Last news in Fakti

5 Ноември, 2020 09:15 10 566 34

Мотивите българинът да купува и продава жилища

  • жилища-
  • купувачи-
  • продавачи-
  • софия-
  • българия

Част от наемателите смело купуват собствен дом

Мотивите българинът да купува и продава жилища - 1
Снимка: М. Богданова ©

Сигурно вложение на парите в нестабилни времена остава ключов мотив на купувачите да се сдобият с имот, извън нуждата от дом. Дори онези от тях, които нямат амбицията да го отдават под наем, считат, че в дългосрочен план това е позната и сигурна инвестиция.

По-разнообразни са мотивите на продавачите. Част от тях искат да се освободят от имот, който не съвпада с личните им нужди и да вложат парите в друг пасив, коментират брокери от аг. "Имотека". Расте и броят на хората, които през последните 9 месеца са продали апартамент, получил през тази година разрешение за ползване. Наблюдават се продавачи, които до момента са били на наемния пазар, но искат да излязат от него.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Курумпе

    82 13 Отговор
    Раздвоен съм..ся, на кой да вервам?!Баце казва зверска криза некаква било, ма той щял да изправи държавата, щото била паднала..., а Вие тука за покупки на жилища ни облъчвате!!!С какво бре, с какво ги купуват голтаците..с по няколко бързи потребителски кредита са над 90% от работещите!!!Какви наеми бре, та всичкото клиент - студенти ученици са по домовете - от този КОВИД се образоват по интернет, за кой са им квартири!?Хората са масово със заплати под 1000лв , а Вие за бизнес със имоти ни говорите!Рекламата си правете, там където има пари и то свободни, у тази територия, перспектива за развитие с тази демографска криза, с това килийно образование и с тази архаична икономика от ледниковата епоха..сигурно нормалните ще си набиват парите във бетон!?
  • 2 некой си

    72 12 Отговор
    Ква касапница се очертава па на пазара за имоти . Със сигурност правилните инвестиционни фондове протриват ръце как ще си пазарят имоти на кило от закъсали банки с проблемни кредити. Между другото всичко си е по сценарий,на всеки 10г. раята се стриже и дои на всякъде по света по този начин,чрез навираме в мечтите му. Обърнете внимание на някои реклами с думите : Мечтаният нов дом ; ; Мечтаният нов автомобил ;;; и т.н. и т.н. А никой не си задава въпроса за разликата между мечта и реалност . Като мечтата на труженичката, мечтае за почтен и любящ съпруг,примерни деца ,красив дом,добра работа бе въобще все мечти,но никой не си купува автомобил с показание милион на километраж. Ето колко е грозна истината и реалноста и затова са нужни тъпаците,за да мечтаят а други да правят пари от мечтите им докато мечтателите затъват.

    Коментиран от #27

  • 3 Гост

    71 5 Отговор
    Голяма инвестиция, няма що. Що пък да не се заробя с кредит за следващите 20 години, и то във времена, в които изобщо не е сигурно дали ще имам доходи да го изплащам? И не спирам да се чудя, дали да се набутам с някое ново строителство, на което ще почне да му пада мазилката и да му тече покрива още на третата година, или да се натикав някой стар панел, доскоро обитаван от електорат, чиито водопровод тече като лейка, а експлоатационният му период приключва след 3 или 4 години? И на всичкото отгоре, като остана без работа заради ковида, няма да мога да си плащам кредита и ще излезе, че съм купил апартамент на банката. Голяма инвестиция, ама не за мен, а за банкерите и кредиторите. В несигурни времена не се правят рисковани капиталовложения с неясен край. Евтината ви реклама не хваща кяр.
  • 4 брокерова песен

    72 7 Отговор
    Статийката е щуротия. Истината е ,че в момента имотният пазар е тотално замръзнал ,няма никакви продажби (ни на зелено ,ни на чевено) ,това лесно може да се установи в сайта ИМОТ.БГ - там добре се вижда ,че едни и същи имоти висят от години и никой не ги поглежда. Българинът е инат - цени не сваля и разчита на чудо (че някой улав с много ,неброени мангизи ще му купи гълабарника ,ама такива улавци ,както добре знаем - нЕма).

    Коментиран от #5

  • 5 Гост

    62 6 Отговор

    До коментар #4 от "брокерова песен":

    Напълно съм съгласен. Освен че е в застой, ами и алчните брокерчета се опитват да го играят тарикати, да сплашват хората, че уж пазарът поскъпвал. Как го правят? Ами, покрай многото стари, киснещи обяви на разни къщури се навъдиха нови обяви, ня тотални гробници, които нито стават за живеене, нито за ремонт. Трябва да я събориш и да строиш наново. И обявената цена на тези кокошкарници е като на луксозен апартамент в града. И като реша да звънна, да видя кой е тоя луд, който си е помислил, че кочината му струва някакви пари, се оказва, че имотът бил вече капариран?!?! Още на третия ден от обявяването му, някой го е капарирал, тоя гроб, сакън да не го изтърве. Сигански номера, които прозират и ме напушва смях от тях, ама Ганьовците толкова си могат, горките.
  • 6 Страшно ще е

    46 7 Отговор
    Аз си мисля, че кризата от 1997 ще ни се види розова приказка.
  • 7 симо

    49 8 Отговор
    който дава сега пари за тухли,догодина ще дава дупе за хляб
  • 8 Eee

    39 17 Отговор
    Най-лошата инвестиция в момента е покупка на жилище.Цените ще се сринат след оставката на гн.Борисов.

    Коментиран от #18

  • 9 Умен

    35 4 Отговор
    Тук прозира брокерската лъжа за "световната инфлация": Публикувано във факти.бг: Сигурно вложение на парите в нестабилни времена остава ключов мотив на купувачите да се сдобият с имот
    Странно защо в Испания поевтиняват имотите, БП си продават централния офис на централно място в Лондон. В САЩ очакват негативно развитие на пазара на имоти.
    И отново статия пълна с противоречия. Прочетете първото и последното изречение на статията. Напълно диаметрални позиции.
  • 10 Koko

    25 5 Отговор
    Всичко е ЛЪЖА , цените ще паднат още с 50% .

    Винаги съм действал ОБРАТНОТО на това което се тръби неистово от безсилие и винаги съм ПЕЧЕЛИЛ !
    МЕРСИ!
  • 11 Aze

    28 3 Отговор
    И брокерите са в криза , не виждам как някои още им вярват!

    Според тях , само там "нямало криза" , АЙДЕ НИЦ !
  • 12 павел пенев

    34 5 Отговор
    Стига сте будалкали хората с тези грозни и лошо построени жилища,като дори в т.нар.престижни квартали в София няма канализация а септични вонящи ями.Жилището е основна потребност а не инвестиция.У нас има вече построени жилища за 12 милионно население а българите са 5,5 милиона.На кого ще продавате?Руснаците избягаха дори от черноморието и Банско,англичаните също.Може би очаквате мигрантите?
  • 13 павел пенев

    21 6 Отговор
    Стига сте будалкали хората с тези грозни и лошо построени жилища,като дори в т.нар.престижни квартали в София няма канализация а септични вонящи ями.Жилището е основна потребност а не инвестиция.У нас има вече построени жилища за 12 милионно население а българите са 5,5 милиона.На кого ще продавате?Руснаците избягаха дори от черноморието и Банско,англичаните също.Може би очаквате мигрантите? Ако оставим настрана високите лихвени проценти на банките и фалшификациите на имотната мафия–продажби просто няма, пазарът е сринат, а хората са обезверени.
  • 14 павел пенев

    13 6 Отговор
    Стига сте будалкали хората с тези грозни и лошо построени жилища,като дори в т.нар.престижни квартали в София няма канализация а септични вонящи ями.Жилището е основна потребност а не инвестиция.У нас има вече построени жилища за 12 милионно население а българите са 5,5 милиона.На кого ще продавате?Руснаците избягаха дори от черноморието и Банско,англичаните също.Може би очаквате мигрантите? Ако оставим настрана високите лихвени проценти на банките и фалшификациите на имотната мафия–продажби просто няма, пазарът е сринат, а хората са обезверени.
  • 15 Димов

    27 3 Отговор
    Крайно време е подобни автори да почнат да носят отговорност за масовите заблуди, с които заливат медиите. Давате акъл на хората, да си вложат парите в имот, по време на криза. Добре! А след година-две, като се окаже, че цените се сриват надолу, и стотици хиляди българи губят милиони за това, че са ви послушали пропагандите, кой ще носи отговорност? Вие трябва да сте, г-да журналисти.
  • 16 икономист

    16 15 Отговор
    Предвид очертаващата се световна криза със тотална обезценка на парите , вложението в имот си е дългосрочна инвестиция. Качествените имоти с добра локация без тежести си държат цена . За всеки влак си има пътници и за всеки имот купувачи.

    Коментиран от #17

  • 17 Умен

    18 2 Отговор

    До коментар #16 от "икономист":

    Икономисте я ми кажи кога като е имало световна икономическа криза е имало обезценка на парите? Е
  • 18 Galya

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Eee":

    AМИН ДАЙ БОЖЕ ЧАС ПО СКОРО ЧУЛ ВИ ГОСПОД АМИН
  • 19 като няма глава

    20 3 Отговор
    Да влагаш парите на банката и да си залагаш задните части за това. В България му викат инвестиция. Видиш ли българина си спестявал парите които ги няма. И всичко това на фона на пандемия. И на пикови цени на имотите. Вие сериозно ли мислите че има нормални хорица дето купуват място където да живеят в него и разполагат в банката със по 70-90-130 хиляди евро. Всичко е на заем братя и сестрички. Заем дето няма да могат да плащат. И имот на цена на която никога вече няма да го продадът. Плюс още по 20 бона за ремонт и десет бона и повече за комисионна на брокера и нотарялна такса. Това ще е поредната трагедия която ще гледам как сполетява сънародниците ми.
  • 20 Анонимен

    2 12 Отговор
    Отвън идват роми и купуват на безценица от бълфари закъсали за пари. От турция маса купуват ново строителство, от балкана станаха бизнесмени, бб и дпс им дали... И не един, а по 10 жилища имат влагат си парите от малцинствата затова и слави т. И той иска да се омаже с цвета барабар. Ори едун земетресението както казва едни младо ит смолян ще изпопадат, а ори бай толово ап били стабилни.. Подпичвени води ни говореше.. Има хора от 30 г не си знаят парите. 20 000 000 откраднаки дпс, 5 хитела в турция кмета.. Със заплати, но има вина бойко Борисов. Той управлява. Както казват лекарите. Тези които нянат са по здрави от имащите. Под наем. Като се развали не мислят,.. Алерголог 1 към 1. Всички 2 на 2. Рушветчии и турците вече
  • 21 само да питам

    6 0 Отговор
    Какво казва тази статия?
  • 22 Идва криза

    17 4 Отговор
    Идва криза ! Цените ще се сринат !!! Банките ще ги вземат имотите на безценица !!!!
  • 23 Хана

    10 2 Отговор
    Идвали били хроми да купуват . Глупости на квадрати. Може коптори да купуват за без пари. За добър имот нямат пари. Богатите се стискат кфо да говориме за хроми. Една проста панелка тристайна в голям град върви в момента към 60000 евра. Старо строителство.

    Коментиран от #28

  • 24 Реститута

    7 6 Отговор
    Гладни мишки,имот се купува с пари
  • 25 :D :D :D

    10 1 Отговор
    Мотивирах се да не купя.
  • 26 Blackthorn

    4 2 Отговор
    Аз купих моя следващ дом преди 2 години, но далеч от гетото :)
  • 27 Таня

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "некой си":

    Е...., ама ти си от тия, които цял живот мрънкат и все някой им е виновен. Вината не в тези около теб, нито в държавата, ти просто си мизерабъл.
  • 28 Учуден

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "Хана":

    Говориш глупости! Какво означава "голям град"? Цените в София са едни, във Варна и Бургас - други /ако предложиш панелка с три стаи за 60000 в някой от тези 3 града - обади се/, а в "голям град" като Добрич - 6000Е за панелка се мираж.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Купуват бабината ви

    3 2 Отговор
    Купуват бабината ви !!
  • 31 Covod 19

    5 2 Отговор
    Яжте ми х@я никой не ви купува копторите !!!! Covod- а ще ви е*е майката !!!
  • 32 Хензел и Гретел

    4 0 Отговор
    Никой не ви кара да купувате. В голям български град панелка на 60 години тристайна върви 70К евро. За ремонт. Ако щеш. Пазарна икономика е.
  • 33 брокер

    1 1 Отговор
    средна цена в Цофия 1282 euro кв.м. луда работа, чисто заробване и подаръци към банките
  • 34 BUITRE

    0 0 Отговор
    Купувайте Купувайте Американският инвестиционен фонд Лешояд. BUITRE ви очаква с отворени обятия.