Last news in Fakti

1 Октомври, 2012 14:10 62 357 175

10-те най-тузарски имоти за септември 2012-а

  • imot.bg-
  • лукс-
  • жилища-
  • цени

Нови луксозни имоти излязоха на пазара през септември. Повечето са в района на новите станции на метрото. Така например, в непосредствена близост до метростанция „Джеймс Баучер” е обявен за продажба огромен многостаен апартамент срещу 855 440 EUR. В началото на активния сезон част от собствениците на луксозни къщи в и около София също започнаха да ги оферират. Сред по-атрактивните имоти е къщата на Наско Сираков и Илияна Раева, разположена в Драгалевци. Имотът е с разгъната застроена площ 920 кв.м, а офертната стойност 4 300 000 EUR. На някои софийски централни улици рядко се появяват обяви за продажба на имоти. Такъв пример е ул. „Иван Вазов”, където в момента се продава къща на цена 849 000 EUR.
 

1. Лозенец (София) – 855 440 EUR (виж повече)

Панорамно жилище до новата метростанция „Джеймс Баучър” в столичния квартал Лозенец. Многостайният апартамент се намира на 10-тия етаж и е с разгъната застроена площ от 629 кв.м. Разположен е на три нива. Настилката в имота е от гранит. Остъкляването е изпълнено с ниско емисионни стъкла с висока степен на UV защита.

2. Созопол (Бургас) – 995 000 EUR (виж повече)

Луксозно обзаведена 4-етажна къща с площ 300 кв.м. Имотът се намира на самия бряг на морето в старата част на Созопол. Към него има добре подържана градина от 100 кв.м, от която се влиза посредством римска стълба на партерния етаж, където има веранда с джакузи и сауна с изглед към морето. Холът се намира на второто ниво, а на третия етаж са разположени спалнята и кабинета, които са с южно изложение. Къщата разполага с автоматичен генератор, асансьор, охранителна система за сигурност, слънчеви колектори.

3. Център (София) – 975 000 EUR (виж повече)

Апартамент от 280 кв.м с уникална гледка към храм паметник „Ал. Невски”, Руската църква, историческия център на София и планина Витоша. Сградата е с 24-часова жива охрана. Всеки апартамент се намира на отделно ниво. Многостайният имот е добре поддържан и със запазени уникални елементи от общите части.

4. Драгалевци (София) – 4 300 000 EUR (виж повече)

Стилна къща с разгъната застроена площ от 920 кв.м в Драгалевци. Към имотът има прилежащ терен от 5000 кв.м. Изключително висок клас на архитектура, градеж, парково строителство и обзавеждане. Страхотна панорама и огромен и много добре поддържан парк в перфектно състояние.

5. Местност „Свети Никола” (Варна) – 2 580 000 EUR (виж повече)

Нова къща в местността „Свети Никола” с площ от 860 кв.м. Имотът разполага със слънчеви колектори за топла вода, водно подово отопление, централна климатизация. Къщата е с 24-часова жива охрана и цялостна вътрешна охранителна система с видео наблюдение във всички помещения. На първо ниво са разположени огромен хол с трапезария и кухненски бокс. Спалните се намират на второто ниво, а на третия етаж е разположена фитнес залата и огромна тераса с панорамна уникална морска гледка.

6. В.з. Киноцентъра (София) – 1 560 000 EUR (виж повече)

Пететажна тухлена къща във вилна зона Киноцентъра. Имотът е с разгъната застроена площ от 1350 кв.м. Общите части на имота са от гранит и ковано желязо. На последния етаж има 360-градусова панорама, джакузи, барбекю, шатра и шезлонги. Къщата разполага със шест подземни гаража и три надземни паркоместа.

7. Център (София) – 1 280 000 EUR (виж повече)

Къща с площ 600 кв.м в центъра на София. Всяка стая е с климатици, PVC дограма, алуминиеви радиатори. Имотът разполага с един надземен гараж, подземен гараж за три автомобила.

8. Морска градина (Варна) – 695 000 EUR (виж повече)

Мезонет от 400 кв.м в Морската градина на Варна. Сградата е с модерен дизайн и собствен красиво облагороден и аранжиран двор. Невероятна морска панорама. Жилището е обзаведено с дизайнерски мебели.

9. Център (София) – 849 000 EUR (виж повече)

Къща в центъра на София, на ул. „Иван Вазов”. Имотът е подходящ за реставрация или изграждане на нова сграда. Прилежащият към къщата терен е 450 кв.м. Плътността на застрояване е 60%-80%, а КИНТ е 3.5-5.

10. Център (Пловдив) – 1 045 600 EUR (виж повече)

Четириетажна нова сграда с разгъната застроена площ от 1307 кв.м. Разположена е в центъра на Града на тепетата. Разполага с 8 апартамента и две кафенета.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пиетро

    7 2 Отговор
    Не ви слуша главата вас... за купчина тухли и въздух искате колкото за цяло село къщи. За тези пари ще си купя чуден имот в Швейцария.
  • 2 руснака

    6 0 Отговор
    №5 се продава от години и няма да се продаде скоро на тази цена. мястото е кофти - над пътя за евксиновград, на нагорнище, път до къщата е разбит, малък парцел. а и дизайна на къщата е за "ценители" на подобна архитектура. Ако къщата беше ПОД пътя за златни и с 3пъти по-голям парцел, тогава щеше да си заслужава парите
  • 3 Брокер

    8 0 Отговор
    Те тези обяви всичките са от пантивека.
    "Новината" също се появява вече за стотен път.
    Ако си намяте работа, просто си намерете нещо друго смислено за правене :)
  • 4 гост

    4 0 Отговор
    Къщата във Созопол най ми харесва:)
  • 5 Иван Иванов

    0 5 Отговор
    8,9 и 10 не са за тази класация! Нищо тузарско не виждам в тях, а иначе номер 6, къщата в киноцентър е моя фаворит!
  • 6 The Bear

    4 2 Отговор
    Луда работа! За тези пари се купуват много по-хубави сгради (като проект и цветово оформление), в много по-хубави кътчета в нормални и привлекателни държави..... В наща Бойковина има само определен кръг идиоти с пари, които биха се бръкнали с такива суми за такива имоти.....
  • 7 клм

    5 0 Отговор
    Ако имах тия пари нямаше остана и минутка в тая абсурдна държава
  • 8 *****ВИП *****АМГ

    3 5 Отговор
    tezi qki vip imoti ne sa za vas a za bogatite tarikati kato men deto sled uspeshen biznes den i specheleni milioni vuv valuta se kachvame na amg-to i s eleganten djentulmenski drift parkipame v ogromniq garaj v kojto ima chasten samolet i vertolet gotovi da otkarat vajniqt vip chovek na sreshti s ministri i prezidenti na vas preporuchvam panel s lamarinwn garaj v trevata

    Коментиран от #40

  • 9 Тишо

    3 1 Отговор
    За тия пари човек може да си купи перфектна къща в Калифорния. Кой е луд да купува в бг-то??
  • 10 слушам и не вярвам на очите си

    4 1 Отговор
    какви са тези 2,3 та и 4 млн евро ??? това за държава с икономика като БГ е аобсолютно нереално. та за тези пари погледнете какви палати във Малибу- САЩ точно до океана може да си купи човек и пари да му останат. или във Френската ривиера и на свет други световно признати места. какво си казвате- имам имот за толкоз и толкоз милиона. е стрували реално толкоз тоя имат, който е в София-най-бедната евростолица и от вратата ти на 200-300 м има катуни и разбити улици.
  • 11 сметалото

    4 0 Отговор
    Да, но в чужбина кой ще забележи глупавите тарикати, при положение, че всички около тях имат 10 пъти повече :)
  • 12 трезво мислещ

    4 2 Отговор
    Пране на пари майка,щот нема друг начин.А иначе за реални неща в една нереална държава не можем да говорим.Е тва сме ние Абсурдистан.
  • 13 dockera

    5 0 Отговор
    ейййй тоя ВИП АМГ не спре да мечтае и да влиза в някви филми :)
    освен да ти се смеят друго няма какво да постигнеш :)
  • 14 ха ха

    4 0 Отговор
    Тоя Вип Амг е страшен смешник който няма 2 лева в джоба
  • 15 Denkisa

    2 0 Отговор
    Тоя AMG е егати комика браво , продължавай в същия дух!
  • 16 куку

    2 0 Отговор
    Отлита на среща с министри? Най вероятно с министъра на здравеопазването....
  • 17 1111

    1 3 Отговор
    Голям сеир...Ганьо,който твърди,че не може да си позволи дори салам ,,Камчия,, видимо има отношение/критично/ към имотите които леко се различават от неговите...Мисля,че повечето коментиращи са пропуснали доста възможности,но никога не е късно човек да промени нещо,стига да поиска.За мен е необяснимо,че статията е разгледана 20 000 пъти!?!?! Нали никой,никога и по никакъв повод повече нямаше да се интересува от имоти!?!? Май е дошло време за продажби...
  • 18 куку

    1 2 Отговор
    Определено,1111....и кусури намират; Малък бил парцела,архитектурните решения са малко нестандартни....все такива работи, ами не купувайте в края на краищата, никой не ви е опрял пистолет в главата?????
  • 19 Тато

    3 0 Отговор
    Въпроса е, че всичките тия "кусури" са съпоставими с цената.
    Ако подобен имот се продава на реална стойност с реална (разбирайте - нормална) печалба - няма проблем, нека си има кусури. Но да се продават кусури на цената на перфектен имот В ЧУЖБИНА, е слабо казано несериозно :)
    Някой май превърта едни милиончета....
  • 20 Марто

    2 0 Отговор
    Тия цени са неистински и хората искат просто дали някой ще клъвне на кукичката. Извинявайте ама за 4 000000 евро ще дигнеш невиждан палат и то не в центъра на мизерния град, а в някое много китно местенце!!!
  • 21 куку

    1 3 Отговор
    За неразбралите, отново повтарям. Никой не иска от вас; Нито да /кълвете/, нито да купувате? Свят широк, имоти премного......само пари да имаш?
  • 22 1111

    1 2 Отговор
    Видимо собствениците са се опитали(и са успели в голяма степен..според мен) да постигнат някакъв уют в своя ДОМ...Дом,защото никой спекулант с имоти няма да вложи такива материали(включително кичозните) в имот който има пазар м/у един файтон хора.Изграждането на един дом е свързано с много емоции и те обикновено са включени в цената(поне в началото) Истинската стойност на имотите идва от района и земята(парцела)...възможностите които ти дава добрия парцел в бъдеще е разковничето на добрата сделка...

    Коментиран от #26

  • 23 Тато

    2 0 Отговор
    Именно за това подобни имоти в България едва ли ще се продадат скоро, ако изобщо се продадат някога..... Свят широк!
  • 24 Ненормалник

    2 0 Отговор
    Ще умра от смях..... Един квадратен метър от къща на брега на помийната яма Созопол струва над двойно повече от къща в полите на Витоша :)
    В същото време, къща на Цар Борис, точно до трамвая, за да е пълен комфорта и луска, струва почти колкото двойно по-голямата къща в полите на Витоша :)
    Тия хора в кой свят живеят.....
  • 25 Реди

    1 0 Отговор
    Миленче, мила, оправи си заглавието - имотА ;)

    Коментиран от #27

  • 26 The Bear

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "1111":

    Нещо математиката ти куца, пич Ми в имота нали пак са вложени средства заради земята (парцела) и района бе - те се събират с тези които са вложени за материалите. Пък и какви възможности дава мястото в България занапред бих искал да знам ? Абе пич - я се събуди и се огледай!? След 15 години ромското население ще превъзхожда числено останалата част от популацията в България!? Кой ще генерира държавни пари, бюджет, бизнес, производство, търговия и т.н. - то държава не се знае ще съществува ли, той ми говори за възможности в бъдеще време
    А, и между другото домът не е място или сграда, домът е чувство - да го знаеш от мен! И не се продава и купува, а възниква у човека!
    И въобще е смешно като се говри за елит, хай-лайф и ВИП персони в нашата измислена държавица с грозно бъдеще....

    Коментиран от #36

  • 27 qwerty

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Реди":

    Заглавието, Уважаема госпожо или Уважаеми господине, не е грешно, за да се поправя. Успешен ден!
  • 28 Реди

    1 2 Отговор
    Господин съм.
    Ти 8-ми клас имаш ли?
    Смилам ти го - дано го разбереш.

    Тълковен речник:
    имот, много имоти, (два) имотА, м. род
    (тук отбелязва специално за теб - два, три, десет, 10-те имотА).
    1. Само ед. ч. Имущество, притежание на някого. Наследи много имот.
    2. Къща с двор или земя с постройки. Имам имот в града и имоти на село.
    • прил. имотен, имотна, имотно, мн. имотни.
    • Недвижими имоти. Земя или сгради, които са имущество на някого.
  • 29 kiril

    3 0 Отговор
    Питат Радио Ереван: - Как може да се преживее кризата?
    - С помощта на правилно подбрани антидепресанти.
    - По точно?
    - Пари, имоти, злато, диаманти.
  • 30 1111 do The Bear

    1 3 Отговор
    Прочетох поста си отново и не виждам да съм споменал цифри...по кои цени се смята земята/любопитно ми е/#по които си придобил терена(напр. през 1995год) #по цени в момента...#според строителните параметри на парцела,независимо какво е построено в момента в/у него и за колко пари...Колкото до това,че домът е чувство,съм съгласен с теб,но все пак човек трябва да има нещо към което да се привърже ...И последен въпрос: Колко струва един курник с 45кокошки,(които снасят по 30 яйца на ден) който е построен в/у 3дка в регулация,да речем в Бояна?
  • 31 avera na Vip AMG

    1 3 Отговор
    to4no taka vip amg taka si e - tva sa imoti v koito vliza vajniq vip 4ovekat zaedno s duzina manekenki
  • 32 куку

    1 2 Отговор
    Мечок, 15 години казваш? Верно ли говориш? И какаво ,значи имотите не струват,какво да правим тогава...да продадем всичко без пари и кой,където му видят очите. А, разбрах ти и аватара, това беше мечката на дядо ти нали? надявам се си запазил и гъдулката...гладен нема да останеш след 15г.
  • 33 ЙЙЙ

    1 0 Отговор
    abe vzemete da napravite obqvata visible kato q vkluchvate v statiata si ... 5. Местност „Свети Никола” (Варна) – 2 580 000 EUR (виж повече) , vij ama drujki, vij ti !
  • 34 bubblehead

    2 1 Отговор
    Другари , тия от вас които не харесват къщите тук да заповядат на аукциона за това лондонското , от съседната статия (дето не знам как да го нарека) от 7,8 м2 разгърната площ . Още не е продадено търтете натам не си губете времето тук. ха-ха-ха! . Няма лъжа няма измама реални 7.8 м2 и никакви тераси и стълбища и общи части .... ха-ха-ха! То идва верно доста по-тънко от тая къща в Созопол на брега. ( Между другото не мога да се сдържа от тоя коментар като гледам какви откачалки се въдят в България ... Начи на Каваците морето е по-чисто от Хавай, освен че на Каваците можеш и да влизаш вътре в морето, докато на Хавай никoй не го прави по ред причини ... ) .... и да верно на Малибу са много по-евтини от Созопол, мда верно е ... ха-ха-ха!
  • 35 куку

    2 1 Отговор
    Бабъл,нищо не разбираш! Най евтино е в Монако. Продаваш двустайния и си директно в Монте Карло....за един или два дни?

    Коментиран от #37

  • 36 bubblehead

    1 2 Отговор

    До коментар #26 от "The Bear":

    След 15 години ромското население ще превъзхожда числено останалата част от популацията в България!?

    ----------------------------------------


    Мечков, ходи се гръмни. Или по-добре лягай пред колелата на някоя циганска каруца ...
    Глеи са. Циганите емигрират още по-диво от българското простолюдие и до 10-тина години цигaнския проблем в България ще е решен , но ще има цигaнски проблем в Западна Европа. Защото днес тия нямат никакви защитни средства против циганията. Тук има много интересна тема... Наред с емигрирането на циганите в България вече се вижда и промяна на много цигани за добро - по-чисти по-учтюви по-възпитани , държат си децата за ръце и ги водят на плаж . Такова чудо видях в Бургас лятос.... Циганите стигнаха дъното на мизерията по тоя път по които вървят вече 20 години и някои решават да пробват друго ... естествени процеси на цивилизоване които ще доведат и до намалена раждаемост сред циганите. Аз знам че никoй няма да ме подкрепи в тия ми наблюдения защо у нас нищо добро не се акнолигйва дори дълго след като е станало очевиден факт но това се вижда през погледа на емигрант които си идва всеки две години в България .... Като разсъждавам така за циганите е верно че масата от българското простолюдие ще продължава да вижда по-добра перспектива да бере маслини в Гърция отколкото да се жени и ражда деца у нас и учи за софтуерен инженер в София да кажем ( средна заплата 2400 лева по настоящем и расте. днес го четох в Медияпоол. ) и тук нищо не може да се направи. Но както наши цигани отиват в Франция и простолидието в Гърция и Испания така тук ще дойдат маса араби, защо разликата между 1000 евро средна заплата ( в София след 5 години ) и арабския свят ще стане пропаст , която си струва да прекочиш на всяка цена. Тия процеи се виждат в централна Европа вече , но България е далеч по свързана традиционно с арабския святя и тук ще дойдат повече араби защо са си по като у дома... . Ако има нещо с което да се плащите атакаджиите е азиатско-африканско-руска атака. Глей кво става до 10 години. И пази боже в Русия да стане някои политически катаклизъм ( смятам че натам вървят) ще се изсипят у нас стотици хиляди руснаци на първо време тия с апартамантите по морето... Икономическата перспектива на България е най-меко казано умерено оптимистична с тая позиция на догонващи в обединена, мирна и богата Европа. И добрата икономическа перспектива ще пречупи и негативните демографски тенденции. Какво догонваме? Тоя въпрос си задавайте по-често когато разсъждавате за перспективата на България. Казвам умерено оптимистична за да не кажа чудесна че ще ви скандализирам веждите и ще луднете съвсем ....

    Коментиран от #45, #46

  • 37 bubblehead

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "куку":

    Кукав, знам аз знам и в Монако са по 30 000 евро ама не двустайния ами квадрата ... ха-ха-ха!
  • 38 куку

    1 1 Отговор
    Интересно? Толкова много /разбирачи/,ту парцела бил малък,ту архитектурата не одобряват, ту пътя до имота имало дупки и бил тесен абе все професионални коментари...от хора притежаващи нещо поне на същата цена/ако не и по скъпо/? Та защо няма нито един коментар за къщата на Сиракови????
  • 39 1111 до куку

    1 1 Отговор
    Ами както виждаш всичко живо реве ,,надолу,надолу,, и тайно се надяват някой да им се върже на приказките,ама нещо са се объркАли горките бездомници.Абсурдно е човек да има такова отношение към своя имот ...Сам да сваляш цената на собствения си имот!?!?!?! Извод: Платени драскачи и разни наематели,получили възможност да напишат нещо за чужди имоти...Жалка история..
  • 40 проф. Вучков

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "*****ВИП *****АМГ":

    Тоя човек пращи от скромност...
  • 41 Дилян Василев

    2 0 Отговор
    Моят фаворит 5. Местност „Свети Никола” (Варна) много готина къща и много готина гледка от къщата..
  • 42 bubblehead

    1 1 Отговор
    В Драгалевци е най яка. Абе тая къща да не е на Иван Костов откраднатите милиарди дето ги търси под дърво и камък нашенския тъпунгериат вече 15 години, а!? ха-ха-ха!
  • 43 varna

    0 3 Отговор
    ако си наказан да живееш в бг или си мазохист, единственото място където си струва да си купиш имот и да имаш малко по качествен живот е варна, ако може да се говори за живот в българия.

    Коментиран от #44

  • 44 sts

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "varna":

    v dragalevtsi e sobstvenost na Nasko Sirakov i Iliana Raeva :) mnogo e hubavo :)))
  • 45 The Bear

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "bubblehead":

    Е, балоноглавий! Както винаги по всяка тема си доста зле информиран, пишеш неграмотно, а разсъжденията ти са тихи писъци на закърняващ мозък у плямпало Въпреки това, имаш достойни за уважение прозрения, че който и чужд народ да направи инвазия тук, все си е страшно - защото всички евентуални възможности са от страни с много по-ниски от нашето развитие и стандарт. Но сглобяването на картинката ти се губи нещо, а !? Хайде няма да многословя, че много се ядосах - попрочетете малко данни изнесени от официални статистически компании в края на 2009г. и края на 2011г., поразходете се из циганските райони и махали в страната и големите градове, попроучете кога започват да раждат циганите, по колко деца имат и с кво се занимават, поупражнете малко елементарна математика (прогресии) и малко по-висша (вероятности), и сами ще очертаете долни и горни граници на цифрите в бъдещето.... Но понеже не е час по "Направи си сам" - можете да се доверите и на статистиките, които даже са по-меки от действителността Ако ми твърдиш, че циганин се интегрира и може да живее пълноценно - това не е правило, а изключение! А много цигани знам как живеят, ей! Така че, спри да лееш вятър то главата си, а попрочети малко Ама не - ти си на принципа "Чукча не читатель, чукча - писатель"....
    А на Куку-то ще кажа едно - явно и ти си някква гъба расла недорасла, под торта на крава росна трева пасла, ама глас надала да се изкаже, преди друга крава
  • 46 The Bear

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "bubblehead":

    .... да го размаже! Хабер си нямаш от ситуацията в много райони на България, момко! Мой близък приятел построи къща на 3 етажа в град в България (на 20 км от морето) преди 22 години, и за построяването и обзавеждането хвърли към 150-200000 долара, а сега я напуска, защото животът на семейството му е станал непоносим сред 90%-ното тъмно население, а белите не само че не се множат, а и измират или бягат от там. Та бели хора пари за тази къща не дават, а циганите знаят, че и без пари, скоро ще е тяхна, тъй като белите там са обект на непрекъснат тормоз, грабежи, насилие и т.н. И докато политическите партии се множат и развиват апетит към ромските гласове, те ще са толерирана и размножаваща се безконтролно част от населението. И тъй като информацията достига все по бързо до всички точки на света, да знаеш май няма да има много араби, китайци и руснаци поблазнени да се заселят тук.... макар че руснаците, които имат имоти тук, по официални данни от преди два месеца наброяват малко над 300000 семейства. По трима члена да ги сложим средно - ето ти близо милион..... А скоро наистина е логично да се случи катаклизъм в Русия, защото техните власти хептен се оакаха и върнаха страната едва ли не в късния робовладелски - ранният феодален строй..... (макар че там официално не се води да е имало робовладелски строй).... Аз също загубих къща с 1,5 дка. двор в Балкана - нищо не мога да направя, освен да ги избия, но нови ще дойдат в къщата, когато мен ме вкарат в затвора...
  • 47 bubblehead

    1 1 Отговор
    Мечков, ама ти още ли не си се отстрелял!? Абе тоя живот не си струва бе човек, абе ти си занеш най-добре то цигaнски пълчища атакуват от една страна от друга крадливи политици, от трета идат руснаците, от четвърта едни мутри те налагат като тъпан, абе това живот ли е !? Бърже свършвай с тоя живот!
    Казваш да хвърляме по едно око на щатитиката а ти бaино дали си обърнал внимание че тия страшните цигaнски пълчища според статистиката ( на която инак веждите не вярвате ама тука гледате да минете за много отвпорени тъй научно ... ) казва че циганите са под 5% в България. ( не че не са проблем и при 5% , но отново дай да не си слагаме въжето зарад тях а !? ) Освен това казва статиската че циганката ражда около 2.5 деца средно докато средното за България е 1.6 деца на жена ( българки, циганки и туркини заедно). Детската смъртност при циганите е ужасяваща за нормалния свят и е няколко пъти по-висока от на българите, рпи циганите има мнго го инвалидност и много от тях не оставят поколоение изобщо, циганите както казах емигрират дори повече от българите. Тука се очертава нещо като задача като за 9-10 клас, при тия начални условия се пита кога циганите ще я превземат България? И отговора е никога. Просто с тия демографски тенденции няма да е тоя век поне. За цигани се говори в "Под игото" пак са си 5% в България... За какво си се закахърил или вежда без кахър не може!?

    Коментиран от #55

  • 48 куку

    1 1 Отговор
    Хумористичния мечок, ползуващ всички статистики/стъкмистики/. Господин Мечок, тези писания и разсъждения вече отдавана препълниха всички форуми и не са актуални. Плюс това при последните поскъпвания на всичко, отново ли са виновни циганите? Способностите Ви на врачка, допълнително засилват съмненията ми относно вашия произход??????

    Коментиран от #56

  • 49 noname

    1 0 Отговор
    ъъъ да ударя едно рамо на Мечков, бива ли?
    В сектор здравеопазване съм - само на мои лични наблюдения се опирам. Съвсем не е висока смъртноста там - аз си го обяснявам че дечицата играят от съвсем малки голи голенички и босички навън от сутрин до здрач и се каляват. Ромите гледат на своите събратя с по-малко от 6 деца като на неудачници. За мен те са бъдещето на България. Сериозно ви казвам някога е имало траки- сега от тях няма и помен. След 200 годинки в бъдеща България, на цар Киро внуците ще има да цитират Дебелянов :). Така става като българката отглежда кучета и котета в апартамента и идолите на тинейджърите са на пайнера силиконките и онова грачещо недоразумение от учиндол

    Коментиран от #53

  • 50 1111

    1 1 Отговор
    Не страдам от никакви скруполи...Ще продавам имоти и на роми...Казваш,поне по 6 в семейство? Доста тухли ...
  • 51 куку

    0 1 Отговор
    Определено и сега имам един имот/наследствен/ заобиколен с чудесни роднини, бих ги обзавел с нови мургави комшии веднага, стига да имат необходимите средства.
  • 52 1111

    1 1 Отговор
    Ами както е тръгнало разни ,,разбирачи,, да ни дават акъл какво да правим със собствените ни имоти,то все на някъде нещата ще тръгнат...ама знае ли човек..Дали ще продадеш на ром,китаец или арабин все тая. А и не се знае дали не са по-читави от нашите калъфи,които обикалят с един сак дрехи от квартира на квартира..много са мобилни,да знаеш...особено преди изравнителната сметка за парното...Иначе са големи комити по форумите..

    Коментиран от #54

  • 53 bubblehead

    0 1 Отговор

    До коментар #49 от "noname":

    нонаме, благодаря за информацята. Но на база информация от агенция "една жена каза" изводи не правим. Инак за какво се бъхтат тия в статистиката!?
  • 54 куку

    0 1 Отговор

    До коментар #52 от "1111":

    Току що ми приреваха едни сакаджии и нагли дори, ако може без договор и регистрация в общината....аз съм бил на далавера? Добре че са, те да се грижат за моята печалба?????
  • 55 The Bear

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "bubblehead":

    Балоноглави-и-ий! дано си прав! Дано, дано, ама надали! Въобще не си в час момче! Пак не си в час! Както обикновено! Циганките следно с по 2,5 деца!?!? Иди се изакай момче, може да ти олекне на мозъка! И да родиш правилна мисъл! Ти май навън не излизаш, а!? По други улици освен твоята разхождал ли си се!? Нямаш идея за какво става въпрос наяве, а да го сравниш с цифрите които си цитирал едва ли имаш способност! Вбесяваш ме! Жена ми е лекар в Бърза помощ, където около 70-80% от случаите са цигани, които използват законовото положение да се лекуват в болницата за наша сметка без да са осигурени по пътеката през бърза помощ, а кръстницата ми е старша сестра в детско инфекциозно отделение, където от 14 легла минимум 13 са винаги циганчета - за деца осигуровки не се искат.... Няма висока смъртност между тях, живеят все по-дълго, а средният брой деца на жена са над 7..... Ама въобще не си в час - ъдрдорко компютърен И 1300000 не са 5% от 6600000, а близо 20% - би следвало да ми имате малко повече доверие в това - навремето съм бил отличник в математическа гимназия, после и във висшето.... Не целя да се заяждам, а набирам информация непрекъснато - така е както ви казвам... за жалост.... И би ли ми обяснил какво е това "вежда"!?

    Коментиран от #71

  • 56 The Bear

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "куку":

    А ти пишлеме, май имаш комплекс на тема произход, та във всеки коментар засягаш темата!? Ако имаш по-тъмна кожица не е проблем - циганин не е цвят, а начин на живот, но пък в нашия свят най-често съвпадат (случайно или не)! И актуалността на положението не е мода, която да премине - тя се губи при значителна промяна било в цифри, било в условия... Нещо се опитваш да подражаваш на някогоо (bubblehead), ама и това правиш нескопосно - не е нужно да напишеш нещо само и само да си се изказал, без да имаш конкретна мисъл или идея какво искаш да кажеш....
    А колкото и да не ти се вярва, на начина на живот на циганите и на търпимостта на властите се дължат поскъпванията на много стоки и услуги у нас, но нито имам време, нито ще има място да ти обяснявам икономическия механизъм и връзките - не са сложни, но очевидно не можеш ги направи....
    Що ли ти се връзвам на лапешките изхвърляния - някакъв ми се пени иззад екрана си, а аз му се връзвам! Живей си мизерния саксиен живот, яж филийките дето мама ти топли в микровълновата, но обърни сериозно внимание на развитието си, че един ден ще съжаляваш..... Обикаляй страната и наблюдавай, попивай, осмисляй, споделяй, прави връзки - всичко това се учи с времето, никой не се е родил научен, но пък не оставай винаги на нивото на което си се родил....
  • 57 куку

    0 0 Отговор
    Нервен ли си? Няма смисъл...! 1. Не имитирам никой,още по малко /бабъла/ не ми се отдава да съм толкова многословен. 2. Посочи точно, къде съм те засегнал на расов произход? Определено индивида споменаващ, по тъмният цвят си ти? 3. Конкретно знам точно какво изказвам като мнение, защото това е тема за имоти, а не за бъдещите процеси на разпределение и приръст, на населението в държавата. 4. А и явно по математика си бил добър, но литературата ти куца и то здраво...импликацията е предположение,но не заключение! Темата е за имоти с добра локация и висока цена, не за имота на твои роднини изоставен от тях и в последствие ограбен? А относно възраста,социалният статус и филиите си се объркал тотално. Каквото и да напишеш, сезираш само собствен опит и моментно състояние, нищо друго? И също не помня някъде да съм те обидил директно? Приятен ден.

    Коментиран от #58, #59

  • 58 The Bear

    0 0 Отговор

    До коментар #57 от "куку":

    От нервността наистина няма смисъл, но не мога да я преодолея, когато се натъкна на необосновани тези, изказани (написани) с рязък тон и защитени нелогично. 1. За имитацията - няма да коментирам - само ще отбележа,2 че коментарите ти винаги следват тези на бабъла като пригласящ клакьор. 2. Не става въпрос за конкретна обида към мен - не бих ти отговорил в такъв случай! За намеци за произход - чети си коментарите, ако не си ги спомняш! 3. Не намирам ясно мнение по темата в твои коментари - напротив, ти обсъждаш други коментари. Темата е за имоти, а коментиращите обсъждат оценяването им и перспективи на цените у нас - те от своя страна пък са пряко свързани с демографската и икономическата ситуация в страната и техните перспективи за развитие.... както с много други фактори, за чиито перспективи на развитие естествено можем само да предполагаме с по-малка или по-голяма вероятност, опирайки се на изнасяните статистики и пречупвайки ги през собственият си опит и виждания.... Примерът с имота на моя познат е един от многото, които са показателни за тенденцията на развитие на имотния пазар в немалко райони на България. 4. По математика съм все още добър, а за литературата - по-добре не се произнасяй, че не се хваща връзката ни с темата, ни с коментарите:) И извинявай, ако съм се заблудил относно възрастта ти - базирайки се на коментарите ти просто не може да се направи друго предположение! А социалния ти статус е нова тема, която не съм засягал - нещо бъркаш тер
  • 59 The Bear

    0 0 Отговор

    До коментар #57 от "куку":

    ... терминологията:))
    Хайде не се озлобявай, а обърни внимание на препоръките ми от предния ми коментар - за твое добро е!
  • 60 varna

    1 0 Отговор
    куку, понякога постовете ти мисля, че ги пише най повърхностния смешник в форима, балона.
    ти като го писа последния си пост, на колко ракии беше или прекаляваш с тревата дето я пушиш.
    наистина ли вярваш, че фактори като икономически, демографски и географски ( за някои само споменаването на балканите е додтатъчно) или това с което обикнивения човек се зблъсква всеки ден като курупция, бедност, мизерия , простотия и престъпност, нямат влияние на пазара на недвижими имоти особенно като се има предвид ,че това е една дълготраина инвестиция.
    напълно съм съгласен с The Bear, но всичко това може да се промени с едно добро управление,
    надявах се, че бг политиците след като се накрадът ще започнат да мислят и как да защитят откраднатото, но уви човешката алчност е ненаситна а българската води до самоунищожение.
    те не случаино изпращат децата си да учат в чужбина.
    хареса ми как плевнелие скичи като попарен за сирииските бежанци, че едни 500 000 от тях ще променят българия за винаги и тогава имотния ни президент ще се чуди какво да ги прави, тези имоти.

    Коментиран от #61

  • 61 куку

    0 1 Отговор

    До коментар #60 от "varna":

    Варна, откъде ти дойде тази глупост в главата, че си приличаме с бабъла? Контрирам мечката, защото се изказва неподготвен и дрънка едно и също. Определено; Нито съм злобен, нито пия...за пушене на наркотици съвсем не. Но, човек загубил имот поради своето бездействие и глупост не трябва да дава мнения по сайтове, а да се замисли? Защо стана така? Мечок; може разграбената къща да е била много хубава ама проблема не е в циганите а в Теб и района конкретно. Трябвало е ,да я продадеш отдавна след като не я подържаш. А и повтарям; Цената на имота основно е в неговото разположение към днешна дата! Другото са само сантименти и спомени.

    Коментиран от #68, #69

  • 62 bubblehead

    1 1 Отговор
    И би ли ми обяснил какво е това "вежда"!?

    ------------------------------------------------------------------------

    Отиваш до огледалото и се поглейдаш. Ако видиш една физиономия с предладаващо вежди еи това е вежда... ха-ха-ха! А щях да забравя ... циганките вече имат не по 7 а по 17 деца напоследък съвсем се усилиха да раждат....

    Коментиран от #67

  • 63 bubblehead

    1 1 Отговор
    Цената на имота основно е в неговото разположение към днешна дата!

    ---------------------------------------------------

    кукав, тая днешна дата е от как свят светува ... моята барачка я оцениха последно на 100К дървения и 500К земя ... не че земята е много ами е на правилно място. Пожелавам на всички да са ми съседи , само на Аксаковския не защото го пращам на по-лошо място, ще му липсва мъглата и вятъра в Ирландия ... ха-ха-ха!

    Аксаковски стана ли време за купуване в Ирландия? Някои разправят че узряла била!? Бая презряла изглежда еи, да не упущиш ... ха-ха-ха!
  • 64 1111

    2 0 Отговор
    Може би истинския въпрос на който трябва да си отговорим е: Колко цигани ще побере имот#4 ..(на Наско Сираков )?!?!
  • 65 куку

    1 1 Отговор
    Бабъл, Когато казвам /към днешна дата/ сезирам последните тенденции конкретно в София. Бояна и Драгалевци са ясни. Лоша инфраструктура, но хубава природа,която в случая е малко коварна и излиза доста скъпо? Какво имам впредвид; Склона на Витоша е северен и лятото е хладно и приятно, обаче зимата е много усойно и студено...и продължава почти 5 месеца. Нови локации придобиват все повече популярност и търсенето там вдига цените бавно. Но това са малки разлики за сега и общо взето си прав: Скъпото си е скъпо. 1111, Доста сган може да събере имението, ама няма да стане....ти знаеш защо.
  • 66 bubblehead

    1 0 Отговор
    куку, и на мен ми се щеше да объсжадаме такива подробности на тоя форум ама на от веждите сме още на основите едвам на АБВ сме още... ха-ха-ха!
  • 67 The Bear

    0 0 Отговор

    До коментар #62 от "bubblehead":

    И каква е връзката на "веждите" с темите из този сайт, че ги споменаваш толкова често? По-тъпи ли са от другите, нещо им липсва ли, или т.н.!? Не че спадам в тази категория, но не виждам какво е лошото да си такъв!? Нещо май стремежът да си интересен избива в неподходяща посока!? Говориш за "веждите" като за тролове или нещо такова гнусно и смешно!? Я, като пишеш тук се вземай в ръце и пиши като възрастен! Изкуственото ти самочувствие лъсва чрез лигавия маниер на писане, да знаеш!
  • 68 The Bear

    0 0 Отговор

    До коментар #61 от "куку":

    Хей, пишлеме! Пак дрънкотиш простотии! Главата не те слуша, ама съвсем! Ченето ти ше се откачи да плямпаш без да се вслушаш в никой друг и без да си напрегнеш ганглиите да помислиш за нещо! Казах ти - чети ми препоръките и спазвай реда им - ще ти е полезно - не се излагай повече! Де го чукаш, де се пука!? Не били компютри за Япония, ами върнати компоти от Зимбабве! Казах ти, че имотът не е мой, беше постоянно обитаван, не е могъл да се продаде, а циганите нападат и правят невъзможно живеенето в този град на бели хора - нищо не си схванал от това, или не можеш да четеш!? Или просто се заяждаш!? - чети бре, ако не помниш! Увно говориш за друг човек с друг имот! Ама явно не си излизал навън от вашия квартал, та да не знаеш какво се случва навред из България - София не е България, разбери го! И друго - за последен път пиша относно твой коментар, защото в писанията ти явно липсва каквато и да е логическа обосновка, връзка и опиране на факти или наблюдения, пишеш само напук на останалите и очевидно не си настроен за нормален коментар, а и мисленето не ти се удава! Неграмотен си на всичкото отгоре - знаеш ли значението на думата "сезирам"!? да не би да си искал да кажеш "визирам", или първата думичка ти звучи по-добре!? В българския речник дума "впредвид" не съществува - ти ли я въвеждаш? Живо си те представям разкрачен пред компютъра, дърпаш си ластика с едната ръка, бъркаш си в носа с другата и си лапкаш съкровищата, мазен пърхут пада от ч
  • 69 The Bear

    0 0 Отговор

    До коментар #61 от "куку":

    .... от чорлавата ти глава, ама ти си тропаш по клавиатурата и не ти пука на кифича, че плямпайки такива несвързани мисли и твърдения се излагаш пред нормално мислещите и по-информирани читатели! Но - говори, говори - нека да става ясно с какви тикви е пълна земята ни ! акъл не се вкарва така! Обречен си такъв да си останеш - не съм способен с няколко коментара да ти събудя мисълта, ако имаш такава! Нямам повече думи!
  • 70 AXXX

    0 1 Отговор
    Ооо, имотният пазар еволюира?... Дискусията задълбава най-яко покрай тузарските имоти? Браво, браво, нещата се развиват естествено, дето се казва…
  • 71 AXXX

    0 1 Отговор

    До коментар #55 от "The Bear":

    „И 1300000 не са 5% от 6600000, а близо 20% - би следвало да ми имате малко повече доверие в това - навремето съм бил отличник в математическа гимназия, после и във висшето....”
    =======
    Мечо, като „набираш информацията”, да не би да ти пречат веждите, та не си я донабрал до реалната?
    Населението през 2011 е 7 364 570, а не 6,6 млн. Ромите са 325 343, а не 1,3 млн, което е точно 4,9%, а не 20%.
    Тя, информацията за населението, се набира от НСИ-то. А от гората – само дренки и къпинки. Нещо си ги объркал този път май?
    Нищо, случва се и на отличниците. Само че те го приемат по-тежко...

    Коментиран от #72

  • 72 The Bear

    0 0 Отговор

    До коментар #71 от "AXXX":

    Аххх-чо, 325343 може да са циганите само в София, момко! А София, както казах не е България! Идея си нямаш за числеността на циганите в България - ама идея си нямаш! А цялостното население на България отдавна е под 7000000 - както и да е - не мога да го докажа, нито ти можеш доказа своето твърдение, нито някой въобще може да докаже нещо - статистически данни колкото искаш, но всеки си избира на какво да вярва. Аз като ходя из страната, не вярвам на цифри като посочените от теб - особено за числеността на циганите - там грешиш в пъти! Но седейки си само в Софето, ходейки само по купони на определени местенца за отбрани личица - няма как да усетите какво става наистина. Аз минавам из райони (макар много рядко), в които в продължение на 30-40 км път минаваш през няколко села и бяло лице не можеш да видиш, има много селища с цигани - кметове, въобще числеността която си посочил я има само в Бургаска област бе, пич! Ами ако отидеш в северозападна България - ще се хванеш за главата - че и там обикновено белите са подтискани и физически и финансово от циганите. ..... Вярвай на когото искаш - твоя си работа - ядосвам се, че заблудените като теб са страшно много хора водещи "обезопасен" живот в София и по специални места, а докато това е така, никой никакви мерки няма да вземе срещу грозящата ни опасност.... Ама спирам вече - то ще се бяга навън - ясно е - не за пари (имам все още печеливша фирма, жена ми е лекар - справяме се), а за нормален живот - не

    Коментиран от #84

  • 73 куку

    1 1 Отговор
    Aхххх, как мина операцията за смяна на пола? Надявам се, си добре! Мечока съвсем размести мозъчните центрове? Мечок; Използувам архаични думи и изрази,вярно но това се дължи на ограничено упражняване на езика, дълго време. Ти се захласна с тези цигани и досаждаш на целия форум! А и никой мисля не те е питал; ще емигрираш ли,какво работи жена ти....и т.н? Определено занимаваш всички с битовизми. А за неграмотност погледни постовете на варненския, после ще говорим.

    Коментиран от #74, #83

  • 74 varna

    1 0 Отговор

    До коментар #73 от "куку":

    еййй много учители по български се сабраха в този форум, куку и ти ли бруте.
    само незнам какво търсите тук, това е форум за имоти а аз още не съм чувал за учител да си купи имот.
    че вие ако влезете в англииски форум ще си помислите, че си пишат на марсиански, а в нашите все се бият в гърдите кои пише на по български от другия.
    трагедията е, че за останалите 7 - милиарда на планетата все едно говорите на неарденталски, а аз българия съм я напуснал преди 15 години и единственно използвам български да пиша в този форум а и повечето ми постове са от мобилния.
    а виждам, че AXXX се е върнала от село, стои по дълго, че безина скъп а трябва да копае два двора.
    копай, копаи да ти доиде акъла, а от имоти нищо не разбираш.

    Коментиран от #85

  • 75 bubblehead

    2 1 Отговор
    Берчо , верно е че досаждаш с тия цигани. Глеи са циганите са много видими щото са изсипани без работа на улицата , ако пък имат работа е да са по улиците пак и да ги метат, децата им не ходят на училище, къщите им са порутени и се набиват на очи. Но инак колко цигани си виждал на плажа в Созопол, в университет, на рок концерт... не се объркваи перпективата им на масата от младите цигани са 3:
    1. Емигрират на запад. Поне половината ще го сторят в следващите 5-10 години и нищо не може да ги спре.
    2. Очовечават се в Булгария. Около четвърт ще го сторят и следващо им поколоение ще се обижда да го наречеш циганин...
    3. Затъват в наркомания и по затвори ( още затвори се строят в България в момента защото са препълнени ... ) и не остават поколение

    и 4 остават малко за колорит в българското общетсво... За къде сме в Мангалия без циганите нъл тъи? ха-ха!
    Кои от тия фактори и процеси ти изглежда като катастрофа. Само след 10 години по същество циганския проблем у нас ще е решен и в България популацията ще се кротне на около 6.5-7 милиона и почват да идват арабите... . А междувременно днес чета че липсвали детски градини за 13 000 деца в София... Не откачаите в черногледството си веждите за да виждате поне релноста дори да не я разбирате...
  • 76 bubblehead

    2 1 Отговор
    На Аксаковския най-малкия му проблем е правописа. Толкова малък проблем е че не съм се сетил да го бъзикам дори...
  • 77 куку

    1 1 Отговор
    На варненския само това му е проблема, бих казал. Иначе е хитрец, и точно надушва накъде духа вятъра и постоянно слухти за нещо ново от, което да вкара парички в джоба!

    Коментиран от #78

  • 78 The Bear

    0 0 Отговор

    До коментар #77 от "куку":

    Абе явно не схващате връзката на състава на населението с темата за имотите, ама то времето ще покаже. Ако сме живи и здрави след 10 години, да се чуем пак, та да видим кой крив, кой прав. Аз лично ще се радвам много ако предположенията ми относно циганите, безработицата и имотите не се сбъднат в този им вид - дано, ама надали.... Хайде останете в мир с обърканите си глави....
  • 79 varna

    1 0 Отговор
    The Bear нищо от това което предрича балона няма да се случи, той от 3 години предрича повишение на цените а те все надолу, а за циганите не може да греши повече, малко ми напомня на белите в южна африка като бях там ги чакаха да умрат от спин те не само, че не умряха ами станаха двоино повече.
    те комитата не можаха да се справят с тях и да ги образоват, че сегали когато държавата е много по слаба.
    те обаче направиха една огромна грешка, че накараха циганите да се установят траино на едно място, и за разлика от румънските цигани които емигрират за западна европа нашите си стоят и в наи добрия случаи ходят там за малко и се връщат за разлика от българите които кръв повръщат но назад не се връщат.
    за последните няколко години села в които имаше цигани останаха само цигани а в села които ги нямаше сега имат цигански махали.
    и куку престани с тези твои добри локации, какво значи това в бг, все едно да караш бял мерцедес в совето, излез малко навън да видиш добра локация.

    Коментиран от #80, #86

  • 80 куку

    0 1 Отговор

    До коментар #79 от "varna":

    Къде навън? По навън от това,което правя сега пък и последните 30тина години...на дали? София да,карам около 4месеца, Варна в скоро време...надявам се? Навън значи за постоянно, може би? Не мога, и не става. Трябва контрол върху имотите.....

    Коментиран от #87

  • 81 куку

    0 1 Отговор
    Варна, забравих да ти кажа за мерцедеса. Мога да си го позволя, но никога няма да го направя! Карам френски малолитражки, по понятни причини?
  • 82 bubblehead

    1 1 Отговор
    Аксаковски , аиде бе маина кажи да купуваме ли в Ирландия , че тука американците са тръгнали с едни пари ( дето го приказвах преди време и никои не го вярваше а днес казаха че безработицата падала с безпрецедентна скорост та става по-ясно кое и що.. ) кажи ти да купувеме ли или да стискаме още депозита от 10 000 лева, че много познаваш еи ... ба-ха-ха!
  • 83 AXXX

    0 1 Отговор

    До коментар #73 от "куку":

    А, куку, пола таман да го сменя, и гледам, Мечестия ми говори на "момко" и на "пич” - като на равен, така да се каже, та се отказах засега... Ако се окаже, че е и сексист, освен циганофоб, ще мисля пак как да вдигам тестостерона...кис-кис-кис.
  • 84 AXXX

    0 1 Отговор

    До коментар #72 от "The Bear":

    Мечко тревопасна, защо да вярвам на тебе повече, отколкото на НСИ колко са циганите?! Между другото, преди 10 години, на предишното преброяване, пак са били толкова (с 0,2% по-малко). На твое място, не бих разчитала на циганите да ми свалят цените на апартаментите, по-скоро бих се напрегнала да изкарам някой лев допълнително... Или евро – „в цивилизацията”. Щом си добре с математиката, сигурно сам можеш да сметнеш колко време ще плащаш наем докато ги спечелиш – колко време и колко наем „по света” и колко „у нас”. Ако смяташ вярно, резултатът ще те изненада... Ама да го покажеш и на докторката.

    Коментиран от #88

  • 85 AXXX

    0 1 Отговор

    До коментар #74 от "varna":

    а виждам, че AXXX се е върнала от село, стои по дълго, че безина скъп а трябва да копае два двора.
    =====
    Ех, варна, птицо на-на-най-на. Знам, че не те устройва, ама за шести път ти свеждам болезнената истина, че двата двора са ми у градо... пък на село е третия. Ще ме прощаваш, но нямаше как, като взеха да свалят тия хора цени в тая страшна криза, то беше грехота да не вземем и съседния двор (в града, пиле, в града). Ма криза, какво да я правиш... да е жива и здрава... (Пък като гледам как са решили да я лекуват, отсега се очертават новите балони на хоризонта… белким видим и у нас накрая балон, та да ги повдигнете тез вакли вежди – въх, ко й туй...). Но, всичко по реда си (за лихвите нещо да кажеш, а? ха-хааа). Тъй че, аксаковски дворчетата са си мои, ако искам, си ги копая, ако не искам, не си ги копая. Нямам си хазяйка, да ми рече когато й щукне – напусни дворчетата, че сина го съкратили в Испания и се връща дома. Дааа.
  • 86 The Bear

    0 0 Отговор

    До коментар #79 от "varna":

    Явно имаш същите наблюдения и предположения като мен, ама същите. Чудя се как тези тримата - Куку, Бабъла и Аххх не виждат истината - ама гледаш Бабъла си живее в някакъв негов измислен свят и просто си плещи безобидно из нета (като го видят какво пише хората не взимат насериозно нито него нито обидите му), Аххх пък говори за смяна на пола - явно е нещо неопределено и много объркано същество - сбърканяк някакъв, а пък Куку явно наистина си е Куку - в коментара след теб казва, че от 30-тина години излиза навън - това значи че е над 35-40 годишен - не мога да повярвам - предполагах че няма и 20 - трябва да си много, ама много глу.ав за да пишеш по този начин и такива глупости на възраст над 30г. Хайде със здраве!
  • 87 The Bear

    0 0 Отговор

    До коментар #80 от "куку":

    И с какво се занимаваш, ако не е тайна? Защо ти се налага излизане навън и връщане обратно? До къде отиваш и по каква работа? - просто ми е интересно.....
    И съвет от мен относно автомобилите - не карай каквито и да е малолитражки - излиза по-икономично и е по-удобно при паркиране, но при навъдилите се иофьори и последните статистики за катастрофите (а и това което виждам) е много опасно - те не са обезопасени - при сблъсък с голям автомобил, джип, а не дай боже камион - пътуващите вътре имат много малък шанс за оцеляване.... Купувай си голяма кола, или джип - горят много, ремонтите им са скъпи, таксите, данъците, автомивките - също, една гума струва колкото 4-те на нормална кола и 8 на малолитражка - но си много по-сигурен вътре - не за да се държиш ти агресивно на пътя, а за да си предпазен при сблъсък причинен от друг.....
    Обърни внимание - давам ти добър съвет, въпреки че отявлено си ми на контра......... не проявявам снизходителност, просто съм си добряк...
  • 88 The Bear

    0 0 Отговор

    До коментар #84 от "AXXX":

    Ах горкото безполово същество! Не знам за какво става въпрос, защото очевидно не съм в час със предисторията на комуникациите и закачките ви с Куку, Бабъла и Варна, но веднага става ясно, че ти си объркан/-а не само по отношение на пола (което не ме интересува), но основната катастрофа е в главата ти - виж само какво пишеш в коментарите - човек не разбира какво искаш да кажеш - например препоръката ти до мен за напрягането за печелене - не става ясно какво трябва да сметна от объркания ти изказ.... И с какво би се напрегнала ти да изкараш някой лев в цивилизацията - със седалищните си мускули ли (къзвам го защото какъвто и да ти е пола си имаш задник), или би покопала на някое лозе!? И кой ти е казал че имам нужда от препоръки, живея под наем или нещо подобно!? Няма да ти козвом какви имоти имам, защото пак ще се пише че никой не ме пита, но ще поясня, че живея в соствен апартамент с мансарда, мазе и гараж към него, към момента имам 3 коли, финансово въобще не съм за оплакване, често правя дарения на читави бедни хора в нужда, не съм религиозен, не съм свързан с нито една политическа партия, живея в комфорт със себе си и близките ми, нямам нужда от покупка на имоти, не ме интересува пазарът в Ирландия имайки пред вид времето там, но ме притеснява бъдещето на България - където и навън да сме - сме чужденци.... не искам да допускаме да станем такива у нас.... а за жалост го виждам в бъдеще.....

    Коментиран от #89

  • 89 АХХХ

    0 1 Отговор

    До коментар #88 от "The Bear":

    Мечко, не ме „горкосвай”, че като гледам, ти си за оплакване. То затова и сигурно от всичките ти постове се леят по два реда сълзи и три реда сополи... подгизна форумът от твоята „жалост по родината”. Виждам, че те гложди полът ми, затуй казвам веднъж и кратко, та да се уталожиш – жена съм (тука може да пуснеш фантазията, ха-ха), което не пречи да млатя комплексираните мъжкари из форума „като маче у дирек” (богат ни е езикът, ей). Особено тези, обидените на живота и на света, хленчещи мрънкалници, напористо демонстриращи собствената си посредственост, но вменявайки вината за нея на всеки друг освен на себе си, включително със средствата на махленско-емоционална агресия спрямо опонентите, отказващи да им пригласят на магарешкия рев колко е тежко положението и каква е мрачна перспективата. Какво ще кажеш за последното изречение, а? Дългичко е за тебе, но с няколко прочитания, може и да преодолееш „объркването” от „изказа” ми. И после да пробваш да не трансформираш объркването си в допускания за хорските задници (вярно, че някои заслужават внимание, но не и в имотния сайт, ха-ха).
    Тц-тц-тц, търся в поста ти нещо по същество, да говорим по него, но не би – няма. След махленските простотии и оправдателно-обяснителните сведения за стандарта ти на живот, гледам поредна порция от сърцераздирателната драматизация на тема колко е черно бъдещето на България (и питаш защо ти викаме, че смръщените черни вежди ти пречат да видиш реалността, ха-ха). Къде го „виждаш” туй мрачно бъдеще бе Мечо, звездите ли ти го говорят? Щото данните друго казват, нагоре е трендът за България, и то доста стръмен ... И моя боб така показва, а той много познава, ша знайш – питай аксаковския... :) :) :)

    Коментиран от #91

  • 90 varna

    1 0 Отговор
    AXXX, спомням си когато преди години влезе за първи път в форума, беше се объркала нещо и искаше съвет как да си слагаш червило, със времето от мен и от дриги стоиносни хора, които вече не пишат в форума - заради теб и балона, започна да даваш акъли и прогнози за състоянието на имотния пазар - всичките грешни поне за сега.
    моят съвет към теб е, да се върнеш пак в някои женски форум за гримове и червила и да оставиш мъжките работи на мъжете ( вземи и балона с теб в него няма нищо мъжко) защото наи голямата глешка която може да направи една жена е да загуби женствеността си и да смени роклите за панталони, гримовете за мотика и добрия тон с обидни махленски изхвърляния като твоите постове.
    спомням си през социализма аскаха да направят жените краниски, а ти през капитализма когато се цени женската красота и сексуалност се преврущаш в кранист.
    и се научи да готвиш и вместо да гледаш на боб вземи, че го зготви, че мъжът ти е на консерви от години а на него му даи мотиката, че сега като паднат еничарите от власт ще останете без обществената поръчка която ви крепи фирмичката и ще трябва да се върнете от там от където сте дошли.
    пази боже там да няма цигани, че двора ще го копате за тях.

    Коментиран от #92, #97

  • 91 The Bear

    0 0 Отговор

    До коментар #89 от "АХХХ":

    Няма спор - напънала си се и зи написала едно длъжко, но трябва да призная гладко, грамотно написано и ясно изречение - язък че има една гора глупости събрани на куп - но и това е талант. Трябва и да можеш да четеш - не ме гложди пола ти - писал съм че не ме интересува..... Чувала си явно, че атаката е най-добрата защита, но ако не е добре направена има обратен ефек - в случая доста се изложи:))) И ако спреш заниманията си по "фъргане" на боб, и (за кой ли път казвам на тиквите във форума) излезете из страната да понаблюдавате със собствените си очи, като оставите нащрек и другите си сетива - ще видите и усетите друга действителност.... Отказвам се от повече пререкания - живей в мир с обърканата си тиква!

    Коментиран от #98

  • 92 The Bear

    0 0 Отговор

    До коментар #90 от "varna":

    Благодаря ти! Коментарите ти ме успокояват, че има и нормални, здраво стъпили на земята и трезво разсъждаващи хора като теб в България. Любопитно ми е да разбера нещо повече за теб - та ако нямаш против - драсни няколко реда за себе си на [email protected]!
    Чао!

    Коментиран от #103

  • 93 1111

    1 0 Отговор
    Продавам двустаен в Гео Милев.. 50% комисионна
  • 94 куку

    1 1 Отговор
    Ха,ха Мечока ми дава съвети, за автомобили и шофиране? Мечо,объркал си автобуса...още от първата спирка! Шофирам служебни автомобили и тук и на другото място, пребивавам и в България и на вън. От много години съм превъзмогнал необходимостта от самодоказване, просто работя? Мога да остана постоянно извън България но си харесвам тук, и ми е приятно. За автомобили с висока проходимост казваш? Има достатъчно в службата над 40, можеби повече? За какво ми е? нали трябва подръжка,разходи допълнителни? Не знам, нямам нужда от излишно парадиране?
  • 95 ВХП

    1 0 Отговор
    Този форум е ярко доказателство, че за много хора не е проблем да живеят в собствен измислен свят, категорично отхвърлящи почти всяка връзка с реалноста. Много ми е интересно психоаналитиците какво биха казали:)
    Това интернет анонимноста е страшна работа, уникална. Материал за няколко дисертации и безчет курсови работи за млади доктори има тук.
    Обърнете внимание още, как от време на време някой здравомислещ пише мнение и после какво се случва - психически разколебаните се нахвърлят върху му като тигри да го разкъсат, изядът и повърнат.
    А за взаимоотношенията между редовния диспансер......... Нямам думи просто.... :))

    Коментиран от #99

  • 96 ВХП

    1 0 Отговор
    Драги психически разколебани /луди за да спазим политическата коректност/, не искаме да се правим, че не съществувате, но все пак оставяйте малко място и за нормалните хора пишещи и четящи тук. Моля.
  • 97 AXXX

    0 1 Отговор

    До коментар #90 от "varna":

    Чайко варналийска трагическа, ако бях питала за червило, на твое място не бих се хвалила, че точно тебе съм избрала да питам... явно си давал вид на компетентен по въпроса... хааа-ха. И какво против имаш едни „точни” дънки, примерно, на женското д., чадо? Божке, колко простотия у тоя форум, божке... Аксаковски, вместо да ме подмамваш да ти влизам в с...ндурския стил, стани от компа и провери дали жена ти е още там, току-виж, решила, че не се траеш вече. Виж и в гардероба (ако имате някой подарен от тъщата, че едва ли ти е по възможностите да го купиш) – дали си е взела роклите, или ти ги е харизала (пък и ще ти мясат) заедно с „мъжките работи”... и червилата.
  • 98 AXXX

    0 1 Отговор

    До коментар #91 от "The Bear":

    Мечо, бъди рахат, хич не се „напъвам” кога ги пиша „гладките” изречения. Постига се с четене. Чета, Мечо, даже и метаезика разчитам - като например хем да твърдиш - „това не ме интересува”, хем половината ти коментар да е за „това” (позицията на стила ти спрямо границата на приличието я подминаваме...).
    За действителността. Действителността е една. Но е многолика. При доста хора нито „излизането” из страната, нито дори излизането по света с нищо не спомага за осмисляне на действителността – просто си остават в своя си „сън”, където и да ги сложиш - не им отърва да си напуснат „зоната на комфорта”... И за по-сигурно, че реалността няма да ги обезпокои, отричат всичко, което би им отворило очите за нея (доколкото е познаваема), включително и информацията, добивана по общоприети в света методи от нарочно обучени за целта хора, в специално създадени за целта институции.
    И целта, Мечо, е една – да се вижда по-добре реалната картина, и то в нейната пълнота (доколкото...), и то в динамика. Включая и въпроса за етническата структура на населението. Останалото са емоционални изблици, лични впечатления (пречупени през субективното светоусещане) и техните екстраполации към бъдещето под формата на „видения” и „прозрения” (в твоя случай, доста параноични).
    Пп. Тиквата е полезна за здравето, а високомерното отношение към съдържанието й също е признак на недобра информираност. Пък и е „актуална за сезона” (я, тука има двояк смисъл).
  • 99 AXXX

    0 1 Отговор

    До коментар #95 от "ВХП":

    А, ето че и Доктор Хаус се появи във форума. И за научни трудове мисли…
    ВХП, разбрахме, че си възмутен/а от нивото. Но май ти се общува, все пак... Ами давай да го повдигнем това ниво. Дай някой академичен въпрос? Интересно е да чуем например как виждаш перспективите пред българската икономика, и имотния пазар в частност, в контекста на световната дългова криза и на актуалните развития в политиките за нейното преодоляване. Примерно. Ако имаш думи, де.

    Пп. Чувството за липса на „място”, е озадачаващо... Ти да нямаш халюцинации? Или живееш на тясно и е клаустрофобия? Споко, половината българи са така – имат нужда от по-голямо жилище...
  • 100 куку

    0 1 Отговор
    Поредната еманация, демонстрираща общопропорционалното схващане на българския средностатистически индивид! Изживяващ се на средна класа, притежаващ скъп автомобил 2ра ръка от /престижна/ марка и живеещ в двустайния апартамент наследство от родителите. Тази порода, обличаща се добре и минаваща за експерт по доста въпроси в квартала вирее в панелна среда и дава /безпогрешни/ съвети за: Преустройство на двустаен в тристаен, Намиране на евтини части за немски коли,Купуване на анцузи адидас от складове на половин цена. В случая изказва мнения за пазар, който нито го засяга нито има реална представа за развитието му? Но мнението на индивида важи на 100% в квартала защото, там той е в свои води и има изграден авторитет? И наистина, колко авторитено е да кажеш: Това не струва....да запалиш една /шарена/ карелия и да подхвърлиш електронния ключ от БМВто????
  • 101 1111

    1 0 Отговор
    :Възможно ли е псувните да се ограничат до 500 символа бе ,колеги!!! Очите ме заболяха...Не може ли да използвате онези , по-кратките...шофьорските например..
  • 102 bubblehead

    1 1 Отговор
    Останалото са емоционални изблици, лични впечатления (пречупени през субективното светоусещане) и техните екстраполации към бъдещето под формата на „видения” и „прозрения” (в твоя случай, доста параноични).
    ----------------------------------------------------------------------

    Тия ша ги караш по яваш оти туи не моат го сдъвка. На туи му са вика просто - не работим с информация от агенция "една жена каза"... ха-ха-ха!
    Акасаковското шиле е върхар , малък връх под земята . Такъв галфон рядко се ражда и трябва да го пазим поне докато го опише новия Хаджииски... Аксаковски питаи кои е тоя ще ти обясня... ха-ха-ха!

    Коментиран от #104, #108

  • 103 varna

    1 0 Отговор

    До коментар #92 от "The Bear":

    The Bear, както можеби си разбрал не съм много по писането, още повече от както преди 2-3 години в фирмата която работя започнахме да си общуваме с имеили, направо го намразих.
    а иначе не живея в бг от 15 години и пиша в форума само да натривам носа на AXXX и балона, рядко се срещат такива ограничени същества, но с глупостите си могат да направят много поразии.
    а за циганите има много лесни решения, като закон за защита на детето например или една добра емиграциона политика каква то имат всички развити държави.
    за мен по голям е проблема с нас българите, защото каквито сме сами ще им дадем държавата на цигани и араби. те дори нетрябва да си мърдат пръста.
    ще си общуваме повече тук в форума, винаги се радвам когато мога да науча нещо от някого, надявам се и аз да бъда полезен с нещо.
    чао.

    Коментиран от #109

  • 104 The Bear

    0 0 Отговор

    До коментар #102 от "bubblehead":

    Брей, вие много сложни думички взехте да използвате бе - кога се снабдихте с речници!? Един след друг следват напъни да се изкажете по-високопарно! Заприлича на звуци от съседни кабини на тоалетна Не моа ви разбера нещо! Пък и веждите ми пречат да чета, та да се самообразовам достатъчно да съм близко до нивото ви! Смешници Дано поне си се възхищавате на собственото "превъзходство" и "ентлегентност"! Саксийни растения - искат много грижи, изглеждат добре, но плод не дават и навън не виреят - това сте вие! Хайде със здраве!
  • 105 bubblehead

    1 1 Отговор
    още повече от както преди 2-3 години в фирмата която работя започнахме да си общуваме с имеили, направо го намразих.
    ---------------------------------------------------------------------------------

    Абе морон , коя е тая фирма по света ( включително и в България ) където не общуват с е-маили, бе, или ти чак сега седна на компютър!? и лъже като циганин инак циганите му проблем !? . Коя е тая компания бе Аксаковски и къде , сигурен съм че е от Форчън 500 !? Начи гопсожа АХХХ засегна голяма тема за интернето.... Начи интернето се превръща в чудовище защото дава трибуна на обикновения ид..т да си лее "мислите" и когато 100 ид..та си излеят мислите терена се разкалва и дори да има един мъдрец на 100 ( никакви алюзии че аз съм мъдреца) то неговата дума не се чува изгубва се в калта където се борят свинете. Интернета все повече се превръща на самослучваща се пропаганда на простолюдието и товане само в България... Начи преди интернето бяха само вестници и радио и ТВ, а там съвсем случаен ид..т няма да попадне да пише оставаме настрана факта как падна нивото на журналистиката ( не само в Булгария) с разводняването на броя на медиите.
  • 106 куку

    1 1 Отговор
    Бабъл, не използувай сложни изрази,пиши по опростено. Все пак има и от малцинствата...нека и те участвуват в спора.

    Коментиран от #107

  • 107 bubblehead

    1 1 Отговор

    До коментар #106 от "куку":

    куку, ама ти смяташ че има значение как пиша щото мога да съм полезен на тоя форум , допринасям с нещо така да се каже, a !? ха-ха-ха!
  • 108 AXXX

    0 0 Отговор

    До коментар #102 от "bubblehead":

    Тия ша ги караш по яваш оти туи не моат го сдъвка.
    ==========
    Абе таман са бах подпряла на мотиката, и гледам между доматите един речник, та викам – чай да го прЕпиша у форума, белким са покажа етлегентна. То пък са оказа много обиден тоз речник, та гледам, сега има засегнати вежди. То, чунким има файда, ами ко ли ми трябваше, санким са догаждаме какво хортуваме по същество, та да са пъним да курдисваме стила. Пу, язък.

    Коментиран от #110

  • 109 The Bear

    0 0 Отговор

    До коментар #103 от "varna":

    Чао, Варна! Поздрав от Бургас!
  • 110 bubblehead

    0 0 Отговор

    До коментар #108 от "AXXX":

    Аидеиии всички сме от Бургас!? И хората и зверовете всички били от Бургас! Ха-ха-ха!
    АХХХ, тоз дзвер дали не го познаваш от англииската че едно време бяхте в една сграда с математическата? Тоя бил по математиката, и ехото отвърнало море мотиката , море мотиката ... ха-ха-ха!

    Коментиран от #111, #112

  • 111 AXXX

    0 0 Отговор

    До коментар #110 от "bubblehead":

    Ъ, като нищо ще излезем съученици с Мечкавия. То, колко е България - нищо чудно, че системата „роднина-милиционер-роднина-милиционер” избива и по форумите. Остава по математика да му е предавала Другарката Мечка Манолова (много мечки в тоз Бургас, бе), обаче в такъв случай хич да не разправя, че я разбира. Море мотика, море... (това ехо е трепач).
    Карай, няма да дълбаем, да не развалим чара на анонимността или да произведем някой конфуз... Обаче не ми е драго да слушам градския да реве като заклещена мечка в шипки. Какво го навежда на рев в тоя хубавия град, дето напоследък направо разцъфтя. Ето, сега започват и Супер-Бургас, вчера слушам, че англичаните щели да строят увеселителен парк (а дано се поразвесели тая тъжна мечка). А най-необяснимото е, че точно в Бургас някой се притеснява за демографията. Точно пък там през лятото вече може да помислиш, че си се телепортирал в Русия - то само на руски се говори в Бургас и навред около него. Че те масово купуват постоянни жилища направо в града, табелите вече са на руски (чак се нервирах това лято), малки русначета извират отвсякъде като хлебарчици... Просто идилия.

    Коментиран от #113, #115, #116

  • 112 The Bear

    0 0 Отговор

    До коментар #110 от "bubblehead":

    Само не казвай, че си от Бургас, и че си бил свидетел на времето когато двете гимназии бяха в една сграда - тогаз нямаше такива заблудени единици като теб бе, балон! .... И с мотиката съм запознат добре - Е, И!? Аз го смятам като предимство.
  • 113 The Bear

    0 0 Отговор

    До коментар #111 от "AXXX":

    Да - по математика ми преподаваше именно П. Манолова. И кво имаш против нея? По биология - Хаджипетрова, по литература - Борисов..... Какво има да и разбираш на математиката бе, Аххх - или си задълбал повече в нея под нечий натиск, или лежерно я оставяш да мине край теб и оставаш с таблицата за умножение.... Какъв е чара на анонимността !?!? - то именно тя ме вбесява най-много! Комфортно ми е било да съм анонимен само като се дразня с някого, като приказвам простотии по нечий адрес, най-общо като допускам, че ще се срамувам от това което съм казал/писал, и накрая ако ме е страх някой да не ме набие..... Иначе не обичам анонимността....... Бургас - "хубав град, дето направо разцъфтя" - ти явно не живееш в него - унищожава се бизнеса и всичко се монополизира, както и в цялата страна, работят най-вече фирми партийни касички - и това се прави на ачика (както се вика). Бургас хубавее, щото има много проекти, които ако се изпълнят се усвояват повече пари, а това дава шанс да се захранят повече "наши" фирми....
  • 114 ----------

    0 0 Отговор
    Бургаски веееееееечери.....
  • 115 The Bear

    0 0 Отговор

    До коментар #111 от "AXXX":

    ..... Проектът "Супер Бургас" е едно огромно "стратегическо и икономическо" недоразумение, обслужващо интереса само на 4-5 човека, включително и на собственика на 5-звездния хотел Приморец, но му се дава зелена светлина, защото тези хора са "верни приятели". А Бургазлии се радват като дете на обещание за шоколад, без да се замислят защо им е такъв проект, защо точно там, какво ще донесе на Бургас и целокупното му население това, какво се разрушава и за чия сметка ще бъде всичко. Не ме пипай на тая тема - обясненията са дълги и няма да ги правя тук. За демографския проблем - явно си много корава глава и не си струва да спорим - само да повторя - не се вижда такъв проблем само ако живееш само в града - излез в Каблешково, Порой, Гълъбец, Средец, Тънково, Черни Връх, Айтос, Звездец (мога да ти изреждам до утре по картата), поразходи се из циганските махали на градовете - ако въобще излезеш жива примерно от Кумлука и после ще говорим - вярваш ли на статистика.... Шовшншзма ми ми подсказва да съм по-мек с теб, но впечатлението ми е, че водиш много "изолиран" живот. ... Руската инвазия също ме притеснява много - не мога да предвидя перпективите, защото те се подчиняват и на някаква руска логика идваща от условията им на живот в Русия, но усещам, че това не вещае нищо хубаво. Особено се дразня като ме питат "защо не знаеш руски" - като че ли съм длъжен въпреки че го знам доста сносно....
  • 116 The Bear

    0 0 Отговор

    До коментар #111 от "AXXX":

    ..... Кметът на Бургас е завършил 3 години преди мен, а заместник-кмета по екологията ми е съученичка...... Не харесвам първия, а общинският съвет е пародия - махленски сбор - "надвикване" на болшинство от прости и неуспели недалногледи ид..ти, чиито алчност и повърхностни амбиции се виждат от всеки който следи по-постоянно работата на общинския съвет (преди ги гледах както бабите гледат сапунки - редовно де) - но вече се отказах - реших да си щадя нервите.
    Ти от коя оптика пазаруваш - и аз искам като твоите розови очила.....

    Коментиран от #119

  • 117 AXXX

    0 0 Отговор
    Тъй, тъй, и даскалите са същите, и випуските ни се застъпват, сигурно и в една детска градина сме ходили... може и в един блок да сме живели... Тука и за Бъбъла вмъквам, (щом ще си откровеничим), че и аз на същото МГ съм продукт, не на английската, която наистина до 1986 беше в една сграда с МГ (затова споменавах в началото „училището на П.Дубарова”, но без града – за „неяснота”, в резултат на което само bubblehead се досети, че сме градски, ха-ха). Мечо, Борисов беше висока класа, легенда, светла му памет. Обаче точно тая другарка по математика (море мотика)... щото при нас си преписваше решенията на задачите от един тефтер и пак бяха грешни, да му се не види. Карай, да е жива и здрава жената.
    Много си е очарователна даже анонимността, ето на, сега как да те накълва качествено, като сме съученици - няма да е съвсем от сърце. Аз повече не казвам, че току-виж ни излязат общи спомени, да вземем да се разчувстваме... и отиде дискусията.
    Иначе позна, не живея в Бс, но е отскоро – от 2 години само. И какво му е на кмета, бе Мечо? Пък Атанаска си е супер, какво... Да не би пък Йоан много да ти харесваше, или хич не крадяха покрай него? Че и за пет пари работа не свършиха, само лапане „на ачика”, дето викаш. Тези не ги знам колко крадат, обаче разликата в резултата е фрапираща. И това изказване за Супер-Бургас също като Станишковите лакърдии, че асфалта не се яде... Ма това е супер глупост, Мечо! Няма да те „пипам” по темата, обаче принципно постановката е калпа
  • 118 bubblehead

    0 0 Отговор
    Мечков, когато двете гимназии бяха в една сграда аз учех в един техникум на края на града а живеех на другия краи ... имаше и трета гимназия там и от нея аз имах едно гадже по това време, поне аз си мислех че ходим ... ха-ха-ха! Това време не е за вярване сякаш беше някои друг живот... Обаче по математиката ( ах море мотиката !) няма да ме гледате отвисоко с госпожа АХХХ оти аз не съм учил в тая ваша супер-дупер гиманзия. Аз разбрах че разбирам от море мотиката когато доцент Николаев от ВМЕИ Варна на изпита по ЛААГ скъса почти всички и пусна само мен и един агент от един варненски техникум .... ха-ха-ха! Ходи го разбери? ха-ха-ха!
    Интересно е че се намират хора да не харесват бургаския кмет. Според мен бургаския кмет е феномен по-голям от града и ще създаде една здравословна конкуренция на местните власти което ще я издигне локалната политика на едно друго ниво. В тоя смисъл тоя е повече от полезен само за Бургас. Точно за това варналии не могат да си намерят място и се мятат като мандренски шарани щото тяхния не става като гледат примера от Бургас. И варналии ще си намерят добър кмет някои ден , но явно им трябва примера на Николов... Покраи него се вижда как в другите населени места кметовете са мнго деини и вече не се разчита на това даи да се накрадем за един мандат че друг може да няма, а има вече друго нещо като, ако си гледам работата съвестно като кмет целия си живот мога да изкарам на тоя пост със съответните привилегии... А че някои леко крадвал халал да му е важното е да вървят нешата а в Бургас определено вървят.... За общинския съвет няма да злословиш че имам много близък роднина там ( и от него знам че кмета е свестен) и направо ще станем на кълбо ... ха-ха-ха! В общинския съвет няма никакво крадене работят за по една минимална заплата на ползу роду ( точно по думите на моя човек) и го правят в ущърб на собствения си бизнес понякога .... Ама тия неща трябва да ги видиш от камбанарията на общинските съветници инак простолюдието си повтаря до забвение колко много крадат мамка им ... Някои неща както казва американеца трябва да се приемат по номинална стоиност ама пусто само конспирации и телета под волове в празните кратуни...

    Коментиран от #120, #121

  • 119 The Bear

    0 0 Отговор

    До коментар #116 от "The Bear":

    Направо ме уби - ти за скандала ли живееш бе, жена - хубава работа - заради загуба на анонимността, не можела да ме накълве качествено ами точно затова не харесвам анонимността. За Атанаска съм съгласен. Кметът наистина е по-добър от всички преди него (за това не става въпрос), но не ми харесва изявата му и мекотата с общинския съвет.... има и други неща .... иначе безспорно на туристическите картички Бургас изглежда по-добре от всякога. Морската ни градине никога не е била толкова хубава - не мога да отрека.... Проектът "Супер Бургас" не е добър от много гледни точки - поне от страна на морската гилдия в Бургас (към която без гордост се числя и аз). За разлика от теб - мен загубата на анонимност ме обнадеждава, че мога да те убедя в някои безспорни за мен неща (вече се бях отказал), въпреки че съм ти още доста ядосан от предните коментари - хем си много хаплива, хем като пишеш обръщаш внимание повече на хапането, отколкото на написаното от опонентите си, което цитираш неточно или видоизменено - и в тая анонимност - направо вбесяваш :)
  • 120 The Bear

    0 0 Отговор

    До коментар #118 от "bubblehead":

    За теб важи същото от предния ми коментар - много съм ти ядосан от предните ти писания - очевидно виждаш много разлино от мен действителността, получаваш и различна информация :))) от достоверни източници :))) особено що се касае за най-невинната групичка в града - общинския съвет:))), за който няма да злословя щото един градски имал роднина там:))) - ама това пък е именно шуро-баджанащина - ей за това не вървят нещата у нас, щото всичките излизаме я съсед, я роднина, я кум, я сват, я на булката брат..... :)) За кмета - по-добър е от предните, но много има да се желае още. И не е феномен - той е просто един редови представител на МГ Бургас от това поколение - ако познаваш повече хора от МГ оттова време, ще видиш, че всичките сме такива:)) Варна изостанаха не защото нашият е много добър, а защото варненци не избраха Гербаджия - това е наказанието на ББ - там диктуват ТИМ (не без протекцията на украинската ма.ия) - те назначиха кмета, те го преизбират, те го разведоха и го ожениха за украинка и т.н. - това което става е следствие на опърничавостта на ТИМ.... А хората са пионки като и в нашият град, и навсякъде в България.
    И ся ми стана интересно кои сте вие с градската (Аххх)! :))
    Много съм любопитен - това ми е недостатъка (иначе съм идеален:)... Що се отнася до изострените спорове с вас до сега - надявам се да имам възможността да ви отворя очите малко - колкото повече хора в България виждат какво става наистина, толкова по-голям шанс имаме да я спасим
  • 121 The Bear

    0 0 Отговор

    До коментар #118 от "bubblehead":

    .... да я направим по-добро място за децата си - не искам да си представя, че децата ми ще имат много по-лош живот от моя (те са на 4 и 6 години)..... а за мен не ми пука - повярвайте - мога да живея и в палатка, без удобствата на съвременния свят - ще изтърпя, и без това май не ми остава много, щото зъбите ми взеха да се клатят:)))
    Що се отнася до имотите - до преди година следях цените на имотите в Бургас - падат, и падат, и падат - и ще падат (според мен), защото който имаше нужда и пари си купи, който няма пари остава да живее на старото място или на квартира, който даваше квартири разбра, че при високите (за нашия стандарт) наеми не се намират читави и постоянни наематели, а много имотни дойдоха на мнение, че е по-разумно да влагат в друго, а не в апартаменти или къщи - проследете вестник Бургаски Имоти, да видите че нищо не се продава - едва ли положението сега е различно от миналата година...
  • 122 bubblehead

    0 0 Отговор
    Мечков , никои не познавм от МГ-то от моето поколение и малко съжалявам щото гледам там се намират успели хора без да мрънкат със самочувствие, и космополитно мислене без тежкия нашенски провинцялизъм ... не става дума за теб баино. В интерес на истина си личи че няmаш 100 думи речник като Аксаковския , но как те e наказал живота че си такова черногледо не е ясно... Смяташ че нещо ще ме научиш , ще прогледна... Американеца като сресне някои отровен от черногледство като теб го избягва, никои не би ти обaрнал внимание на самоубииствените писaния за края на България ... Моите деца в училище ги учат и оценяват на "позитив атитюд" и аз съм прихванал че съм вече 15 години тука ... Учи ако си нямаш работа. Глеи са основно правило. Американеца казва - Живота винаги е малко по-оптимистичен отколкото си го представяш , а българина е откачил с черното ....
    Спецялно за Бургас статистиката казва че имтоите не падат вече година. Ако искаш да ти имам уваженеито нека да обсъждаме такива факти не какво казват бабите пред блока... Цените не падат в Бургас ( и още няколко града) а аз наскоро вдигнах един наем щото ми изглеждаше безбожно евтин ... Виждаш различни гледни точки има . Не се вторачваите веждите в тая пуста евтиния щото продавачите може да свалят цените но само до време, после се обезсмисля . Например ако си взел заем (не ипотечен ) за 30 000 евро и имаш зор да продаваш щото нямаш работа. Можеш ли от зора да го продадеш имота за 10 000 евро щото зор, бате !? Ами не можеш щото няма да покриеш заема и си в батака с банката пак... Тая гледна точка поглеждал ли си я? И тука да не ме припознаеш мен в тоя със заема. Никакви заеми нямам а съм инвестирал малко парици на сгода кога спахте дълбоко веждите през 2002-2003 ... и това докато чаках в Амеррика да се спука балона, щото тои балона е от тогава тук, ама пусто попаднах на едни вежди дето евтината България искад да я направят още по-евтина, световно известна с евтинията си... ха-ха-ха! България е толкова евтина че не можеш да изгубиш пари ... Колко евтина е България ли? Ами подобряваме собствените си рекорди след като станахме членове на обединена Европа, на НАТО и сме на магистралата за богатия свят .... Горе споменах че съм вдигнал един наем и като разсъждавах покраи него. Глеи са. Докато бях студент в Варна една квартира струваше по 100 лева , (стая от апартамент) , а двустаен апартамент беше около 250 лева (93-94 година) Да де ама тогава средната заплата за страната беше 250 лева и после имаше инфлация и стана мътна .... Или двустаен апартамент под наем за една средната заплата през 90-те. А днес какво показват тия сметки че в Бургас в центъра наемаш вече за 1/3 от средната заплата - 250 лева , двустаен апартамент нещо което е няколко пъти по-евтино заради разликата в заплатите. Предполагам и във Варна. Тоест след 3-4 пъти увеличение на средната заплата и 20 години по късно си имаме пак същите наеми!? Аи стига бе ? И така ли ще я караме все!? Българина се е хванал за евтинията и не я пуща ама него пък го е хванала една беднотия и не го пуша, развииш ли... ха честито!

    Коментиран от #125, #126, #127

  • 123 куку

    0 0 Отговор
    Сигурен бях: Бургаски имоти е дайджеста на десетилетието! И много харесвам,саморазсъждения на човек можещ да живее на палатка? Жалък си Мечок, направо трагичен. За пореден път ти казвам че,статията е за: Скъпи имоти и от тях няма нито един в твоя роден град. Какво мнение може да имаш за Драгалевци, когато дори не си ходил там??? Със същия успех може да обсъждаш конни надбягвания, при положение че в Бургас няма хиподрум.

    Коментиран от #128

  • 124 bubblehead

    0 0 Отговор
    куку, има има ... е имаше... всички бургазлии го знаят Хиподрума ха-ха-ха! По- яваш с тия луксозни имоти че при мен нелуксозните са по-скъпи от ваши луксозни... Всеки има право да говори за каквото си иска. Това да не обсъждаме Драгалевци е на кантар по глупост с аргументите на Аксаковския да не обяснявам какво е що е по държавата на дивите коне гаче няма статистики за всеки да ги види и да си опича акъла ...
  • 125 The Bear

    0 0 Отговор

    До коментар #122 от "bubblehead":

    Нито Варна има "100 думи речник" нито ти, нито повечето 30 и повече годишни (навсякъде има изключения), нито дори кукавия, който е толкова жлъчен и държи на всяка цена да ръсне нещо, макар и доста неподготвен:) От време не време ми се иска да не влизам по тези форуми, тъй като тук цари препирня в дух "Кой е по-по-най" без оглед на обиди и гадости, чието разпространение е позволено от анонимността:) Човек, аз лично няма от какво да се оплаквам, но ми е некомфортно като живея сред бедни и нещастни хора, затъващи все повече в болести и мизерия, а в същото време виждам как някои откровени тикви богатеят внезапно използвайки връзки, арогантност, агресия, мускули и т.н. А не мога да помогна на всички бедни, не мога да променя положението с неетичното и несправедливо разпределение на средствата и ме е страшно яд на безсилието ми.... Виждам как циганите обират къщичките и насажденията на бедните старци по селата, а последните са безсилни да се защитят... напротив - съдят ги ако го направят ефективно. Но на управляващите им трябват гласовете на циганите и това е.... Накратко - черноглед съм и съм бесен на засилващата се несправедливост в България - да, знам, че светът е несправедлив, но развитието ни тръгна с бързи темпове назад.... Ако щеш вярвай - това ме вбесява - не друго. Аз казах, че мога да живея на палатка, за да илюстрирам, че моят лукс и комфорт не ми е приоритет, и мога и без него - не съм някой лигльо демек, и мога и с 2 и с 200. Не съм в нужда, но пари
  • 126 The Bear

    0 0 Отговор

    До коментар #122 от "bubblehead":

    ..... парите не ми помагат да живея добре и да се чувствам щастлив - повече ме радва радостта в очите на нуждаещ се човек, когато му дам (без да ми ги връща естествено).....
    От 15 години в Америка казваш - ето сега си обяснявам защо разсъждаваш така. Имам приятел от 14 години в Канада, друг от 12 години в Америка, друг 8 години в Индия и после 5 години в Канада, и много други в различни краища на света, но първите ми са най-близки, и с годините все по-разгорещено спорим по разни въпроси. Отдалечавате се от живота в България, защото имате досег предимно с медии, а те са винаги обслужвали нечии интереси и изкривяват нещата по подходящия начин. Сигурно си много по-приспособен за живот в Америка, но фактите и числата в БГ ти се губят - ето - вярваш на НСИ за преброяването например - няма как да те разубедя, ако не повярваш на мен, а ти няма да ми повярваш, защото не ме познаваш, а да те развеждам из селата около Бургас и различните му квартали, за да видиш че ще изброиш поне 300000 само в нашата област - не е реално...
  • 127 The Bear

    0 0 Отговор

    До коментар #122 от "bubblehead":

    И колкото и евтина да ти се вижда България от нивото на твоя вече придобил (навярно) стереотипност стандарт, за масата хора тук не е така - излизам с децата си в морската например да ги поразходя, да се повеселим - а виждам по пейките тъжните погледи на гаснещи хора, без искрица борбеност в очите им - това ме съкрушава..... А в същото време гледам тъпите новини на разни телевизии които поднасят по 2-3 сензации, показват хора в маркови костюми и облекла, и не им пука за живота на мизерстващите..... И за имотите в Бургас, картинката ми се губи последната година, но знам 4 човека които намалиха с по 20% наемите на квартирантите си, а и аз за офиса плащам на хазаина вече с 33% по-малко от колкото преди 10 години - сега просто няма търсене тук - офисът е до моркската градина, до хотел Приморец и до Пристанище, общо на 600-700 метра от центъра - ще кажеш супер атрактивен, но 2 от трите офиса на хазаина останаха празни и от 2 години стоят така......
  • 128 The Bear

    0 0 Отговор

    До коментар #123 от "куку":

    А ти говориш по сума ти форуми, при положение, че нямаш ум!
    Няма такива имоти в Бургас, защото Софиянци заграбват всичко и на нас не оставят:)
    Виж пич, до сега в предните си писания съм обяснил на какво държа - да виждам щастливи хора около мен, а не да живея изолиран в някой супер луксозен имот и да ме гложди съвестта, че гледам на обикновените хора като на незначителна маса, която ограбвам с безразличие, за да живея по този начин, не да пътувам в супер скъп джип предпазен като в подвижна крепост от заобикалящата ме нестерилна среда.... Схващаш ли! Или предпочиташ да продължаваш да се плюнчиш и пенявиш!? ... И бъди сигурен - не съм жалкият аз!? Яд ме е, че в България не са бедни или богати тези които заслужават да са такива...... И вкарай малко мисъл и самокритика в живота си - ще ти са полезни.... Но ти не слушаш никой друг - забравих. А - вкарал си нова дума в езика ни - ще ни светнеш ли какво означава "саморазсъждения"!? Или ще запазиш култовата дума за себе си!?
  • 129 bubblehead

    0 0 Отговор
    И колкото и евтина да ти се вижда България от нивото на твоя вече придобил (навярно) стереотипност стандарт, за масата хора тук не е така - излизам с децата си в морската например да ги поразходя, да се повеселим - а виждам по пейките тъжните погледи на гаснещи хора, без искрица борбеност в очите им - това ме съкрушава.....

    ------------------------------------------------------------
    Мечков, смятах да спра да пиша че вече за днес изтреещях цял работен ден тука почти... Глеи са тия хора с угасващия поглед са сами виновни за мизерното си душевно състояние.... Масата от българите се раждат нещастни, живеят нещасни и умират нестастни. Трагедията на България е друга че хора като теб предполагам с някакъв бизнес и стандарт сте оклюмали като напикано мушкато. Откъде я извадихте тая алтруистична природа та се загрижваме за тия с угасващите погледи и на база на тяхното душевно здраве да правим изводи на къде върви България след като ние самите имаме бизнес и изглежда че в тая страшна криза ама ти казвам сташна криза нашия бизнес още върви щом плашаме наема.... България на където върви е че с 2 милиона по малко население произвежда по голям БВП от 89 и го изнася за Германия а не за подаяюние петрола на Русия ... Много е объркано на много хора в България на къде върви и аз имам предмиството да го виждам от далеч по-добре, а не да не го виждам щото съм далеч...

    Коментиран от #130

  • 130 The Bear

    0 0 Отговор

    До коментар #129 от "bubblehead":

    И аз смятах да лягам, а и не ми се спори повече, но няма да се съглася с теб по нито една от засегнатите теми.
    "Глеи са тия хора с угасващия поглед са сами виновни за мизерното си душевно състояние.... Масата от българите се раждат нещастни, живеят нещасни и умират нестастни" - Ей с това категорично не съм съгласен - освен ако нямаш пред вид, че са виновни, защото са възпитани, образовани, дисциплинирани, и проявяват отстъпчивост вместо арогантност и агресивна настъпателност.... Или че чакат някой да ги наеме на работа и да им плаща повече от 300 лева заплата? Знаеш, че повечето деца растат щастливи - нещастието идва с растежа и осъзнаването..... в БГ разбира се .... предполагам не е трудно да си оптимист в Америка (поне от това което знам от приятелите си живеещи навън). Не вярвай на всички данни които се изнасят от медиите - някои от тях не са даже близко до истината..... Имаше преди година по bTv информация за Пристанище Бургас - не повярвах че говорят за него - а аз съм в извора..... Но на мен не ми се дава трибуна да кажа какво е... така е и в др. области....
    Оклюмал съм - защото не виждам светлинка в тунела.... И кво - да си взема всички спестявания и да ходя в чужбина!? При моята общителност да скъсам връзки с роднини и приятели - за сега не е вариант за мен..... Алтруизма - така съм възпитан от родителите си - но съм свикнал да се посреща с насмешка ... а аз не мога да се променя.....
    Лека нощ, за сега!
  • 131 bubblehead

    0 0 Отговор
    Мечков, пишех глупости... Наистина не изках да влизам в неучтивия тон... Глеи са за оптимизма в Америка. Оптимизма не е слествие на нещо тои е първоричината за други неща... В България още ви е объркано от ди алектическия матерялизъм и от базата и надстроиката на Ленин.... Начи оптимист трябва да си защото инак нищо добро не се случва , в Америка съвсем очевидно с такава нагласа за угасващи погледи и тем подобни дивотии всеки те избягва за приятел , не те наема на работа , няма да се ожениш ... Тая работа с оптимизма не е така както изглежда - оптимисти защото са богати а обратно или по- ското ръка за ръка тия двете... Тия неща не може ги разбра редовия нашенски баино но хора като теб, учили явно, трябва да се оптиват.... Например в личния живот не се жениш за принцесата и ставаш щастлив а си шастлив и принцесата идва при теб, защото се чувства щастлива покраи теб ... Много ли е трудно това за рабиране?
    Глеи са колко е лесно да си оптимист в Америка. В Америка има по настоящем около 2 милиона души бездомни , 3 милиона по затвори, 47 милиона без медицинско осигуряване , два пъти по-голям брои убииства на глава от населението отколкото в България дори, повече автомибили се крадат от България, малцинства с по-голяма раждаемост от белите, вътрешни шати където младежите емигрират при първа възможност в ЛА и Ню Иорк, отвратително време почти навсякъде с малки изкличения които пък праюят цените на имотите астрономически...., в Калифорния при минимална заплата от $1200 , средния наем на двустаен в Сан Франциско и ЛА е по $1500 .... Поводи за оптимизъм колкото си сикаш, както виждаш. НО никои не се опитва да го носи тоя свят на плещите си а се устроива някак се опитва да е шатстлив не обратното да се чуди как да си развали настророението с угасващите погледи... Още Дарвин го е казал оцеляване на по призпособените към адаптация. От борба и беснеене което се демонстрира от българскто простолюдие няма смисъл. От друга страна имаме идин живот и аз не мога да си позволя да го премина в мислене какво ядат децаста в центален ЛА ( там понякога децата си лягат гладни като при нашите цигани... ) Стига от това гледане в чуждите паници и това сиромахомилство. Хората са такива каквито са , такива са правилата на капитализма и каквото постигнеш сам това си ти и това заслужаваш... И това ти го казва човек със леви убеждения като за Америка.... Не можеш да го носиш тоя свят на раменете си и е напълно контрапродуктивно да мислиш за тоя или оня угасващ поглед. Пресдстави си някои ден че тоя пенсионер с угасващия поглед е наследник на някои от големите чифлици в Добруджа с 20 000 декара зема ..., нали се сешатш как ще се завъртиш вътре в себе си на 180 градуса.... Един живот имаме да живеем и българите го пропускаме комаи съвсем от това сиромахомилство и гледане в чужди паници.

    Коментиран от #132

  • 132 The Bear

    0 0 Отговор

    До коментар #131 от "bubblehead":

    Ха-ха-ха! Абе ясно бе, човек - разбирам и съм съгласен с повечето неща които си казал, те са логични и би трябвало да са валидни не само за Америка, ами за всяко човешко общество. Това което казваш за оптимизма като причина а не като следствие съм го разбрал мно-ого отдавна, но не мога да се променя - защо мислиш се ожених на 36 г. :))) Пък и малко по-иначе стоят нещата в България, а и при всеки конкретен човек. Много общо прозвуча, но как да ти го обясня - например за женитбата и щастието - казваш демонстрираш щастие и принцесата идва - да това е принципът на рекламата - макар и да не е истинско, щото как да съм щастлив като принцесата я няма, да не говорим че аз искам харем от различни образовани работливи красавици, подчиняващи се на всяка моя прищявка, за да съм щастлив:))) - не е реално, нали - значи оставам нещастен:))) Искам справедливо устроено общество - не е реално, нали!? - знам го, но оставам нещастен .... Такъв съм, не мога да се променя.... Иначе съм веселяк - не си мисли, че ходя като парапитек по улиците с увиснали джуки и свъсени вежди :)) Просто не ме устройва да гледам само себе си - т.е. да съм добре, когато толкова читави и стойностни хора биват изхвърляни от живота заради "глиганите".....:)

    Коментиран от #136, #137

  • 133 АХХХ

    1 0 Отговор
    Няма как, въртим, сучем, идваме до главния въпрос – за „битето и съзнанието”, дето му викахме по соца... Мечо, това е основния дефект в мисленето на твоята порода – още вярвате, че битието ви определя съзнанието, както ви промиха мозъците комунягите. Напълно погрешно и пагубно в житейски план убеждение! Bubblehead ти го е написал ясно: „Начи оптимист трябва да си защото инак нищо добро не се случва”, а и да се случи, ти няма да го забележиш, като в оня виц – късметът най-накрая почука и на моята врата, но аз бях долу в кръчмата... В тоя форум за близо две години с bubblehead бая есета написахме по въпроса, така че, няма как да не се повторя, но ще го направя в твоя чест. Значи, осмислянето на тази проста истина може да ти обърне целия живот към добро. Под „осмисляне” разбирай да си промениш убежденията издълбоко, оптимизмът да ти е същност, начин на възприемане на света. При тебе това го няма, само си мислиш, че си го разбрал. Ще го разбереш, когато престанеш да се гневиш на Живота, да го смяташ за несправедлив и враждебен. Ако задълбаеш достатъчно, в един момент ти светва, че си е доста справедлив животът, че заедно с първия дъх не получаваме и обещание да е лесно, и че животът нищо не ни дължи. Мечо, в Библията пише: „В начало бе Словото, и Словото бе у Бога, и Словото бе Бог”. Не че вярвам безрезервно на всичко написано в тая книга, по-скоро обратното, но някои неща са просто изначална мъдрост. Та така, и ние по „Негов образ и подобие” - първо го мислиш, казваш - „Да Бъде”, после го правиш, и чак накрая то се материализира в битието ти. Не случайно в Америка първо възпитават децата така, а после жънат плодовете на оптимизма, за които плодове ние хем им завиждаме, хем не вдяваме, че те се берат накрая, след като сме посадили и отгледали нация от оптимисти. Много е сериозен тоя въпрос, най-сериозният е може би сред въпросите и объркването точно по него е първопричината за всичките ни несгоди. Това объркване беше специално насадено от комунистическата пропаганда, с общоизвестна цел, но потресаващото е, че почти четвърт век вече ние не се отърваме от тая отрова. И направо се отчайвам, като видя що народ и от нашето поколение все още говори и мисли, сякаш още са си в соца. Отчайващо е, защото „топката” днес е точно в нас, сега сме в силата си, и какво се случва в България, в голяма степен зависи точно от това поколение. Не ни подхожда да ревем като баби. Не само не ни подхожда, ами е безотговорно и към България (която всички ревящи иначе много обичате) и към бъдещето й, тоест към децата ни. Затуй, Мечо, за разлика от bubblehead (който вика, че е „ляв” но подозирам, че ако тръгнем да бистрим ляво-дясно, ще се срещнем някъде около Милтън Фридман), аз се позиционирам „вдясно” и смятам, че точно у нас държавата трябва да се минимизира, и обществото да се оперира без упойка от тия рудиментарни органи – егалитаризъм и етатизъм и да се озовете веждите насред един здравословен ободряващ капитализъм.
    И с тоя блян по „справедливото разпределение на благата” (разбирай мизерия поравно) най-обичате да си измивате ръцете. В Библията по тоя въпрос пише „защото, който има, нему ще се даде и ще му се преумножи; а който няма, и това, що има, ще му се отнеме”. Да не би християнството да проповядва несправедливост?.. На това днес социологията му вика „ефекта на Матея” – ако си откриеш сравнителното предимство спрямо другите, вярваш в себе си, и не те мързи да го използваш, скоро „ще ти се даде и ще ти се преумножи”. Всеки има такова, но се иска вяра в себе си и смелост да го потърсиш. Затова ни е дадена Свободна Воля – да правим избор (ще търсим ли или няма да търсим) и да си носим отговорността. Буквално го пише в Новия завет.
    „Поискай и ще ти се даде.
    Потърси и ще намериш.
    Почукай и ще ти се отвори.”
    Ако се замислиш, струва си да се опита. Личният ми опит показва, че точно така става – помогнеш ли си сам, ще ти помогне и Господ. Животът не е несправедлив, животът ще те обича и ще те изненадва колко „по-оптимистичен е” (това много ми хареса), само ако и ти го обичаш и му имаш доверие. Особено когато ти е трудно и ти се струва, че животът е решил да те изплюе на боклука - особено тогава е най-важно да се разровиш в себе си и да откриеш онова „синапено зърно” вяра, което ти помага да се изправиш, когато си паднал. И много по-полезен можеш да бъдеш на обезверените хора, ако ги заразиш с оптимизъм и им вдъхнеш кураж и те да търсят „зрънцето”, отколкото да им приглясяш в оплакването. Сериозно, откъде толкова трагични образи около тебе?! Да знаеш, човек вижда това, което иска и несъзнателно привлича подобни на себе си хора. Че ние от МГ-то не сме такива трагици, ти откъде изскочи, направо се чудя. Сега, друг е въпросът, ако те кефи да си нещастен. Щото тука има много такива екземрляри – да са нещастни е истинско щастие за тях. Това е обяснимо донякъде, понеже е удобно, освобождаващо от отговорност и оправдаващо. Обаче такова общество от „невинни жертви на живота” систематично се самопревръща в реална жертва – на собствената си простотия.
    Увлякох се, пърдон.:)

  • 134 bubblehead

    1 0 Отговор
    Мечо , почваш да ми харесваш. Ако продължаваш така може след 2 години по живо по здраво да пием по една бира на капаните....
    АХХХ, аз се смятам за ляю за Америка, но за Обама няма да гласъвам и не съм гласувал и през 2008-ма... Лява политика в Америка не е възможна от Кенеди насам. С Кенеди си е отишла последната надежда Америка да се доближи до соцялна Европа. В Америка има едно зло което не би допуснало нищо друго от това което виждаме от 20 години десния Буш се сменя от десния Обама. Обама не е виновен тои е просто достатътчно умен да разбира че завои на ляво е невързможен защото ще го отстрелят като Кенедъ. Слава богу че стачката на шофиорите на камиони в Чикаго е помогнала да свалят Картър през 70-те захтото и тои е щял да последва Кенеди... Това зло което работи за себе си има топла връзка с републиканците ... Вчера големия ми син ме пита тате за кои ще гласуваш? Аз му викам Д. ако някоя от ръцете ми гласува за републиканците ще я отрежа... ха-ха! В Амеика съм за повече соцялна справедливост защото може да си го позволи. Ляв съм не от някакво сиромахомилство ( тук му викат трии хъгинг - прегрущане на дървета) а по прагматични причини. Повече равенство има смисъл защото точно това неравеснтво е криминогенно. А Америка има сериозен проблем тук - 10 пъти повече хора в затвори от нормална западно европесика държава и въпреки това 3-4 пъти повече тежка престъпност убииства , въоръжени грабежи, изнасилвания... Със това неравенство са свързани и необразованоста на масите (в Америка живеят хем най-интелигентните хора на света хем най-тъпите...) , затлъстяването, детска смъртност, по-ниска продължителност на живота... и редица други недъзи нехарактерни за западния свят.
    Когато пък говорим за България съм десен. България няма начин да стигне до западния стандарт без дясна политика. И слава богу юсички от Костов насам правят дясна политика дори комуната. На комуната само риториката и е ляюа инак са представителство на най-едрия капитал у нас... и в тоя смисъл имам два повода да съм против тях на власт...
    леви -десни, леви-десни , все напред вървим Ха-ха-ха!

    Коментиран от #138, #140

  • 135 ВХП

    1 0 Отговор
    Не мога да повярвам...
    Може би за пръв път чета смислени коментари в този форум. Браво. Без ирония го казвам. Все пак стадния инстинкт действа - заслугата е на Мечока между другото /здравомислещия коментар предизвиква по-нормални отговори от обичайтите/, но кой съм аз да ви давам оценки. Един плюс от мен за почти всичките двадесетина последни коментара.

    Коментиран от #139, #141

  • 136 The Bear

    0 0 Отговор

    До коментар #132 от "The Bear":

    А как така с песимизма си предизвиках такава промяна в тона ти на писане и този на Бабъла!? Направо ми харесва да чета последните ви излияния, и речникът е друг, и смисълът, а и настройката ми към вас се промени, и съответно възприемчивостта към казаното:))) Ще кажете - нищо не зависи само от едната страна:) Ще кажа - с всичко е така! :) И не ме кефи да съм нещастен - повярвай:) В личен план съм добре, и не съм се притеснил - вярвам, че никога няма да остана безработен примерно, че в много области бих бил ценен кадър (заради личностните си качества - най-вече скромност:)), имам здрави деца и т.н. - с две думи - всичко ми е наред! (освен здравето, но там е ГГЗ)... И не смятам, че соца ми е промил мозъка - бях на 20 като си отиде... дядо ми е бил собственик на най-големия магазин за платове в Бургаски регион преди соца... та бе човек с поглед и от другата страна .. Даже сега не мога да ти кажа как точно се е формирала иделогията ми и каква е тя..... до сега съм писал частично какво ме дразни и в коментарите си съм следвал опонентски такива:) Но като се замисля - егалитаризма го предпочитам пред елитаризма (убеждение което ме мързи да защитавам - просто съобщавам), а етатизма би могъл да е полезен в много отношения, особено във външнополитически аспект.... Библията не съм чел и не мога да коментирам - липсва в общата ми култура (която между другото намирам за бедна):(
    ... За съжаление, мога само да рева - като баба ли, като мечка ли - все
  • 137 The Bear

    0 0 Отговор

    До коментар #132 от "The Bear":

    .... все едно - не мога да направя нищо реално за реализиране на убежденията си относно обществото. Правя това което мога в по-малък мащаб - да направя неколцина около мен по-доволни от живота и по-щастливи..... Под справедливо разпределение на благата нямам пред вид "мизерия поравно", а "разпределение по заслуги", или на практика принципа "за да вземеш, трябва да дадеш", но в положителния смисъл - не на тъпака да му се дава, че бил наш, а професора донесъл ти 3-кратно намаление на разходите с разработките си да кара стария москвич натоварен с обли камъни за пътеката в двора:) Абе много още може да се говори, и ми става все по-интересно да чета инакомислещи и техните доводи и разсъждения (това обогатява), но ту формата ограничава.... А и така ми се спи-и-и:) Остава да ми кажеш къде живееш сега, и кога и какво си завършила:)
  • 138 The Bear

    0 0 Отговор

    До коментар #134 от "bubblehead":

    Ей, ако ще е за по една бира не си струва бе - ще хабим пространство в корема без постигане на ефект - трябва да се набляга на високото КПД - та предлагам да е нещо с голям градус (спиртно имам пред вид, не правия ъгъл:)) Благодарение на промяната в тон, стил и т.н. на писане, вече те възприемам по друг начин - така трябва, а не да се дърлим по форумите принизявайки се до нивото на сегашното младо поколение :)) С последният ти коментар съм съгласен пък почти изцяло, само относно България не е ясно точно какво си имал пред вид, но по-нататък ще обсъдим. А за сиромахомилство - не бих определил себе си като такъв на общо основание - хич не ми е жал за бедни лентяи, крадци или глупаци, както и за бедните цигани.... Яд ме е като се срещам с хора бедни само поради арогантността и егоизма на тъпаците над тях и незаинтересоваността на държавата към липсата на регулатор на тоя процес.....
    Ох че ми се спи - ще взема да редя глупости... Лека нощ за сега! Или добар ден:))) Забравих за часовата разлика...
  • 139 The Bear

    0 0 Отговор

    До коментар #135 от "ВХП":

    Благодаря за оценката! Имам склонност към възгордяване - вярно че съм идеален, но нищо човешко не ми е чуждо:) Надявам се или тук, или в други форуми да продължим в този дух, макар и не толкова интензивно! Това вече е добър контакт.... Спорът изглежда вече като конструктивна беседа и обмен на мисли в логичен ред - съобщаване на убеждения, доводи, възможни резвития и т.н., а не лъха на безперспективност в комуникацията от типа "едно си баба знае, едно си бае":) Чао за сега!
  • 140 АХХХ

    0 0 Отговор

    До коментар #134 от "bubblehead":

    Bubblehead, тъкмо щях да се шегувам, че Буш и Обама са десни колкото нашите комуняги са леви, и гледам, че ти до края си го написал. Знаеш мнението ми, че таз игра ляво-дясно лъжовна е. Не ми се спори точно с тебе от лявото или от дясното се засилва неравенството в Америка (и то фрапиращо), защото много е комплициран тоя въпрос и по него даже и със себе си споря понякога (да не чуе някоя вежда, че веднага ще ме диагностицира, ха-ха). Обаче като си размишлявам така, спрямо основните критерии за ляво и дясно, до класическото дясно си е най-близо Рейгън, пък тези след Клинтън доста ми левеят. И то е, защото дясната политика не се връзва с целенасочена парична и фискална експанзия при ясни индикации за прегряваща икономика, нито със спасяване на фалиращи банки (рискували прекомерно, точно защото са сигурни, че ще ги спасяват). И тука е голямата спекулация с т. нар. „свръхлиберализация на финансовия пазар” и „липса на регулации”. Значи, когато държавата заяви желание да ощастливи безимотните с къщи, които без изкуствените улеснения (като занижени лихви и данъчни облекчения) не биха били по джоба им, а банките (начело с Фед) се втурнат да материализират тая амбиция на властта, това не е свободен пазар без регулации, а е морален хазарт без регламентация. Такова е, защото политици и монетарни власти дружно поемат прекомерен риск - за изгода, която обикновен свободно действащ пазар не би им осигурил – за банките повече печалби, а за политиците повече власт - купена с повече „благосъстояние” за електората, който в крайна сметка си го плаща солено. Ако са наистина десни, няма да изсилват така икономическия цикъл, за да стане възходящата фаза безкрайна, вместо да оставят свободния пазар да я приключи като му дойде времето. Затова пък, падането надолу би било по-кратко и по-безболезнено.
    Дясното предполага по-малко държава, по-малко събиране на данъци, по-малко преразпределение, повече свободна конкуренция, която задължително върви с равнопоставеност на всички стопански субекти, тоест ясна и проста регламентация на правилата, които важат за всички. При Буш и Обама тези неща доста липсват за сметка на як интервенционизъм, преференции за корпоративни интереси и държава, заместваща пазара в амбицията да повишава благосъстоянието чрез задлъжняване (като в Европа) – затова и управлението на Буш някои го кръстиха „корпоративно кейнсианство”.
    Затова съм по-склонна да мисля, че неравенството в САЩ добива страховити размери не заради дясно управление, тоест прекалено много свободен пазар, а точно обратното, заради прекалената намеса на държавата, за да „надхитри” пазара и да изцеди печалба (в общ смисъл), която той, оставен на спокойствие, не би могъл да предостави в такива размери и най-вече, в такива деформирани пропорции.
    „Дясното” ме влече, защото съм убедена, че преразпределението не създава благосъстояние, създава го предприемчивостта и конкуренцията, а когато държавата започне да се прави на Робин Худ, последните две страдат.
    Това са размишления по принцип, отстрани и отдалече... Нашите приятели от Америка (това лято и те бяха тук) също няма да гласуват за Обама. Нея са я съкратили и се оказва, че дължи като данъци половината от обезщентението си (в подкрепа на нравоучителното си слово към Мечо за оптимизма ще вмъкна, че след три дни мацката си намери работа при конкуренцията за повече пари – като губиш, не знаеш какво печелиш). Отделно, дойдоха с вирнати носове, щото се оказало, че вече са милионери – като броим и трите им ипотеки, а данъчните ги брояли...
    Както и да е, факт е, че дотук политиците не са правили каквото трябва, „фундаментите” са разкопани, така че сега трябва да се спасява положението. Какво да си кривя душата, оттук нататък всички предпочитаме „Меркел да беше като Грийнспан”, че така поне временно нещата се замазват (ето на, САЩ пак облъчва света с оптимизъм и положителни данни), а плащането на сметката се отлага, или поне става по-незабележимо - по-добре инфлационен данък, отколкото депресия и дефлация…А инфлацията за имотите е като оборската тор за доматите, ха-ха-ха.

    Коментиран от #143

  • 141 AXXX

    0 0 Отговор

    До коментар #135 от "ВХП":

    Браво, браво, ама ти защо само четеш?

    Коментиран от #146

  • 142 АХХХ

    0 0 Отговор
    Ъхъ, кажи ми пак да обиколя бургаските села и да преброя циганите лично, и ще видиш един тон... Знаех си аз, че местният шовинизъм ще ни изпорти хубавото дърлене.
    Какво да съм завършила, то не си ли личи – икономика. Тъкмо минахме политикономията на социализъма, и въведоха икономикса, та да разберем най-накрая, че туй икономиката можело да прилича на наука, да има логика, смисъл и научен метод. После малко доучвах насам-натам, колкото да разбера, че провинциалните ни комплекси (и като ниво на образованост, и като възможности) нямат реално основание. Разликата е само в самочувствието и себеуважението на европейците, което на нас ни липсва. На тях пък им липсват рунтавите вежди... И така, покопах известен брой години в академичния кър, обаче взех да добивам усещане за безсмислие и безперспективност в един момент (на мен ли говориш, че агресивната посредственост и селските тарикатлъци те дразнели...). И тогава се сетих за „свободната воля” и направих избора – махнах от живота си което ми пречеше. Така си оставих само заниманията „в реалния сектор” заедно с благоверния ми (съученик ни е, между другото... ха-ха-ха) и „вътрешната хармония” се възстанови. Сега живеем у Софето, заради работата и най-вече заради училището на голямата щерка. Взехме една къща през 2010 (която много си харесваме), в едно от селата, наричани „южните квартали”, с претенции за престижни. Мястото го избирахме съобразно близостта до училището, пък и така сме встрани от „нерваната суетня на града”... абе, влече си ни селското и това е. Та така, хем се бръчкаме в кризата, хем се възползваме от нея... А сбръчът е сериозен, не знам за твоя, обаче нашият бизнес направо се разполови по едно време, да се чудиш какво да го правиш, чак се наложи да инвестираме допълнително...ІІ}:-) Легенда: „ІІ}” са свъсени вежди под мисловни бръчки.
    Майтап, майтап, ама темата с избора и отговорността за последствията е ежедневие. Слава Богу, след като работата доста време я търсихме с увеличителни стъкла, напоследък взе сама да ни намира, дай Боже всекиму. Мисля, че не е изолиран късмет, защото това лято чух доста приятели с бизнес да казват същото. На подозренията ти за живот в изолиран парник и някаква специална среда, не знам дали има нужда да отвръщам, но докато не се вижда любимецът ти „варна” (дето e в Ирландия, ама през Гугъла), да ти кажа, че си в дълбока грешка, както и аксаковското шиле. Близките ни приятели са все нам подобни – образовани умни хора (ако не са ни съученици, са състуденти на мъжо ми индженерина), които разчитат на себе си, работят като коне, и за мое огромно удоволствие могат да се нарекат „успели”, със стандарт над средния (каквото и да значи среден стандарт у нас, но със сигурност с доходи доста над 750 лв). Такива хора изобщо не са малко в България, със сигурност не се е случило да са всичките все наши приятели. Говоря за хора, които нямат общо с „мафията”, „подземния свят”, „мутрите”, стари и нови партийни активисти, държавни чиновници-рушветчии и т.н. Което, Мечо, си е един огромен повод за оптимизъм относно бъдещето на нашта родина. С тоя оптимизъм завършвам.

    Пп1. Все идеални сме събрани тука, обаче аз съм по-идеална. Затова не съм така любопитна за другите – понеже съм си себедостатъчна в съвършенството си.
    За останалите идеални (но не чак като мен), един поздрав:
    http://www.youtube.com/watch?v=56LjFMfzAFk

    Пп2. По "казуса ГГЗ" защо не пробваш да си смениш стратегията, например да приложиш друга схема – вместо 6 „прави ъгли”, да са 1 прав ъгъл и 5 остри примерно. С мезе.

    Коментиран от #144

  • 143 bubblehead

    0 0 Отговор

    До коментар #140 от "АХХХ":

    АХХХ, темата за лявото и дясното в Америка е голяма но без да обидя някои не смятам че някои в България разбира нещо , масата от българските емигранти също са нипричом.... Накратко в Америка няма ляво и дясно. В Америка има корпоративизъм или клептокрация - печалбата в добри времена за нас , загубите за държавата... В Америка по настоящем съчетава най-лошите страни на соца и на капитализма. Тия ляво дясно намат никакъв смисъл. Политическия разлом межди републиканци и демократи минава не по линия ляво-дясно а по линия консерватив-либерал . Ляво дясно са икономически ориентири консевативни-либерални са обществени. В тоя смисъл хорара гласуват за републиканците защото са против геиовете, против абортите, за религия в училище , против контрол на оръжията ... това ги вълнува американците най-вече необразованите с ниски доходи от вътрешните шати . Но когато доидат републиканците получават покраи консервативно говорене дясна икономическа политика - по-малко пари за местните училища ( които отиват за воини), намаляване на данъците за богатите ( предимно) , пълно слободия за едрия бизнес да продава боклуци под форма на храни, лекарсва... Тоест завито в целофана на консервативните ценности на сергията на републиканците на беднотията и бежаберието се продава дясна политика... Накратко в американското общетсво всеки страстно гласува против собствения си икономически интерес....
    АХХХ, заблуждаваш се че ще се сресйнем при Милтон Фридман. На база на неговите теории са построени следвоенна Япония , Хонк Конг, Синагапур Корея, Чили и някои други дърйавички попаднали в ръцете на чикагската школа като опитно поле и резултата е края на капиталистическия път за повечето от тях.... Колкто и да е странно за нашето простолюдие в Япония и Корея не се живее... На предната ми работа имах колеги кореици, кото там са работили в Самсунг и горките бяха толкова шастливи че са във второкласна американска компания ... Случаино живея в град които е най-голямото общност на японци ( и кореици вече) на западния бряг и знам какво говоря... Освен че общетсвото става нетърпимо за живеене и тая самоцел която си поставят фридманците ръст на икономиката вече не работи в Япония поне от 20 години ....
    Анюха сеийо !

    Коментиран от #145, #152

  • 144 The Bear

    0 0 Отговор

    До коментар #142 от "АХХХ":

    :))) Тъкмо взех откровено да се кефя на стила ти, притъпявайки всякакви нюанси от предишната си настройка, ти взе да ме дразниш по друг начин - изостряш любопитството ми почти садистично - пускаш ми по лъжичка, а оставам далеч от отговора :))) Мъжо ти ни бил съученик - ами кои сте бе !??! :)))
    Заплетеността на сюжета и динамиката на действието в клипчето от поздрава ти са впечатляващи:))
    Но препоръката ти за смяна на стратегията ми не я разбрах :)))
  • 145 The Bear

    0 0 Отговор

    До коментар #143 от "bubblehead":

    :))) Страшни висоти придоби разговора, а на мен ми става все по-интересно да чета:)))) Не мога да се намеся с адекватен стил в тези ви беседи, а и нямам личен поглед и разсъждения върху американската икономика и общество, та именно за това, вместо да противопоставям мои възгледи и разбирания, съм склонен да попивам като табула раза:)))) Чао за сега!

    Коментиран от #148

  • 146 ВХП

    0 0 Отговор

    До коментар #141 от "AXXX":

    Съжалявам за което, но интелектуалната ми мощ е насочена към текущи проблеми в работата :(
    Та едва смогвам и да ви изчета вечер...
  • 147 ВХП

    1 0 Отговор
    А за оптимизма само да кажа.
    Истински оптимисти са само и единствено хора, чиято способност за самовнушение е сравнително развита. Използвам ефемизъм за да не обидя някой. Лично аз мога да съм оптимист в личен план, но като Мечока не мога да се правя, че разни неща не съществуват. Просто не мога да си внушавам измислена реалност. Имам наблюдения, че при хора с хуманитарно образувание това не е точно така, а на мен от дете математиката ми е най-силния предмет, тя ми е дала всичко - аналитично мислене, причинно следствени връзки, логика и най-важното - здрав разум. Ако например, десет години пишеш есета сигурно фантазията и изказът се развиват, но пък задачата може да има много верни отговори и за всеки да има добри аргументи, всеки с по богата обща култура го знае. Искам да кажа, че три верни отговора на литературен въпрос е добре, а три верни отговора по икономикс е катастрофа.
    От друга страна ако петнадесетина години ръководиш малка фирма например и две три последователно взети погрешни решения водят до приключване на дейноста някак започваш да гладаш с по избистрен поглед на реалноста /говоря за реален бизнес, а не за тип мутри, посредници, консултанти, носачи на подкупи/ако не сте запознати това е един много перспективен пазар за общителни хора//.
    Извинявам се на честните консултанти, че ги сложих при мутрите, но аз говорих за нечестните:)

    Коментиран от #154

  • 148 ВХП

    1 0 Отговор

    До коментар #145 от "The Bear":

    Мечо, Мечо това което писа, за щастието така добре го разбирам. Аз съм прилично успял в живота човек /например хола ми е с големината на маломерен апартамент в младост и от него гледам панчеревското езеро :) и аз да се похваля малко/, но не мога да съм истински щастлив виждайки страданието но другите. Това не го мога /розовите очила/ и за мен е признак за духовна нищета - да си мислиш, че само ти и близките ти са целия свят... Да, ама не са !!! И никога няма да бъдат. Света е 7 млд понапреднали еволюционно примата борещи се за живот /често един с друг/. И като цяло хората имат склонност да преувеличават собственото си значение в собствените си очи. Което е смешно. Много смешно защото трябва само да погледат няколко часа документален филм за шимпанзета по дискавъри и да опитат да открият разликите.
  • 149 bubblehead

    1 0 Отговор
    БХП, и на мен математиката ми беше силния предмет несравнимо по-силен от литературата например. Това го обяснявах наскоро. По литература ходих на матура с мороните и на писмения изкарах 4 а на устния 2 ( словом две), много ме обичаха учителиете, дори на мороните писаха 4-5.... и така се оформих на средно 3, няма маитап....ха-ха-ха! Това е и причината да не съм учил ИТ а ЕТМ. За първото се искаше на две единици под максималния бал по мое време в МЕИ-то а аз със тая троика ... Не че е голяма загуба , щото днес в свободното си време бича ЙАВА за андроид за радост на децата... а на работа така или иначе пиша и бриша на С за моите микроконтролери ... ха-ха-ха! По математика нямам 6-ца също , но там случая е друг. На една контролна се издъних в 3 курс после за да замажа положението изкарах 5-6 шестици , на открити уроици все бях доброволец да решавам задачи на дъската и няма начин да не ми пишеш 6, на олимпяди ходих ... но даскалката ми каза така. Няма смисъл да се напъваш шестица няма да ти пиша и не защото не заслужаваш а за да ти е за урок като си видиш някои ден дипломата да си спомняш защо е това 5.80 . Да е жива и здрава Другарката Даскалова голям урок ми даде. Мисля че после се премести в Англиска или МГ ... Единствения учител на които исках да кажа благодаря преди няколко години на една среща на випуска и не успях да отида... Математиката и днес ми е хоби, но днес чета предимно популарни книги по теоретична физика и малко съжалявам че нямах повече амбиция някога токова някога ... но пък за това някои път тук в аналогиите ми има квантови флуктоации, черни дупки и прелитат електрони ... ха-ха-ха! . Преди 3-4 години купих на големия ми син кубче на Рубик щото си мислех че ще му е интересно нещо от страстите на моите тинеиджърски години но на това поколение нищо не му говори . Както и да е аз го гледах, гледох вече не с очите на тинеидзър и след няколко седмици измислих собствена система за подреждане. Системата е интересна защото иска минимално помнене на формули, но за сметка на това отнема максимално време , но се гордея с нея... След Рукик куба съм измислил системи за малкото кубче 2х2х2, за пирамидата и за един куп други производни. Най-сложата фигура за която имам система се казва додекахедрон , провери на Гугъла ... А забравих да ти кажа че ми умря циганката... ха-ха-ха! Ако си мислиш че съм някои буквар се лъжеш. Но и не е да не съм чел литература, напротив чел съм повече от американски автори от обикновения американец. Всъшност харесвах литература и дано си личи по писането ми тук но от идеологизираното комунистическото образование ми се повръща и уби всичката ми любов там, щото си бях бунтар. Не ща да ти кажа какъв ми беше прякора в училище че маса народ ще ме познаят... Някои път си мисля каква ли щеше да бъде съдбата на Петя Дубарова например ако беше преживяла в демокрацията и се разочаровам от идеята защото литературната интелигенция застанана твърдо на грешата страна без изключения почти като обикновенни конформисти гаче те нещо спечелиха от комунизма... Една от традегедите на България е че не ражда бунтари таланти. Еи ти ги Недялко , Стефан , Христо все таланти но объркани. Напоследък ми е драго да видя че Стефан е пораснал ... Когато в училище дъвчехме тинтири минтири от прогресивни автори аз попитах даскалицата ( типична задръстена литературоведка, така ли се казваше? ) че смятам че фабулата на Тютюн на Димов стои някак нестествено като съшита с бели конци, като че ли липсват глави от книгата и това я скандализира ... и после чак стана ясно че съм бил прав за да го издадат от комуната са го накарали да го пренапише цялата книга и да вмъкне нишката за комунистите вместо да остане един чудесен роман за гнилото българско общетсво от средата на века със истински истории и страсти ... , после пък на същата и заявих че не съм убеден че бай Ганио е отрицателен герои поне не би трябвало да бъде тои има и много положителни качества ... това просто я изпрати в стратосферата горката... И така става ясно що имам 3 в дипломата по литература. И така приключих с българската литератрура , но пък съм чел литература предимно от англииско пишещи автори - Хемингуеи , Вонегът, всичките фантасти наред, Фолкнър, Селинджър, Фиджералд , Стаинбек... на последния съм ходил в родната къща в град Салинас , до Сан Франциско , днес има ресторант и чак когато седнах на обяд в една от стаите (в ориганлната обстановка от началото на века) гледам един том на Тортила ФЛат и чак тогава разбрах какво означава, пусто. Тортила Флат означава гладък като тортия ( мексикански хляб) и се отнася за долината Салинас , на български гладка като тъпан ... горкия преводач не е знаел ... и сега се замислям дали преводача не е Дмитри Иванов инак човек към които имам голям респект абе за какво говорихме тука ? ха-ха-ха!
  • 150 bubblehead

    0 0 Отговор
    Малко съм забъркал имената на учителките ама гледам никои не се интересува.... Само за протокола Кралева се казваше математичката ....

    Коментиран от #151

  • 151 The Bear

    0 0 Отговор

    До коментар #150 от "bubblehead":

    Да не си учил в химическия!?

    Коментиран от #155

  • 152 АХХХ

    1 0 Отговор

    До коментар #143 от "bubblehead":

    Bubblehead, според мен другаря Фридман доста се демонизира, като се използва невъзможността на широката публика да познава отблизо идеите му такива, каквито са (барабар с развитието им), не всеки ще се метне да чете всичките му писания, нито да рови икономически данни да проверява при какви обстоятелства и с какъв ефект са прилагани препоръките му. На фридман му харесвам гъвкавостта и прагматизма, които липсват на крайните либерали от австрийската школа примерно. Най-влиятелната идея на Фридман, напълно валидна и днес, е макрополитиката да следва правила (например таргетиране на лихвите, на инфлацията, на номиналния БВП), вместо да се прави „в движение”, по усмотрение на поредното правителство. Това е актуално, защото внася предвидимост и доверие в системата и предпазва властите от големи залитания.
    В Чили по някаква зловеща ирония либерализацията се въвежда от военната хунта на кървавия Пиночет. Ирония, защото Фридман винаги е твърдял, че свободният пазар без демокрация не може. Това, което всъщност става при „шоковата терапия” в Чили е подобно на нашия „преход”, който се оказа „управляван” от същите стари комуняги (чиито физиономии още дават акъл от телевизора) – приватизацията е разграбване на обществената собственост, източват се банките, инфлацията изяжда спестяванията, чилийците обедняват, а близките до режима яко забогатяват. Фридман може би е бил повече идеалист и наивен, отколкото зъл демон, кой знае... Между другото, той е съветвал и Китай, обаче за това много не го критикуват.:) На китайците им се очертава същия проблем – с вдигането на стандарта и забогатяването на средния китаец, липсата на демокрация все повече ще натежава...
    Не знаех, че е съветвал и Япония. Те пък са егати случая. Това, което знам е, че след войната се отказват от окупирането на територии. От военния модел на растежа обаче им остават технологиите, достъпни за гражданското производство. Имат две партии – едната откровено се кани да строи социализъм по Маркс, а другата (управляваща до 90-те) се води либералдемократи, които обаче правят социална държава. (Държавата например поема 50% от осигуровките - за сравнение, в Германия си ги плащат работещите.) И го удрят на „политика на удвоения доход” и съответно по 20% ръст на БВП. И така, до началото на 70-те, когато за да угодят на САЩ (чиято текстилна индустрия фалира заради японския внос) се налага да спрат с протекционизма (ефектът му и без това се е изчерпвал, защото Азия не спи, а произвежда по-евтино). Накрая войната в Бл. изток и липсата на петрол докарват на Япония криза...
    И после, след 1973 следва неочакван (от теоретиците) растеж. Благодарение на многото японци на единица площ – земята в Япония е оскъден ресурс, само 15% от нея могат да се обработват. А когато сериозни финанси се насочват за урбанизирането й, тя започва неудържимо да поскъпва – чак до началото на 90-те. Това разбира се, се отчита като ръст и на БВП. Междувременно японците забогатяват – четох някъде, че получават средно 300$ на час (на час ли беше?...). Забогатяват те, обаче и жилищата поскъпват заедно със земята – резултатът е, че японецът може да си купи жилище със заплатите от половината си трудов стаж (без да купува храна), тоест не може (това е инфо за веждите).
    Междувременно градят „социална държава”. Стандартът им така расте, че социалната им структура вече не е триъгълна като в масовия случай (малко богати на върха и много бедни в основата), а е с формата на диамант – малко богати, малко бедни и мнозинство заможни по средата. Обаче японците застаряват по-бързо и от европейците, социалната им система яко се натоварва, и съответно се финансира с нарастващ дълг. Японският дълг поне се държи главно от японци.
    Интересното е, че японският инвеститор бяга към йената всеки път щом му „замирише” на несигурност на външните пазари. Парадоксът е, че така си скапват икономиката, защото оскъпяват йената, от което износът им става неконкурентен. Още по-големият парадокс е, че високата производителност допълнително утежнява положението. Японците нали са извънземни, и при свиване на износа веднага изобретяват някоя иновация и технологично подобрение (включително „оптимизиране” на персонала) и износът не намалява много, обаче намалява вносът заради свитото потребление. В резултат, йената поскъпва още повече, а Япония не може да се отърве от дефлацията, която пък кара японците още повече да спестяват и по-малко да потребяват. Абе, ужас. Затова и те говорят за наложителни реформи в данъчната система и социалното осигуряване (фридман би ги посъветвал да си направят „капиталов стълб” :)).
    Пак се увлякох...
    Bubblehead, американското ляво и дясно ще го търсим пак след изборите. Все пак, радвам се, че повдигнах въпроса (отново), заради отговора ти - както винаги на ниво.
    Пп. От оня ден все забравям да спомена, че е очевидна липсата на основание от МГ-то да те гледаме (поне аз) отвисоко по въпросите на математиката. И биографичната ти справка долу потвърждава, че скромността от наша страна би била уместна. И се оказва, че имаш повече от една патентована система за решаване на тези кубове и прочие? Браво на тебе! Доколкото усещам, по въпросите на море мотиката може да се гледаме по хоризонтала, щом садиш портокалчета. Мечко и той каза, че обичал да копае... За БХП още нямаме данни.
  • 153 АХХХ

    0 0 Отговор
    Мечко любопитна, допусни, че съм те сметнала тотално – в анонимния форум и това е възможно - и не се мъчи повече. Дай да си говорим за имотите сега.
  • 154 АХХХ

    0 0 Отговор

    До коментар #147 от "ВХП":

    Аз пък за оптимизма казах доста, който разбрал - разбрал.
    А Марк Твен каза:
    „Няма нищо по-тъжно от млад песимист, освен стар оптимист”
    Но това на Айнщайн ми е любимо:
    „Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса. Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо.”

    „Три верни отговора по икономикс” не е катастрофа, а правило. Защото „отговорите по икономикс” са функция както на обективни обстоятелства, така и на решенията на различни хора.
    Давам пример: 200 лева могат да се изхарчат по един от трите начина:
    . за парфюмче;
    . за бинокъл (да виждаш по-добре Панчаревското езеро и около него);
    . за хапчета за кръвното.
    Въпросът е за какво е най-изгодно да се похарчат тия 200 лв?
    Ти ми кажи кой е верният отговор: ако питаме жена ти, ако питаме тебе, и ако питаме тъщата.
    Верният отговор е един от гледна точка на икономикса – ще се похарчат за това, което носи най-висока полезност на купувача. Трима купувачи – три оценки за полезността на парфюмчето, бинокъла и хапчетата. На пазара тези оценки се виждат като „гласуваш” с парите – ти за бинокъла, жена ти за парфюмчето, а бабата за хапчето.
    Ето по този начин, три, триста, или триста хиляди различни отговори на всеки един подобен малък въпрос дават по един верен отговор (във всеки момент) на трите големи въпроса на икономиката – какво да се произвежда (отрасловата структура), за кого да се произвежда (структурата на потреблението) и как да се произвежда (с какви технологии). Трите въпроса, на които социалистическата държава така и не успя да намери отговорите...

    Коментиран от #157

  • 155 bubblehead

    0 0 Отговор

    До коментар #151 от "The Bear":

    ъхъ!

  • 156 bubblehead

    0 0 Отговор
    АХХХ, прочетох разясненията ти за икономичеките теории и се засрамих защото това за което аз говоря като лаик ти явно можеш да преподаваш. Голямо самочувствие за разбиране на икономика нямам но ми се наложи да понауча някои основни понятия защо като се изправиш пред стена от имоти по $700К като за американската средна класа което се надяюам съм и аз и се налага д азнае кога д акупуваш и кога не... Надвам се поне да съм ти един асистент тук когато учим веждите на а б. За това се надявам да ставам... ха-ха-ха!

    Коментиран от #160

  • 157 ВХП

    1 0 Отговор

    До коментар #154 от "АХХХ":

    Доста артистично отношение към въпроса :) Имаш талант, но не за икономика. Трима купувача - три мнения, 7млн. купувача -> статистика -> Изводи с ЕДИН верен отговор.
    Между другото заради свободни интерпретации и липса на връзка с реалноста, недолюбвам претенциите икономиката да се нарича наука. Аз лично не я и наричам. Просто защото при науката си има хипотеза, теория, опит, повторение на опита на друго място/за да сме сигурни, че някой не шмекерума/, признание от другите работещи по темата, че теорията и опита си съответстват и т.н. Това при икономиката го няма, веднага ще дам няколко примера, като най-категоричния е :
    Ако случайно икономикса беше наука, нормално е да управляващите да са академици по икономикс, а не хора без трудов стаж /СС/, милиционери /ББ/, дребни мошенници /СС/. Дори да кажете "ние в БГ сме изостанали.." веднага поглеждам към империалистически САЩ и виждам двама клоуни в предизборна надпревара, като за претендента просто нямам думи. Те двамата приличат малко на джедаи които могат да убедят само слабоумните /изрично е подчертано във филма, че джедайската сила действа само върху по-глупавите/.

    Коментиран от #161

  • 158 ВХП

    1 0 Отговор
    „В сферата на икономиката, едно действие, обичай, институция, закон не пораждат само един ефект, а серия от ефекти. От тези ефекти само първият е незабавен: той сепоявява едновременно с причината - той е видим.Другите се проявяват впоследствие – те не са видими. Разликата между добрия и лошия икономист е, че единият се придържа към видимия ефект, а другият обръща внимание не само на ефекта, който се вижда, а и на този,който трябва да се предвиди”
    из есето на Фредерик Бастия „Това което се вижда и това което не се вижда”, 1850 г.
  • 159 ВХП

    1 0 Отговор
    Предишния цитат е по повод разясненията на икономически теории.
    Да поясня - единственото потвърждение за каквато и да е икономическа теория не струва нищо /само да вметна нещо - преди време някой политик беше казал "вербалната нота на г-н Х не струва и хартията върху която е написана/, наистина нищо без опит, а опита е управление и резултати /дали на цяла държава, драматичен театър, фирма или бардак няма значение/.
    Ако няма резултати всички теории са словесни интерпретации на лични мнения.
  • 160 AXXX

    1 0 Отговор

    До коментар #156 от "bubblehead":

    Bubblehead, излишна скромност проявяваш пак. Споменавала съм, и не на шега, че слагаш в джоба доста набедени икономисти. Самата аз съм респектирана от информираността ти и от способността да намираш и интерпретираш икономически факти, направо сравнителни анализи им предлагаш на веждите, при това във форма, улесняваща смилането (не че помага да ги преглътнат). На моменти се чудя дали не си скатал някой кетап по икономика от скромност. Искам да кажа, че хич не се чувствам като „титуляр”, напротив, доста неща научавам докато си сътрудничим в ограмотяването (кауза пердута) на веждите. Освен удоволствието от завидното ти чувство за хумор и свежарския стил на писане. Така че, може да се каже, че сме като едни Kydland и Prescott, като Dornbusch и Fischer, като Krugman и Obstfeld, като Friedman и Schwartz, като едни Balassa и Samuelson сме за веждите обучаеми (но неподлежащи).

    Завиждам им, че ни срещнАха.
  • 161 AXXX

    0 1 Отговор

    До коментар #157 от "ВХП":

    За икономиката... както кажеш.
    Изглежда нямаме база за разговор.

    Пп. (само за протокола)
    Зад американските „клоуни” обикновено стоят едни нобелисти...
    Нашият финансов министър например пък има два доктората – по международна търговия и финанси от Питсбърг и по икономика от Мичиган, главен икономист е в СБ, директор на научен център в Харвард, автор на класацията Doing Business...
    Това разбира се, може и нещо за означава навън, но в България, където всички сме по рождение с професури по икономика (затова сме и наясно, че не е наука), такива не ни впечатляват.
  • 162 ВХП

    1 0 Отговор
    Само да ти кажа под секрет, че всички истински учени се забавляват доста с икономистите. Питай някой ако не вярваш.
    А нобелистите седящи зад клоуните /за клоуните значи имаме съгласие, между другото червения бутон е точно при тях/ не знам кои нобелисти са, но резултатите ги вижда цял свят - от водеща технологично и икономически сила преди 30-35г. /помня като ученици всички искахме да избягаме там/ днес до какво я докараха MBA специалистите. Нали си по статистиките виж една статистика за световната икономика от 1982г, кой какво и колко произвежда, поинтересувай се кой какво ноу хау/технологии/ има. Много интересен е външният дълг на САЩ и как се променя с времето. Разбира се всеки икономист е готов да обясни, как да дължиш трилиони е добре за всички, но аз затова говорих за здрав разум преди няколко поста.

    Коментиран от #163, #164

  • 163 AXXX

    0 0 Отговор

    До коментар #162 от "ВХП":

    Аз пък мислех, че истинските учени се забавляват с предмета на собствената си научна област, както и имат респект към колегите си в области, които са им чужди.
    Аз пък ги знам кои са нобелистите, както и от какво значение е доколко клоуните са възприемчиви към препоръките на учените.
    Проблемът не е в теорията, нито в добросъвестните учени (изключваме тези, които са склонни да си плюят на професионалния фасон и да продават авторитета си в полза на политически интереси), проблемът е, че често политиците нямат интерес да следват науката, защото не са съгласни да платят цената в краткосрочен план в името на дългосрочен положителен резултат за цялото общество.
    Настоящата криза е само потвърждение, че икономическата теория е вярна. Просто политиците, които имат смелостта да се съобразяват с нея са рядкост. А при наличие на държавническо мислене и отговорност към бъдещето, има начин икономическата политика да се постави законодателно така, че да не зависи прекалено от прищевките на поредните клоуни. Отвреме – навреме, обикновено при големи кризи, се появяват такива политици със стратегическо мислене, които вкарват нещата в по-нормален коловоз.
    Не знам защо избра точно 1982, но тогава в САЩ е най-високата безработица от 11%, комбинирана и с двуцифрена инфлация (основната лихва е 20%) - прословутата стагфлация, поставила на изпитание конвенционалната кейнсианска теория. Точно това предизвикателство пред макрополитиката дава тласък за ново развитие на теорията. Тог
  • 164 AXXX

    0 0 Отговор

    До коментар #162 от "ВХП":

    Тогава изгрява Фридман (когото спрягахме по-долу) като гръб на президента-артист с неговия монетаризъм и т.нар. „икономикс на предлагането”. Рейгън обаче слуша и изпълнява и икономиката отлита (през 1984 растежът е 7,6%), а „индексът на мизерията” спада с 10 пункта – най-голямото подобрение за един мандат за 50 години. Почти същият филм върви и в UK, които яко дръпват по време на тачъризма (същите принципи на икономическата политика като при Рейгън).
    Американският дълг е сложна тема. Да кажем, че така е устроен светът, и така ще бъде, докато не премахнат централното банкиране (ние едва ли ще го видим в този живот), ако ме разбираш...
    В коментара ми към bubblehead за лявото и дясното вече казах доста за разминаването между науката и волята на политиците да я прилагат. Като например шефът на Фед да вижда, че според „правилото на Тейлър” (използва се за таргетиране на основната лихва) лихвеният процент трябва да е над 3%, а Фед да определя под 2%, и това да продължава години наред. Но, да не се повтарям, пък и мисля че е безпредметно да влизам в технически пред събеседник, който очевидно е доста далеч от областта.
    А „здравият разум” е относително понятие. Иначе всеки претендира, че го владее.
  • 165 ВХП

    0 0 Отговор
    "Но, да не се повтарям, пък и мисля че е безпредметно да влизам в технически пред събеседник, който очевидно е доста далеч от областта" - тук те загубих, но както и да е.. :))
    Здравият разум говори: виж резултата, а не слушай обясненията на икономиста.
    След отлично средно техническо образование попаднах за няколко години в УНСС, за което още ме е срам /грешките на младоста/, видях, че от икономисти скоро няма да можем да се разминем, напуснах и започнах да изучавам и се занимавам с различни неща докато не се спрях на металообработването /в много широк смисъл го казвам, не съм тук за да си правя реклама на фирмата/.
    Сега след над двадесет годишен трудов стаж мога спокойно да кажа: един инжинер, доктор, физик, математик, дървосекач за половин година могат да станат икономисти, но обратното е невъзможно, защото изисква умствен потенциал и здрав разум/докато първото понякога го има второто е фикция - само икономист би казал че здравият разум е относително понятие :))/
    Като особено интересна от икономическите специалности ще отбележа специалноста мениджмънт. Мениджмънт на какво !!?
    Идиотите /да ме простите за израза/ в икономическите вузове си мислят, че да управляваш се учи и че няма значение каква е дейноста. Все едно ли е да управляваш болница, фирма за производство на метални конструкции, текстилна фабрика или малка плантация с коноп ? Не, не е! Но за икономистите е все едно, хващаме един средно интелигентен тиинейджър на скамейката и го научаваме да е хитър мениджър. Контактите които имам ежедневно с най-различни български и чужди фирми водят до един извод - мениджърите са се научили на не вземат отговорни решения, да протакат проектите, да не вършат работа/защото който работи греши, а който греши го уволняват/, да се мултиплицират и т.н.
    И между другото един от най-големите проблеми в съвременното западно общество е мултиплицирането на икономисти. Защо ли ? Защото съпътстващите реалния бизнес дейности се превръщат във водещи, което е нелепо. Банките, застрахователните компании, адвокатските и консултантските услуги са съпътсващ бизнес на реалния не може те да съставляват 20-30% от БВП. Нездраво е. И не може да доведе до истински растеж в дългосрочен план.
    А за брокерите направо да не споменавам /на акции, спокойно/. Фондовата борса е загубила отдавна първоначалната си цел, а тя е да финансира идеите на предприемчивите хора и да спомага бизнеса, а не да да продава/купува акции за милисекунди улавяйки движения на цени и това да води до печалби. Къде е добавената стойност там ще попитам аз и отговор ни искам:))

    Коментиран от #166, #167

  • 166 AXXX

    0 0 Отговор

    До коментар #165 от "ВХП":

    „Загубил си ме” в цитата, защото съм пропуснала дума след „технически”, като например „анализи”, „подробности”, или нещо от сорта.
    Много сте ми симпатични такива металисти (обобщен образ), които имате мнение за неща, от които очевидно нямате понятие. Пребиваването ти във ВИИ Карл Маркс ни най-малко не е допринесло (то няма и как) да добиеш и бегла представа къде е стигнала икономическата теория от Адам Смит и Фредерик Бастия до днес. Между другото, фактът, че точно този цитат от Бастия ми предложи като „контрааргумент”, само потвърждава, че изобщо не разбираш какво ти говоря. Ако разбираше, щеше да си забелязал, че няма никакво противоречие – естествено, че в икономиката (както и в живота) има „видимо и невидимо”.
    Естествено, има и хора, които си въобразяват, че като са се научили да обработват метали, дърво, или пациенти, от самосебе си са добили и способност да прозират в „невидимото” на всяка област, най-паче в икономиката. За разлика от презрените икономисти, които въобще не подозират, че го има,
    а само създават проблеми на света...
    с мултиплицирането си.
    То и на мен от време – на време ми се говори за теоретична физика... Защо ли пък да не кажа нещо компетентно по въпроса за „квантовите пертурбации на хоризонта на събитията”... примерно... Че тя тая физика е пълна с хипотези и допускания, които я са верни, я не са... Доказателства практически няма, материален „резултат” - йок? И най вече, аз не я разбирам – значи не съществува. Защо не я зак
  • 167 AXXX

    0 0 Отговор

    До коментар #165 от "ВХП":

    Защо не я закрият тая псевдонаука...

    Сериозно, не смятам да убеждавам никого. Все тая дали е наука икономиката, дали е занаят, или е изкуство... Който е дълбал в тази област, знае, че има и от трите. Особено пък в управлението (менажмъна) .

    Не мога да се стърпя и да не цитирам пак Айнщайн по въпросите на „науката”, „здравия разум”, „резултата”, и... цепенето на дърва.

    „Като цяло науката не е нищо повече от рафиниране на ежедневното ни мислене.”

    „Всяко постижение в науката започва с опит и свършва с него”.

    „Здрав разум е наборът от предразсъдъци, с които човек се е сдобил до 18-годишната си възраст.”

    „Зная защо има толкова много хора, които обичат да цепят дърва. В тази дейност те незабавно виждат резултатите.”
  • 168 ВХП

    0 0 Отговор
    Някой беше казал, че в живота си или весел гей или мрачен метъл.
    А цитата е именно защото икономистите не виждат по далеч от носа си. А защо не виждат аз не знам, може би така ги учат или така са свикнали. Сега малко за науката икономика - ако икономиката беше наука, нейни уважавани представители щяха да направят поне едно вярно предвиждане за някакво икономическо събитие, но не би... Защо няколко академика по икономика не се изправиха 2007г и не направиха едно предвиждане за движенията на пазарите, защо не предупредиха банките да бъдат по консервативни? Сещам се защо, защото не са знаели, затова. Защото между другото няма и много смисъл от тях/за втори път казвам академици по икономика, а не кълвеш:))/.
    За бедната физика само да кажа - проекта Манхатън/става дума за убиване на много хора с бомба, а не за обувките на Кари/ е излязъл 100% от теоретичната физика /квантова механика/, а гениите икономисти от онова време са останали доста изненадани от голямата депресия, както и сега от кризата останаха доста изненадани. Между другото истинския ИКОНОМИСТ е специалист по теориите постфактум и по разсъжденията как се случи, а там има доста разногласия и още как да го поправиме, че не работи - огромния проблем е, че като не познаваш нещо принципно, няма как да знаеш как да го поправиш /и се започва с 1.Режете държавните разходи 2.Не режете държавните разходи 3.Вдигайте данъците 4.Сваляйте данъците/ и така ИКОНОМИСТА се лута, докато хора като мен и много други работят, инвестират, развиват технологиите и поправят техните глупости. И така до следващия път. Проблема е именно мултиплицирането на хора от които няма смисъл и които не добавят стойност към нищо - именно тези, които изброих бегло в предишни постове.

    Коментиран от #170, #171, #172

  • 169 ВХП

    0 0 Отговор
    "Който е дълбал в тази област" :)))))
    Дълбал, дълбал и неиздълбал....
    Няма такъв смях просто. Извинявай колежке, но изкуство е медицината, живописта и музиката... Икономиката изкуство ??!!
    А за "менажмъна" си права.
    Знаеш ли какво прави вишия мениджмънт - съсипва фирми вземайки бонуси, това прави. И ако може един пример за професионален мениджър довел някоя от големите фирми до траен тренд нагоре? И без хитрини! Без професионални мениджъри с образование различно от икономическо. Нека и за да науча нещо тук. :)))

    Коментиран от #173

  • 170 AXXX

    0 0 Отговор

    До коментар #168 от "ВХП":

    За физиката... май не схвана иронията, но както и да е. Оня ден гледах как човекът се метна от 40 км височина, за да допринесе за науката. На науката не й беше много ясно какво точно ще произтече, кагато някой лети свободно по-бързо от звука, но човекът има мечта, и я изпълни - полетя, за да полети и науката малко по-нависоко. Такива неща ми връщат вярата в човечеството... И да, животът ни е безкрайно търсене на отговори и низ от изненади.
    Голямата депресия ги е изненадала, да. То във всички научни области изненади не липсват, поредното предизвикателство не закъснява да връхлети веднага след всеки намерен отговор. Но, като се има предвид, че тръгваме от от убеждението, че земята е плоска ... а на Джордано Бруно никой не му вярваше... Междувпрочем, причината за голямата депресия е доказана с достоверността на „контролиран експеримент” при природните науки.
    Сегашната криза доста хора я предвидиха и това е документирано в публикации. Днес предвиждането е дръпнало напред, използват се т.нар. „изпреварващи индикатори”, само да има кой да им обръща внимание (не икономистите ги пренебрегват, познай кои са щраусите). Няма да повярваш, но една от тези „врачки”, които съзряха кризата зад ъгъла е българка и ми е приятелка – работи за една голяма консултантска компания в Америка. Та, още преди каквито и да са явни симптоми за настъпваща криза, тя съобщи на клиентите си, че САЩ влизат в рецесия. Оттогава, щом Обама каже нещо, първо се обаждат на нея, да питат дали да
  • 171 AXXX

    0 0 Отговор

    До коментар #168 от "ВХП":

    ... първо се обаждат на нея, да питат дали да му вярват, ха-ха.
    Лутат се иконимстите... колко да се лутат... като по основните принципни положения има твърд консенсус в съвременната теория, за възможните резултати от една или друга макрополитика – тоже. Както вече няколко пъти казах, лутането е при политиката, пуста власт, много сладка... В този смисъл, обърни внимание как САЩ още като замириса на криза и пуснаха печатницата. Резултатът е, че днес четем „позитивни макроикономически данни” от всякакво естество, новини за „възстановяване на имотния пазар” и прочие. Поне преди година презрените иконимисти казаха буквално – „Европа да прави като САЩ”. Ако Европа не беше парализирана от собствената си свръхраздута бюрокрация, неспособна да взема и най-елементарни решения, нямаше да сме вече поне с две години назад от края на кризата. Както и свръхрегулациите на общия пазар нямаше да са скапали конкурентоспособността на целия ЕС. Тези неща са пределно ясни и няма нужда да се открива топлата вода, за да се прозре първо какво не трябваше да се прави преди кризата, и второ, как да се замаже вече натвореното. Отново повтарям – теорията си е съвсем в ред, политиката не е. Защото за съжаление в повечето случаи демокрацията извежда лидери, които имат твърде далечна връзка с образованието, съответстващо на отговорностите им...
    Но, щом „такива като теб” се навиват да инвестират, работят и т.н., значи не се справят толкова зле „клоуните”. Щото никой не инвестира, за да по
  • 172 AXXX

    0 0 Отговор

    До коментар #168 от "ВХП":

    Щото никой не инвестира, за да поправя чужди грешки, инвестициите се мотивират от очакването да донесат печалба. Поне така твърдят иконимистите...


    Това кълцане на коментари е наистина досадно.
  • 173 AXXX

    0 0 Отговор

    До коментар #169 от "ВХП":

    За краткост, давам най-очевадния пример – бай Уорън. Ако имаш време, виж цялото интервю, интересно е.
    http://www.manager.bg/broi-116/menidzhmant/uoran-bafet-ne-investiram-v-nishto-ot-koeto-ne-razbiram
    Улеснявам те в намирането на отговора на твоя въпрос с кратък цитат от линка:
    Учил се е от инвестиционния гуру Бенджамин Греъм в Университета на Колумбия, където се дипломира. Както сам признава: "Аз съм 85% Бенджамин Греъм".
    През 1965 г. Бъфет купува текстилната компания Berkshire Hathaway. Днес тя е конгломерат, който инвестира в застраховане, бижутерия, хранителна промишленост и др.
    Инвестиция от 100 долара в Berkshire Hathaway през 1956 г. днес би донесла 6,5 млн. долара на собственика й.
    Останалите примери са безброй, има ги даже и в България, където иначе девизът ни е „акъл не ща, пари ми дай”.

    Вместо да преливаме от пусто в празно за науката, образованието, професионализма и изкуството, препоръчвам ти още една интересна книжка, която дава отговор на въпросите ти (стига да си готов да ги получиш).
    http://www.mediatimesreview.com/april05/Profitability.php
  • 174 ВХП

    0 0 Отговор
    Любимите на всички ни /особено на бабъла/ американци, имат една такава фраза "Като си толкова умен, къде са ти парите?"
  • 175 ВХП

    0 0 Отговор
    Исках само да подчертая причинно следствената връзка, богатство-ум. Като богатството има много измерения културно, финансово и т.н.
    Исках само да кажа, че богатството е състояние и на духа, не само на банковата сметка, истински богатия човек има и от двете.