Last news in Fakti

2 Май, 2019 15:35 1 833 2

Поскъпват жилищата при съседите - Май 2019

  • атина-
  • гърция-
  • цени-
  • жилища

Близо 70% от покупките са с инвестиционна цел

Поскъпват жилищата при съседите - Май 2019 - 1
Снимка: Shutterstock

Пазарът на жилища в Атина продължава да е под силното влияние на краткосрочното отдаване под наем. Близо 70% от купувачите придобиват апартаменти именно с цел последващо рентиерство в платформи като Airbnb и HomeAway. Това е и основната причина през първото тримесечие на текущата година цените да отчетат ръст от 2% спрямо същия период на 2018-а. При имотите ново строителство ръстът е 2.4%, а на вторичния пазар (имоти строени преди повече от 15 години) цените са с 2.2% по-високи.

Анализатори на консултантската компания Geoaxis са се съсредоточили върху анализ на пазара в пет големи квартала на гръцката столица. При жилищата от първичния пазар най-силно поскъпване е регистрирано в Holargos. Там цената се е повишила с 2.8%, до средна стойност на квадратен метър от 2370 EUR. На второ място е Maroussi с ръст от 2.5% и средни цени от 1820 EUR/кв.м. В Ambelokipi увеличението е 2.4%, до 1650 EUR/кв.м.

Най-силен ръст при старите апартаменти се наблюдава в Maroussi – 2.8%. Средната цена на квадратен метър е 1030 EUR. Следва Holargos (2.5%, до 1280 EUR/кв.м), Palaio Faliro и Ambelokipi (1.9%, до 1030 и 900 EUR/кв.м). В Peristeri се отчита най-малко поскъпване – 1.9%, до 820 EUR/кв.м.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грухчо белята

    2 0 Отговор
    Атина е добре, ама София защо не се развива? Аз исккам в нашата столица да е скъпо, а то..... много слаб мениджмънт! Много.
  • 2 Драги зрители

    2 0 Отговор
    През петия-шестия мандат на Борисов и София ще поскъпне. Обаче първо псссссс мааааалко ще поевтинее