22 Октомври, 2012 01:06 10 991 10

Сграда за 16 млн. USD откриха в Американския университет

  • инвестиция-
  • университет-
  • ауб-
  • главболгарстрой-
  • америка за българия

Министърът на образованието Сергей Игнатов, кметът на Благоевград Атанас Камбитов, председателят на Настоятелството на Американския университет в България (АУБ) Мариан Келър и изпълнителният директор на фондация „Америка за България” Десислава Тальокова откриха сградата на новия университетски център към АУБ. Инвестицията възлиза на 16 млн. USD. „Триетажната сграда е с разгъната застроена площ 11 214 кв.м. Разполага с многофункционална зала с капацитет 400-430 места в зависимост от подредбата. Височината й е 12.5 метра, така че биха могли да се провеждат международни състезания. Особеното на залата е, че има естествено осветление, което я прави максимално енергийно ефективна. Капаците могат да бъдат затворени, ако е необходимо помещението да се използва за спектакли или е необходимо по-специфично осветление. Седалките са аналогични на тези в зала „Арена Армеец””, обясниха за Факти.бг от „Главболгарстрой”, реализирала строителството.

Другото, с което сградата се отличава, е наличието на театър-аудиториум с 350 места, оборудван с необходимата сценична механизация. „Повечето прозорци са на фасадата със северно изложение и много по-малко са отворите от юг, за да не прегрява залата”, обясни пред Факти.бг арх. Димчо Тилев, проектирал сградата.

В новия студентски център ще се помещават офиси за студентски услуги, които се предлагат само в най-престижните американски учебни институции - център за професионална реализация, за академични
консултации, за развитие на писмените умения по английски език, консултационен център за кандидатстване по програми за обмен в над 100 университети в Европа и САЩ.

„За да има добър живот на малките общности е нужен добре структуриран кампус. Поздравявам ви за прекрасната сграда и високите стандарти, изградени през годините”, каза по време на официалната церемония по откриването министър Игнатов.

 „Не мога да повярвам, че сте започнали с лопатите и сте стигнали до тази ултрамодерна сграда. Имаме условията да направим тази част на Благоевград един модерен център.”, заяви кметът на града Атанас Камбитов.

Сградата ще носи името „Америка за България” в знак на благодарност към едноименната фондация, дарила в периода 2009-2010 г. 8 млн. USD

Министърът на образованието Сергей Игнатов, кметът на Благоевград Атанас Камбитов, председателят на Настоятелството на АУБ Мариан Келър и изпълнителният директор на фондация „Америка за България” Десислава Тальокова прерязаха лентата на официална церемония.

След официалното откриване министър Игнатов разгледа новата сграда придружен от арх. Димчо Тилев

Многофункционална спортна зала

Театрална зала

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 optimista

    1 4 Отговор
    ей тея се заразиха от Борисов и почнаха смело да режат ленти да им е честито поредния грабеж на пари от държавата
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 неутрален

    4 1 Отговор
    Пари за образование, не са грабеж !!!

    Вече всичко ли стана "грабеж" за българина ??? Толкова ограничен "МАНТАЛИТЕТ" ли имаме....
  • 4 мхмммммм

    1 0 Отговор
    И сега от тази сграда ще изтичат най-добрите умове този път "От България за Америка" ;)

    Коментиран от #5

  • 5 неутрален

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "мхмммммм":

    Процеса, за който говориш е стартирал още 89та година...
  • 6 Бай хой

    1 0 Отговор
    И откъде дойдоха останалите 8000000. А в така наречения уневерситет се минава с пари - рушвети и никаква наука.
  • 7 Костадин

    0 0 Отговор
    Позсравления.Така се развиват градовете,с отварянето на нови-модерни центрове.Така ще се привличат студенти от много дуржави.А които мислят само за кражби и кои колко е взел от всичко това,нека си "живуркат" и да гледат само!
    Браво,нека има повече такива инвестиции в повече градове в страната!
  • 8 Хеми ВАРНАЛИС

    0 0 Отговор
    ОЧАРОВАТЕЛНОЕ! ДОСТА КАНДИДАТИ ЗА КЪС БЪЛГАРСКИ ФЛАГ!?! ДАНО ДА Е НА ХАИР!
  • 9 vankata

    0 0 Отговор
    Незнам другото ама залите, които са направили изглеждат като тези в тинейджърските американски филми. Като се разрових намерих това http://proaudio.bg/node/687 и там пише, че и техниката е много яка. Колоните били като на олимпиадата в лондон. Общо взето американчета много лев дават. Боката сигурно не е спал два дена щото не можа да я барне таз лента :)
  • 10 Никола Груев

    0 0 Отговор
    Обратният момент също го има. Архитекта на сградата (Димчо Тилев) е българин завършил архитектура в Принстън и завърнал се в България да работи и живее тук. Вижте каква сграда е избарал!