Last news in Fakti

9 Юли, 2019 06:21 10 027 16

Собствениците на ниви решават дали ги работят или дават под аренда

  • земеделска земя-
  • ниви-
  • аренда-
  • решение

Срокът е 31 юли 2019 година

Собствениците на ниви решават дали ги работят или дават под аренда - 1
Снимка: М. Богданова ©

До 31 юли собствениците на ниви са длъжни да кажат какво ще правят с тях – дали ще ги работят, или ще ги дадат под аренда. „Оказа се, че при обработката на земята много от земеделците обработваха земята на собственици, без да им заплащат. Затова бяха наложени така наречените споразумения между арендаторите”, казва Николай Маринов, ръководител на Главна дирекция „Земеделие и регионална политика“ в МЗХГ цитиран от Агри.бг, по повод недоволство на собственици относно работата с „белите петна“.

От друга страна, се наложи всяка година до 31 юли всеки един, който ще обработва земята си за следващата стопанска година, да подаде декларация, че той ще го прави. Ако до края на юли собствениците не подадат такова заявление, се прави регистър, в който се вписват всички договори и собствени земи. Така остават белите петна, които се разпределят между арендаторите за обработка. Всеки един от тях е длъжен, преди да ги работи, да плати по сметка в общината необходимия наем за това. Той се формира въз основа на средната аренда за района. Ако до три години собственикът на бялото петно не си потърси тези пари, те остават за общината, коментираха от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El traficante

    51 4 Отговор
    Мафията изкупува на хората нивите и вече няма поминък по-селата!

    Коментиран от #3

  • 2 Велинов

    38 4 Отговор
    Поредната тъпня на някой чиновник от някоя дупка.Тия само пият кафета по офисите и се чудят какви тъпотии да мислят ! Ми нали тези които са си дали земите под аренда имат договори за това с арендаторите или кооперациите, ми нали тези договори са регистрирани в земеделските служби и на база на тях се получават евросубсидии ?И да останат земи които са бели петна и нищо не се знае за тях, ми тези да си размърдат задниците и да им пращат писма на собствениците а не сега да гонят всички не зная тази страна кога ще оправи !

    Коментиран от #12

  • 3 гост

    28 6 Отговор

    До коментар #1 от "El traficante":

    Не точно. Хората не се интересуват от нивите си и после реват, че някой им ги бил присвоил. Да, има случаи на присвояване, но това става точно с такива хора, които много години не са си потърсили нивите и те просто пустеят, тогава пристъпва някой криминоген, изважда документите, представя фиктивни свидетели пред някой подходящ нотариус и прибира земята. Въпросът е защо някой не си търси нивата 15г. например? Нито е отдадена за обработка, нито нищо.

    Коментиран от #5, #16

  • 4 Иван

    12 8 Отговор
    Сега полека-лека ще вземат на хората земята. Който чул - чул за тези промени. Който не е чул - да е чул. След три години остава без земя.

    Коментиран от #13

  • 5 Сух

    27 3 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Всеки един човек има правото да разполага с вещите си както сметне за добре, от какъв зор общината ще прибира пари!??
  • 6 Краси

    2 14 Отговор
    Абе да ги продават бре. За какво да ги работят или да ги дават под аренда, като с парите от продажбата ще могат да си купят апартамент във София, Пловдив, Варна или в Бургас...
  • 7 пълни глупости

    5 4 Отговор
    Нови ТКЗС- та се правят, другари. Край с частнана собственост, след като държавата ще ти държи сметка за нея.
  • 8 експерт земеделец

    10 0 Отговор
    към собствениците : Когато земята ти е дадена на арендатор с договор, той от твое име подава декларацията , че ще обработва земята ти. В случая става дума за пустеещи земи .
  • 9 Аладин

    8 1 Отговор
    Мафията се чуди как да ослепени и малкото земя на Ганчо. Това е напълно противоконституцоно. Що не прибере и излишните апартаменти на богопомазаните
  • 10 Моби

    8 0 Отговор
    Абсурдно е всяка година да декларирам какво ще правя с нивите си, пък и кой от общината ще провери дали съм садил картофи или слънчоглед. Дай да декларирам и ще си ползвам апартамента, че туко виж някой го вземе да ползва
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Баба Вуна

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Велинов":

    И да си собственик на бело петно, след 3 години ще има да го...., С какво право общината ще ти прибира арендата за бали петно, ако не я потърсиш до 3 години!
  • 13 Стоян

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    Стана ми интересно, как точно ще вземат земята на собствениците след три години. Сподели ако искаш.
  • 14 Стоян

    2 2 Отговор
    Явно от тук коментиращите, много малко имат земеделска земя. Много хора обаче чели недочели, разбрали неразбрали пишат коментари. С кадастралните карти и този регистър се спира грабенето на земята на обикновените хора, от крупните арендатори. Ако не си си потърсил нивата която си наследил, парите от обработката на тази нива се отчисляват и ти се пазят три години. Ако не ги потърсиш, остават за общината. Къде в това нещо има несправедливост. Лично на мен ми бяха разработили пустееща земя без да знам. Отивайки в родното село на дядо ми, мои роднини ми казаха за това. Задействах се и отидох в земеделската служба. Извадих си нова скица и разбрах, че имота ми е попаднал в бяло петно, защото не съм се интересувал от него. Дадоха ми арендата за две години назад и арендатора след като разбра, че вече имам скица от кадстъра се обади буквално на другия ден. Подписах договор на 75 лв., за пет години. За предишните две взех по 32 лв., това са карали арендатора да им връща в общината. Даже този който ми гледа тия 12 дка., нива ми обеща всяка година да ми плаща с 5 лв., повече от предшестващата. Парите изрично писахме, че ги искам по банков път. Аз съм доволен и спокоен. Имота никой не може да ти взема. Даже най интересното е, че това ми е доказан доход, на който не дължа данъци. Аз имам идеални части от други ниви и съм ги оставил да получават процент от добива на роднини които живеят в това дунавско село. Обаче за тая хубава нива вече ща получавам, защото това не са м
  • 15 ТДимитров

    0 1 Отговор
    Съгласен съм със Стоян..Който иска да владее и се разпорежда със земеделска земя,следва да прояви инициатива,да спази формалните правила и после да ползва наследствената земя съобразно интересите си..Документ за собственост,кадастрална скица,удостоверение за наследниците ..Повече от десет години съм в договорни отношения със земеделска кооперация,за ползуването на част от наследствената ни земеделска земя..Коректни са и спазват договора,както и ние..
  • 16 Бенито

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    точно, точно! МАФИЯТА СИ КРАДЕ ЕВРОФОНДОВЕ(които ние пълним!!!) и си КРАДЕ И ЗЕМЯТА ИМ!