Last news in Fakti

14 Октомври, 2020 15:06 12 708 22

Аномалии на българския имотен пазар

  • жилища-
  • българия-
  • пренаселеност

Всяко второ жилище е пренаселено

Аномалии на българския имотен пазар - 1

Броят на свободните жилища в България расте, но в същото време тези, които се обитават, са пренаселени. Това стана ясно по време на проведен в Плевен семинар, касаещ изработването на съвременна национална жилищна стратегия. Страната ни е с най-голяма обезпеченост в Европейския съюз – 670 жилища на 1000 души. В същото време обаче сме на второ място по пренаселеност след Румъния – 43% общо за страната.

“Всяко второ жилище в България е пренаселено. И в същото време е голям дял на жилищата, които са необитаеми. Дори в София, където търсенето е най-голямо, 24% от жилищата са необитаеми. В Северозападна България този процент е над 40. И те се разрушават. Проблемът се неглижира и се задълбочава. Нуждата от стратегически рамков документ е да посочи конкретните начини за справянето“, казва Минчо Бенов - директор на неправителствената организация „Хабитат – България“.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    34 8 Отговор
    Една наредба на Баце и празните апартамени ще се населят с хорица от маалата, понеже са на гъсто, а както занем Ковид обича масака.
  • 2 ха ха

    46 3 Отговор
    НПО–та искат да лишат българите от жилище.
  • 3 Последния Софиянец

    46 6 Отговор
    Мафията си влага мръсните пари в имоти.В Студентски град има цели празни квартали.Много призрачно е нощем.

    Коментиран от #4, #10

  • 4 Първият избягал

    34 6 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Не бре, просто ората са ибегали отдавна от джунглата. И аз имам един затворен чистак барсак.
  • 5 Българин

    40 5 Отговор
    И ако махнем от сметката циганските къщи, колко остават пренаселените?
  • 6 Бей Гилтс

    35 3 Отговор
    Никой няма файда от тези пapaэити от маалата . Никъде по света не им трябват. На господарите им трябват читави хора да си плащат данъците а не паплаач да о сира пейзажа.

    Коментиран от #18

  • 7 оня с коня

    29 7 Отговор
    И да каже Минчо Бенов- шеф на Неправителствена Организация - КАКВО ПРЕДЛАГА да пише в Рамковия документ за който споменава?Да се задължат Собствениците на празни Апартаменти да пуснат Цигани и Лумпени на Общински наем за по 5-10лв на месец?Ей,...!!!Между другото в 4 етажното ми Блокче с 8 апартамента 4 са НЕОБИТАЕМИ защото собствениците или са в чужбина,или си живеят в друго Жилище.На НИКОЙ ОБАЧЕ и през Ум не му минава да продава Апарто 90кв.м с Маза колкото Хол,таван и Частен двор с гарантирано място за паркиране защото има Ел.Бариера НА ПЪПА НА Окръжния ми град!Което си е супер за мене,щото е Тихо "като в Църква" и ...просто няма с кого ДА СЕ СКАРАШ:)
  • 8 реститут

    39 2 Отговор
    Празни жилища в северозападнала България защото няма поминък и хората са изнесли към по големите градове,а па от големите градове хората се изнасят към чужбина,покрай нас има сумати празни апартаменти собственници на които отдавна не живеят в Бг. Какво толкоз се чудят на тоз Плевенски семинар? Ако има кво да правя на село с удоволствием ще се преместя там да живея,ама като знам че хляба трябва да си поръчам вечерта и до обед трябва да съм го взел от магазина,защото ...сами знаете защо ;) и това е в 21 век !!!!! Скоро и цели малки градчета ще опустеят,не само селата.
  • 9 всичко потъва в шкаф

    25 9 Отговор
    Тази "аномалия" съ дължи на аномалията с шкафа ! Всички авоари потъват там и масовия главанак няма пари за жилище докато близките до шкафа имат дори за къща в Барцелона !
  • 10 куку руку ку

    40 3 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    В Германия има цели призрачни градове... е, и?
    А при нас празните жилища и в същото време пренаселването на обитаемите, идва от ниските доходи. Хората имат жилища от времето на така мразения от психодесните социализъм. Свиват се две-три поколения в едно жилище, защото не могат да си позволят наемите, а камо ли да си купят жилище.

    Коментиран от #11

  • 11 хaха

    7 37 Отговор

    До коментар #10 от "куку руку ку":

    Това са глупости. Само мързелици търтеи не могат да си позволят да плащат "непосилния" наем от 200 лв. на месец в големите градове.

    Коментиран от #16, #22

  • 12 До всички

    6 12 Отговор
    одобрили 2ия коментар.Абе малоумници,как ще ви отнемат жилището,че не мога да се сетя ? Или си слагате плюсчета ей така ?
  • 13 инженер

    11 0 Отговор
    Има общински жилища и като имат зор там ще настаняват безимотни ,малоимотни ,неграмотни ,емигранти и т.н. Какъв е проблема ? Общините могат да строят евтини панелки за такива случаи като имат зор.
  • 14 Георги

    16 2 Отговор
    „Хабитат – България“ да не си и помислят да настаняват циганския хабитат из жилищата на хората. Тия НПО-то освен да се опитват да унищожат българския народ, друго правят ли?
  • 15 ВМРО

    9 1 Отговор
    Централата на ВМРО е пример за пренаселено жилище, колко новобългари са регистрирани там?
  • 16 XXXX

    22 3 Отговор

    До коментар #11 от "хaха":

    Като толкова знаеш, иди ти да живееш в големия град за 200лв. наем на месец!!! Да видим какво жилище ще намериш за тези пари!!!
  • 17 Петър Стоев

    17 2 Отговор
    Аномалията се обяснява простичко, с царящото социално неравностойно - има заможни хора с по десет и повече имота, в които не живеят и не посещават с години, а има и сиромаси, които обитават двустайни жилища с деца и внуци. Да не забравяме и българите в чужбина, които инвестират в жилище в България "за стари години", но на практика не живеят в него (и май никога няма да живеят).
  • 18 Да бе да

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "Бей Гилтс":

    А мръсната работа кой ще работи
  • 19 Maja Maeva

    17 1 Отговор
    Няма грешка. Никъде по света няма социално равенство - хората са различни. Даже и при шейховете няма равенство - има богати има и по богати. Никъде няма такива простотии да вземаш от някого и да даваш на пapaэитa.
  • 20 Гост

    15 1 Отговор
    Не знам ,кои са толко пренаселени жилища(изключвам циг*нските махали)жилища след като масово наблюдавам празни или с по 2 души жилища.Тенденцията е да се обезлюдява още повече.
  • 21 Mars

    10 0 Отговор
    Спрете набезите по селата, сложете им като хората ток, вода и интернет и ше решите проблема за нула време.
  • 22 Ало

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "хaха":

    Ела намери апартамент в софия или пловдив за 200 лева, и депозит в 200 лева, дебил...