Last news in Fakti

27 Ноември, 2019 15:26 5 793 5

Преобразяват до неузнаваемост „Караджовата къща”

  • асеновград-
  • къща-
  • паметник на културата-
  • реконструкция

„Караджовата къща" в Асеновград, която е архитектурен паметник на културата, драстично променя облика си след основен ремонт. Старинният ѝ вид напълно е разрушен. На мястото на едновремешното дворно пространство сега се строи съвременен гараж.

Със становище от 20.02.2019 г. ведомството е съгласувало "виза за проучване и проектиране на Технически инвестиционен проект за реконструкция на жилищна сграда по автентични данни и нови гараж и стопанска сграда". Извършена е била и проверка по документи, след подадения сигнал, като Министерството на културата е установило, че за извършваното строителство е налична проектна документация, съгласувана със законовите норми и в това число е предвидено допълващо застрояване - гараж и стопанска сграда, пише actualno.com. Така излиза, че независимо, че становището е да се извърши реконструкция, всъщност в същото време постройката е била обявена за опасна и в крайна сметка е била съборена и издигната нова.

Според отговора от културното министерство окончателната оценка и решение, отчитащи съответствието на проекта с нормативните актове обаче е ангажимент на кмета на община Асеновград. И още - всички обстоятелства, свързани с реализацията, собствеността на засегнатите имоти и съгласие на заинтересованите страни са в правомощията на специализираната общинска администрация. В заключение, от Министерството на културата увериха, че на 11.11.19 г. сигналът е изпратен до кмета на града за извършване на проверка по компетентност.

Припомняме, че имотът е частна собственост, намира се на улица "Крепостна стена" №14 в Асеновград. Имотът е деклариран, като "Къща на Христо С. Караджов и Сотир Хр. Караджов". Архитектурно-строителен паметник на културата е и е вписан в списъка с Груповите паметници на културата в Метошка махала. По онова време улицата, на която е била построена къщата, се е наричала "К. Ковачев". През миналата година "Караджовата къща" бе обозначена като опасна сграда заради възможно самосрутване. Съставена бе комисия, която да извърши оглед. Тя предложи "демонтаж на сградата и реконструкция по автентични данни", съгласно Закона за културното наследство.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българан

    17 9 Отговор
    Браво на собственика! Извършва нещо полезно със собствените си пари. Полезно и за него и за града. Журналиста що не напише възмутен за архитектурното престъпление, разположено томно срещу "оплакваната съборетина". Отвратителен, гаден социалистически блок, унищожил изцяло атмосферата на стария квартал. За това обаче жалкият драскач е сляп и му трепери фантазията. Дребни душици, затънали в клишета. Журналисти...

    Коментиран от #3

  • 2 до Българан

    8 3 Отговор
    Блокове има и капиталистически.Ъхмм.

    Коментиран от #4

  • 3 tsarASEN

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българан":

    TO NEMA DARJAVA VIE KULTURATA GOVORITE....
    VSICHKO KORUPSIA I KONTRABANDA BG URAAAA...
  • 4 tsarASEN

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "до Българан":

    BLOKOVE NE AMI I NEBOSTROGACI SHTE IMA DAY PARATA SHA VIDISH KOSTAAA I NA LEVSKI KISHTATA SHA SABORAT BG URAAA...
  • 5 ДОКО

    3 1 Отговор
    СТАВА ЩАБ НА ГЕРБ..