2 Февруари, 2021 18:23 2 811 10

Първо реставрират тази столична баня

  • овча купел-
  • горна баня-
  • реставрация

Овча Купел ще бъде ремонтирана преди Горна баня

Първо реставрират тази столична баня - 1
Снимка: БГНЕС

Банята в „Овча купел“ ще бъде възстановена в оригиналния си вид. Плановете са в средата на годината да започнат реставрационните дейности. „Нашата философия е реставрация на историческите сгради и използване на минералната вода по най-съвременни способи, с внедряване на нови различни разнообразни спа технологии под ръководството и надзора на хабилитирани лица и на компетентни специалисти“, каза заместник-кметът по култура в Столичната община Тодор Чобанов, цитиран от БГНЕС. Това, което може да се случва в тях е именно съвременни практики, свързани с балнеология, SPA, рекреация, използване на различни природни ресурси за подобряването на здравето на човека. Той увери, че общината работи в тази посока от няколко години.

Той посочи, че банята в „Овча купел“ е по-напреднала в сравнение с тази в Горна баня. „Очакваме все още Министерството на културата да съгласува нашия проект, след което да обявим обществена поръчка. Там проблемът е свързан с концесия, която отнема по-голямата част от минералната вода. Дебитът, който по концесионен договор е оставен за обществени нужди е крайно недостатъчен. В топлите месеци дебитът е недостатъчен дори за чешмата, откъдето хората си наливат вода и се е случвало, тя да пресъхне. Там това ще бъде големият проблем. Но сградата ще бъде реставрирана изцяло в оригинален вид, ще бъдат запазени басейните както са в момента“, каза Чобанов.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПазарЖик

    9 1 Отговор
    Демек баня без вода ще имат хората.
  • 2 Мизантроп

    3 0 Отговор
    Днес е хубав ден да си поговорим как се ходеше на обществена баня при соца,че и сега.Ама на днешното му викат —оргия.
  • 3 324

    7 2 Отговор
    Навремето комунистите бяха я ремонтирали, имаше плаж, рехабилитационен център изобщо се грижеха за нея и като паметник на културата! Не ги е срам, само проблеми за Лоената топка! Не ми се мисли ако те ще я ремонтират дали няма да се срути върху главите на хората.
  • 4 Селската

    4 1 Отговор
    Баня,голям кеф!" Не знаех,че и там имало концесия.Накрая тротоарите ще концесионират.Не се смейте! Знаете ли, че много спирки на ГТ са отдавна концесионирани? Спрете да се хилите,на вас говоря! Да,истина е,мисля че бройката беше 282 .В различни точки на града. -Стига цвилихте ,де! -Кой бил концесионера? - Точно това не го казаха,но се говореше за едно такова,пълничко,абе доста пълничко момченце, адски сланинесто ! -Абе,що спряхте да се смеете?
  • 5 Жръц- хръц

    3 0 Отговор
    А един друг,дето много добре търчал след коженото кълбо, заедно с друг,който е при камилките, купили пак такава баня.На Пиротска" и канала- Точно срещу нея ,пак купил същия тръчи топка детската болница- и двете нарочно запустели и закрити.Та нема детска болница и баня( построена още през царско) ,но вече има два огромни паркинга.С размерите на цяло каре в някой панел комплекс със все блоковете. Скромна площ, на която можеше да построят най голямата детска болница в страната, но да са живи,да са здрави, да хилядат( на час)!
  • 6 ВАРНА

    3 1 Отговор
    ВАРНА СТОИ НА ЕЗЕРО С МИН ВОДА 30 КМ В ДИАМЕТЪР И НЯМА ГРАДСКА БАНЯ.ПЪЛЕН АБСУРД !!!
  • 7 Баят сельо

    2 2 Отговор
    Репата раздава поръчки срещу тлъсти комисионни, въобще не му пука за банята, поредното присвояване на средства, като сигурно никога няма да влезе в експлоатация.
  • 8 Инженерът 1917

    1 1 Отговор
    Пак ще се перат пари!
    Нека от Столична община кажат колко милиона лв са дадени от 1990г до днес за Централна минерална баня?!
  • 9 КРАДЦИИИИИ

    0 0 Отговор
    ГОЛЕМО КРАДЕНЕ СЕ ЗАФОРМЯ ! ЯКА РАБОТА !НЕМАТ СПИРАНЕ ТИЯ КРАДЦИ ГАДНИ ДОЛНИ ЧУМАТА ДА ГИ ТРЪШНЕ ДО ДЕВЕТО КОЛЕНО
  • 10 НЕКАДЪРИ

    0 1 Отговор
    СА ЩО ТРЯБВА ДА Я РЕМОНТИРАТ , НАПРАВО НЕКА ОТКРАДНАТ ТАМ КОЛКОТО ПАРИ ИМ ТЯБВАТ И ДА НЕ СИ ГУБЯТ ВРЕМЕТО ДА НИ ЛЪЖАТ -- ГЕРБ БАНЯ НЯМА ДА НАПРАВИ ЩОТ И СЕЛСКИ КЕНЕФ НЕ МОЖЕ !