Last news in Fakti

10 Януари, 2021 13:27 7 540 29

Новата перла на Бургас (СНИМКИ)

  • бургас-
  • културен дом-
  • нефтохимик-
  • реновиране-
  • зала

Културният дом в най-голямата и съвременна сграда в Бургас за провеждане на културни събития

Новата перла на Бургас (СНИМКИ) - 1

"Културен дом на нефтохимика вече е красив модерен център, в който всеки ще може да усеща артистичния дух на нашия град. Когато собствеността на Културния център ни беше прехвърлена, Община Бургас пое ангажимента да управлява така сградата, че тя да носи удоволствие и радост на бургаските граждани и творци. Затова участвахме в оперативната програма с мярката за модернизация и цялата реконструкция е факт. Сега Домът на нефтохимика разполага с 8 напълно самостоятелни зали. Това ги прави точно в условията на пандемия много по-практични и търсени, защото няма никакво пресичане на потоци от хора от различните школи и състави, които ще ползват модерния културен дом", каза при представянето на напълно обновената сграда кметът Димитър Николов.

Сградата на културния център е обновена по проект "Реконструкция, ремонт и обновяване, внедряване на мерки за енергийна ефективност в Културен дом на Лукойл Нефтохим". Той се реализира чрез комбинирана подкрепа на безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма "Региони в растеж" 2014- 2020, финансов инструмент Фонд за градско развитие за регионите София и Южна България от Фонд за устойчиви градове и собствен принос на Община Бургас.

"Културният дом в най-голямата и съвременна сграда в община Бургас за провеждане на културни събития от различно естество. Обновяването и функционално преосмисляне на отделните зали ще осигури съвременни и модерни условия за музикална, концертна и художествена дейност, насочена към детската и младежка публика", каза заместник-кметът по стратегическо развитие и екология, дигитализация и адаптация към изменение на климата Весна Балтина.

Домът на нефтохимика вече разполага с 8 многофункционални и напълно обновени в духа на новите тенденции зали. Преди реконструкцията те бяха 4. Всяка от тях разполага със собствена озвучителна система и подходящо осветление. Към всички има съблекални, обзаведени с душове и гардероби.

"Зрителната зала", която е най-голямата, разполага с 514 места. Сцената вече може да се върти, след като дълги години задвижващият механизъм не функционираше заради повреда. Това позволява декорите да бъдат сменяни по време на представление. С подобна опция могат да се похвалят само най-големите театри. За функционирането на сцената и провеждането на представленията са монтирани 30 чиги. Това са устройства за управление на завесите, които се управляват с микропроцесорен пулт.

Зрителната зала е оборудвана с изцяло ново осветление, което е монтирано на 4 управляеми моста. Обособени са две зони за хора в инвалидни колички. Старите седалки са подновени с нови и много по-удобни. Важна част в Зрителната зала е оркестрината, което позволява в нея да се поставят не само театрални постановки, а още мюзикъли и оперети. Техническата кабина в Зрителната зала също е изцяло нова. Тя е разделена на три панела - за кинопрожекции, звук и осветление.

Камерната зала в културния център, разположена от страната на ул. "Христо Ботев", също дава възможност за провеждане на различни събития. Тя е със самостоятелен вход и е подходяща за репетиции, изложби, конференции. Оборудвана е с огледала и станки за балет, може да се използва и като картинна галерия.

Две нови зали са обособени в надстройката на Дома на нефтохимика. Те са с площ от 135 и 85 кв. метра и разполагат с огледала, станки за балет, озвучаване. Подходящи са за изложби, семинари и презентации.

В Дома на нефтохимика има обособени няколко ателиета, които може да се използват за обучение по музика и рисуване.

Изцяло обновени и обзаведени с огледала и специални лампи са гримьорните. Така се осигуряват добри условия за подготовка на артистите и бърза смяна на костюмите по време на представление.

Залата на Общинския съвет също е обновена. Тя може да се използва и за семинари и презентации. Към нея има специална витрина, в която ще бъдат поставени награди и отличия, които се връчват на изявени граждани, и символи на местното управление.

Фоайето е многофункционално. Оборудвано е със конструкции за окачване на картини, за да може в него да се провеждат изложби. По стените са монтирани големи монитори за излъчване на видеоматериали и презентации. Обособени са 6 касови пункта за продажба на билети.

Другата новост в Дома на нефтохимика е вътрешният двор, в който е обособена сцена за провеждането на концерти, рецитали и други събития. За тяхното обезпечаване е осигурена мобилна озвучителна техника и осветление.

Изцяло обновени са външните пана - на фасадата към ул. "Христо Ботев" и във вътрешната част. Изцяло е възстановен и откритият по време на реконструкцията стенопис с нестинарки, който сега се намира в библиотеката към клуба на ветераните от Лукойл - Нефтохим.

В сградата на културния център са обособени административни кабинети. В средното крило ще се помещават руските клубове към НХК. В северното крило ще се намират омбудсманът и административните ръководства на Авиомузея и общинската дирекция за младежки дейности. В южното крило ще се помещават хората от Съюза на ветераните на Лукойл - Нефтохим - председателят и Управителният съвет на организацията, както и библиотеката към клуба.

Проектът се реализира чрез комбинирана подкрепа на безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма "Региони в растеж" 2014- 2020, финансов инструмент Фонд за градско развитие за регионите София и Южна България от Фонд за устойчиви градове и собствен принос на Община Бургас.

Новата перла на Бургас (СНИМКИ)

Новата перла на Бургас (СНИМКИ)

Новата перла на Бургас (СНИМКИ)

Новата перла на Бургас (СНИМКИ)

Новата перла на Бургас (СНИМКИ)

Новата перла на Бургас (СНИМКИ)

Новата перла на Бургас (СНИМКИ)

Новата перла на Бургас (СНИМКИ)

Новата перла на Бургас (СНИМКИ)

Новата перла на Бургас (СНИМКИ)

Новата перла на Бургас (СНИМКИ)

Новата перла на Бургас (СНИМКИ)

Новата перла на Бургас (СНИМКИ)

Новата перла на Бургас (СНИМКИ)

Новата перла на Бургас (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бацо

    29 11 Отговор
    Чакайте две седмици да падне покрива

    Коментиран от #6

  • 2 Вова

    44 8 Отговор
    ТОВА не е красиво, красиво е това:

  • 3 БСПлвдив

    40 0 Отговор
    Дайте го на Георги Гергов и ще стои заключен 360 дни в годината. Пет недели отваря за цигански сватби. Така работи Пловдивския панаир.
  • 4 В Бургас

    25 4 Отговор
    ще бъдат най-културните батки.
  • 5 Колко

    31 7 Отговор
    милиони са заграбени чрез тая "необходима " на Бургас грозотия ?
  • 6 Гларус

    21 31 Отговор

    До коментар #1 от "Бацо":

    В Бургас покриви не падат Само комундетата на изборите Затова сме най добрия град за живеене

    Коментиран от #8, #12, #18

  • 7 Аз40🏴‍☠️

    23 10 Отговор
    Ще се разпадне скоро, личи си. Виско е по герберастки направено за да се окрадат едни пари пак. ОСТАВКА!
  • 8 Бацо

    13 4 Отговор

    До коментар #6 от "Гларус":

    Комундетата от гепи ще падат лЕ, или ще спираме водата на лято 😂
  • 9 бургазлия

    15 17 Отговор
    Май завиждата ,а !!
  • 10 зевзек

    20 5 Отговор
    в едно от помещенията ще се обособи клуб за правене и забиване на кирки, модно ателие за изрязани оригинални потници за батки, малък бутик за тежки ланци, такъми и аксесоари за батки, и зала за бабаитски бойни техники и изкуства за селски бой, най батенския град за живеене в България след Перник, с батките и батината напред към светлото европейско бъдеще
  • 11 опа

    7 3 Отговор
    Пак по-добре изглежда от новия бардак на дупетатите!
  • 12 ха ха

    19 13 Отговор

    До коментар #6 от "Гларус":

    Затова всички от Бургас с два крака и с две ръце искат и напират към София. Бургас ства само за преминаване към курортите на юг.

    Коментиран от #14

  • 13 555

    12 6 Отговор
    Крадци
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Биби Кинг

    6 2 Отговор
    А са стадеона што стана? Там ли е или падна дее? Кмето да се наместиа очилата и да запрета ракави!
  • 16 Евала, бургазлии!

    15 3 Отговор
    Поредната построена от комунистите сграда стана перлата на нещоситам! Поне тая са успели да боядисат...
  • 17 Тоти

    6 2 Отговор
    Ма доган Ви взе Росенец А.

    Коментиран от #21

  • 18 Ако Бургас

    24 9 Отговор

    До коментар #6 от "Гларус":

    Е най добрия град за живеене, то аз съм Джеф Безос. Не знам кое му е доброто. Задръстванията са като за град с население 2 милиона души. Излезеш ли от главен булевард улиците в кварталите са лунен пейзаж. 7-8 етажни нови кооперации със тераси по два квадрата , наблъскани на 5 метра една срещу друга. Толкова пъти виждаш жената на комшията отсреща гола и той твоята също, че в един момент е все едно че живеете заедно. Мръсотия , воня, влага и гларуси навсякъде. Като стане лято жителите на Славейков, Изгрев и Зорница все едно живеят на летището. Самолетите минават толкова ниско че вибрират прозорците. Цените на всичко(особено имотите) са като за София а заплатите като за Айтос. Но най много ме кефят светофарите. Половина свят съм обиколил никъде не съм видял червеното да е 105 секунди. Може би това е заради така наречената Интегрирана Транспортна Схема за която бяха похарчени милиони. Еваларка Бургас . Добри сте

    Коментиран от #22, #27, #28

  • 19 Колко

    12 2 Отговор
    СА ДАДЕНИ МИЛЕОНИ И КОЛКО СА..
    УСВОЕНИ??! Ужас. СТРОИ СЕ 6 ГОДИНИ ВСИЧКИ ВЪВ, ВЪВ ВЪЪ МАНДАТА НА КРА Д ЛЬО ТО. НИ НИ
    НИ КОЛ. ЯКО СЕ КРАДЕ.НА ВСЯКЪДЕ.
    НИЕ СМЕ И СИ ОСТАВАМЕ НАЙ....
    МАНИПОЛИРАНИЯТ НАРОД.

    Коментиран от #29

  • 20 Албрехт Дюрер

    6 3 Отговор
    Ако не го е открил Борисов , значи не елегитимен. Нищо , че може до месец да протече , така както се срутиха камЪни на пътя или се напУкаха ноВите асфалти ! Важното е Бог Бойко да реже ленти и да дава интервюта !
  • 21 не вие му го дадохте

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Тоти":

    на тепсиа
  • 22 няма колона

    11 0 Отговор

    До коментар #18 от "Ако Бургас":

    от коли повече от няколко деситки метра а в кална София съм чакал и километър. не споменавай за самолетите, като кацат в София и като преминават над блоковете санирани на кръпки да потъне човек в земята от срам. като влизам с кола от запад също срам, приятели не от БГ ме питат в Чернобил ли ги водя, сградите в Бургас поне имат хубаво санирани фасади. за калта по улиците нека изобщо не говорим. за квартали като Люлин или Овча Купел с незаконните бетонни гаражи навсякъде да не говорим, всички сложени с някакви връзки на собствениците, в Бургас ги наритаха, егати грозотията бяха. не може да сравняваш столица с град 10 пъти по малък. и да ти кажа, бил сам във всяка Европейска столица без Тирана и Подгорица и Варшава, София е най-зле от всички, казвам го най-безпристрастно колкото и да ми е криво

    Коментиран от #23

  • 23 MMA club

    9 0 Отговор

    До коментар #22 от "няма колона":

    забрави за въздуха на София, пред нея в класацията обикновено са само New Delhi, Karachi и Lahore
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ДОКО

    3 1 Отговор
    и разбира се една перла в чекмеджето...на вожда..
  • 26 Златев

    1 1 Отговор
    Носталгия ... Боцко Турбуха удари едно рамо, с еврофондовете ... "безвъзмездна" - хо-хо-хо ...
  • 27 ЪРП

    4 2 Отговор

    До коментар #18 от "Ако Бургас":

    АБСОЛЮЮЮТНО СИ ПРАВ ЧОВЕЧЕ!!!
    А, МЕЖДУСЕЛСКИТЕ ПЪТИЩА В ОБЩИНА БУРГАС СА В ПОТРЕСАВАЩО ОКАЯНО СЪСТОЯНИЕ И НЕ СА ПИПНАТИ ОТ ПОЛОВИН ВЕК,ОТКАКТО БАЙ ТОШО ГИ Е ПРАВИЛ!!
    КОЛОСАЛНИ ПРОПАДАНИЯ, ДУПКИ И АБСОЛЮТНО НИКАКЪВ ОБЩЕСТВЕН ТРАНСПОРТ ДО СТОТИЦИ ПО-МАЛКИ НАСЕЛЕНИ МЕСТА!!! НЯМА МАНТИНЕЛИ, НЯМА КАНАВКИ, ОГРОМНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТАЛАЦИ СА ОБРАСЛИ И ПРЕВЗЕМАТ ПОЛОВИНАТА ЛЕНТА ОТ МЕЖДУСЕЛСКИТЕ ПЪТИЩА!!!
    КОЛОСАЛНА И ПРЕСТЪПНА БЕЗХАБЕРЩИНА И ЗАНЕМАРЕНОСТ!!!!!!!

    НОО...ПЪК СЕ ПРАВЯТ РАЗНИ ЛЪСКАВИ СГРАДИЧКИ И СПОРТНИ СЪОРЪЖЕНИЯ В БУРГАС, ЗА ДА СЕ УСВОЯТ ПРАВИЛНО И ОТ ПРАВИЛНИТЕ ХОРА ЕДНИ СТОТИЦИ МИЛИОНИ ЕВРАЦИ....ЗА ЧЕКМЕДЖЕТА И ГАРДЕРОБИ ДА ИМА!!!!
  • 28 Делян

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Ако Бургас":

    Ти май не си ходил никога в Бургас, а няма да се учудя ако изобщо не си излизал от село. Бургас освен многото си други достойнства, е градът който няма задръствания. Градът е разположен на много голяма площ - мисля че е градът с най-голяма площ, а широките булеварди са десетки. Задръстванията са непознати за Бургас.
  • 29 Пламаче

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Колко":

    Ти явно си доста манипулиран от марксизма, а и ти личи, ама много ти личи. Не съди за останали по себе си.