Last news in Fakti

17 Май, 2020 11:10 3 796 25

Застрояват екоплаж в Иракли?

  • иракли-
  • застрояване-
  • бургас
Застрояват екоплаж в Иракли? - 1
Снимка: БГНЕС

Любители на дивото къмпингуване се обявиха срещу проект на собственици на терени над екоплаж Иракли. Той предвижда изграждането на къмпинг в защитената зона. Прокуратурата в Бургас се самосезира по случая и е възложила проверка на екоинспекцията и строителния контрол, както и на кмета на Община Несебър.

Васил Илиев прекарва лятото си всяка година на палатка в местността Иракли. Пристигнал с приятели миналата седмица и заварил терена в защитената зона ограден. "Притеснява ме, че ако започне веднъж първият бетон, излее ли се, оттам ще започне все повече да се строи", казва той, цитиран от БНТ.

Въпреки че все още няма наредба от Община Несебър, която да разрешава изграждането на къмпинг, собственикът на имота вече е поставил цистерни за вода.

Собствениците на терени твърдят, че имат пълното право да оградят имотите си, защото всяка година летовници разпъвали палатки и каравани нерегламентирано върху земите им. Въпреки че не им влиза в задълженията, те са поставили табели и са направили алтернативен маршрут до плажа.

"Обозначили сме нашите имоти и сме ги почистили, каквото е нашето задължение като собственици на имоти", казва Ивайло Радков, представител на собственик на имот. "Този достъп не е задължително да бъде с автомобил. Трябва да има пешеходен достъп, за да може хората да отидат да плажуват културно с кърпа и чадърче", обяснява Димитър Канариев, Национална асоциация "Българско Черноморие".

От Окръжната прокуратура в Бургас са възложили проверка дали има незаконни действия по заграждането на гората в защитената зона Иракли.

В интернет тече и петиция против маркирането на частна собственост, която вече е събрала над 6000 подписа.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕКОТО

    17 3 Отговор
    В тази държавичка парите са на първо място на кой му трябва природа! От как са тези в управлението на държавичката Иракли се застрои изникна селище с къщурки непосредствено зад плажа и заведения изникнаха преди 10 г беше само 1 на пътя вехтото където кебапчетата бяха 0,70лв!

    Коментиран от #3

  • 2 Йозеф

    24 8 Отговор
    Частната собственост е неприкосновена. Тези интернет петиции нямат абсолютно никаква тежест. И да, нормално е да оградиш имота си, за да не могат всякакви хора да си опъват палатки и да копаят отходни дупки където си искат.

    Коментиран от #8, #16

  • 3 Чорньо Панамеров

    5 8 Отговор

    До коментар #1 от "ЕКОТО":

    хасмокар трол долен

    Коментиран от #7

  • 4 Варвари

    9 4 Отговор
    с варварско отношение към страната ни в името на парите !
  • 5 собственици

    12 7 Отговор
    Собствеността е неприкосновена - това го знаят даже в хамериканските щати и в германистан. Даже в щатите ако влезеш в чужд имот собственика може да те цапне с лопатата. За какво е тази врява за Иракли ? Нещо ценно ли има там - нефт, диаманти ?

    Коментиран от #6

  • 6 Чорньо Панамеров

    0 5 Отговор

    До коментар #5 от "собственици":

    а руснаците какво знаят ?
  • 7 ЕКОТО

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Чорньо Панамеров":

    Чуранте мосте анде гърлесте кокалар!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Лекар БГ

    16 1 Отговор
    Би трябвало да има единични,малки парченца,плажове и дива природа от национално значение.На фона на всичкото бетон,чадъри,не дотам чисти безбройни капанчета по плажа.
    КОЛКО МИЛИОНА,от наше име,плати ББ на Гергов за едната прословута"Дупка"?!Над 46 май бяха.Далеч по-нормално би било,да се платят от наше име,едни пари за откупуване на частна собственост.По минимума,останал на Корал-Кумкашла,Иракли,около Шабла и Синеморец.Така щото,следващите поколения българи,да имат и елементарна предства,що за невероятна природа е ИМАЛА нашата Родина.Толкова е простичко-изкупуват се,оставят се в този си вид,поне частичка от едно време.....Изроди!
  • 10 Йозеф

    7 5 Отговор

    До коментар #8 от "Бесен Язовец":

    Първо, имот може да придобие всеки, от реституция или от Община, след като го закупи. Без значение дали е било 90 или 2010 година. Надлежно издаден нотариален акт удостоверява собственост. Собствениците са в правото си. Без значение колко шушляка искат да къмпингуват в имота им, да минават през него или да пускат петиции.

    Коментиран от #12

  • 11 Гост

    10 2 Отговор
    В тази държава не разбраха как се строи и какво трябва да се запази.Нека си са собственици,но държавата трябва да вкара ред.Забранена за строеж зона значи забранено.И коментари и тълкувания не се допускат.Терените остават такива.За съжаление хората на власт се интересуват само от пари.
  • 12 Бесен Язовец

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "Йозеф":

    Реституция с клетвени декларации и точно там при Иракли всичко е с клетвени деклатации явно не си ходил и хал хабер си нямаш за какво става дума!

    Коментиран от #13

  • 13 Йозеф

    7 5 Отговор

    До коментар #12 от "Бесен Язовец":

    Ходил съм, нищо особено. Ако имате доказателства за декларации с невярно съдържание, на база на които е придобит имот - има прокуратура, представете материалите там. Иначе всичко е празни приказки.
  • 14 фънки

    1 0 Отговор
    http://www.desant.net/show-news/44718

    Коментиран от #15

  • 15 фънки

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "фънки":

    https://www.flagman.bg/article/79461
  • 16 Йоско

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "Йозеф":

    Ето го собственикът

    Колегите снимали репортаж от поредното изливане на бетон край брега
    Репортерски екип на СКАТ ТВ стана жертва на самозабравилия се син на най-големия инвеститор на Иракли – скандалноизвестният Добрин Иванов. Той налетя с АТВ върху колегите Димо Иванов и Мария Пенева, докато подготвяли репортажа си по сигнал, че отново се излива бетон и се разраства строителството на обекта - луксозно вилно селище от затворен тип.

    Синчето буквално е опитало да прегази оператора Димо Иванов.

    Коментиран от #21

  • 17 Всички

    3 1 Отговор
    Са в нарушение, и тези заграждащи имотите си, които са в натура 2000 и нямат разрешение за ограждане, както и ежегодните посерковци, които дрискат в чужди имоти и правят диво или по-скоро "дивашко" къмпингуване.
  • 18 Имот

    6 3 Отговор
    Това със собствеността трябва да се промени.
    Селянина Желю направи голяма глупост.
    Сега за да не стават проблеми, след като по някакъв начин някакви тарикати са придобили собственост върху ливади и гора , трябва да си останат ливади и гори без право да влиза в регулация и без право за строителство. И да има достъп с коли до плажа.
  • 19 Соб

    9 3 Отговор
    Всякакви тарикати се сдобиха със земи.
    Не е редно да има вечна собственост. Наем до 30г ок , но не и вечна. Земята е обща. Някой като се е родил богат или е успял по някакъв начин да придобие земя , защо трябва да има повече права от другите. Земя за жилище до някаква квадратура ок, но всичко друго под наем от държавата . Така един богат индиец ако дойде и може да си купи половин България, дали е добре???
  • 20 Земя

    5 4 Отговор
    Наимотиха се всякакви неизвестно как.
    Всичко отчуждено беше компенсирано.
    Това със връщането на земята е измама.
  • 21 Йоско

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "Йоско":

    Синът на бизнесмена Добрин Иванов – Иван, е известен със скандалния си нрав. През май 2015 г. той нападна с АТВ-то си екип на телевизия СКАТ
  • 22 собственици

    2 2 Отговор
    Значи в Ирландия и Франция има собственост върху земята от поколения и някои площи са частна собственост на повече от 100 години. И това не устройва някакви хора в България ?
  • 23 комшията

    2 4 Отговор
    В белите държави къмпингите са платени. Затова всеки къмпингуващ трябва да си плаща прастоя. Възмущават се само тия, които си мислят, че всичко им е безплатно, както при соца.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ъъъъ

    1 0 Отговор
    Интересно е да се разследва тия собственици от къде са наследили или купили земите! Да се обяви мястото за екозона и да се премахнат оградите. Като немогат да строят ще направят някоя друга заменка с общината