16 Август, 2021 10:47 4 833 6

Обществена поръчка за емблематичен имот да бъде спряна

  • овча купел-
  • баня-
  • каб-
  • реставрация-
  • обществена поръчка

Инициативата е на КАБ и се отнася за сградата на минералната баня в „Овча купел“

Обществена поръчка за емблематичен имот да бъде спряна - 1

Камарата на архитектите в България (КАБ) настоява за прекратяване на обществената поръчка за адаптация и реставрация на минерална баня „Овча купел“, обявена от Регионален исторически музей – София. Според браншовата организация условията по процедурата не защитават обществения интерес и крият риск от компрометиране на архитектурната стойност на сградата. От КАБ призовават за промяна в условията на процедурата и повторното ѝ провеждане. Официалната позиция на организацията е изпратена до Регионалния исторически музей – София, Министерството на културата, Националния институт по недвижимо културно наследство, Агенцията за обществени поръчки и Изпълнителната агенция „Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

“Подкрепяме всяко инвестиционно намерение, чиято цел е опазване и съхраняване на недвижимото културно наследство и което е съобразено със закона. В настоящата процедура обаче са заложени недопустими условия, които биха компрометирали качественото изпълнение на консервационно-реставрационните дейности в минерална баня “Овча купел”. В този вид обществената поръчка нарушава принципите на европейските и световни конвенции за опазване на архитектурното наследство, добрите професионални практики и поставя в риск сградата”, обясни председателят на КАБ арх. Владимир Милков.

Възраженията на КАБ касаят процедурата, предмета на поръчката, методиката на оценяване и изискванията към проектното решение.

Процедурата

Процедурата предвижда възлагане на инженеринг (проектиране и строителство на един и същи изпълнител), което е в разрез с обществения интерес за качествено изпълнение на този значим архитектурен обект. Инженеринговата поръчка съсредоточава всичко в ръцете на строителя, като създава предпоставки за корупция и не води до добри резултати. В тази ситуация проектантът е подчинен на строителя и следва да изпълнява неговите „препоръки“. Правителствено проучване в Германия е установило, че инженеринговата поръчка в сравнение с изпълнението на конкурсен проект е оскъпена с 20%, а крайният продукт е с влошено качество.

Сградата на минерална баня „Овча купел“ е паметник на културата и това изисква изключително внимание и прецизност при извършването на консервационно – реставрационните дейности. Правилният подход при реставрацията на недвижими културни ценности е най-напред да бъде изработен качествен инвестиционен проект, който да описва конкретните строително-ремонтни работи, предвидените технологии и материали за реставрация, както и стойността на изпълнението. Едва след одобряването на проекта може да се пристъпи към възлагане на строителството.

Предметът на поръчката

Обществената поръчка предвижда обособяване на две зони в минерална баня “Овча купел” - зона „Рекреация“ (Рекреативен център с активно използване на минералната вода), разположена в сутерена и на партерния етаж и зона „Наука“ (Център за върхови постижения), заемаща първия и подпокривния етаж, както и част от сутерена и от партера. КАБ счита предмета на поръчката за незаконосъобразен предвид предназначението на сградата – „за баня“ и статута ѝ на архитектурно-строителен паметник на културата. Създаването на инвестиционни проекти и извършването на строително-ремонтни дейности, които не са в съответствие с предназначението на сградата, е недопустимо според Закона за устройство на територията.

Изискванията към проектното решение

При прегледа на документацията на обществената поръчка се поражда сериозно съмнение, че възложителят е изяснил конкретните си потребности и е съобразил ефективното разходване на публичните средства. Предметът на поръчката включва изработване на инвестиционен проект във фаза „идеен проект“. Към документацията на поръчката, обаче е приложен идеен проект и от участниците се изисква да го съобразят при подготовката на офертите си. КАБ счита, че това противоречи на принципите на ЗОП и на задълженията на възложителя за правилно прогнозиране, планиране, провеждане и отчитане на резултатите от обществените поръчки.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИТН

    10 5 Отговор
    По цял сват се знае
    и е ясно като бял ден,
    че да биеш вързан човек и човек с белезници
    е престъпление и садизъм!
    Само на комунистите Борисов и Гешев
    и на гавазите им садисти
    не им е ясно!
  • 2 liosho

    4 8 Отговор
    По-добре някакво решение отколкото никакво решение.
  • 3 Българка

    17 4 Отговор
    ГЕРБ обичат да възлагат на строителната мафия поръчки "инженеринг". Строителите сами си проектират, изпълняват и се самоконтролирата. Това е пълен абсурд!
  • 4 Гост

    4 16 Отговор
    С фенерче ще го търсите Баце,прости селяни и чалгари
  • 5 Дан

    5 0 Отговор
    Гостът с фенерчето - ти прост, прост по 200.
  • 6 Джаф джаф

    2 0 Отговор
    Отрязаха "техническите паспорти" и сега гладните некадърни партийни "архитекти" и "проектанти" ръмжат на всеки кокал! Дори когато е оглозган!