Last news in Fakti

31 Август, 2021 10:47 2 834 1

Антикорупционният фонд се заема с казуса по реновиране на емблематичен имот

  • овча купел-
  • баня-
  • реставрация-
  • антикорупционен фонд

Той призовава прекратяване на обществената поръчка на баня "Овча купел"

Антикорупционният фонд се заема с казуса по реновиране на емблематичен имот - 1
Снимка: БГНЕС

Антикорупционният фонд призовава за прекратяване на обществената поръчка за адаптация на баня "Овча купел" в научен център поради множество нарушения, съобщават от фонда. Вече изтича крайният срок за подаване на предложения за поредната, четвърта обществена поръчка за трансформирането на баня "Овча купел", която е сграда-паметник на културата, в научен център за върхови постижения.

"Призоваваме за прекратяване на текущата, четвърта по ред обществена поръчка, като незаконосъобразна и нарушаваща основни принципи на Закона за обществените поръчки, Закона за културното наследство, Закона за устройство на територията и международните актове за опазване на културно наследство" заявява Деница Руканова, правен експерт в АКФ.

В сигнала си, изпратен до Столичната община, министърът на културата, НИНКН и други отговорни институции, експертите на АКФ констатират множество нарушения, най-важните от които са недопустима намеса в режима на опазване на сградата, сериозни разминавания в процеса на инвестиционно планиране и подготовка на обществените поръчки, както и съществени нарушения на Закона за обществените поръчки.

Трансформацията на банята се реализира в рамките на проект "Изграждане и развитие на Център за върхови постижения "Наследство БГ" с бенефициент Софийския университет "Св. Климент Охридски", финансиран по европейската ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" 2014 - 2020.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 По конкретно

    5 0 Отговор
    Абе какви са Ни върховите постижения ??????????