Last news in Fakti

8 Май, 2020 09:21 14 517 11

Пазарът на имоти в по-малките български градове

  • жилища-
  • сделки-
  • градове

Рекорден брой сделки с имоти в Дулово

Пазарът на имоти в по-малките български градове - 1
Снимка: М. Богданова ©

Миграцията от по-малките към по-големите български градове, както към София и чужбина е основният фактор, който влияе върху търговията с жилища. Безспорно тук се причислява вече и факторът с пандемията от коронавирус. Тя допълнително усложни и без това трудния пазар в сектора на недвижимите имоти в по-малките градове. Данни на Агенцията по вписвания показват, че в 13 български града се наблюдава спад в сделките с над 20% през първото тримесечие на текущата година, а в други 7 понижението е между 15% и 20%. Най-лоши са данните за Исперих и Чирпан, където са реализирани с 27% по-малко имотни сделки. В Сливен и Раднево спадът за разглеждания период е 25%, а в Карнобат, Самоков, Велики Преслав и Перник е между 23% и 24%.

Понижение от 19% има и в Шумен, Гоце Делчев и Ихтиман, докато спад от 18% е отчетен в Оряхово, Ботевград, Каварна и Радомир.

Останалите градове с двуцифрен спад в сделките с имоти са още Козлодуй, Горна Оряховица, Елхово, Средец, Кубрат, Силистра, Бяла, Враца, Елин Пелин, Пещера, Троян и Тервел.

Градове, в които търсенето на имоти за първото тримесечие на годината е по-високо, спрямо година по-рано, също има. Такива са например Дулово (+63%), Тутракан (+43%), Велинград и Кюстендил с ръст от 24% и 23%, както и Балчик, Девня, Смолян, Костинброд, и Левски, където статистиката отчита повишение от 10% до 13%.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Eeee

    93 5 Отговор
    Какво търсене и от кого,всички гурбетчии се прибраха.Хората мислят за физическото си оцеляване а не за имоти.
  • 2 Наблюдател

    98 1 Отговор
    Някъде може да регистрират и ръст със 100 % от 2 на 4 сделки.
  • 3 Гост

    98 4 Отговор
    Рекламата на гладните брокери става все по-агресивна, а те - все по-гладни.
  • 4 Стефан фарашев

    87 2 Отговор
    Цените са толкова надути, че не е истина по-евтино жилище можеш да си вземеш в Брюксел отколкото в София. А каква е разликата в заплатите в пъти . За другото сами си правете изводи. Алчността на някой е безгранична спрямо стандарта в България цените са космически да не говорим, че за една и съща стока ние в България плащаме повече защо ли?
  • 5 Вирос

    48 4 Отговор
    И нито дума за спада в големите градове - София, Пловдив, Варна....когато има покачване с 2-3% ще напишат 5 статия. Сега траят мършите, ама са много прозрачни :)
  • 6 Тра-ла-ла

    25 2 Отговор
    При мене има 100% спад на продажбите тази година и 100%ръст на строителството,защото продадох апартамент миналата и построих къща тази година! Да живей статистиката!😂😂😂

    Коментиран от #7

  • 7 Тра-ла-ла

    7 3 Отговор

    До коментар #6 от "Тра-ла-ла":

    За другата година прогнозите да за 100% спад на строителството и без промяна в продажбите.
  • 8 Велинград

    24 1 Отговор
    Какъв ръст във Велинград бе,то от 2 месеца няма кой да те напсува камо ли 24% ръст на сделките.Няма разберете в момента е адски трудно да продадеш един апартамент.
  • 9 Горчо

    15 4 Отговор
    За малко да се нанижа на скапан апартамент,добре,че изчаках.Ще изчакам още малко за място и ще си направя къща.Писнало ми е от ненормални съседи
  • 10 Jack Western

    10 5 Отговор
    Не мога да си обясня по принцип кой би купил апартамент в малък град ? Единствено в София, Пловдив, Бургас и евентуарно Варна има смисъл и то ограничен. Единствено поради липсата на физическо пространство. В нормалните страни нормалните хора живеят в къщи, на широко. Не коментирам жълтурите или комунистическите територии.

    Коментиран от #11

  • 11 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "Jack Western":

    Съвременните селянки,дошли у градо да стават звизди, ги мързи да метат двор и да шетат къща. Те се курдисват на мезонет на центъра и са вече столичанки.