Last news in Fakti

2 Февруари, 2020 11:43 2 214 9

Супер екзотично място (СНИМКИ)

  • япония-
  • нагоя-
  • музеи-
  • сгради-
  • архитектура
Супер екзотично място (СНИМКИ) - 1

Голяма, модерна Япония – блестящи небостъргачи, бързи електромобили, главозамайващи магистрали, летящи екрани с реклами и холограми на айдоли. Това е футуристичната Страна на Изгряващото слънце, или поне част от лицето ѝ. Други хора предпочитат да обикалят по тихите храмове, да чуват пеенето на досадните цикади и да се разхождат, хапвайки какигори (настърган лед, овкусен със сироп и/или подсладител) или данго (традиционен японски сладкиш, направен от небезизвестното мочи – специален вид лепкав ориз).

И в желанието си да видим тази или онази страна на Япония забравяме да погледнем най-автентичното – останалите градове, малките населени места, тези села, където небостъргачи и летящи коли няма, а има само вечнотрудещите по оризовите поля японци, пише „Монитор“. Нагоя – още един от градовете на Япония, голям, но не толкова известен.

Намира се в регион Чубу (познат още като Централен, в него са Токио и планината Фуджи) и е столица на префектура Айчи. Още на излизане от гарата попадате на забележителност в града – Мидленд Скуеър. С това име се нарича района около гарата, през който всеки ден минават около милион души. От гарата тръгват не само влакове, но и метра, автобуси, таксита, което обяснява огромният поток от хора. Всъщност името носи и една от бизнес сградите в района около гарата с близо 50 етажа. Небостъргачите обаче започват още в самата гара. От нейното тяло се издигат две кули, които са отворени за посетители. В тях има ресторанти, хотели, банки, пощенски клонове и модерни магазини. Асансьорите, с които можете да ги достигнете, са минимум десет, а някои от тях се намират в самите бутици. И макар хората да казват да гледаш напред и нагоре, то по-добре е да гледате и надолу.

Подземията на гарата са мол

голям лабиринт с магазини, а всеки етаж предлага различни стоки. Така на един от тях можете да намерите дрехи, шикозни якета, сладки пуловери, портмонета, аксесоари за телефони, а само два етажа по-надолу ще ви лъхне сладката миризма на шоколад и ягодов крем. Това са специалните етажи за храна, в които можете да видите хлебчета от всякакъв вид.

В Нагоя може да се намери забавление от всякакъв тип. Градът си има цял квартал за развлечения, носещ името Сакае. Той е нещо като нашия Студентски град, но много по-голям и оживен. Сакае прелива от ресторанти и барове, но най-любима ми остава изакая. Това е японски бар, който често пъти ще намерите пълен с офис служители, дошли да разпуснат от натоварения ден.

За тези, които предпочитат тихите културни изживявания, Нагоя също има с какво да ги впечатли. Музеи, дворци, заводи от миналото, храмове.

В префектура Айчи е дадено началото на няколко големи завода, които днес формират значителна част от износа на страната. Един такъв е музеят на Тойота, който се намира близо до Нагоя. В него можете да видите началото на гиганта, първите произведени коли много машини, чиято работа да наблюдавате. Изгубването е лесно, затова следвайте гида си или поне табелите.

Друг такъв музей в заводът на Норитаке. Част от оригиналните му сгради все още стоят и се използват. Откъде започва историята на Норитаке? През 1876 г. братята Ичидзаемон Моримура и Тойо Моримура основават антикварен магазин в Ню Йорк, където продават внесени японски стоки. Малко след създаването му японците решават да се фокусират върху грънчарството, затова през 1895 г. изпращат японски дизайнери при себе си, които да създадат нов клон на компанията, специализиращ в правенето на дизайни. Така дизайните, изпратени от САЩ, се принтират върху керамични чинни, чаши, кутии за сладки, произведени в завода на компанията в Япония.

Всяко едно произведение на предприемаческия дух на Ичидзаемон може да бъде намерено в музея. Той започва като обикновен завод – първите два етажа представят целия производствен процес. От другата страна на прозореца се виждат не само машини и готови керамични съдове, но и трудещи се японци, които рисуват на ръка мустаците на малко керамично мишле. Последните етажи побират всички музейни експонати като всяка стена има свой акцент – една е посветена на чиниите, друга – на чаши за чай, трета – на готови сервизи в различни сцени от живота. Разбира се, там може да се видят и гаджо, за които вече говорих.

Музеят за изкуство Токугава представя различни колекции с произведения на изкуството, притежавани от даймьо (даймьо са едри земевладелци, които имат други благородници за служители. Те са на пряко подчинение на шогуна, разполагат с живота на служителите си и имат своя лична армия) семейството от Едо периода (познат още като период на Токугава, Едо е времето между 1603-1868 г., когато Япония е под управлението на шогуната Токугава и още 300 регионални даймьо) - Овари Токугава. Музеят обаче става открит за посетители едва през 1935 г. Колекциите включват над 10 000 артефакта, някои са дарения, други – наследство. Те са свързани с Иеясу Токугава, тогавашния шогун, или с деветия му син – Йошинао Токугава. Цели 9 артефакта пък са включени в списъка на Япония с национално наследство, като част от този списък са и свитъците със „Сказание за Генджи” (японски роман, част от класиката на японската литература, написан през XI в. – б.а.) Това е единственият музей, в който може да се видят

предмети от бита на един даймьо

или казано с други думи – това са предмети от живота на един японски богаташ през Средновековието. Обаче в музея могат да се видят не само предмети, но и цели къщи. Малката сграда помещава няколко големи постройки, включително театър „Но” (традиционен японски театър – съчетание между драма и танц, сюжетите често са базирани на литературни произведения) и чаена къща. На излизане препоръчвам да минете през градината, която е като същинско кътче от рая. В съвършения ѝ център има езеро, на брега на което е разположена къща. Постройката е скромна, но открита за посетители, които искат да си отдъхнат на по чаша чай и прекрасна гледка към спокойните води на езерото. В неговия басейн плуват малки рибки кои, известни още като брокатен шаран. Сред черните и червено-белите рибки има и златни, които може и да не изпълняват желания, но със сигурност биха хапнали бисквитите, които държите.

Освен заводи, музеи, небостъргачи, булеварди и магистрали, Нагоя има и още дворци, университети, увеселителни паркове с най-високите пързалки в света, аквапаркове с кофи, високи над 3 метра. До две години в града ще бъде изграден и тематичен парк, посветен на световноизвестното студио „Джибли”, с чиито филми са израснали не само японските малчугани, но и много други деца по света. Да, мога още много да говоря за скритите съкровища на Япония, но е най-добре, когато вие ги откриете сами.

Супер екзотично място (СНИМКИ)

Супер екзотично място (СНИМКИ)

Супер екзотично място (СНИМКИ)

Супер екзотично място (СНИМКИ)

Супер екзотично място (СНИМКИ)

Супер екзотично място (СНИМКИ)

Супер екзотично място (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво на японците

    17 2 Отговор
    Виждам че държавите в които исляма е забранен, вървят напред и нагоре и нямат стигане!

    Коментиран от #7

  • 2 Pepars

    2 14 Отговор
    В супер модерна Япония ядътперки от акули, кигове, делфини в супер модрна Япония гледат кучета и котки в аквариуми и ги хранят и чистят през разни дупки в супер модерна Япония има най- много канибали и в супер модерна Япония осакатяват дръвчета и ги правят минятюрни!!!

    Коментиран от #3

  • 3 Овчарчето

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "Pepars":

    А знаеш ли в коя държава е нормално с козите? Да се преместя там че много ме бъзикат на мегдана у село!

    Коментиран от #4

  • 4 Pepars

    2 11 Отговор

    До коментар #3 от "Овчарчето":

    В Япония ще ти хареса там са уроди като тебе!

    Коментиран от #5, #9

  • 5 Овчарчето

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "Pepars":

    Нещо по-наблизо нямаш ли? Много път до там! А и незнам козите там дали са качествени!

    Коментиран от #6

  • 6 Pepars

    1 3 Отговор

    До коментар #5 от "Овчарчето":

    Може и да се намери нещо на близо точно като за теб Делиормана ще играеш хоро само на тъпан!
  • 7 Гост

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "Браво на японците":

    И в България беше забранен, и какво от това, България винаги е била последна във положителните статистики, и винаги първа в отрицателните! На българина винаги НЯКОЙ му е винован, за да оправдае собствената си НЕКАДЪРНОСТ!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.