17 Февруари, 2021 15:23 7 518 3

Разрушават три жилищни сгради в София

  • правителство-
  • имоти-
  • разпореждане-
  • промяна-
  • статут

Те са в управлението на Министерство на правосъдието

Разрушават три жилищни сгради в София - 1
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет прие решение за учредяване на безсрочно ограничено вещно право - сервитут, върху част от поземлен имот - публична държавна собственост. Имотът се намира в Сандански и е с площ 526,00 кв. м. Сервитутът се учредява за право на прокарване на външен водопровод и външен колектор, необходим за изграждането на Пречиствателна станция за отпадни води.

Правителството прие също така решение за безвъзмездно предоставяне за управление на недвижима културна ценност - изключителна държавна собственост, на община Иваново за срок от 10 години. Недвижимата археологическа културна ценност се намира в област Русе, община Иваново, с. Иваново и представлява реална част от териториалния обхват на Археологически резерват „Скални църкви - с. Иваново“. С предоставянето ще е възможно опазването и популяризирането на недвижимата културна ценност и превръщането ѝ в разпознаваема туристическа дестинация. Дейностите, свързани с опазване на културната ценност и осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности ще се извършват в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство от Регионалния исторически музей - Русе.

Съгласно друго решение на МС „Български пощи“ ЕАД ще продадат недвижими имот в село Неофит Рилски, област Варна чрез електронен търг. Имотът не е необходим за дейността на дружеството, а поддръжката му е свързана с неоправдани разходи. Продажбата ще се извърши по цена, не по-ниска от определената от независим оценител.

Правителството взе решение да обяви три сгради - публична държавна собственост, за частна държавна собственост и даде съгласие за премахването им по реда на Закона за устройство на територията. Сградите се намират в гр. София, р-н „Сердика“, бул. „Ген Н. Столетов“ и са в управление на Министерството на правосъдието. Описаните сгради представляват полуразрушени едноетажни жилищни сгради, негодни за ползване и застрашени от самосрутване, което ги прави опасни. Същите са с отпаднала необходимост за Министерството на правосъдието. Средствата, необходими за премахването на сградите, са осигурени от бюджета на Министерството на правосъдието за 2021 г.

С друго правителствено решение се променя статутът на имоти от публична държавна собственост в частна държавна собственост. Имотите са с предоставени права за управление на Министерство на отбраната и са с отпаднала необходимост за ведомството и Българската армия. Като имоти - частна държавна собственост, с тях могат да се извършват разпоредителни действия, съгласно Закона за държавна собственост /ЗДС/ и Правилника за прилагане на ЗДС. Обектите със сменен статут се намират в области Плевен, Варна и Стара Загора.

Правителството даде също така съгласие за апортиране на имот - частна държавна собственост, в капитала на „НАЦИОНАЛНА КОМПАНИЯ ИНДУСТРИАЛНИ ЗОНИ" ЕАД, гр. София. Той се намира в гр. Симитли, местност „Горна Драчевица". С придобиването на имота, НКИЗ ЕАД ще създаде възможност за изграждането на Индустриален парк на територията на гр. Симитли, което ще осигури възможности за бизнес и технологичен трансфер и ще се създадат нови работни места.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фъндъчка

    17 3 Отговор
    Измислила съм ви едно проектче, много хубаво.

  • 2 Куче влачи

    25 0 Отговор
    Разрушваме, вече не са нужни на министерствата, тези апетитни имоти в баш пъпа на Сф. ... от публична държавна на частна държавна собственост, после идват едни "инвеститори" и накрая по гардеробите в куфари. Каквото е било от царско време, после строил бай тошо и още се крадне и още има за крадене.
  • 3 Банишора

    4 1 Отговор
    Доста апетитни имоти намиращи се на бул. "Столетов" и "Калитин" вече преминаха в ръцете на бандитите от Герб. Сега се целят и в ЦС Затвор че уж мястото му не е там за да издигнат и на неговото място нови сгради.