Last news in Fakti

12 Юли, 2019 10:47 2 848 1

Все повече чужденци в Чехия

  • чехия-
  • прага-
  • жилища-
  • мигранти-
  • чужденци

С 40 000 души са се увеличили мигрантите за година

Все повече чужденци в Чехия - 1

Към началото на 2019 г. в Чехия живеят 564 000 чужденци. Част от тях постоянно пребивават в страната, а други - за срок от 90 дни. Преди година техният брой е бил с 40 000 души по-малко - 524 000. Най-многобройната нация от чужденци са украинците - 130 000 души плюс още 6000 от началото на текущата година. Значително по-малък е броят на руснаците - 37 000 души. На второ място се нареждат словаците. Към днешна дата в Чехия пребивават 120 000 души от тази националност. В ТОП 5 също така влизат виетнамците, руснаците и поляците. По-малко пристигат германци, българи и румънци. Статистиката посочва, че повечето от прииждащите са мъже – 57%.

Представителите на тези нации са и най-големите инвеститори в недвижими имоти. Ръстът в броя им води и до повишаване цената на жилищата с над 18% през първите месеци на текущата година.

Чешката столица страда от дефицит на жилища ново строителство. Причината за малкото нови проекти е сложната процедура по получаване на разрешително за строеж. Единствено в случай, че на пазара се появят няколко крупни проекта в средния ценови сегмент, може да се задоволи търсенето и да се спре поскъпването на имотите, смятат експерти.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 SAAB

    10 5 Отговор
    Много съм доволен от престоят в Чехия ......и приятно впечатлен !