Last news in Fakti

23 Октомври, 2020 15:56 3 830 11

Какво ще се промени в жилищната политика у нас

  • жилища-
  • стратегия-
  • програма

Държавата подготвя нова национална стратегия

Какво ще се промени в жилищната политика у нас - 1
Снимка: М. Богданова ©

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) работи по проект на нова Национална жилищна стратегия. Проектът е според световните и европейски тенденции за развитието на сектора, като за постигане на заложените в стратегията специфични цели ще бъдат разработени целеви програми, съобщи по време на парламентарния контрол днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Стратегическите цели на Националната жилищна стратегия ще са ориентирани към намиране на устойчиви дългосрочни решения за жилищния сектор. Реализирането им ще бъде в компетенциите на общинските администрации. С изпълнението на стратегията се цели да бъдат подобрени жилищните условия на уязвимите групи от населението и да бъде намален относителният дял на бездомните и на нуждаещите се от социално жилище граждани.

И в момента МРРБ изпълнява политики за осигуряване на социални жилища на уязвими групи от населението. По Оперативна програма „Регионално развитие“ в периода 2007-2013 г. и 2014-2020 г. са реализирани 4 пилотни проекта на стойност 16,6 млн. лева в общините Видин, Девня, Дупница и Столична община, като са осигурени 334 социални жилища за 684 лица от уязвими социални групи. По ОПРР 2014-2020 г. са сключени 21 договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за проекти за социални жилища с общините Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора, Благоевград, Шумен, Перник, Враца, Кърджали, Ловеч, Смолян, Разград, Казанлък, Гоце Делчев, Силистра, Търговище, Петрич, Свищов, Велинград, Лом и Хасково, на обща стойност от 53,4 млн. лв. Чрез реализацията им ще бъдат осигурени 1026 социални жилища. Предстои сключване на договори за безвъзмездна финансова помощ за одобрени проектни предложения за социални жилища и на общините Варна и Видин. На етап оценка е проектно предложение на община Монтана.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абдул от Кабул

    26 3 Отговор
    Ще ни дадат празните апартаменти на Ганчовците за безвъзмездно ползване, нищо друго съществено.
  • 2 Гост

    28 2 Отговор
    Даже не го и дочетох, ама накаква далавера ще е
  • 3 Далавера

    36 1 Отговор
    Дано не означава че ще се строят безвъзмездно за ромите вземайки пари от нас !

    Коментиран от #5

  • 4 човек от народа

    29 1 Отговор
    поредната крадлива политика ! дай на некадърника жилище, че да има какво да руши.....
  • 5 човек от народа

    18 2 Отговор

    До коментар #3 от "Далавера":

    има ли съмнение, че означава точно това !
  • 6 Калмуции 1

    19 1 Отговор
    Опърдяна държава с лилаво население на помощи.
  • 7 Начо

    5 9 Отговор
    Хората искат в София.Стройте социални жилища в София.
  • 8 ТъйМъй

    14 0 Отговор
    Едно време имаше Петилетка, сега Национална Стратегия. Изучихме се и ние, бачо Стояне!
  • 9 В превод

    17 2 Отговор
    Освен, че нашите избиратели не плащат данъци, не плащат ток и вода, получават един куп помощи и добавки, имат всякакви привилегии, крадът и мамят безнаказано, с предимства в здравеопазването, сега ще получават и нови държавни жилища. Честито на данъкоплатците.
  • 10 ТИКВУН

    7 2 Отговор
    ХА ХА ХА ХА ХА ХА влязохме в МУТРО-КОМУНИСТИЧЕСКИЯ-КАПИТАЛИЗЪМ. ТОШО, НАДМИНАХ ТЕ!
  • 11 Иван Пакистан

    5 0 Отговор
    Не им завиждайте на безимотните. Те ще им дадат нещо ама ще им вземат душите. Кое е по ценно - торбата с л.йна или душата ?