но основните(данъците,здр осигоровки,пенсионите-достигайки до 50 % от доходите ти) и ипотеката няма как да ги съкратиш .
    И за да събереш тази сума ти трябва значително време(поне година) и то при условие,че си високо платен(20 000 или 10 000 долара годишно)
    Така,че я помогни малко с математиката,че при мен не излизат сметките и друг път,"че 50 000 долара са джобна сума"-не се изхвърляй.

    Коментиран от #72

  • 57 куку

    1 1 Отговор
    Може ли да ви попитам всички нещо/без гларуса щото той е вече патология/? Защо постоянно някакви сметки се правят, защо се карате,защо спорите безмислено.....Истината е една; Всеки сам решава,как,колко и къде да вложи, всеки сам намира най изгодното за него;дали имоти,банки,злато,облигации и др....а че навън цените на недвижимостите се качват е факт. Тук е малко по различно но малко,не кой знае колко??? И истината е само една; пазар застой не търпи, след скок идва спад и обратното.
  • 58 Иху-аху

    1 0 Отговор
    Aх-и, тъй като така и не се разбра каки са невероятните ти образователни степенни и най-вече от кое презтижно учебно заведение, аз ще се доверя на интуицията си и ще напиша коментара си на максимално разбираем език - така, че и хора с основно (без изобщо да ги подценявам) да ме разберат. Ако и след това неуспееш, сори, опитах...
    @53 Въпреки, че пяна ми излезе от устата ще кажа за н-ти път: 600 бидейки число 3 пъти по голямо от 200 не означава, че можеш с 600лв 2012-та да си купиш 3 пъти повече от КАКВОТО И ДА Е! сравнено с 200-те лв 2002-ра. Нещо неясно дотук? От това следва, че покупателната способност не ни е нарастала 3 пъти, още по малко РЕАЛНО! Изяснява ли ти се? Колко точно и при кое как не ме вълнува и нямам намерение да губя време (като някои) за глупости. С твоето невероятно мислене оформено още преди да влезеш в учебното заведение (дали пък не е и от преди да можеш да четеш) дали ти е минавало на ум, че освен колко са били средните заплати 2002 и 2011 е важно колко % от тях са ти оставали след пълнене на кошницата (за 2012 г. 570лв на човек!)
    и колко хора са взимали тези заплати. Амо 2002 са били 10% безработни, а сега са 20+%? Това не се ли отразява на покупателната способност на населението, та така лаишки опростяваш нещата само до 200*3=600?! А не ти ли е идвало на ум, че средната заплата се е вдигнала именно от съкръщение на нископлатени работни места и средното автоматично се вдига, без реално работодателите да са добавили и 1лв към заплатата?
    Факта, че не разбирате ролята на горивата и на тяхната цена за икономиката и потреблението говори много (ЛОШО - "да не ядеш нафта"...?!!?) за вас и образованието ви. И накрая кое по колко пазара определя и това ли не си учила?! Пазара на НИ в момента го няма. Сделки има само за качествени имоти (местоположени, изпълнение, переспективи) и да сравняваш нивата на цените на тези сделки с тези от преди години без да се уточни какви точно НИ са се пазарували тогава е меко казано пак лаишко...
    Ако млад човек взима 2000лв и семеен мъж с 2 деца и съпруга със аплата също 2000 лв. - за статистиката по един и същ начин влияят на средната заплата за страната, но докато младият би могъл да отдели за имот, семейният едва ли....Това ясно ли е?
    А, че всеки имащ приличен доход вече има няколко имота и не мисли да купува още (да не говорими колко жаби също вдигнаха крака да ги подковават!), в най-добрият случай да ги подобри качественно, но не и количественно пък било то и през продажба на един и покупка на друг. Как това да предизвика всеобщо повишение на цените на НИ?
    Май ще има да мислиш доста и дано не ти е непосилно...
    @54 Радвам се, че думите ми се потвърждават СЛЕД като ги писах тук от сметнати за компетентни в областта хора и може би, може би ще ви влезе нещо в главата... За тенденцията има обяснение - ясно, важното беше, че икономиката ни не върви на добре и с отрицателно търговско салдо от много време на сам няма от къде да дойдат парите за мечтаната от вас повишена покупателна способност (че и забогатяване, че било и неизбежно) на българина и от там и прогнозите за пазара за близко бъдеще няма как да е розова. Да не говорим, че и потвърждава, че Китай е мнооого, мноого напред икономически спрямо България, където се мъчеше бабъла да ни нареди...
    Обяснението от къде иде повишението на износа през 2011г, също би трябвало да ти говори, че не факт за радост, защото не е закономерно, а конюктурно, т.е. по никакъв начин не говори за икономически растеж на икономиката ни и на брутния продукт. А и трябваше да си вземеш бележка, че голото цитиране на цифри като тези 55% без да ти е ясно на какво се дължат пак показват само едно - ЛАИК! Има ли нещо не ясно?
    @55 Доказвам с тези математически (точни и безпорни), че купилите имот (с много малки изключения) в периода 2008-2011 са на загуба, както е безспорно, че 0 е число безкрайно по голямо от всяко отрицателно такова, каквато се явява загубата. Депозита давам за пример, като ясно достъпна и разбираема алтернатива на бетонирането в НИ на парите. Цифрите безспорно показват кое е по изгодно - било случайно, късмет наречи го като искаш. Факт е, че с морето си от знания си заложила на най-губещият кон, че и без переспектива в обозримо бъдеще това да се промени. Имащите пари хора винаги могат да реагират, а ти тепърва да развързваш (губиш), да бързаш да пренасочваш и т.н. и т.н. си си бая инвеститорка, а се пресмиваш на депозитарите...
    Не се излагай и на малките деца е ясно, че при трайно падане на депозитите и устойчив ръст на икономиката (мога да ти звънна като дойде момента ма няма да можеш да ми платиш с тези вързани в керпич пари :))) парите ще излезат отново от банките и така хем ще вземат хубавите лихви, хем ще се включат когато си тряба в инвестирането в което сметнат за изгодно, а вие само чакате и се надате...на зелена трева, ма има още и то не малко ;)
    А и що си не траеш и купувай, купувай ми все се пънеш?!
    По простичко от това здраве му кажи.
    Може още много да се каже за това дали 8% кредитна лихва са 8...ама няма да ти отварям очите, а и ти си знаеш де, нали си начетена...:))) Това, че банките могат да отпускат кредити % от привлеченият наличен ресурс и че като закон се прие скоро (4-5 години) също съм го казвал, ама знаем че вие с балона не помните. Банките далеч не са само кредитиране и депозиране и това и малките деца също го знаят...а как и защо "присвояват" бизнеси това на Ах-и също й е ясно та няма да го обяснявам...
    Колко е нормата на възвръщаемост на инвестиция за да е изгодна също съм писъл... Питай Ах-и не се притеснявай...
    PS Не мисля, че има смисъл да хабя повече време за лаладжии.

    Коментиран от #68

  • 59 куку

    1 0 Отговор
    Няма да питам повече...разбрах,колкото по дълъг коментар надраскаш, толкова е по вероятно имотите да падат и ,който има пари да ги вложи в банка. Така Иху Миху....Ами ти какво имаш? Купувал ли си скоро? Продавал ли си? Изобщо притежаваш ли нещо на свое Име? или само бричката 2ра употреба пък и тя със кредит? Аман от финансови експерти. Допускаш ли,че някой от пишещите може и да е наследник, да има доходи,да е видял и разбрал банките още преди години? и най важното да е разбрал за спекулации с имоти и банков сектор????
  • 60 bubblehead

    0 1 Отговор
    GMH, имаше време когато имах надежда за теб ама гледам и ти си обикновенна откачалка... Не твърдя че ценовото ниво на запад е 20 или 30 пъти от нашето, твърдя че е 2-3 пъти нашето... толкова просто е и не разбирам защо е това зевзечене. До Атина не сте ли ходили поне!? Ако давам приммер с цените на хлява е да шокирам някои провинцилист които си мисли колко е скъпо в България станало, зер дискусията стана по продуктивна , щото като почнем на тоя ляв крак "наш колко е скъпо в България" и става хумор и забава... А каквото е важно е голямата картина а тя се мери с потребителска кошница , а в нея навсякъде взизат и услугите а те на запад са средно 5-10 пъти по-скъпи, дори хляба и саламите д аимат бългасрки цени има къде да потъват парите на запад и изток. Потъват като вода в пясък.... И скаш ли да пробваш колко взема лондоснки адвокат !? Ремонт на кола? Интернет? Друго което твърдя е че цените на недвижимите имоти у нас са нехарактерно ниски. Аз знам че България е най-бедната в Еверопа , но София е два пъти по-евтина от Букурещ. Е и какво следва че у нас ще продължават да падат цените, докато се вижда накъдето и да се обърнеш че цените или растат или са поне в застой? Никакъв шанс! Няма начин да се окачим от света и това се вижда добре в статията за Латвия ... И там съм обяснявал. Друго което твърдя е че обективмни фундаментаслни фактори в България да паднат с 40% цените нямаше. Има само сбърканата психология на веждите. И да ако аз нещо не разбирам и сгреших е че не остених силата на веждите. С тоя материал България бидейки южна и слънчева страна ( които са по-скъпи при други равни фактори) ще си остане най-евтината в Европа за винаги и в тоя смисъл не е място за инвестиране... Цените няма никакъв шанс да останат днешните, още след 2-3 години и ще сме на пиковите нива от 2008, но тия нива са смешни ако познаваш света и в тоя смисъл перспективата на имотите у нас не е грандиозна и когато сме на следваща врътка от имотнте цикли ще се променя, обещавам другарски ... ама ако и аз си отида пази боже. Ха честито че вие познахте, а аз не познах! Ха-ха-ха!
  • 61 bubblehead

    0 1 Отговор
    куку , ти явно много работи разбираш. Това банки, имоти, цялата Аврупа си иръчкал явно ... ама аз тука се напъвам да разбера какво точно разбираш и не успявам много щото ти никога не пишех повече от едно две изречения с обши приказки. Давай по информативно да ти се радваме!
  • 62 bubblehead

    0 0 Отговор
    Жалко , големи постове днес и аха да се зарадвам ама гледам все на хора които не си струва да четеш ... ха-ха-ха!
  • 63 куку

    0 0 Отговор
    Не бе/ главо/ от банки и банково дело не вдявам пък и не ме интересува особено, просто не ми се налага...пък и не съм толкова отворен и многословен,като вас. Не само Европа и Америка ми е позната май? А тук мненията ни съвпадат почти. Демек,който си мисли за евтиния/като изключм копторите/ бърка, особено за София. Чужбинските цени съм ги обсъждал един път тук в сайта и няма смисъл да се повтарям. Тъй че пишете си,какво ви преча?
  • 64 varna

    0 0 Отговор
    ха ха, двамата апъри се хвамаха за гъшите.
    този пък куку си мисли, че копторите ще падат а качествените ще се качват.
    абе в българия 80% са коптори ако не и повече, когато падат те всичко се свлича надолу разбрали бе аланколу.
  • 65 bubblehead

    0 0 Отговор
    така си и мислех че нямаш кой знае какво да казваш ... междудругото намирисваш ми на реститут ...
  • 66 bubblehead

    0 1 Отговор
    Аксаковски , идва тови ред за дълъг пост ... Трибуната е ваша! ха-ха-ха! Ама байно ти можеш да съставиш само едно изречение в което има само сривове, спадове и коптори ... Абе чакай да те питам в Ирландия това местното простолюдие , дето се родее с нашите цигани пуйки или пайки ли му викат, дето се надбягва с двуколки в обратното движение на главния път ( защо разправят Ирландия била другата държава в Европа без магистрала от край до край) те живеят в едни чудесни треилъри, нали!? ха-ха-ха! Или може би в оная "най-евтината къща на острова" дето се вселяхме наскоро с нея - 15 м2 , без баня и тоалетна и без възможност за разширение само за 70 000 паунда.... Аз само така си приказвам не че те питам щото не варвам да си помирсивал Ирландия, гиди тарикaт с наследствени имоти дето го гепиха и него веждите с два нотарилани акта в раницата като попа на границата... ха-ха-ха!
  • 67 куку

    1 0 Отговор
    В твойта/глава/, всеки имащ и притежаващ е реститут. Логическото заключение на всеки,опитващ се да придобие нещо ново.......демек вие сте си добре вие си имате. Не съм реститут в този смисъл,който ти си го представяш, но за сега успявам да управлявам това,което имам добре и не се оплаквам. И само да не си помислиш че е лесно? и тук има подводни камъни....А такива,като теб срещам постоянно със мераците за предварителни договори с цел ипотека. Така че /Главо/, отстрани погледнато е много лесно и приятно, но не е. А ти си тичай по коридорите на банковите клонове,обсъждай проценти спори с такива,като теб. Иначе живея ,без изхвърляния и излишен лукс. просто,такова ми е възпитанието. Тук пиша само да не си помислиш че такива,като вас са единствени и други породи няма, и никой не е по образован и комбинативен от вас, Чао радио точки, повтарящи едно и също;Приятен ден.
  • 68 AXXX

    0 0 Отговор

    До коментар #58 от "Иху-аху":

    @58 Хахи, тя образоваността се вижда, без да си мерим тапиите. Значи дотука се вижда, че пишеш, ама не знаеш какво пишеш, а това е, защото като четеш, не знаеш какво четеш. Така е като имаш проблем още с понятията, да не говорим за логически конструкции и абстрактно мислене. Така и не се пребори с „номиналното” и „реалното” (иначе ги пишеш с големи букви) и за четвърти път правиш една и съща грешка. Бас държа, че не можеш от номинална заплата (или каквото и да било номинално) да сметнеш реална. Номиналната заплата се е качила от 230 на 752 лв, инфлацията ти е 52%. Колко ти е нараснала реалната заплата? Това за домашна.
    И кой ти е казал, че като ти се качи 3 пъти номиналната заплата (и два пъти и нещо реалната, ха-ха-ха) ще трябва да си купуваш по три апартамента вече, вместо по един. Оплел си се като патка в калчища в представата си за „покупателна способност”. Пак питам, ако през 2002 със средномесечна заплата 230 лв и цена 330 лв/кв.м., купуваш 0,69 квадрата, а през 2011 със заплата от 750 лв и цена 880 лв/кв.м. купуваш 0,85 квадрата, какво е станало със способността на дохода ти да купува имоти? А какво е станало с „достъпността” на имотите? И не ми викай, че го харчиш дохода за храна, защото при 200% ръст на номин. заплата и 50% инфлация, през 2011 трябва да си ял поне 2,5 пъти повече, като при това от 2009 до 2011 си икономисал и 23% повече. И „кошниците” на ония паркетни лъвове от КНСБ-то дето потни вода не са пили, въобще не ми ги пробутвай.
    За ле
  • 69 АХХХ

    0 0 Отговор
    За легендите как „съкращенията на нискодоходните” вдигали средната заплата, bubblehead скоро ви го обяснява като за албански реотани, но кой да чете. А, и като говорим за равнища на доходите, да не забравяме ония 40%, недекларираните, дето не ги хваща статистиката... И ако не ти харесва средната заплата, виж разходите за труд – 41% са нагоре за три години:
    http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=teilm100&plugin=1

    -----------------------
    „Амо 2002 са били 10% безработни, а сега са 20+%?”

    „освен колко са били средните заплати 2002 и 2011 е важно колко % от тях са ти оставали след пълнене на кошницата (за 2012 г. 570лв на човек!)”
    ..............................
    Безработица през 2003 е 13,7% (дотам се връщат данните на НСИ), а сега е 11-12%. У вашта махала на 20% ли я оценявате? В нашта пък някои викат, че е под 11% като видим колко народ с обезщетения за безработица работи „на черно”. Безработицата у нас е структурна (отрасловата структура се променя в кризата) и скоро няма да падне, защото освободените „индийци”, зидаро-мазачи в стоителството, дето умря, няма как да ги наемат в ИТ, оутсорсинг, фармация, финанси... за специалисти и анализатори – виж свободните работни места, чуй воплите на бизнеса за квалифицирани кадри, и пак пиши глупости. А освободените с ниските заплати нито преди, нито сега са фактор при имотите. Редовно излизат данните кои купуват в момента – между 25 и 40 годишни – същите тези, при които отиват нарастващите разходи за труд на работодателите. Посрещат си жилищните нужди, защото 48% от населението е натясно (по европейската статистика) и сме на последно място по жил. площ на човек в Европа.

    „Покупателната способност” и благосъстоянието (не само откъм възможност да купуваш имоти) се вижда и от европейската статистика (като алтернатива на комшийската, разбира се). Ето ти показател - GDP per capita in PPS:
    http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&plugin=1&language=en&pcode=tec00114

    През 2000 БВП на човек (по стандарт на покупателната способност – за съпоставимост между страните) на България е 28% от средноевропейския, а през 2010 е 44% от средния за ЕС. Това обедняване ли е? На мен ми прилича на догонване...
    Реалността е, че финансовото богатство расте с 13% годишно - през 2011 е 44,8 млрд. лв., при 32,1 млрд. през 2008. Депозитите гонят вече 33 млрд, а по данни на БНБ има още 8 млрд под дюшеци и в буркани... В същото време задлъжнялостта на населението е намалява прогресивно. Затова пък от шубе, че иде Страшна Криза, стопихте стойността на жилищното богатство с 40%. България е живият пример как икономията е майка на мизерията. А простотията е неин баща... Така че хич не ми разправяй как обедняваме. Тоя ресурс обаче няма как да остане вечно в банките. Въпрос на време е да отиде където му е мястото – в реалната икономика. Това ще стане или по нормалния начин – с падане на лихви и кредитиране, или по ненормалния – от поредната масова паника, но в обратната посока. Предвид особеностите на психичното състояние на „публиката”, вторият начин е доста вероятен, пък и ефектът ще е мигновен... ха-ха-ха.
  • 70 АХХХ

    0 0 Отговор
    "Имащите пари хора винаги могат да реагират, а ти тепърва да развързваш (губиш), да бързаш да пренасочваш и т.н..."
    "А и що си не траеш и купувай, купувай..."
    ......................................
    Инвеститорите в депозити, дето си мислите, че банките като “крадат”, и ще делят с вас, ще имате да вземате (нали сте ортаци с кредиторите), пък длъжниците ще имат да дават... ха-ха-ха. И като дойде момента да „вземаш” и да „се включваш в инвестирането” (ха-ха-ха! ще ме умориш от смях), напълно ще са ти „развързани” гащ... пардон, активите, и можеш да си „реагираш” колкото си искаш... Сметката на купилите 2008-2011 не можеш да им я направиш, те са си я направили без тебе, защото като купуват дълготраен актив не смятат от 2011 до 2012... Те затова и могат да купуват, защото знаят кое как се смята.
    Не, капацитете, не съм инвеститор в имоти, в друго съм инвеститор и там имотите ги ползвам като „производствени активи”. На жилищния пазар съм обикновен купувач – например купих си къща през 2010 да си живея в нея, която в момента щях да я търся със свещ посред бял ден, защото докато ти тука ръсиш безплатни инвестиционни съвети, хората купуват малкото останало свястно. През 2009 продадох едно излишно ЕПК, което после влезе в къщата и готово. И купувах не защото съм голям „играч” като тебе, а защото ми трябваше и защото имах възможност (като „имащите пари хора”). Затова ти казвам, че с бакалски сметки жилище не се купува, още по-малко, ако смяташ да правиш от него дом. И въобще не ме интересува, дали е паднала цената му през 2011 с 8% или с 0,8%, както и с колко ще се вдигне през 2021, защото аз възнамерявам и тогава да съм си в него, живот и здраве. Точно както в момента отчитам как апартамент, купуван 2002 е поскъпнал 3 пъти (въпреки кризата)... Ти какво предлагаш, да си изнеса роднините от него на квартира и да го продам, за да „печеля” две години от лихви, пък после „да реагирам” наобратно и пак да го търся да го купувам... ама да не го намеря? Защото нормалните хора като видят 40% поевтиняване (то и 10% са достатъчни), ако могат купуват, че после няма да има. Както вече се случва в предпочитаните сегменти. А „инвеститорите” не ги оплаквай, те това работят - да вземат решения и да си носят отговорността за тях. Така е при капитализма, но той не е за тебе. И малко „неестетично” стоят инвеститорските ти претенции, тъй както още плачеш за соца...

    Ето ти ГПР от 8,17 – пише и какво включва.
    https://dskbank.bg/page/default.aspx?xml_id=/bg-BG/Individuals/credits/housing/promotionkspj/
    „Нормалната възвръщаемост” зависи от бизнеса. Нормалната доходност от наем е 5-7%.

    Сега ми омръзна да се разправям с тебе, затова за износа само ще те запитам – какво беше това повишаване на цената му, та да отчетем ръст 70% за година, щото досега в Европа инфлацията беше към 2-3% годишно... И какво значи да растат поръчките за промишлеността и да се свива търговският дефицит – да не би вноса да са ни го продавали на примоция? И когато някой „авторитет”, който ти прогнозира 5% спад на БВП, не се ли замисляш малко преди да му повтаряш екзалтирано прозренията?
    Хайде, пий една нафта и отвори малко правописния речник – все ще има някаква полза...
  • 71 AXXX

    0 1 Отговор
    Куку, ти си образ, но дотук не става съвсем ясно за какво се бориш... Оригиналност? Добре, че не ти пречим, защото така изглеждаше от строгите ти порицания. И разбира се, че всеки сам решава, тука си разменяме само „некои съображения” и тук-там любезности... Сериозно, на какво се впрягаш? На статистиката и сметките? На мен пък ми харесват, понякога числата говорят повече от дългите словоизлияния. То затова е форум – да има от всичко.
    Иначе споделям виждането ти, че „застоят” при имотите няма да е вечен. Замразени цени (още по-малко падащи) на фона на динамиката на факторите, които им влияят, означава натрупване на напрежение... и колкото по-продължително е натрупването, толкова по-енергично ще е „освобождаването”...

  • 72 AXXX

    0 0 Отговор

    До коментар #56 от "GMH":

    @56 GMH, това сериозно ли го питаш? Я отговори си сам/а малко по-подробно, че да научим и ние нещо ново за банките...
  • 73 AXXX

    0 1 Отговор
    Bubblehead, като чета тоя форум, започвам да си променям мнението за политиката на държавата. Изобщо не й трябва да прави повече разходи, защото ще потъват като в черна дупка – матриала пак ще чака катастрофа и пак ще ги натъпче на влогове. Една „шокова терапия” май ще има по-добър отрезвяващ ефект. Това започвам да си мисля, като гледам липсата на ориентация в кой обществен строй живеем всъщност... Малко десни шамари дали ще помогнат?...
  • 74 varna

    2 0 Отговор
    AXXX вижда се, че с цифрите не те бива.
    за да разбереш колко са достъпни имотите в момента е достатъчно да видиш колко пишем в този форум, около 5-6, ако беше за коли втора употреба,щеше да е пълно с разбирачи и експерти.
    и безработицата у нас е 12.7% по стагмистиката а реалната 25% и нагоре нека само да ти напомня че само 45%от население в работна възраст работи, това е пак по данни на стагмистиката.
    докато безработните не получават някакъв социялен минимум колкото да оцелеят, като в другите европеиски зами ( испания 400Е безсрочно, ирландия 830Е след първата година бесрочно) никога няма да имаме точния брои безработни,защото няма смисъл да се регистрираш, така или иначе държавата не и пука за теб, даже се надява да пукнеш по скоро, че на дянков да му излязат цифрите, пак и на теб кръчмарските сметчици.
  • 75 куку

    2 0 Отговор
    АХХХ. Ами то и на кьоравия цар е ясно; Дрънкат/пишат/ повече тези,които нищо нямат и нищо няма да имат. Колкото по разтеглен поста,толкова по убедителни.....вие честно казано не сте ми интересни. На мен ми е по готин Боцето а отчасти и варненския играч. Щото,Варната сигурно ги пише с молив на парче вестник коментарите и после дрънка пред блока и гради авторитет....А за пазара че е изкуствено стопиран,това също е ясно, ама много се насъбраха на тоя пазар; прекупвачи,посредници,брокери,банкери,мошенници,псевдо адвокати,мутри.....не си ли съгласен???? Конкретно; За нищо не се боря,няма за какво...просто чета и се забавлявам.....
  • 76 varna

    1 0 Отговор
    еи куку ти не си бил чак такъв куку, занаеш кого да четеш.
    да чети моите постове, защото аз пиша само истината и нямам задни мисли като безкруполните продавачи на лъжи балона и AXXX, готови да продадът и маика си само да си продадът копторите на високи цени.
    а аз в блок не живея от както напуснах българия, това беше преди 14 години, а на запад няма такива лентяи да стоят пред блока и да си губят времето с празни приказаки.
    а пазара не е изкуствено стопиран просто липсват всички фактори които да го раздвижат.
    правителството, което остана единствения фактор които може да повлияе положително на пазара, продължава да взима изклучително некадърни решиния, които да го умъртвят за поколения напред.
    какво ще кажеш за закона за отнемане на имущество от 250 000лв за тези пари на запад може да си вземеш само обикновена къща в някои работнически квартал.
    това според теб ще помогне ли на пазара, че то по тази логика и мен може да ме разследват, а каво наистина ще стане е че пазара на луксозни имоти в българия ще умре, богатите ще си изнасят парите в чужбина, и българия ще остане още по бедна, а уорлик ще протрива ръце защото повечето пари ще се насочат точно към америка.
    една данъчна амнистия щеше да е много по удачна но не ние ще правим каквото ни наредят, не каквото е добре за българия.
    има още много събития които се случиха наскоро в българия и около нея, които влиаят негативно на пазара, но ще оставя каратунковците да си поблъскат главите.
  • 77 bubblehead

    1 1 Отговор
    АХХХ, преди 2-3 дни в медиите излезе новина че в Бърза помощ щели да увеличават заплатите с 18% и моята автоматична реакция беше "Зашо, защо им увеличават заплатите да ги инвестират в депозити ли !?" Най-смешното е че аз съм на мнение е че точно това харчене на държавни пари, помощи за тоя и оня, печатане на пари и раздаване, ремонтиране на пътища и училища което в Америка изглеждаше като пир по време на чума ( и м спираше сърцата на десните) я спаси от депресията и точно не разбирането на това в Европа е проблема ... Точно за това говори Кръгман напоследък. Прочети стаията за него в Инвеститор преписка от блога му. България имаше уникалния шанс да мине и замине през тая криза и дори без да печата пари , което и без друго няма как да прави, защото доходите растяха , но се искаше друг "матриял" и тия доходи да се харчат за да се върти колелото. Но това би станало навсякъде по света но не и у нас. Ние сме пак два метра у лево. Например ако американеца има определен доход и му го увеличиш със 10% то той ще го изхарчи веднага и дори поради факта че дохода му се е увеличил ( тоест идват добри времена напред) ще е в настроение да задлъжне с още по-големи суми по кредитните карти...Знам че тоя манталитет у нас ( например от когато съм продавал цигари на битака в Варна) му викахме "Бате, квото изч.кам днеска туй ще изпъкам!" ама такива са хората по света и на тая псилогическа база работи пжарната икономика , тук опрях в дървената психология пак... ха-ха-ха! Мисълта ми е че дори нашите цигани са по в час от бълагрите. Това е малко екзотично за веждите ама няма какво друго да ти кажа като видя покрай мен хора с доход $100 000 на година в семеситво да купуват къщи по $700 000, не български емигранти разбира се. Като иронизирам българските емигранти имай предвид че и аз съм купил къща която е далеч далеч под моите финансови възможности и отвъд всякакви консервативни разбирания на американсеца... ха-ха-ха! На горките българи не им изнася капитализъм и пазарна икономика и се мъчат с тях, ама друго няма.
  • 78 куку

    1 0 Отговор
    Варна отдавна съм в движение и съм наясно,горе,долу как стоят нещата тук пък и навън. Законът за конфискацията не влияе на пазара на имоти,бъди сигурен защото тези,които имат пара отдавна са я или изнесли или изпрали друг има интерес от застой на пазара но и на това ще му дойде края. А ако искаш да разбереш кой има интерес само се замисли,кой спечели от балона???? А пазар си е имало и по турско и по царско и по живково време нали? А тия дето ми ги пишеш за посланници и световни и правителствени заговори съм ги слушал много години, айде,като са паднали цените намери ми от старите офицерски вили по алеята с/у Морската масивна с декар двор и без тежести на ниска цена????? Не можеш. така че за последен път ти казвам има имоти и/ имоти/ . А копторите са си коптори тях не ги обсъждам.
  • 79 varna

    0 0 Отговор
    а далеч съм от тезите за някакъв световен заговор против българия, не съм параноик.
    просто хората си гледат интереса за разлика от нас.
    а за имотите на алеята срещу морската ги следя от години, до сега излезе само един, хубава къща но развалина, струваше 2 000 000 евро ако не се лъжа, така и не се продаде, а дворове от един декар няма в този раион.
    аз точно къщите следя в варна, и освен ако някоя ми се е изплъзнала, през последните 5 години има само около 3-4 продадени, ти на това пазар ли му викаш.
  • 80 куку

    0 0 Отговор
    Към края са по големички дворовете,айде да не е декар..600 да е и какво? там драстични спадове няма,така е и в София и какво ще я дадат за 50000....никога. Свит е пазара ама и АХХХ каза нещо много вярно, колкото повече задържаш нещо,толкова после то набира скорост и,като пример ще ти напомня 1996 и икуственото здържане цената на долара, после какво стана? и сега ще стане същото,който устиска,устиска...А до Морската много харесвах жълтата с кепенците ама много наследници бате много нещо и май се съдят още???? А тя се разпада....жалко.
  • 81 varna

    0 0 Отговор
    хаиде даи един пример, кое ще накара пазара да набере скорост.
    а за долара нещо грешиш тогава валутния пазар пазара беше свободен.
  • 82 varna

    0 0 Отговор
    а за морската драстични спадове няма, ама и драстични покупки няма.
  • 83 куку

    1 0 Отговор
    Да свободен без борд,нали и какво дрънкаха медиите ако си спомняш? /драстично вдигане не се очаква....най много 20 или 30 ст,даже финансовия министър дрънка по телевизията/ а то,какво стана???? оле мале. Покупки няма щото е скъпо и винаги е било...и евтино няма да стане точно там за това ти го дадох,като пример. А пазара ще се раздвижи след,като се отсеят качествените от копторите и се регламентира пазара от самосебеси....много фирми и спекуланти ще отпаднат а това мисля че точно теб ще те устройва максимално.
  • 84 bubblehead

    0 0 Отговор
    куку , слушай аксаковския и продавай всичко, щото само коптори в тая държава, и след спада идва закономерно срив, до откат продавай и късай и фъргай, нищо да не остане... само си остави един селски гредоред барем да има къде да си вържеш въженцето че тоя живот не си струва да се живее в тая сриваща се Копторландия... ба-ха-ха! Инак съм проятно изненадан че два мушморока дето не харесват бъбала се ослушват като прасета в бостан да чопнат нещо евтинко, купувачи всушност били, а пък бъбала и той няма нищо за продаване... ква стана тя!? ба-ха-ха!
  • 85 куку

    0 0 Отговор
    Абе чак пък да не те харесвам......силно казано. Пък и евтинко нито съм казал,нито посочил, май само пишеш а не четеш. Дал съм само за пример място със стабилни цени във Варна и толкова. А такива места знам и на други места тук и не само....Е кой се услушва? а и дори,да излезе нещо атрактивно мисля че няма да ми се наложи предварителен договор с продавача,хиляди бланки,условия,одобрения и тн...Ама говоря за имоти не за конфекция.
  • 86 Иху-аху

    1 0 Отговор
    http://play.novatv.bg/play/272918/?autostart=true От 11:38 до 13:13, за Ах-и специално 12:08 - 12:35. Не е лошо като за функционално неграмотен обикновен ид..т. :)))
    Признавам поблазних се да ви прочета простотиите след последният ми пост, ама си рекох по добре не! И без това няма нищо да разбера - нали съм функционално...там квото беше ;)))
    Вие компетентните капацитети дето цитирате статики от световнонеизвестни авторитети и хвърляте некви цифри от статистики без грам да са ви понятни явно знаете повече...
    Ама друго си е да си чуеш плода на неграмотността в национален ефир, което за вас не може да се каже...
    Куку-руку вафла чудна - капацитетите се множат;)
    Рано или късно ще има и нагоре -вярно, ама дали сме на дъното?
    Отивам да си пусна тото, много ги целя напоследък нещо ;)))
    Куки шматка...ко рече? Само след първото ти изречение и си ми ясен...

    Коментиран от #94

  • 87 bubblehead

    0 1 Отговор
    куку, ти явно отскоро си тука и не ме познаваш. То не че някои като каже нещо тук има някаква достоверност но трябва да знаеш че не се занимавам с никакви предварителни договри нямам време нямя възможност аз от 14 години живея в Америка и си идвам за 3 седмици на две години... какво е това предварителен договор ? сериозно. Какви ти банки и бланки и тнт . Когато so дойдох в България през 2010 установих с ужас че цените наистина са надолу с едни 30-35% и купих още един апартамент ... за да има за всеки в семейството по един та като се скараме всеки по неговия път... ха-ха-ха! Направих го с кеш и го направих защото България е ужасно евтина и от тогава продължава да поевтинява... Направих го въпреки че парите ми трябваха за довнпаъмент на къшата в Америка се изкуших и купих още един коптор. Къшата в Америка я купих не с 20% dawn какото се полагаше ами с 10% оти похарчих парите за коптори. Тука веждите да обърнат внимание че 10% от един имот в Америка струва колкото цял имот в Бълагрия що е много скъпо у нас и все по-скъпо става ... ха-ха-ха! Интересно какво дъно ще издълбаем с веждите. В София ясно вече заорахме с веждите и на скалисто дъно ударихме ... ха-ха-ха!
  • 88 Иху-аху

    0 0 Отговор
    Тука веждите да обърнат внимание че 10% от един имот в Америка струва колкото цял имот в Бълагрия - тук мехура да обърне внимание, че 10% от месечният дохода на средният американец е колко цял месечен доход на средният българин...
    Елементарни изцепки...отново....
  • 89 Иху-аху

    0 0 Отговор
    И какво си купил бабълчо, като сина ипотека, бе? Всичко е на банката, то и гащите на г.за ти не са твои. :)
  • 90 varna

    0 0 Отговор
    балоне, ти освен дългове друго нямаш, тези неща може да ги разправяш на жена си, но и тя вече те разбра какъв финансов инвалид си.
    а и голям експерт си за бг, след като си идваш един път на две години и то за 3 седмици.
    аз си идвам всяка година за 6 седмици и мога да ти кажа, че вече се чуствам като чужденец, всичко ми се струва странно и някак си изкривено.
    наи одвратителното нещо е посрещането на летището, като митничарите не искат да ме пуснат без български паспорт а на изпращане не искат да пуснат сина ми защото няма български документи.
    а като се прибирам в ирландия дори не ми проверяват паспорта,
    те смятат емигрантите си за национално богатство а в българия ги смятат за престъпници.
  • 91 куку

    1 1 Отговор
    Тук не знам,какво да ви пиша......не ми се е налагало да емигрирам по вашия начин. Живял съм и мога да живея и в Европа и Америка но се старая повече да съм тук. На вън няма да ми се наложи да плащам наеми нито да тегля заеми, но и тук се оправям. А това,което е сега тук,като ситуация го е имало и във Франция през 70те години и по възрастните хора си го обсъждат все още. Тъй че колелото се върти и нищо ново по слънцето имотите 2 за лев няма да станат,както и да смята Иху миху...така че приятен уикенд.Отивам да кося и да садя цветя защото имот предполага подръжка, а и обичам и ми харесва.
  • 92 мнение

    2 0 Отговор
    Много експерти тука.Тоя балона направо отишъл и напазарил имоти в БГ то щото били евтини за американска заплата.Сега не разбрах защо виси по форумите да обяснява че трябвало вече да са по скъпи.Като си направил далаверата радвай се защо се мъчиш да убеждаваш другите колко си добре.Или може би не ти отърва че си купил евтино но това което си купил сега е още по евтино.И тези пари е можело да дадеш за другия заем и сега да имаш по малко за плащане.Е понякога стават и набутки , не се нервирай ще почакаш десетина години и все някога ще поскъпнат за да се избиеш.
    А това което го е имало във Франция през 70-те няма нищо общо с това което става днес Ку Ку. Обобщенията водят до грешки.
    Много "икономисти" го разбраха вече.И тепърва предстоят още уроци. Видяхме добре до какво доведоха финансовите ири на някои хора които се смятаха за експерти.Имотните балони като нов тип финансова пирамида периодично се случват и се пукат.
    Ставало е и в Япония в началото на 90-те става в момента и в Китай.Нашенския балон все още не е изпуснат напълно за да очаквате че ще започне пак да се надува.Но щом се смятате за експерти купувайте.Според вашата логика до една година много ще спечелите , времето ще покаже какви експерти сте.
  • 93 куку

    0 0 Отговор
    Хубаво е да чуеш и друго мнение,хубаво е да е изказано професионално от/сънародник пост.фактум/. Радвам се че има такива анализатори на Френския пазар в област Прованс....предполагам че мнението е писано от някой мой комшия? На дали.....там в квартала само аз съм българин от много години и не познавам други, жалко щях с някой поне да си говоря. Но нищо изказвай още мнения...това си е форум. А и ти мое, Левант мнение на колко си бил 1973, 75? Най вероятно само проект.?...но пиши.
  • 94 AXXX

    0 1 Отговор

    До коментар #86 от "Иху-аху":

    @86 Хахи, ясно, че се потискаш като ни четеш, но преодолей егото, чети смело, записвай си даже... Няма да се плашиш – „Да се харесваш в собствената си ограниченост, е жалко състояние, в присъствието на най-добрите да чувстваш ограниченост е, разбира се, страшно, но този страх извисява.”, както е казал Гьоте.

    Хахчо, прекаляваш с телевизията. Така са ви зомбирали, че вече мислите дивотиите, с които ви облъчват за ваши собствени. Гениалното е просто, но като стане твърде просто, престава да е вярно... Това, което казва сдъвкания и изплют специалист от „Института за социални и синдикални изследвания”(?!), щеше да е вярно, ако разходите за заплати на работодателите в България бяха константа в годините, която делим на намаляващ брой наети. Да, ама Не.
    За 2009-2011 според Евростат общите разходи за труд у нас са нараснали с 41% спрямо тези от 2008:

    http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=teilm100&plugin=1

    От НСИ се вижда, че разходите на работодателите само за възнагражденията са нараснали с 43,6% за 2009-2011.
    Така... явно пак е време за „нагледен пример”.
  • 95 AXXX

    0 0 Отговор
    Представи си, че си работодател в София и през 2008 си имал 100 наети, със заплати, съответно:
    ..............
    10х2000 лв
    10х1000 лв
    20х800 лв
    50х700 лв
    10х300 лв
    Разходите ти за възнаграждения са 84000 лв. Средната заплата при тебе е била 840 лв.

    Междувременно през 2009-2011 ти си освободил всичките 10 нископлатени с по 300 лв заплата (иначе безработицата в София е 6%).
    Обаче за 2009-2011 имаш и 40% по-високи разходи за труд, сега ще харчиш 1,4х84000 = 117600 лв.
    И ще ги делиш на 90 работници, защото 10-те са вече безработни. Средната заплата става 1306 лева.

    Значи, за три години, освен че си уволнил 10 с ниски заплати, също така или си повишил заплатите на останалите, които вършат и тяхната работа, или пък си наел няколко нови от високоплатените, което ти е повишило разходите за заплати с над 40%, но също и производителността с 36% (според официалните данни).

    Това е опростен пример, като за тебе. Всъщност това, което се случва, е че по-производителните браншове растат, съответно наемат повече хора при по-високи заплати, а неефективните сектори (какъвто направихте строителството) се свиват и освобождават нископлатени, тоест горния пример се случва по-скоро между отраслите, и е резултат от динамичен процес на преструктуриране, както вече ти казах.
    Така е, животът е движение... Както и движението е живот...
  • 96 ????

    1 0 Отговор
    АХХХ според твоите статистики след като хората вземат много по големи заплати ( 40%) значи че въобще криза няма.След като през 2008-ма година се продаваше за 1500 евро квадрата с онези ниски заплати значи сега хората могат да купуват спокойно на такива цени.Защо тогава сделките са в пъти по малко?
    Според агенция по вписванията са достигнали най ниската си стойност от 2004-та насам.

    Нещо куца в твоя анализ.

    А между другото прогнозата за икономически растеж за 2012 - та още веднъж е намалена на 0,5%.

    Коментиран от #102

  • 97 Иху-аху

    0 0 Отговор
    Ах-и оценявам загрижеността ти към обикновеният ид..т, ама цитирането на чужди мисли и статистики (за 100 път го казвам) без да знаеш какво стои зад тях не те прави по образована. Не го ли разбра вече? А уж аз бях функционално там квото беше...
    Захващам се с непосилната задача за 100-тен път да ти докажа, че пишеш пълни глупости.
    Това за ограничеността и присъствието на най-добрите безспорно е така, спорен е момента кой е ограниченият и що се слагаш сама в отбора на най-добрите? Само нищо незнаещият си мисли, че много знае - ерго, че е най-добър. Казано просто май си от нищознаещи, но предвид липсата на всякаква логическа мисъл в овала на раменете ти, надали ще схванеш написаното.
    Разбира се потъсените за коментар по национална телевизия са къде, къде по необразовани и некомпетентни от теб и агитката ти. Друго си е компетентното мнение на безименен драскач на статии.
    1. "щеше да е вярно, ако разходите за заплати на работодателите в България бяха константа в годините, която делим на намаляващ брой наети. Да, ама Не. " - открий си сама грешката... Към момента на съкръщение - подаване на декларацийте в НОИ, средната заплата за предходният месец е константа, от там и разходите за заплати, нали все пак счетоводно месеца е преключен. Ако гледаш внимателно става въпрос за месец, а не за година!
    2.общите разходи за труд у нас са нараснали с 41% спрямо тези от 2008: - дали това не е от въведените задължителни минимални осигурителни прагове според професията?! Дали не е от изваждане на светло на част от парите плащани под масата и официално осигуряване на минимума? Много елементарно е да приемаш, че работодател давал 2008 800лв заплата, автоматично е почнал да дава 1100 2011 година. Дори и да има ръст на база реално повишение на заплатите, то 100/100 не е 40%! Дай пример с такава фирма? Забележи! Твойте примери са имагенерни скалъпени на база стъкмистика, а логически трябва да е обратното - реални данни и от тях статистика. Съвсем елементарно като за....ха познай: Мъж и жена - мъжа взима 900, жената 500 - семеен бюджет 1400, среден доход 700, жената я съкръщават - мъжа получава повишение - 100лв => средна заплата: от 700 на 1000, семеен бюджет от 1400 на 1000 и статистически нарстнала средна заплата, а покупателната способност според капацитети като вас и тя...мда... За 100 път - безработицата у нас е много по голяма от цитираната в НСИ, поради простата причина, че огромната част от трайно безработните и тези временна заетост (сезонна заетост зад граница) не са регистрирани в бюрото по труда.
    И кое казваш му е нагледното на примера след като е 100% свободно съчинение. Що не дадеш реален? Да ти подскажа - в реалният живот НЯМА фирма с повсеместо увеличение на заплатите с 40% за последните 2 години, пък си приказвакй каквото щеш! Бързо развиващите се фирми наблягат на дълготрайни активи и логично увеличение на персонала от което идват и повишените разходи за заплати, но това не означава по голями заплати! Жокерче - дори в сектор ИТ и в банките заплатите през последните 3 години са "без изменение", а в добавка на това има и съкръщения! И що си мислиш, че София е България?!?! И да, динамика има, ама в посока надоло - пак за 100 път - при непрекъснато влошаване на икономиката къде са тези по производителни браншове!??! Дори да има, те са изключение и само потвърждават правилото. Тъпичко е да има шепа проспериращи фирми в един-два държавно подпряни или монополизирани отрасли и да казваш, че картината е такава за цялата страна!
    Гледам Ах-и много четеш, ма странно що файда от това никаква... Не смея и да си помисля какво щеше да е ако и не четеше. Четеш пък нищо не схващаш - тва как се наричаше...ъ, грешка, това се отнасяше за мен ;)
    Относно имотите картинката е същата - според статистиката средната заплата, пък квадратният метър и ала бала изводи. Е, аз ти дадох пример с конкретен реален имот 2002 г - цена 15к, заплата според теб и НСИ 200лв, -> 75месечни средни, 2012 пазарнa ценa 60k, (през 2008 достигнал 80к) заплата според теб и НСИ 700лв. - 85 месечни Е, как тогава викаш да вярвам на твоят пример (отново имагинерен) при това имота амортизиран още 10 години, че имотите са по достъпни?!?!?! Аз на това което е реално на пазара ли да вярвам или на това което ми плямпа неква на база некви цифри?! "Средно това, по средно онова..." Що се излагаш? Що се мъчишна черното да викаш бяло? Доста има да поживееш и ще видиш, че морето не е до колене пък било то и коляно на отличник.
    Помисли, къде ми е ползата да поевтиняват имотите? Полза нямам, а всеки има полза доходите да се увеличават. Е, да ам не се...а и от неистовоте ти напани става ясно, че имаш интерес цените на НИ да се вдигат или поне пазара да се активизира, което още повече поставя под съмнение обективността ти...
    Нещо повече, толкова се засилихте да ме убеждавате, че сте прави, че се уборихте сами и дори не се усетихте. Ако доходите на българинът нараствът и ще продължават да нарастват (според вас) с изпредварващи инфлацията темпове и същевременно кредитите ще става все по достъпни защо човек да се хвърля сега да купува, а не когато заплатата му стане с40% по голяма при инфлация 2-5% и понижение на лихвите по кредитите от 8% на 4% например?!?!?! дори и да поскъпнат същественно имотите, то с остатъка след вноската ще живее по добре, та нали дохода е изпредварил инфлацията, а и ще пълни гушата на банката с по малко лихви....
    Е то както и да го погледнеш, все не е момента за купуване, а?
    Куки - не помня да съм те (или някой тук) питал какво имаш, с какво разполагаш и т.н. Я кажи къде видя, че твърдя че ще има имоти 2 за лев, пък ходи коси (ако ти е кеф) ако щеш и ливадата на жена си...

    Коментиран от #100

  • 98 куку

    0 0 Отговор
    Ех Иху миху, явно беднотията те е довела до психическо затъмнение, не съм ти диктувал на теб имотна справка, и то от теб,кой ли може да се вреди да драсне нещо? Но фактът си е факт,ако с писане се придобиваше.....ти да си станал милионер, но уви???? не ми оттговаряй моля с пяна на уста, не е необходимо. Всички разбраха,колко си начетен и прозорлив, и колко умело ръководиш бюджета ти от десетина евра, а жена ми си е бръсната от,както я познавам, просто национална черта.
  • 99 Иху-аху

    0 0 Отговор
    Ех, кукуруку... а си мислех, че си възпитан (май и сам някъде го беше "намекнал" самодоволно), а то какво-чужди паници гледаме! Не са ли ти казвали, че не е възпитано? А ти байно като си прозорлив оти хвърляш едни такива предположения (десетина евро, кола 2-ра ръка на изплащане и там още квото, не ми се чете) та чак пяна ми излиза, ама от смях... Не е ли редно да си сигурен, а не да предполагаш? Такъв начетен и прозорлив... Апропо нямаше ли трева за косене?
    А и http://fakti.bg/biznes/38761-harchim-nai-mnogo-za-hrana
    Пу, любимото НСИ на Ах-и така да я изложи.... Богатите българи най-много да отделят за най-евтиното....цццццц....
    Куки, колата ми е купена от жената и следващата (катоизтече застраховката на тая) пак тя ще я плати:))) А да ти е минавало през акъл, че има втора употреба КОЛИ в пъти по скъпи от всички ширпотреби пък били те и чисто нови?
    Яхай косачката и клякай край лехата. ;)

    Коментиран от #103

  • 100 AXXX

    0 0 Отговор

    До коментар #97 от "Иху-аху":

    @97 Добре, Хахи, явно не става по логически път, макар и да имаш достатъчно изходни данни. Няма да коментирам какво говорят за съдържанието на „шамандурата” бележките за „месечни-годишни”, „защо в София”, „кой работодател” „такава заплата” и тинтири-минтири елементаристики. Явно съм ти надценила потенциала да мислиш абстрактно (бас държа, че ще се хванеш за тази дума, ха-ха-ха). Затова ще зарежем примерите (имам такива конкретни) и ще караме по официалните данни на НСИ (което също е бита кауза, защото ти пък признаваш за надежден източник само комшиите). Гледай сега.
    Разходи за труд на работодателите в БГ се отчитат в БВП по „метода на доходите” в статията „компенсация на наетите лица”. Ето ги числата:

    Разходи за труд:
    2008 – 24.396143 млрд лв.
    2011 – 27.965954 млрд лв.

    Брой наети:
    2008 – 2 413 509 лица
    2011 – 2 088 133 лица
    Намаление в броя наети – 325 386 лица

    Дотук: Общите Разходи За Труд в икономиката са нараснали от 2008 до 2011, а Броят Наети е намалял. Очевидно между по-малко наети се разпределят повече разходи. И тука няма никакви „статисически ефекти” от средни величини, а абсолютни стойности – наетите намаляват, разходите растат..
    Това би трябвало да е достатъчно, за да мирясаш.
    Но проявяваме упорство и продължаваме със средните.
  • 101 АХХХ

    0 0 Отговор
    Разходи за един нает (годишно):
    2008 – 10 080 лв.
    2011 – 13 400 лв.
    Ръст в разходите за един нает 2009-2011: 32.94%
    (Индексът на разходите, който цитирах от Евростат – 141 е за 1 отработен човекочас.)

    Средногодишна заплата:
    2008 – 6445 лв
    2011 – 8487 лв
    Ръст в средногодишната заплата 2009-2011: 32%

    При постоянни осигурителни ставки, разходите за труд и заплатите вървят паралелно.

    Брой лица с минимална заплата:
    2008 – 162 000 души
    2011 – 112 000 души
    Намаление – 50000 души

    Нека всичките 50000 отпаднали от наетите с минимална заплата са уволнени, плюс още 275 000, които явно са били с по-високи заплати, така че приемаме, че освободените 325 386 са били с по 300 лв. заплата средно.
    Ако заплатите на всички останали наети са „замразени”, в резултат на намалението на наетите, разходите за труд би трябвало да паднат с 325386х300лв=97.615млн лв. спрямо тези от 2008 и да станат 24.396143млрд.лв.-97.615млн.лв.=24.298528млрд.лв.
    Делим ги на по-малкия брой наети през 2011: 24.298528млрд.лв./2088133 и получаваме
    Разходи за един нает – 11636 лева.
    Или, ако средните разходи растяха заради намаления брой наети, статистическият ефект щеше да бъде нарастване на средния разход с 1555 лева (11636-10081) от 2008 до 2011, тоест с 15%. Данните обаче показват, че той е нараснал с 3400 лева, тоест с 33%.

    И най-важното, тези с по 300 лева заплата, наети или уволнени, не са били, не са и няма да бъдат фактор на пазара на имоти.

    Ако ръстът от над 30% на средногодишните заплати е заради праговете, недекларираните доходи би трябвало да са вече екзотика. Обаче скоро Евробарометър показаха оценка за 36% недекларирани доходи в БГ – пак сме първенци в ЕС, както бяхме и през 2008 - пак със същия дял от около 40% в сивото. Някои анализатори твърдят, че заради кризата сивият сектор се е увеличил и вече гони 70%. Не се връзва нещо с праговете...
    И пак питам, откъде се взеха тези допълнителни 12,8 млрд във финансовите активи на домакинствата за същите три години? Като обеднявате, откъде тези нови милиарди спестявания?
  • 102 AXXX

    0 1 Отговор

    До коментар #96 от "????":

    @96 ???? След като през 2008-ма година се продаваше за 1500 евро квадрата с онези ниски заплати значи сега хората могат да купуват спокойно на такива цени.Защо тогава сделките са в пъти по малко?
    ................
    Резонен въпрос. С прост отговор...

    Ако в ЕС им вървеше прогнозирането, досега нямаше и те и ние да сме изяли торбата сол и 100-те тояги, макар да е ясно, че и 100-те жълтици ще ги плащаме...
  • 103 AXXX

    0 1 Отговор

    До коментар #99 от "Иху-аху":

    @99 Пу, любимото НСИ на Ах-и така да я изложи.... Богатите българи най-много да отделят за най-евтиното....
    .............................
    Не, Хахи, не казвам, че сме богати, казвам, че жизниният ни стандарт е към два пъти по-нисък от средния за ЕС – това го показвахме с данни на Евростат вече N пъти.
    Само че, ти пак се радваш не на което трябва. Не е за радост, че делът на разходите за храна е висок, обаче е за радост, че този дял намалява. Ето ги данните на НСИ:
    http://www.nsi.bg/otrasal-eventbg.php?n=1324&otr=21
    На станица 3, се вижда „Относителен дял на разхода за храна и безалкохолни напитки в общия разход на домакинствата от 1999 до 2011. Ето какво се случва във времето с този дял – намалял е значително:
    2001 – 44,9
    2004 – 39,3
    2007 – 37,5
    2011 – 36,2
    В момента – 35
    Вижда се и че структурата на потреблението (мери се във физически обеми) се променя в полза на месото, рибата, плодовете и зеленчуците, а хлябът и картофите намаляват. Така ли правят обедняващите – ядат пържоли и салати?
    Това, което наистина трябва да те притесни, Хахи, е делът на разходите за жилището в Европата, закъдето сме се запътили. А както се вижда, „догонването, конвергенцията, приближаването и уеднаквяването” вървят с пълна сила. И резултатът е, че нарасналите доходи, ако не ги похарчиш за храна, ще ги похарчиш за жилище и за услуги. Харчат ги в развития свят, даже не им стигат, ами и кредити яко теглят. Пък ние спестяваме... ха-ха-ха.
  • 104 стъкмистика

    2 0 Отговор
    Резонен въпрос на който не отговаряш.
    Нещата са прости , когато хората имат пари купуват.Статистиките ,които цитираш явно пропускат този факт.
    След като днес средните цени са около 700 евро квадрат в София и доходите според теб са по високи логично е да очакваш поне същия обем на сделките.Но това не се случва , а напротив обемът е в пъти по малък.
    Статистиките са хубаво нещо , но реалноста е друга. Свит пазар висока безработица , почти нулев икономически растеж без изгледи скоро да се промени.
    Каквито и цифри да вади статистиката кризата си продължава и въобще не и се вижда края.
    Ти си прави изводите колко е читава тази статистика.

    Коментиран от #107

  • 105 Иху-аху

    0 0 Отговор
    Днес ми е твърде заспало за да споря с радио, но едно веднага се набива на очи: Брой наети:
    2008 – 2 413 509 лица
    2011 – 2 088 133 лица
    Намаление в броя наети – 325 386 лица
    Е то тва не са ли над 10% безработни само за 2008-2011, то тогава излиза, че до 2008 безработицата е клоняща към нула... Толкос с меродавният източник НСИ май...? Пак доказваш квото аз казах - безработни 13% - нанай!
    И не отчиташ, че съкратените с 300лв са били на 300 спрямо статистиката, а реално може да са взимали 700+ и ето ти обедняването и намаляването на покупателната способност. И отново не взимаш под внимание факта, че дори увелчиени доходите на по малкото работещи, разделени на всички (нали са членове на някое семейство, няма да стоят гладни я?! според твойте данни всеки 7-ми само за 2008-2011) пак дохода на домакинство страда.
    И понеже ми стига толкос за днес само ще попитам - Ах-и какъв ти е зора та се напъваш да викаш на черното бяло? Кефи се, че си по умна от 2-3 милиона некупуващи балъци и си живей живота ;)

    Коментиран от #108

  • 106 Иху-аху

    0 0 Отговор
    http://fakti.bg/bulgaria/38801-bezrabotnite-plashtat-smetkata ццццц...

    Коментиран от #110

  • 107 AXXX

    0 0 Отговор

    До коментар #104 от "стъкмистика":

    @104 Напротив, непрекъснато отговарям на този „въпрос”, и то доста изчерпателно.
    Но ето, че и сам/а си отговаряш:
    „кризата си продължава и въобще не и се вижда края”
    Значи обратът може да е по две причини (с еднакъв резултат):
    - да „видите” края на кризата;
    - да „ не видите” края на кризата... а само следващата й фаза.
    Засега второто е по-вероятно.
  • 108 AXXX

    0 0 Отговор

    До коментар #105 от "Иху-аху":

    @105 доказваш квото аз казах - безработни 13% - нанай!
    ....................................
    А? Сега 13% ли са? Нали бяха 20+%?
    ПОНЯТИЯТА, Хахи, понятиятааа....
    „Безработни лица – лицата на 15-74 навършени години, които нямат работа през наблюдавания период, като едновременно с това търсят активно работа през период от 4 седмици, и са на разположение да започнат работа до вде седмици след края на наблюдавания период.”

    „Икономически активни лица (работна сила) – лицата на 15 и повече години, които влагат или предлагат своя труд за производство на стоки и услуги. Работната сила включва заетите и безработните лица.”

    „Коефициент на безработица (равнище на безработица) – съотношението мужду броя на безработните и икономически активните лица”
    ...................................................
    Хахчо, НЕ се смята БЕЗРАБОТИЦАТА като разлика между наетите в два периода. Тая разлика може да не се дължи само на уволнения, както аз великодушно приех в твоя чест, за да сме максимално близо до тезата ти. Това намаление може да се дължи и на пенсиониране, или преминаване в групата на Самонаетите, което изобщо не увеличава безработицата, просто намалява броя на хората, които предоставят услугите на труда си срещу работна заплата. Която пък расте, както и общите разходи за труд в България.
  • 109 AXXX

    0 0 Отговор
    “дохода на домакинство страда”
    ..........................
    Страда я.
    Среден годишен доход общо на лице от домакинство (НСИ):
    2011 - 3 937 лв. (3.3% повече спрямо 2010 година)
    2008 – 3748 лв.
    Доходът на лице е нагоре с 5% спрямо 2008.
    Това в интерес на истината. Иначе, от „лице” до „лице”... Така или иначе, лице с ниски или липсващи доходи апартаменти не купува, както не е купувало и преди.

    Пп. Аз се кефя бе Хахи. Да набивам канчето на празнодумци, които виждат „черното” там, където го няма.
  • 110 AXXX

    0 0 Отговор

    До коментар #106 от "Иху-аху":

    @106 Нали и аз това ти разправям – продължавайте да кредитирате банките и после гледайте как се движи безработицата...
    „...засегнатите българи са както ниско и средноквалифицирани специалисти, така и хора с добри професии и заплати, коментира проф. Искра Белева от Института за икономически изследвания при БАН.”
    Ех, Икон. и-т при БАН... и недостижимите висоти на „научния им продукт”...ех.
    Сега, последно, неграмотните с ниски заплати ли са преобладаващите безработни, или „средноквалифицираните” с по-високите заплати? Не дава никакво число професорката, данни нещо... анализче?... Май и тя от вашия кръжок – по художествено творчество?
    Щото ако повече уволняват квалифицирани, още по-малко ви се връзва „статистическият ефект” със средната заплата (дали ще се сетиш сам защо?). И остава да виси въпросът, къде аджеба, отиват тия нарастващи разходи за труд, и откъде собствено се образуват тия нови милиарди спестени в тая страшна бедност? Пържолите и те вървят като топъл хляб...
  • 111 Иху-аху

    0 0 Отговор
    Ах-и, само ако знаеш колко простотии твои подминавах - великодушно;) Ама то радиото си върти неговото и това е.
    Ще ти понапиша това онова, за 101 път...
    1. А? Сега 13% ли са? Нали бяха 20+%? ПОНЯТИЯТА, Хахи, понятиятааа....
    Е, аз колко пъти да ти казвам, че статистиката е "вярна" дотолкова колкото са верни данните й - а те не са! Как ми доказа, че са 13%?! Понеже в статията цитират пак НСИ?! Убеди ме. Цитираш ОТНОВО определения без грам да мислиш (ама то това ние си го знаем!). Как НСИ според теб разбира, че едно лице търси "активно работа през период от 4 седмици, и са на разположение да започнат работа до вде седмици след края на наблюдавания период.”?!?!? Е, като не си регистриран никъде!? В чужбина ли си, безработен ли си, в сивия сектор ли си? Къв си що си, данни от къде?!?!?!?! Как се прави достоверна статистика с липса на данни?! А ако си студент редовно дали статистиката те смята за търсещ работа? Въпросният студент ако не може да разчита изцяло на родителите си и му се налага да работи, а работа не търси през студенското бюро? Пак забрави трайно безработните неподържащи регистрацията си в бюрата (всеки месец (4 седмици;) да се подписват? От където и да го погледнеш, може да се придобие идея, но да претендира за точност е абсурд! Признавам, не се сетих, че може да са пенсионери и самонаети, НО помисли реално колко хора са се пенсионирали, (гаранция имаш и статистика:))) и в условия на криза кой би зарязал питомното да гони дивото. Казано просто тези едва ли са значителна цифра, а и в този ред на мисли нали и са наемали нови лица. То иначе допускаш, че само са освобождавали било то по пенсия, било по самоинициатива, а никой не е почвал работа 2008-2011! То в условие на икономически растеж (според теб!!), не би ли следвало да са ново наетите повече ?!?!?!
    "Доходът на лице е нагоре с 5% спрямо 2008.
    Това в интерес на истината. Иначе, от „лице” до „лице”... Така или иначе, лице с ниски или липсващи доходи апартаменти не купува, както не е купувало и преди." - Каква стана бе Ах-и? А уж доходите "значително" изпредварвали инфлацията, че и некви 40% размяташе, а то реално - 5%...
    Така е, от лице до лице има разлика, ама лицата с възможности у нас не се увеличават и отдавна са имотни за да чакаш на тях да се раздвижи пазара на НИ, а и да отричаш правото на нискообразовани и нискоквалифицирани хора да имат имот и/или рано или късно да предобият такъв е смешно. В условие на работеща икономика Ханс, пък бил той и шофьор в градския транспорт също има ипотека и си я плаща редовно, нали?
    И единственото нещо което набиваш е собственото си канче, защото нито можеш, нито ще промениш фактите който категорично те уборват и пак боравиш с епитети които идеално ти прилягат (празнодумец), ама то това не е за учудване. Собствените си страхове човек най-лесно проектира в другите. ;)
    И пак поредния нищо неразбиращ и незнещ, пък бил той и професор! Нашето Ах-и с детският набор и жизнен опит клонящ към нула и с някаква измислена диплома пак е по наясно. Това за мислещият, че много знае май вече сме го разисквали?
    Да ти обясня за спестяванията, щото очевидно не ти стига багажа да се сетиш. Когато икономиката работи и фирмите назначават персонал, откриват нови обекти и има работа наетите са спокийни и си позволяват да харчат, дори и още неизкараното - иначе казано, кредит, лизинг и т.н. В един момент заплатите дълго време са в застой, не се откриват нови обекти, не се инвестира в ДМА, намалят поръчките, съкръщават колегата ти. Веднага наетият почва да се притеснява, дали утре няма да е той, че с растящите цени и ненарастващи доходи финансови авантюри са му излишни и почва да се лишава от неща без които може но преди си ги е позволявал. Вече не сменя телефона всяка година, не си купува нов телевизор само щото и съседа му си е взел, не отива в Гърция на почивка щото е модерно, гледа да се издължи ако има лизинги и не взима нови. Свива потреблението (факт) и от там след като имаш доходи и работиш генерираш приходи и почваш да заделяш "бели пари за черни дни". Ето как нарастват депозитите, Ах-и, ама не е защото сме по богати - свито е потреблението! А потреблението ще се върне когато наетите отново почувстват сигурност, а сега я няма - защо ли?!
    А и ако видиш колко пари хари българинът (нещата без които не може), ще видиш че нарастването на депозитите изобщо не е толкос драматично колкото го представяш. За намаляването на дела на разхода на храна - ами той дъли пък не е толкова реален колкото и реалната ви покупателна способност?!?! 250%, та 25% та дрън....5% на човек за 3 години.
    За банките сме наясно, че не си наясно, та мани тези кой какво кредитира.
    Ах-и, казвал съм и преди - на края на годината ще се чуе кой крив, кой прав. Дано да не се скриете като мишоци или да няма мрънкане с половин уста.

    Коментиран от #112, #113

  • 112 AXXX

    0 0 Отговор

    До коментар #111 от "Иху-аху":

    @111 Ама Хахи, стига с тая статистика. Като не са й верни данните, дай да ги видим кои са верните? Едно число не съм видяла от тебе, което да вдъхва някаква достоверност – да му знаем източника, как е сметнато, доколко може да се отклонява от реалността... Разбира се, че има доза условност в статистическите данни, но е ясно откъде произтича (за запознатите с методолигията) и в какви граници е. И тука основно си говорим за сравнения във времето, тоест съпоставяме един показател със себе си в различни периоди, което в огромна степен елиминира проблемите с метода на формирането му – каквито са били дефектите му преди 5 години, такива са и сега – данните са съпоставими във времето. Ти за по-умен ли се мислиш от професионалните статистици, че това си е много сериозна наука. Понаучи нещо, информирай се кое как става, пък тогава критикувай. Иначе остават едни голи претенции на принципа „не го разбирам, значи не съществува”.
    НЕ Е ВЯРНО, че не се отчитат продължително безработните. Има данни и в НСИ и в агенцията по заетостта. Влизай по малко в сайта на НСИ, ще се изненадаш, че там има отговори на тъпите ти въпроси. Ето ти данни за безработицата, за трайната – също.
    http://www.nsi.bg/otrasal.php?otr=26&a1=735&a2=736&a3=739#cont
    И НСИ и Агенцията вадят данни и за структурата на безработните – включително и по образование. Оттам се вижда, че огромното мнозинство нови и трайно безработни са неграмотни. Виж и свободните работни места за какви квалификации са. Затова
  • 113 AXXX

    0 0 Отговор

    До коментар #111 от "Иху-аху":

    @111 Виж и свободните работни места за какви квалификации са. Затова ти казвам, че безработицата е структурна и скоро няма да спадне. Освен ако „обезкуражените”, на които аз им викам мързели, не открият, че в България има работа за целия китайски народ (той затова и взе да идва насам да инвестира), стига да ти се работи.

    И пак свободни съчинения:
    „в този ред на мисли нали и са наемали нови лица. То иначе допускаш, че само са освобождавали било то по пенсия, било по самоинициатива, а никой не е почвал работа 2008-2011!”
    Вие в това МГ логика не учихте ли бе, Хахи? Ми тая разлика в наетите е крайният резултат от двата противоположни процеса – едни напускат, други постъпват и накрая наетите 2011 се оказват по-малко от тези през 2008. Направо ще ме умориш.

    И нататък бла-бла белетристика... Знам аз защо растат депозитите. Ама има откъде да растат, нъл тъй (13 млрд за 3 години са си 13 млрд), щото ако нямаше, и „да се притеснявате”, няма да растат.
    Обаче като ви мине притеснението, или пък недай си Боже, да се притесните в другата посока, и само 20% от тоя ресурс да се изсипе на пазара... Тогава ко ши прайм, Хахи? Как мислиш?
  • 114 bubblehead

    0 0 Отговор
    Аха и аз да напиша някои псот и гледам другари госпожа АХХХ ви е разнесла като куцо пиле домат.... ха-ха-ха! Ихи , давай да видим най-дългия ти пост , може пък и да го прочетм.... ха-ха-ха! Другари не е ли време честно да си отговорим на животрептящия въпрос на българския "балон" 200 евро/м2 кога? ха-ха-ха!

    Коментиран от #117

  • 115 АХХХ БАХХХ фантазии

    2 0 Отговор
    Балоне сделки няма , твоите утопии за покачване и повторно надуване на балона се разбиха на пух и прах.Всеки "инвеститор" закупил имот през 2008 - ма вече е загубил повече от 50% от парите си.Като те гледам и ти си в тази група за това киснеш по форумите и ревеш и чакаш някакво покачване.

    Каквито и статистики да пишете е очевадно че хората нямат тази покупателна способност която имаха преди 5 години.Ако още не сте го разбрали значи сте безнадежден случай.
    Продължавайте да се надявате може балона да се надуе преди инвестициите ви да са се разпаднали.Сегашното строителство след 10 години иска основен ремонт.
  • 116 Иху-аху

    0 0 Отговор
    "Вие в това МГ логика не учихте ли бе, Хахи? Ми тая разлика в наетите е крайният резултат от двата противоположни процеса – едни напускат, други постъпват и накрая наетите 2011 се оказват по-малко от тези през 2008. Направо ще ме умориш." - .... Мисълта ми която явно ти бе невъзможна да схванеш е, че ако намалението е в резултат ПРЕДИМНО от пенсионери и самонаети (което изтъкна като фактор за да не са безработни всички тези 300к) то тогва "допускаш, че само са освобождавали"! С което ЛОГИЧЕСКИ доказвам, че по малкото наети не са резултат от пенсиониране и самонаемане! Много ясно, че е резултат от двата процеса, но ако беше "цъфтяща" икономиката каквато я описвате - 40% увеличение на разходи за заплати, 3 пъти увеличени заплати, 2.5 пъти увеличена покупателна способност и т.н. трябваше с 300 000 да са се увеличили наетите, а не да са намаляли! Като не разбираш кво ти пишат не се цепи, че ставаш смешна!

    Коментиран от #120, #121

  • 117 Иху-аху

    2 0 Отговор

    До коментар #114 от "bubblehead":

    @114, здравей хамерикански! Разнесла ни е, като ежемесеча вноска по ипотеките на хипернадценените ви имоти които изплащате. Досега сте отнесли краставицата на 50%, като изплатите ипотеката ще поемете цялата краставица барабар с доматите ;)
    "Другари не е ли време честно да си отговорим на животрептящия въпрос на българския "балон" 200 евро/м2 кога? ха-ха-ха!" - ами отговори честно кога ще дочакаш предсказаното от теб и Ах-и (иначе много знаещи) увеличение, май няма да е и тази година?! Хахаха... Вие посоката на цените не уцелвате, а си позволявате сърказъм...!

    Коментиран от #122

  • 118 bubblehead

    1 0 Отговор
    С което ЛОГИЧЕСКИ доказвам, че по малкото наети не са резултат от пенсиониране и самонаемане!

    -------------------------------------------------------------

    Доказваш че си и...т и осерн това културата ти липсва като на мен признавам си... ха-ха-ха! хипер , ултра показват само емоции... хипер надутите цени на имотите у нас са два пъти по-евтини от следваща най-евтина Румъния при почти същите заплати... а че някои няма да си купят собствени имоти няма нищо чудно свиквайте много ще са. Госпожа АХХХ почти на всяка дискусия ви обяснява че тия със 300 лева заплати не сте никакъв фактор на имотния пазар може би на пазара на треилъри ( където живее американския реднек) и по близките села, но не и в града още по малко на добрите места за където всички разглаголваме тук... Ако и днес е хипер и супер то утре хептен я втасваме и честито де, че толкова отровни емоции за едни коптори със обидно ниски цени си струва урока ...
  • 119 Тип-топ

    1 0 Отговор
    Ужас-кризата свърши!
    Ужас-дойде инфлацията!
    Ами сега накъде?Нагоре лииии,надолу лииии?

    Инфлацията е също толкова полезна колкото и кризата.
  • 120 AXXX

    0 0 Отговор

    До коментар #116 от "Иху-аху":

    @116 “Мисълта ми която явно ти бе невъзможна да схванеш е, че ако намалението е в резултат ПРЕДИМНО от пенсионери и самонаети (което изтъкна като фактор за да не са безработни всички тези 300к) то тогва "допускаш, че само са освобождавали"!”
    .................................
    Ама Хахчо, на това “мисъл” ли му викаш”?! Това e изкуВство, Хахи, художествено творчество. Къде собствено съм „изтъквала”, кое е „ПРЕДИМНО”? И какво значение има, след като крайният резултат е, че на третата година имаме 300000 души по-малко, на които им се плащат заплати. И този факт е достатъчен, за да се види, че не това е причината средната заплата да нарасне с над 30% за три години. Отделен е въпросът колко от тях са отишли в пенсия, колко при Свети Петър, колко са захванали свой бизнес (националния доход намалява с техните заплати, но се увеличава с доходите им от самонаемане и печалбата) и колко са станали безработни... и в същото време колко нови назначени имаме.
    Хахи, ти си Уникатен Логик, „от ден на ден, си по-съвършен”, както пеят Замундата.
    И ти дадох линк за безработицата, ама не, лала-бала е по-лесно. Иначе там щеше да видиш, че през 2008 безработните са били 198,5 хил., а през 2011 са 370,8 хил,, тоест за три години 172,3 хиляди са новите БЕЗРАБОТНИ, които вече не ги броим като наети лица. Останалите до 300000 оставям на фантазията ти къде са отишли (не че не могат да се намерят данни и за това) – ако искаш, може да ги пишем умрели от глад... при тая бедност и мизерия,
  • 121 AXXX

    1 1 Отговор

    До коментар #116 от "Иху-аху":

    @116 И не си пробутвай „краставициите и доматите”, щото до две ти ги режем на чудна салатка (за мезе на нафтата) и изчезват като депозит в гръцка банка, като лихва в инфлация изчезват...
    Хахи, Хахиии, цял образователен курс ти проведохве тука, пък ти едно „мерси” не каза, по една нафта не почерпи, дето се вика...
  • 122 AXXX

    1 1 Отговор

    До коментар #117 от "Иху-аху":

    @117 „отговори честно кога ще дочакаш предсказаното от теб и Ах-и (иначе много знаещи) увеличение, май няма да е и тази година?!”
    ..........................

    Като споменаваш за „предсказания”, се сещам, че май трябва да сменям боба, че миналогодишния нещо се е амортизирал. Самоцитирам се от 21.11.2011, за да видиш какво е показал тогава пустият му боб.
    18. „Меркел ви осигури отсрочка от около година може би още... и после следва наваксването – както на безпочвения спад от 50%, така и на недовършения ръст, на който му трябваха още 2 години, за да се завърши и нашия като хорския – с балон.”
    http://fakti.bg/imoti/22696-s-5-poevtinaha-jilishtata-prez-2011-a?code=a8ba9ee6aa53fdf07542b3d48d8ee6f8&remember=1

    „Годината” тече, Симо... А междувременно, аз се очертавам като една песимистка, защото докато съм писала за „отсрочки”, в София например, пазарът вече ме е опровергавал с почти 5% ръст за последното тримесечие на 2011, и пак ръст за първото на 2012...
    И какво викаш за „посоката”? А за посоката на наемите нещо да си чувал тези дни?...
  • 123 читател

    2 0 Отговор
    Блона и АХХХ все едно и също повтарят и все копторите им не могат да се продадат.
    То не бяха анализи не бяха стъкмистики не бяха заклинания за вразумяване на зли вежди и накрая пустите цени все ниски седят.
    Защо ли след като заплатите растяли с главоломни темпове тези хора не купуват.Цялата икономика в подем уж според стъкмистиката и продажби мижави.
    Не знам колко трябва да сте м..умни за да си вярвате на глупостите , които изписахте.
    Но като ви е толкова капацитета инвестирайте си в тухли и вар пък да видим колко ще спечелите.
  • 124 bubblehead

    2 2 Отговор
    Но като ви е толкова капацитета инвестирайте си в тухли и вар пък да видим колко ще спечелите.


    ---------------------------------------------------------

    Ами гледай бе байно. ха-ха-ха!
  • 125 ха ха ха

    2 1 Отговор
    До тука са 50% назад колега.За това са толкова тъжни тези инвеститорчета.Гледат да не са само те прекарани и за това пишат простотии пък дано някой се излъже.
    Ха -ха- ха
  • 126 Тип-топ

    1 2 Отговор
    Лихвите ще падат плавно през следващите две години.
    Имаме вече излишък+инфлациика.Хазяиката иска по-висок наем.
    Революционна ситуациика.
    Ха-ха-ха
  • 127 RAF

    2 1 Отговор
    Растеж нулев,безработица растяща,лихвите по кредити не падат.Квартирите празни хазайката иска да взема поне някакъв наем иначе нищо. Гладни брокери и строители се чудят на кого да продават.....и т.н и т.н.
    Революционна ситуацийка .
    Ха ха ха .