Last news in Fakti

24 Август, 2023 09:21 3 615 3

Тук имотите поскъпнаха с рекордните 250%

  • балатон-
  • езеро-
  • къщи

Последните години районът около езерото Балатон стана много привлекателен за купувачите на къщи

Тук имотите поскъпнаха с рекордните 250% - 1
Снимка: Shutterstock

През последното десетилетие много хора са се преместили в езерото Веленце близо до Будапеща и в селища близо до езерото Балатон в западна Унгария, според анализ на данните от уебсайта за недвижими имоти Ingatlan.com. Средно жилищните имоти на езерото Балатон са поскъпнали с около 250% за 5 години.

През последното десетилетие националният жилищен пазар се трансформира. В страната популярността на крайградските села се наблюдава предимно около столицата. Например, населението на Нагитарчи близо до Будапеща се е увеличило с 67% за 10 години, а средната цена на квадратен метър се е увеличила със 122% спрямо 2018 г.

Увеличение на броя на жителите се наблюдава не само в населените места в близост до столицата, но и в тези в близост до Балатон. В Алсьорс и Балатоналмади, от по-популярната северна страна, населението се е увеличило с над 10% в сравнение с 2018 г., докато цените на жилищата са се повишили съответно с 222% и 280% през последните 5 години.

Подобна тенденция може да се види на езерото Веленце, само на 50 километра от Будапеща, където Гардон и Веленце са станали още по-популярни сред унгарците. Фактът, че тези селища са част от по-широката столична зона на Будапеща може да бъде фактор за нарастването на населението.

В сравнение с 2018 г. цената на жилищните имоти за продажба във Веленце се е увеличила със 105% до 805 000 HUF (2180 EUR/кв.м), а в Гардони със 136% до 771 000 HUF (2090 EUR/кв.м).

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Исторически парк

    5 0 Отговор
    То и България щеше да е така, ако не беше пълно с гали от остров ман...
  • 2 Гост

    3 0 Отговор
    Нормално е с тая гледка.Едно от най скъпите кафета сам го пил на Босфора,но там имотите са по няколко милиона само заради гледката и панорама и е нормално да е скъпо
  • 3 Аз Кочо

    8 3 Отговор
    Докато имаше безплатни пари имаше и бесен пазар. Това обаче приключи. От тук натам сделките и цените по света и у нас ще продължат да падат докато не достигнат мястото на купувячите