Last news in Fakti

27 Януари, 2020 06:21 5 395 5

ТОП 5 на най-скъпите имоти в Пловдив

  • пловдив-
  • имоти-
  • цени-
  • тютюневи складове
ТОП 5 на най-скъпите имоти в Пловдив - 1
Снимка: М. Богданова ©

Цените на имотите в Пловдив продължават са се повишават плавно. Дори мрачни прогнози за световна икономическа криза не успяват да разколебаят продавачи и купувачи да осъществяват имотни сделки, което поддържа пазара на имоти в отлична кондиция. От TrafficNews посочват ТОП 5 на най-скъпите имоти в града.

1. Голям терен до Централна гара

Земята зад Централна гара има почти аналогична търговска логика като гореописания парцел. 20 декара почти в центъра на града търсят нов купувач. Подобни крупни имоти са голяма рядкост за урбанизираните зони в града под тепетата и вероятно поради тази причина цената на имота е главозамайваща - 7 милиона евро. 20-те декара са разделени законно в два парцела - единият с големина от 18158 кв.м., другият с площ от 2022 кв.м., които за залепени един до друг. Те са разположени в непосредствена близост до жп линиите и върху тях в миналото се разполага един от големите заводи за метална и химическа индустрия и търговия "Александър Амбарев" АД. Продават го реститути на предприятието. Цената илиза около 350 евро за квадрат.

2. Палата 5 на Панаира

Бившата палата №5 в Международен панаир Пловдив продължава да излиза регулярно на търгове. Имотът има дълга история, белязана от прехода и не е в активите на панаира. Палатата е приватизирана през 1998 година от провдивската фирма "Рестрой". В палата е централата на телевизия "Европа" , по онова време собственост на брата на президента Петър Стоянов - Емил Стоянов. Стоянов обаче е категоричен, че няма собственост в имота, а държи там само офиси под наем. След това палата на продадена на бизнесмена Киро Киров, който имаше шоурум в нея. Продавачът и настоящ собственик е банка ДСК, която придоби имота през 2011 от "Търговско-рекламен център по строителство" /РТЦС/. Последният търг за пета палата се проведе декември месец. За изминалите 2-3 години цената е паднала с около 200 000 лева. На посления търг палатата е обявена с първоначална стойност от 3 900 000 лева без ДДС.

Триетажната сграда е със застроена площ 1950 кв. м, и РЗП 4575 кв. м. Очевидно обаче все още няма интерес към имота.

3. Тютюнов склад паметник на културата на ул. "Иван Вазов"

Kъщата паметник на културата се намира точно до изгорелите четири склади, два от които складове дарени от Димитър Кудоглу. Паметникът на културата се търгува за 3 милиона евро. Той се издига на 7 етажа в пропитата с тютюн улица. Величествената сграда е с реновирана фасада. Тя е една от малкото претърпели укрепителни дейности - премахнат е гредоредът и са изляти изцяло нови бетони основи и плочи на всички етажи. С РЗП от 3700 кв.м. сградата може да се превърне в огромен луксозен дом или в друг вид административна сграда. От последният етаж се открива невероятна панорама към града.

4. Сграда до Община Пловдив

Три милиона евро без ДДС е и цената на бизнес сграда в сърцето на Пловдив. Имотът е с РЗП от 1900 кв.м., разпределени на 4 нива и сутерен. На партерно ниво имотът е отдаден под наем дългосрочно за 10 години, а по етажите разполагаме с офиси с различни квадратури. Сградата се намира в централната и търговска част до Главната улица на Пловдив и в непосредствена близост до Община Пловдив.

5. Резиденцията на Цар Киро

Невзрачната сграда на пъпа на Пловдив, която стана известна покрай собственика си - Кирил Рашков, се продава. Всъщност фасадата на сградата лъже и крие от очите на пешеходците палат от червен гранит, сив гранит и оникс. Одаята на последния етаж пък съхранява "царските" престоли на Цар Киро и Царица Костадинка.

Явно апетитите за бързи пари в момент на пикови цени на пазара на имоти не са подминали и фамилия Рашкови, които са решили да се разделят с имота. 7-етажната сграда, разположена на ъгъла на ул. "Иван Перпелиев" и ул. "Света гора", която на времето беше гласена за хотел, но така и не сработи, сега търси нови собственици. Обявената ѝ цена е цели 2 милиона евро. С РЗП от близо 2200 кв.м., квадратният метър е калкулиран за малко над 900 евро.

Първоначално статутът на сараите на Цар Киро бе на бизнес сграда, тъй като замисълът беше тя да бъде използвана за хотел. Данъците ѝ обаче възлизаха на над 18 хиляди лева годишно и това амбицира Рашков да смени предназначението. Днес тя се води жилищна.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан Азис

    13 8 Отговор
    Пловдив е цигански град както и цялото тъпо бг

    Коментиран от #2

  • 2 Сейв ал, Царе, Барони, и Патрони

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан Азис":

    Да така Е, БЛАГОДАРЕНИЕ и с ЛЮБЕЗНАТА ПОДКРЕПА НА КОЙ ?????????????
  • 3 много

    2 2 Отговор
    високи цени за имот в провинцията

    Коментиран от #5

  • 4 боцмана

    7 0 Отговор
    Не знам за цените на имотите , но като тръгнеш от гарата по Иван Вазов от тези прочути паметници на културата човек има чувството че върви през град току що претърпял сериозна бомбена атака или земен трус с магнитуд над 7. И това е в продължение на години , кметовете идват , крадат си на воля , отиват си недосегаеми от прокуратура и съд , майничките се правят на голяма работа , родна идилия.
  • 5 Ново

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "много":

    Имоти много купувачи малко за тези пари може да си купиш имоти вкраините квартали на Париж берлин амстердам и др