Last news in Fakti

27 Май, 2019 15:16 5 654 5

Имотите при съседите поевтиняват

  • турция-
  • цени-
  • жилища

Инфлацията изяжда поскъпването при жилищата

Имотите при съседите поевтиняват - 1
Снимка: Shutterstock

Турция е в криза и това неминуемо се отразява и на пазара на недвижими имоти. Инфлацията в страната е висока и на практика темпът на поскъпване при жилищата не може да бъде реално измерен. Ако се отчете високият процент инфлация, то недвижимостите в страната поевтиняват. Високият лихвен процент по ипотечните заеми, застоят в икономиката, обезценяването на турската лира и увеличаването на държавния дълг – всичко това говори за лошата икономическа ситуация в южната ни съседка.

За местното население това означава, че през следващите няколко години безработицата ще расте, а цените на имотите ще се понижават. За чуждестранните купувачи девалвацията на лирата ще превърне имотите в привлекателен пазар. За година продажбите на чужденци подскочиха със 72%.

С 9.2% са поевтинели за година имотите в Турция, като се отчете инфлацията. Това е значително по-голямо понижение спрямо 2017 г., когато обезценяването е било 1.5%. Общият обем на продажби на жилища в Турция също отчита спад от 2.4% за година. Лирата рязко се обезцени спрямо американския долар, което води до ръст в сделките с чужденци, най-вече с граждани от държави в Персийския залив.

В мегаполиса Истанбул се отчита ръст от 6.3% в цените на жилища за последните 12 месеца. Ако обаче отчетем инфлацията, то там също се наблюдава спад от 12.6%. В Анкара поскъпването е 8.9%, но след отчитане на инфлацията понижението е 10.5%. В Измир – третият по големина град в южната ни съседка, реалното поевтиняване е 7.6%. Ако се разгледа общо турския пазар на имоти, то недвижимостите са поскъпнали с 10.5% за изминалите 12 месеца, но след инфлация се отчита спад от 9.2%.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ооо

    10 5 Отговор
    Супер яко е,мои приятели си купиха 2 апартамента,а в България и един немогат да подържат заради "високия стандарт"на България.
  • 2 боко харам

    9 1 Отговор
    Няма страшно, при нас към късната есен направо ще се сринат.

    Коментиран от #4, #5

  • 3 Гост

    6 3 Отговор
    Обикновеният турчин лук и домати не може да си купи,камо ли жилища.
  • 4 Броки

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "боко харам":

    Що?
  • 5 Вече има 5 хил евро на квадрат в София

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "боко харам":

    Откога го чакам това, ама нещо се бави. Даже се появиха " промоции" - 5 хиледи евро на квадрат!