2 Декември, 2019 19:25 14 177 9

Имоти с достъпни цени край езерото Комо

  • комо-
  • езеро-
  • италия-
  • имоти-
  • инвестиции

Жилищата ще поскъпват с 2%-3% на година

Имоти с достъпни цени край езерото Комо - 1
Снимка: Shutterstock

Цените на квадратен метър жилищна площ на едно от екзотичните места на света – езерото Комо, ще растат с 2%-3% на година, прогнозират анализатори от местната компания Lakeside Real Estate. И докато на редица други места в Италия продажбите могат да отнемат месеци, дори години, имотите край езерото Комо се купуват още на същия ден, в който излезе обява за продажбата им.

Основната причина за поскъпването е, че търсенето изпреварва предлагането. Също така мястото се слави с блясък, космополитност и място, което постоянно се посещава от известни личности, които купуват имоти там.

„Разликата в цените на имотите е голяма. От 20 000 EUR за малка каменна къща, която се нуждае от основен ремонт, до 200 000-300 000 EUR за апартамент от затворен тип и 800 000-1 000 000 EUR за вила. Крайбрежието е най-скъпата част. Там цените започват от 1.5 млн. EUR и достигат до космическите 40 млн. EUR.

Цената на жилищата от първичния пазар се движи от 6000 EUR/кв.м до 7000 EUR/кв.м. Тези, построени през 70-те и 80-те години на миналия век се търгуват срещу 1000-1500 EUR/кв.м. Цената на квадратен метър на жилищата разположени по крайбрежието започват от 10 000 EUR/кв.м и достигат до 20 000 EUR/кв.м.

В широк диапазон се движи отстъпката, която правят собствениците от първоначално обявената цена – от 5% до 30%.

През последните 5 години пазарът на недвижими имоти в района на езерото Комо е наводнен от запитвания от цял свят на първо място най-силен интерес има от страна на британци и американци. След това идват скандинавците, гражданите на Саудитска араби, Германия, Швейцария, Сингапур, Хонг Конг, Индия, Израел и Франция.

Близо 70% от клиентите, които придобиват имот край бреговете на езерото Комо, го правят с инвестиционна цел. Доходността е между 6% и 7% на година. Причината за добрата доходност е сравнително дългият летен сезон – от началото на май до средата на ноември. Също така е важно да се отбележи, че получаването на ипотечен заем не е трудно. Банките отпускат кредит до 60% от стойността на имота за максимум 15 години при годишна лихва от 0.76%.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дългият

    31 0 Отговор
    И...кое му беше евтиното...

    Коментиран от #3

  • 2 Евро реалист

    8 0 Отговор
    Лихви като в България...
  • 3 бай Шиле

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дългият":

    КРЕДИТА,мой човек,кредита.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ооо

    13 0 Отговор

    До коментар #4 от "Сиктир":

    И после започваш да виждаш липсата на държава, която да опази имота от набези ...

    Коментиран от #7

  • 6 Българин

    5 2 Отговор
    Много благодаря за важната информация.Това ме интересуваше.
  • 7 гост

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ооо":

    Точно. Има толкова хубави къщи у нас, които са окрадени и разграбени, само защото няма кой да преследва крадците. Имаш камери, заснети са крадците, даваш записите на полицията, а тя завежда преписка, казва ти тези лица са известни на полицията и край, това е. МВР са само един регистратори. Кой крадец се страхува от това дали ще има 1 или 101 регистрации след като няма никакви последстия? Хора без лични карти, адреси, с поколения не знаят какво е това данък. Тях ли? И в чужбина ги има, ама рецидивистите влизат за много години в затвора по бърза процедура.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Townboy

    0 0 Отговор
    Евтино и Комо се несъвместими понятия в едно изречение.