Last news in Fakti

10 Октомври, 2019 12:06 2 474 0

Чехия: Поскъпването скоро ще спре

  • чехия-
  • прага-
  • жилища-
  • цени

С 40% са поскъпнали жилищата за 4 години

Чехия: Поскъпването скоро ще спре - 1
Снимка: Shutterstock

Офертните цени на чешките жилища през третото тримесечие на текущата година сигнализират за предстоящо забавяне в темпа на поскъпване, сочи проучване на световната анализаторска компания ING. Основната причина за подобна тенденция са приложените по-високи изисквания към кредитополучателите от страна на Централната банка на Чехия, а също така и заради по-високите като цяло цени на жилищата спрямо доходите на местното население.

Наскоро Чешкия статистически институт (CZSO) обяви, че ръстът на офертните цените през третото тримесечие на текущата година се е забавил до 5.2%. За Прага този процент е 3.3%. За първото полугодие този показател е относително висок – 10%.

С 8.7% са поскъпнали жилищата през второто тримесечие на текущата година спрямо същия период на миналата. Това е един от най-високите показатели от държавите членки на ЕС. За последните 4 години цените на жилищата в Чехия са се увеличили с 40%, а разходите на населението за недвижими имоти за последните 30 години са нараснали 10 пъти, сочат данните на индекса следящ цените на жилищата в ЕС (HPI). При него Чехия се нарежда на шесто място след Унгария, Люксембург, Хърватия, Португалия и Латвия.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА