Last news in Fakti

2 Януари, 2020 13:21 1 306 5

Български инженери проверяват 200 сгради в Албания

  • албания-
  • земетресение-
  • сгради-
  • инженери-
  • българия

Те решават и кои от сградите са 100% за премахване

Български инженери проверяват 200 сгради в Албания - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Мощното земетресение в Албания, отпреди близо месец, уби 50 души, рани стотици и остави близо 2000 души без покрив на главата. Екипи от български инженери замина за Албания, за да помогнат на своите колеги при изясняване причините за силните поражения върху сградите. Нашите специалисти проверяват близо 200 сгради в района на епицентъра на земния трус. „Бяхме с отличителни жилетки с българското знаме. Хората, като ни виждаха идваха на тълпи след нас по 6-7 души и ни дърпаха да видим сградите им“, разказва Темер Ахмедов от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП), цитиран от bTV.

Специалистите са открили пропуски в документацията при голяма част от сградите, а също така и в качеството на използваните материали. „Много ниска ни се видя носещата якост на бетона, поне спрямо нашите норми. А това е много важно. Видяхме смачкани бетонни сечения“, обяснява инж. Георги Кордов от КИИП.

В някои от случаите покривите на сградите буквално са слезли долу на терена, където се живее. Стените не са обвързани взаимно, а подът, на които се живее е от кирпич, разказват още българските инженери, посетили бедстващия регион. Именно те вземат и решението кои от постройките да бъдат съборени. Има дори такива, до които е опасно да се седи.

Прогнозите на експертите е, че регионът в Албания, засегнат най-силно от земетресението на 26 ноември 2019 г., ще се възстановява с години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 miro

    5 1 Отговор
    те в българи не проверява утиши в албания смешки

    Коментиран от #3

  • 2 Тролл2

    4 0 Отговор
    Що ме заливате с предложения да купувам имот в софия? Продажби ли немате?

    Коментиран от #4

  • 3 Метгонтан

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "miro":

    ОШУШКАХА БГ , А СЕГА ВЕЧЕ ИЗНАСЯТ "ПРОДУКЦИЯ" И НА АЛБАНЯГИТЕ
  • 4 Броки

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Тролл2":

    Купувай, вче има и по 500 €м² след пазарлък.
  • 5 Олллли кои отишър акъли да дава😂😂😂

    1 0 Отговор
    Беге са само измамници и крадци