Last news in Fakti

30 Октомври, 2019 11:53 2 679 2

Наемите скочиха с 50%

  • прага-
  • чехия-
  • наеми-
  • цени

С 11.5% са се увеличили цените на жилищата в Прага

Наемите скочиха с 50% - 1
Снимка: Shutterstock

За последните 5 години наемните нива на жилищата в Прага отчитат ръст от 50%, което прави по 7.3% на година, отчитат анализатори на консултантската компания Deloitte. Жилище с площ от 60 кв.м може да се наеме срещу 725 EUR. Днес наемателите на апартаменти в крайните квартали на чешката столица плащат толкова, колкото тези в центъра преди 5 години.

Най-скъпите жилища под наем са в централните райони Йозеф, Мала Страна, Старо Место и Нове Место. Средният наем на квадратен метър там е 15.7 EUR на месец. С близо 50% по-ниска е цената на апартаменти в крайните квартали. Наемните нива зависят от редица фактори, дори от нивото на безработица и наличието на паркомясто.

Основен фактор за ръст на наемите е поскъпването на цените на жилищата. Не по-маловажен фактор е и развитието на Airbnb и аналогични платформи за краткосрочно отдаване под наем. В периода 2016-2017 гг. близо една трета от всички новопостроени жилища в Прага са купени с инвестиционна цел

Общинските власти на Прага вече няколко години се сблъскват с недостига на жилища, както и с поскъпването на този тип имоти. Към края на септември т.г. ръстът в цените е достигнал 11.5% на годишна база за столицата и 22% за останалата част на страната. През октомври спрямо септември поскъпването е 4.6%, като средната цена на квадратен метър е достигнала 4180 EUR.

Местната администрация на чешката столица проучва различни варианти за преодоляване на жилищната криза, сред които преустановяване процеса на приватизация на общинските имоти.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тролл2

    5 3 Отговор
    Там може, щот е хубав живота, ама в сф си е мазохизъм.
  • 2 Гледай кво стана

    1 0 Отговор
    В Прага да сме купували, пък ние в Полски Тръмбеш.