Last news in Fakti

16 Юни, 2021 11:11 3 111 3

Бум в цените около езерата

  • балатон-
  • езеро-
  • имоти-
  • цени-
  • поскъпване

Имотите около унгарските Балатон, Веленце и Тиса привличат все повече инвеститори

Бум в цените около езерата - 1
Снимка: Shutterstock

Значителен ръст в цените на ваканционните имоти разположени около езерата Балатон, Веленце и Тиса, отчитат от специализирания сайт Ingatlan.com. Заключението е на база анализ на 40 000 обяви за имоти, разположени в унгарски курортни селища.

Тенденцията на поскъпване започна през втората половина на 2020 г., благодарение на инвеститори, които решиха да придобият извънградски имоти в райони около езерото Балатон или по поречието на р. Дунав. Независимо от стагнацията на национално ниво в сегмента на жилища в резултат на пандемията, продажбите на имоти в места за отдих продължиха, именно заради "ефекта от карантината", когато мнозина търсеха жилища със зеленина наоколо или в близост до вода.

"Интересът към жилища, къщи и ваканционни имоти отчита ръст от 150%, което е два пъти и половина повече спрямо 2016 г. Преди 5 години в периода от януари до май са получени близо 32 000 запитвания, а през тази година техният брой е над 77 000", казва икономическият експерт на Ingatlan.com Ласло Балог.

Най-престижната зона за отдих в Унгария е около езерото Балатон, като цената на квадратен метър достигнаха тези в Будапеща - 2020 EUR. рязкото поскъпване се обяснява с факта, че на северния бряг на езерото офертите отчитат спад от 40%, а на южния се строи предимно с инвестиционна цел.

На езерото Веленце средната цена е 1890 EUR/кв.м., или ръст от 20%. В града Веленце поскъпването е аналогично - 17%

С 20% са поскъпнали и имотите по бреговете на езерото Тиса. Средната цена в региона е 500 EUR/кв.м.

Имотите разположени по поречието на р. Дунав също отчитат значителен ръст - 44%-59%. В известни градчета като Зебеген, Надямарош и Вишеград, цената на квадратен метър е между 1320 EUR и 1570 EUR. Това не е изненадващо като се има предвид, като районът се явява агломерация на Будапеща.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 гост

    2 0 Отговор
    Посочената цена с общи части ли е или без?
  • 3 Граф Дунавски

    0 2 Отговор
    Така е. Земите около Дунав са скъпи. Не са за безпарични.