Last news in Fakti

24 Юни, 2019 13:37 5 806 3

Най-активните купувачи на турски имоти

  • турция-
  • истанбул-
  • имоти-
  • покупка-
  • чужденци
Най-активните купувачи на турски имоти - 1
Снимка: Shutterstock

От началото на 2019 г. всеки месец е рекорден по отношение покупката на недвижими имоти от страна на чужденци. През месец май този тип клиенти са купили със 62.5% повече имоти спрямо същия месец на предходната. През миналия месец 3925 имота са станали собственост на чужденци, докато през май 2018-а техният брой е бил 2415. За периода януари-май собствеността си са сменили 17 263 имота. За същите месеци на предходната година техният брой е бил 9756, което означава, че е налице ръст от 77%, сочат данните на Националния статистически институт на Турция.

От друга страна, общият брой на продажбите през месец май е спаднал с 31.3% за година, до 82 252 имота.

Представители на сектора коментират, че въвеждането на стимули и законодателни поправки, особено за чужденци, продължават да дават отражение на пазара. Подчертава се, че тенденцията към ръст на покупките от чужденци продължава, независимо от негативите и напрежението в регионален и международен план.

Най-гъстонаселеният турски град - Истанбул, както и досега продължава да е основен притегателен център за чуждестранните инвеститори в сектора на недвижимите имоти. С рекордните 103% са се увеличили продажбите на нерезиденти през май тази година в сравнение със същия месец на миналата. Реализирани са общо 1734 сделки. Следва най-известният турски курорт - Анталия. Там чужденци са купили 850 ваканционни апартамента и къщи за месец. На трето място с 216 сделки остава столицата Анкара. В Бурса и Ялов чужденци са купили съответно 187 и 136 имота.

По отношение на чуждестранния интерес най-висок той е от иракчаните, иранците и руснаците. Следват гражданите на Афганистан, Саудитска арабия и Германия.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕКСПЕРТА

    5 0 Отговор
    ТАМ КУПУВАТ ГЛУПАЦИТЕ ИЛИ БЕГЛЕДЦИТЕ, И ТАМ ЩЕ СТАНЕ КАТО В СИРИЯ ВСИЧКО В РАЗВАЛИНИ.
  • 2 кара ишек

    4 0 Отговор
    На бай Ердо му трябват свежи пари, ама не в турски лири, а в долари и евро. Ето заради това отпусна пазара на имотите за чужденци. Не забравяйте обаче, че това е капан. Купувате там евтин уж имот, но после всичко ви излиза през носа. Стига само някое законче да промени и готово. Примерно да вдигне данъците на имотите притежавани от чужденци. Прави ги непосилни и всички започват да продават. Цените на имотите пада и вие сте принудени да го продадете за без пари или да търпите загуби всяка година от високите данъци. И така си ги връща много бързо имотите, когато поиска. Тея анадолските номера ги знаем ние...

    Коментиран от #3

  • 3 БАБА ВАНГА

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "кара ишек":

    ТУРЦИЯ КЕ ПОТЪНЕ